Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19. A jövő nagyjai

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele beszélgettünk többek közt a példaképekről, egy különleges szabadulószínházról, és az ünnepi készülődésről.

csanyi cikk

Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójában szívtad magadba a szakma alapjait. Mik a legkorábbi emlékeid erről az időszakról?

Még ovis voltam, 5 éves, mikor elvittek a szüleim Margit színjátszókörébe, ahol első perctől kezdve nagyon jól éreztem magam. Annyira, hogy már az első foglalkozás után megkérdeztem tőlük, hogy nem lehetne-e óvoda helyett inkább ide járni? Mondták, hogy azt nem, de nagyon szívesen elhoznak minden héten egyszer… Végül 18 éves koromig voltam Margitos.

Milyen meghatározó, inspiráló szakmai élményed volt az egyetemista évek alatt?

Még egyetemistaként Robert Wilson amerikai rendező nemzetközi programjában volt lehetőségem színészként 2 hónapig részt venni. Ez az Amerikában töltött időszak mérföldkő volt a pályámon. Ebből a munkából írtam aztán a szakdolgozatomat is.

A gyakorlati éveid után nem sokkal játszottál a Máglya című előadásban, ami különleges, főként azért, mert több karakter bőrébe bújtál.

Ez nagyon megmaradt bennem, izgalmas szakmai kihívás volt. Armin Petras német rendező rendezte, Drezdában próbáltuk. Külföldön dolgozhattam, ráadásul több nyelven játszhattam: angolul, németül és magyarul. Ebben a kétszereplős előadásban több alakot is megjelenítettem, szinte minden jelenetben más szereplő voltam: Nagymama, tornatanárnő, idős edző bá, gyászoló asszony, barátnő, Péter, Emma. Szeretem ezeket a karakterfeladatokat, szeretem, ha egy előadáson belül több karaktert tudok eljátszani. 

Szakmai gyakorlatodat a Vígszínházban töltötted, ahol most is társulati tag vagy, sőt, a színház nemzetközi menedzsereként is tevékenykedsz. Milyen volt a társulatba való beszokás?

Van néhány kiugró lehetőség egy művészi pálya során, mint például a fent említettek is számomra, de a munkabírásom, a színészi tapasztalatom, a munkához való hozzáállásom és karakterem a Vígszínházi 10 évem alatt rakódott, állt össze bennem a néha jobban, néha kevésbé látható mindennapi munkának és feladatoknak köszönhetően. Nagyon boldog vagyok, hogy a Vígszínházban kezdhettem a pályámat, és most már több területen is dolgozhatok a társulatban. Az Átutazók volt az első próbafolyamatom, amiben egy amerikai lányt játszottam, aki végig angolul beszélt. Kern Andrással volt a jelenetem, nagyon sokat segített már az elején is abban, hogy helyt tudjak állni. De felsorolhatnám az összes többi kollégámat is. A Vígszínházban azért is jó dolgozni, mert fantasztikus emberek vesznek körül.

Pár éve a Víg Live egyik műsorvezetője és szerkesztője is voltál, rengeteg színészt, művészt megszólaltattál. Mi a legjobb ebben a feladatban?

Szeretek emberekkel beszélgetni, kíváncsi vagyok, hogy az eredményes, sikeres emberek hogyan érték el azt, amit elértek. Nyitott vagyok, sok terület érdekel. A színházban is azt szeretem, hogy csapatban, közösségben dolgozhatok. A szüleim is művészek, engem a kultúra és a művészet minden ága egészen kicsi korom óta érdekel. Beszélgetni, megismerni más embereket pedig mindig nagy élmény számomra. Ezen a téren is igyekszem fejleszteni magam. Most is dolgozom a színház mellett moderátorként többek között a Boook Kiadónál.

Kommunikációs tréninget is tartottál a pandémia alatt.

A színészi tudásomat formáltam olyan kurzussá, amit akár egy vállalatvezető is tud hasznosítani a munkájában. Gyerekekkel is sokat foglalkozom, örülök, hogy edukációs vonalon is elindultam már.

Jelenleg is több darabban láthatunk a Vígben. Többek közt a Kabaré című musicalben. Kedveled ezt a műfajt?

Ez a műfaj ritkábban szokott megtalálni, emiatt nagyon nagy szakmai kihívásnak érzem. Ebbe az előadásba egyébként beugrottam, amit kifejezetten szeretek. Engem feldob, inspirál, ha rövid idő alatt, hirtelen kell megoldani feladatokat. Alkalmazkodó típus vagyok és minden műfajban, minden előadásban megtalálom a szerethetőt. Amikor megkapok egy szerepet, nagyon sokat készülök külön is, elmerülök abban a korban, amiben a darab játszódik. Utánanézek a dolgoknak, nemcsak a szereppel foglalkozom, hanem a történet hátterével is. Mindig egy új világba csöppenek.

A Magyar Hősök Szabadulószínház egy speciális darab. Miért?

Igen, ez egy nagyon egyedi előadás. Utazóelőadásnak készült. Kifejezetten fiatalokat megszólító, ifjúsági darab, ami a 20. századi Magyarország elnyomó rendszereiről szól. A nézők átélhetik és megérthetik szüleik, nagyszüleik, koruk tragédiáit, személyes múltját. A tér egy szabadulószoba, mi egy gimis osztály vagyunk, az osztályfőnökünk pedig Csuja Imre. Fontos nekem ez az előadás, egy nagyon sokunkat érintő történelmi korszakról szól, aminek során szembesülünk azzal is, hogy az előző generációknak mekkora harcokat kellett megvívni azért, hogy mi ma ebben a szabadságban élhessünk.

Filmekben és sorozatokban is láthatunk. Dobó Kata Kölcsönlakás című romantikus vígjátékában is játszottál. Milyen élmény volt a forgatás?

Ez volt az első nagy filmes munkám. Különleges élmény volt Dobó Katával dolgozni, én akkor már régóta figyeltem és követtem a munkásságát. Szabó Simonnal játszani is remek volt. Simon egy lakberendezőt játszik benne, akiért az én karakterem rajong. Nem volt nehéz eljátszanom ezt a rajongást, mert a játékát, színészi munkáját a Moszkva tér film óta nagyon szeretem, akárcsak Balla Eszterét, aki szintén a partnerem volt. Eljutni oda, hogy együtt dolgozz azokkal, akikre gimisként felnéztél, hatalmas élmény. A forgatásnak pedig nemzetközi színvonala volt, a stáb is profin bánt velünk. Nagyon jól éreztem magam.

Van olyan fontos vezérelved, mottód, ami átsegít a nehezebb helyzeteken is?

A művészet mellett a sport világával is sokat foglalkozom. A sikeres sportolók életművéből pedig rengeteget tanulok. A sportolói történetek nagyon inspirálnak, próbálom a szakmámba átvenni tőlük azt, amit lehet. Az egyik kedvenc idézetemet gyakran hallom tőlük is: „Vagy nyerünk, vagy tanulunk.”

Közeledik a karácsony. Hogyan készülsz rá?

Én az a típus vagyok, aki már december 25-től a következő év december 24-ét várja. Szóval már teljes karácsonyi lázban égek, karácsonyi filmeket nézek, amikor az időm engedi. Azért ez a kedvenc ünnepem, mert egy közös élménynek gondolom, ez a nap a világon nagyon sok embernek ugyanazt jelenti, és sokan kerülünk egyszerre hasonló hangulatba szerte a Földön. Pár éve elkezdtem sütni, karácsonyi boxokat készítettem. Ezek a vártnál kicsit népszerűbbek lettek, úgyhogy nemrégiben elvégeztem a cukrásziskolát is. Egy vegán sütis vállalkozásban is gondolkodom, mert nagyon megszerettem a sütést.

Írta: R. Szabó Zsuzsa

Fotók: Vígszínház

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...