Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08. A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical próbáján a Pesti Magyar Színház színészeit Gémes Antos rendező és színész. Immár 14 éve. Nem is akármilyen. Hatalmas torkú, férfias jelenség, akinek a tehetségén túl véleménye is van. Talán ezért érett rendezésre a Farkas–Ratkó-díjas magyar színész.

csanyi cikk

– Amikor egy új darab előkerül, első impulzus alapján, mint színész, vagy mint rendező valósítaná meg inkább?

– Klasszikus értelemben nem vagyok rendező, hisz az egy szakma. Most kóstolgatom, tanulom. Ha valami az erősségem ezen a területen, az inkább az instrukció adás, vagyis a kollegák segítése abban, hogy miként jutnak el A-ból B-be. Tulajdonképpen a rendezés számomra egy színészi munka, mert gondolati síkon ugyanazt a melót elvégzem, mint a színész, csak most nem a színpadon állok. És itt van a különbség, hogy inkább ahhoz van érzékem, hogy tudom, miként lehet eljutni valahova, hogyan lehet megvalósítani egy adott helyzetet, és függetlenítve önmagamtól talán el is tudom mondani. Ez az én rendezésem.

– Ezek szerint segít, hogy Ön is színész?

– Azt gondolom, hogy ez a fajta felelősségvállalás, szeretet és tisztelet, ami bennem van a társulat iránt, az sok mindenben segít, mint az is, ahogy a színház háttérdolgozói, a függöny mögött csendben tevékenykedők hozzám állnak. Ez a fajta szemlélet segít abban, hogy az instrukcióhegyem az ő fordításukban is egyfajta oldássá nemesedjen. Biztos vagyok benne, hogy ettől az érzelmi építkezéstől az egész előadás sikeres lesz.

– Amikor a színpadon áll, mint színész, akkor is dolgoznak önben a belső instrukciók?

– Persze. Amikor az ember kijön az egyetemről, előbb-utóbb rájön, hogy kénytelen önállóan is gondolkodni, dolgozni. Sokféle rendezővel találkozik az ember a munkája során, de nem mindenkivel találja meg a hangot, nem mindig érti, amit kérnek tőle, ezzel együtt a színésznek az a dolga és kötelessége, hogy megcsinálja, amit a rendező kér. Úgy kell rá tekinteni, mint egy képzőművészre, aki elképzel egy képet, amit látni akar, azt elmondja és a színész dolga az, hogy ezt a képet hitelesítse. Ezt a fajta önálló gondolkodást a karrierje során el kell sajátítsa az ember.

– Bábszínészként végzett. A bábbal való közös munkáját mennyire tudta behozni a színpadra, mint prózai színész és mint rendező?

– A bábszínész szakon gondolkodásmódot kaptunk, nem csupán technikát. Technikát is tanultunk persze, kesztyűs, pálcás, wajang, bunraku, hátulról mozgatott, árnyjáték, marionett, képmutogató, maszk, de a szakmának ez a része relatíve könnyen elsajátítható. Valamiféle látásmódot tanultam inkább, amit rendszeresen használok. Talán még több az alázat, mint a prózai színészi munkában. Ez az a fajta szemlélet, amit minden színésznek képviselnie kellene: nem én vagyok a lényeg, hanem maga a szituáció, és én csak egy eszköz vagyok az egészben.

– A színészi kommunikáció nem akkor lesz tökéletes,  - a színpadi mű nem akkor működik és hat, ha a színész önmagát adja ezen keretek között?

– Szerintem nem. Ez maga a személyiség. Ez az, amit ha a jó színész el akar rejteni, ha szándékában áll nem használni, akkor sem sikerül neki. Arról van szó, ha az ember a szituációt, helyzetet részesíti előnyben önmagával szemben, akkor mindenképpen jó úton jár, mert a másik fele – tehetsége - ösztönösen odakerül. Ezt akkor lehet megtapasztalni, amikor fáradt egy színész. Amikor már nincs ereje foglalkozni a szerepléssel, csak a dolgával.

– Ön látja a színészeket, a szereplésen túl?

– Ha arra gondol, amire én, akkor kevesen születnek ezzel a képességgel, gondolatisággal, érzékenységgel, alázattal. Éppen ezért ezt meg kell tanulni. Ha az ember elég pofont kap, elég sokat küszködik a saját egójával, - kontra a szakmával,- egy idő után rájön arra, hogy ezt az egészet azért csinálja, hogy megtanulja becsülni önmagát. Így jön rá arra is, hogy innen kap igazán szeretetet és nem az ellenállástól. Ez pedig időbe kerül.

– Milyen pofonok érik a színészt?

– Amikor valaki megpróbálja elkezdeni ezt a szakmát, de nem veszik fel az egyetemre, az már önmagában akkora pofon a léleknek, hogy nagyon nehéz feldolgozni. Ha később fel is veszik, az az élmény, hogy nem vagyok elég jó, nem kellek, akkor is végigkíséri. Ha egy bizonyos időszakban azt érezzük, hogy megbecsülnek minket, még akkor sem hisszük elég jónak, amit csinálunk. De még akkor sem, amikor éppen a tenyerén hordoz a színház, - netán a szakma is -, mert annyi kétség marad az lelkében, hogy az évekre elég. Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember.

– Mint rendezőben nem harcolnak Önben a belső képek a színpadon látottakkal? Illetve a saját színészi alázata és a rendezői akarat együtt tud működni?

– Akkor van bennem asztalra csapási vágy, vagy kényszer, ha a produkció érdekében valamit kötelezőnek érzek. Egészen odáig szeretek meghallgatni véleményeket. És ezt nem azért teszem, mert nem tudom, hogy mit szeretnék látni, hanem a próbafolyamatnak az a dolga, hogy megnézzünk mindent, mert így tartható meg a csapaton belüli mobilitás, lazaság.

– Érzett olyat próba közben, hogy legszívesebben felmenne a színpadra?

– Nem. Van olyan, hogy picit előjátszom valamit, de akkor is figyelek arra, hogy az rettenetesen eltúlzott legyen, mert ne a hogyanját, hanem a miértjét szeretném, hogy megértsék a színészek. Nem akarom, hogy úgy csinálják meg, ahogyan én, csak sokszor gyorsabb megmutatnom, hogy mire gondolok, mint elmagyarázni. Igyekszem nyitott maradni és nem kész forgatókönyvvel érkezni a próbára. Mindig van egy erős gondolatom, irányom, de szeretem, ha a kollegáim sajátjuknak érzik a szerepformálásukat. Ennek hozadéka az, hogy ne mindig én mondjam meg, hanem belőlük jöjjön a megoldás.

– Vagyis rendezés közben ösztönösen szereti, ha a próbán születnek meg a dolgok?

– Szeretem, mert így a közös munka, a közös ötletek közös örömmé edződnek.

– Elárulna egy ilyen közös örömöt?

– Van egy erős példa erre. Határozott elképzelésem volt egy bizonyos dallal kapcsolatban, amit szerettem volna kihagyni, mert szerintem sokkal frappánsabb, hatásosabb lett volna az adott jelenet nélküle. Viszont a társulat megkért, hogy maradjon, mert az egymáshoz fűződő kötődésükről szól, és nagyon szeretik. Ilyenkor az a dolgom, hogy elfogadjam, és abban segítsek, hogy a dallal együtt legyen hatásos az a bizonyos jelenet, ami úgy tűnik sikerült is. Még mindig úgy gondolom, hogy a dal nélkül jobb az előadás, de ha ez kell ahhoz, hogy tele legyen szeretettel az egész légkör, és érzelmileg a színészek bejárják azt az utat, amit szeretnék, akkor ez kell.

– Volt olyan, amikor a rendezői akarata érvényesült a színészével szemben?

– Emberileg egy nagyon fontos és értékes sikerélmény ért ennek mentén. Fillár István, aki nemcsak a mi színházunk, hanem az egész ország egyik legmorcosabb és persze kiválóbb színészfigurája, sokszor segített, ha nem is egyezett a véleményünk. Nem akart a többiek előtt olyan helyzetbe hozni, ami nekem kellemetlen lett volna. Szó nélkül megcsinálta, amit kérek, és ez nagyon jól esett.

– Milyen szerepre készül ebben az évadban?

– Jelenleg mondanivalót gyűjtök magamnak. Most nem játszom, hanem élek. 40 fölött az alkalmazott művészet kicsit kényelmetlenné válik, és akkor érdemes ezt csinálni, amikor üzenete van az embernek. A kicsi óvodás gyerekeim felé most több mondanivalóm van, mint a színpadon. Ha pedig ez így van, akkor tilos erőltetni a szereplést. Ez egy ilyen helyzet és nagyon hálás vagyok az életemnek azért, hogy ezt megtehetem.

– Úgy tudom, nagyon szeret tanítani.

– Szenvedélyes szerelmem a tanítás. Ezt mentettem át színházi feladatkörömbe, de úgy, hogy jelenleg saját osztályom nincs. Ez tudatos döntés, mert ha tisztességesen akarom csinálni, márpedig csak úgy tudom, akkor az a gyerekeimtől veszi el a jelenleg legfontosabb időt. A tanítás egy olyan szenvedélyem, aminek jelenleg nem hódolhatok. Bármennyire is szeretném. Ezért nem indítottam új osztályt.

– És a zene? A legjobb színészzenekar énekeseként hogy érzed most: egyfajta művészeti elemtöltés, több annál, vagy csak hobbi?

– A zene régen is, most is hozzátartozik az életemhez. A Harmadik Figyelmeztetéssel 13 éve idegesítjük egymást a próbateremben, és akármilyen furcsa, még mindig létezünk. Mikor zenélünk, olyanokká válunk, mint kamaszkorunkban.

– Ha újrakezdené a pályát, melyik területre tenne nagyobb energiát?

– Talán sikeresebb lennék zenei pályán, de nagyon sok örömet és lehetőséget adott a színház. Fontos terápia is nekem a színház, hogy emberi kapcsolataimban ne legyek olyan borzalmas, mint amilyen színház nélkül lennék.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Juhász Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...