Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19. A jövő nagyjai

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele beszélgettünk többek közt a példaképekről, egy különleges szabadulószínházról, és az ünnepi készülődésről.

Poggyasz - Cikk közben

Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójában szívtad magadba a szakma alapjait. Mik a legkorábbi emlékeid erről az időszakról?

Még ovis voltam, 5 éves, mikor elvittek a szüleim Margit színjátszókörébe, ahol első perctől kezdve nagyon jól éreztem magam. Annyira, hogy már az első foglalkozás után megkérdeztem tőlük, hogy nem lehetne-e óvoda helyett inkább ide járni? Mondták, hogy azt nem, de nagyon szívesen elhoznak minden héten egyszer… Végül 18 éves koromig voltam Margitos.

Milyen meghatározó, inspiráló szakmai élményed volt az egyetemista évek alatt?

Még egyetemistaként Robert Wilson amerikai rendező nemzetközi programjában volt lehetőségem színészként 2 hónapig részt venni. Ez az Amerikában töltött időszak mérföldkő volt a pályámon. Ebből a munkából írtam aztán a szakdolgozatomat is.

A gyakorlati éveid után nem sokkal játszottál a Máglya című előadásban, ami különleges, főként azért, mert több karakter bőrébe bújtál.

Ez nagyon megmaradt bennem, izgalmas szakmai kihívás volt. Armin Petras német rendező rendezte, Drezdában próbáltuk. Külföldön dolgozhattam, ráadásul több nyelven játszhattam: angolul, németül és magyarul. Ebben a kétszereplős előadásban több alakot is megjelenítettem, szinte minden jelenetben más szereplő voltam: Nagymama, tornatanárnő, idős edző bá, gyászoló asszony, barátnő, Péter, Emma. Szeretem ezeket a karakterfeladatokat, szeretem, ha egy előadáson belül több karaktert tudok eljátszani. 

Szakmai gyakorlatodat a Vígszínházban töltötted, ahol most is társulati tag vagy, sőt, a színház nemzetközi menedzsereként is tevékenykedsz. Milyen volt a társulatba való beszokás?

Van néhány kiugró lehetőség egy művészi pálya során, mint például a fent említettek is számomra, de a munkabírásom, a színészi tapasztalatom, a munkához való hozzáállásom és karakterem a Vígszínházi 10 évem alatt rakódott, állt össze bennem a néha jobban, néha kevésbé látható mindennapi munkának és feladatoknak köszönhetően. Nagyon boldog vagyok, hogy a Vígszínházban kezdhettem a pályámat, és most már több területen is dolgozhatok a társulatban. Az Átutazók volt az első próbafolyamatom, amiben egy amerikai lányt játszottam, aki végig angolul beszélt. Kern Andrással volt a jelenetem, nagyon sokat segített már az elején is abban, hogy helyt tudjak állni. De felsorolhatnám az összes többi kollégámat is. A Vígszínházban azért is jó dolgozni, mert fantasztikus emberek vesznek körül.

Pár éve a Víg Live egyik műsorvezetője és szerkesztője is voltál, rengeteg színészt, művészt megszólaltattál. Mi a legjobb ebben a feladatban?

Szeretek emberekkel beszélgetni, kíváncsi vagyok, hogy az eredményes, sikeres emberek hogyan érték el azt, amit elértek. Nyitott vagyok, sok terület érdekel. A színházban is azt szeretem, hogy csapatban, közösségben dolgozhatok. A szüleim is művészek, engem a kultúra és a művészet minden ága egészen kicsi korom óta érdekel. Beszélgetni, megismerni más embereket pedig mindig nagy élmény számomra. Ezen a téren is igyekszem fejleszteni magam. Most is dolgozom a színház mellett moderátorként többek között a Boook Kiadónál.

Kommunikációs tréninget is tartottál a pandémia alatt.

A színészi tudásomat formáltam olyan kurzussá, amit akár egy vállalatvezető is tud hasznosítani a munkájában. Gyerekekkel is sokat foglalkozom, örülök, hogy edukációs vonalon is elindultam már.

Jelenleg is több darabban láthatunk a Vígben. Többek közt a Kabaré című musicalben. Kedveled ezt a műfajt?

Ez a műfaj ritkábban szokott megtalálni, emiatt nagyon nagy szakmai kihívásnak érzem. Ebbe az előadásba egyébként beugrottam, amit kifejezetten szeretek. Engem feldob, inspirál, ha rövid idő alatt, hirtelen kell megoldani feladatokat. Alkalmazkodó típus vagyok és minden műfajban, minden előadásban megtalálom a szerethetőt. Amikor megkapok egy szerepet, nagyon sokat készülök külön is, elmerülök abban a korban, amiben a darab játszódik. Utánanézek a dolgoknak, nemcsak a szereppel foglalkozom, hanem a történet hátterével is. Mindig egy új világba csöppenek.

A Magyar Hősök Szabadulószínház egy speciális darab. Miért?

Igen, ez egy nagyon egyedi előadás. Utazóelőadásnak készült. Kifejezetten fiatalokat megszólító, ifjúsági darab, ami a 20. századi Magyarország elnyomó rendszereiről szól. A nézők átélhetik és megérthetik szüleik, nagyszüleik, koruk tragédiáit, személyes múltját. A tér egy szabadulószoba, mi egy gimis osztály vagyunk, az osztályfőnökünk pedig Csuja Imre. Fontos nekem ez az előadás, egy nagyon sokunkat érintő történelmi korszakról szól, aminek során szembesülünk azzal is, hogy az előző generációknak mekkora harcokat kellett megvívni azért, hogy mi ma ebben a szabadságban élhessünk.

Filmekben és sorozatokban is láthatunk. Dobó Kata Kölcsönlakás című romantikus vígjátékában is játszottál. Milyen élmény volt a forgatás?

Ez volt az első nagy filmes munkám. Különleges élmény volt Dobó Katával dolgozni, én akkor már régóta figyeltem és követtem a munkásságát. Szabó Simonnal játszani is remek volt. Simon egy lakberendezőt játszik benne, akiért az én karakterem rajong. Nem volt nehéz eljátszanom ezt a rajongást, mert a játékát, színészi munkáját a Moszkva tér film óta nagyon szeretem, akárcsak Balla Eszterét, aki szintén a partnerem volt. Eljutni oda, hogy együtt dolgozz azokkal, akikre gimisként felnéztél, hatalmas élmény. A forgatásnak pedig nemzetközi színvonala volt, a stáb is profin bánt velünk. Nagyon jól éreztem magam.

Van olyan fontos vezérelved, mottód, ami átsegít a nehezebb helyzeteken is?

A művészet mellett a sport világával is sokat foglalkozom. A sikeres sportolók életművéből pedig rengeteget tanulok. A sportolói történetek nagyon inspirálnak, próbálom a szakmámba átvenni tőlük azt, amit lehet. Az egyik kedvenc idézetemet gyakran hallom tőlük is: „Vagy nyerünk, vagy tanulunk.”

Közeledik a karácsony. Hogyan készülsz rá?

Én az a típus vagyok, aki már december 25-től a következő év december 24-ét várja. Szóval már teljes karácsonyi lázban égek, karácsonyi filmeket nézek, amikor az időm engedi. Azért ez a kedvenc ünnepem, mert egy közös élménynek gondolom, ez a nap a világon nagyon sok embernek ugyanazt jelenti, és sokan kerülünk egyszerre hasonló hangulatba szerte a Földön. Pár éve elkezdtem sütni, karácsonyi boxokat készítettem. Ezek a vártnál kicsit népszerűbbek lettek, úgyhogy nemrégiben elvégeztem a cukrásziskolát is. Egy vegán sütis vállalkozásban is gondolkodom, mert nagyon megszerettem a sütést.

Írta: R. Szabó Zsuzsa

Fotók: Vígszínház

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
mbvk 4
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 2
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 4

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 8
mbvk 2

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...