Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25. A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerítették az alapítványi formát, úgy érezte, hogy fel kell állnia, bár igen nehéz volt otthagynia a negyedéves növendékeit.

csanyi cikk

Hosszú ideig nem volt bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Hogyan jutottál arra, hogy te megpróbáld elindítani?

Amikor 1994-ben a Budapest Bábszínházhoz kerültem igazgatónak, nyilvánvaló lett számomra, hogy a társulat elöregedett.

Ez azért is volt így, mert a fiatalok zöme elment az akkor alakuló Kolibri Színházba.

Igen, de ahhoz, hogy egy színház működjön, alapvető feltétel, hogy fiatal színészek is dolgozzanak ott. Elmentem a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektorához, Babarczy Lászlóhoz, elmondtam neki, hogy a báb egy mindinkább izmosodó műfaj, szükséges, hogy saját utánpótlása legyen egyetemi szintű oktatás keretében. A rektor körülbelül egy percig hallgatott, majd azt mondta, hogy „akkor ezt meg kell csinálni.” A következő évben el is indította az első bábosztályt. Fölmerült, hogy részt vegyek az oktatásban, de úgy gondoltam, túlzás lenne, hiszen még alig ismerem a műfajt. Korábban sok felnőtteknek szóló produkciót rendeztem, majd az Arany János Színház igazgatójaként gyerekeknek való előadásokat. A Budapest Bábszínház igazgatását is csak azért mertem elvállalni, mert a bábszínház ugyanolyan színház, mint bármelyik másik. Az Arany János Színházban pedig volt a gyerek közönséggel kapcsolatom. A báb műfaját viszont a kinevezésem után kellett megtanulnom.

Bizonyos ideig eltartott amíg elfogadott a bábos szakma, aminek zöme aztán kimondottan megkedvelt. De, amikor Békés Andrást követően te indítottál osztályt Csizmadia Tiborral együtt, többen mondták, hogy két olyan ember a bábosztály vezetője, aki nem ért ehhez.

Az első bábosztályt nem mi vezettük. Ott a színészmesterséget Békés Andrást tanította, aki már évtizedek óta tanított.

Akinek szintén nem sok köze volt a bábhoz…

De a színészmesterség oktatáshoz igen. Koós Iván bábtervezőt vette maga mellé, hogy a bábos részt oktassa, ő pedig elsősorban Lengyel Pál bábrendezőre épített.

Ebből az osztályból aztán alig lett valaki bábos.

A végzéskor egy valaki lett bábos, aztán később többen is visszatértek ehhez a műfajhoz.

Jó néhányan, akiket nem vettek fel másik osztályba, jobb híján jelentkeztek oda, azzal, hogy aztán majd úgysem báboznak.

Igen, és ez a végzéskor is látszott. Bár közel sem ilyen mértékben, de ez ma is előfordul, ám nem érzem bajnak, ha valaki az „élő” színházban is kipróbálja magát. Már csak azért sem, mert biztos vagyok abban, hogy nem lehet jó bábos, akinek nincsenek komoly színészi adottságai. A bábszínésznek azonkívül, hogy jól énekel, jól táncol, jól mozog, még báboznia is kell tudni. Ilyen értelemben ő nyújtja a legkomplexebb színészi teljesítményt. Ma a bábművészet és a színházművészet közeledik egymáshoz. A múlt század végéig főleg a szóra épült a színház. Azóta mindinkább képekben gondolkozunk, és a báb, amelyik maga is egy műtárgy, ennek a stilizáltabb formának igen jól megfelel. Ma már a bábosok sem csak paraván mögött vannak, mindinkább megjelennek a színpadon, és egyre több az olyan prózai és zenés produkció, amiben bizonyos bábos elemeket is használnak. A színészmesterségen kívül a bábos hallgatóknak fejleszteni kell az animációs készségüket és meg kell tanulniuk a különböző bábtechnikákat, azt, hogyan működik a marionett, a kesztyűs figura, a bunraku, az árnyjáték, a pálcás báb… Tehetséget senkinek tudunk adni, de a szakmai alapokat próbáltuk megtanítani. Mindenekelőtt arra figyeltünk, hogy mindenkinek a saját egyéniségét fejlesszük és erősítsük meg.

Az nyilván jókora előny volt, hogy a Budapest Bábszínház akkori igazgatójaként a hallgatóidat rögtön oda vihetted gyakorlatra, és fel is vehetted egy részüket a társulatba. Van már vidéken tizenegy bábszínház, de nyilván sokan akartak Pesten maradni. Nem volt dráma amikor bizonyos növendékeidnek megmondtad, hogy őket nem szerződteted?

Ezt a kérdést erősen befolyásolta, hogy színházunkban milyen szerepkörök nincsenek betöltve. Az is előfordult, hogy valakiről azt gondoltam, jobbat tesz neki, ha egy kevés színésszel dolgozó, kisebb társulatban kezdi pályáját. Közülük nem egyet később hívtam a Budapest Bábszínházba.

Megfogalmazható, hogy milyen típus az, aki bábszínésznek áll? Hiszen különösebb sztárságra, jókora jövedelemre kevéssé számíthat. Ha kimennék az utcára, leszólítanék járókelőket azzal, hogy mondjanak öt bábszínész nevet, a zömüknek ez nagy valószínűség szerint nem sikerülne.

Az egyetemen, a szakmai körökben és úgy tapasztalom, a nézők között is, kezd megerősödni a bábszínészek presztízse.

Remek vizsgaelőadásaik voltak, kiváló rendezőkkel.

Így van. Első-másodévben Csizmadiával együtt mi tanítottuk a színészmesterséget. Harmadévtől gyakran hívtam másokat. Alföldi Róbert, Fodor Tamás, Zsótér Sándor, Gothár Péter, Szász János, Mácsai Pál egyaránt rendezett vizsgaprodukciókat. Lényeges volt, hogy alapvetően a bábhoz értő rendezők is készítsenek vizsgaprodukciókat. Nagy öröm, hogy az utolsó két osztályban szinte már kizárólag az egyetemünkön korábban diplomát szerző fiatalok tanítanak.

Amikor a Színművészetire kiadós tiltakozás, tüntetés ellenére rákényszerítették az alapítványi működési formát, sokakkal együtt te is felálltál.

Olyan értelemben jó helyzetben voltam, mint már említettem, hogy sokan a volt tanítványaim közül már tanítanak. Csizmadiával együtt, magunk mellé vettünk fiatal bábosokat. Több mint húsz év tanítás után kezdtem érezni, hogy lassan át kell adni a fiataloknak ezt a feladatot. Volt tanítványom vitte tovább az osztályt, de nagyjából ugyanúgy megbeszéltünk mindent, mint korábban.

De azzal, hogy felálltál, nyilván tiltakoztál a történtek ellen.

Egyrészt meggyőződésem, ha az egyetem korábban is megkapta volna azt a komoly anyagi támogatásnövelést, ami 2020 őszén pillanat alatt érkezett, akkor nagyon sok infrastrukturális probléma megoldódott volna. Másrészt- és ez a fontosabb-, az oktatás formájának minden egyetemen, minden korban folyamatosan fejlődnie kell, de ennek szakmai megbeszélések alapján kell történnie és nem rapid politikai megoldásokkal. Konkrétan válaszolva a kérdésre, igen, ez nehéz volt, mert nem könnyű a negyedéves növendékeket ott hagyni az oktatás közepén. Döntésemet először a hallgatóimmal beszéltem meg. Kértem, értsék meg, én úgy éreztem, hogy ezt kellett csinálnom. Felnőtt módon vették tudomásul, és azt gondolom, hogy ezzel semmit nem romlott az osztállyal való kapcsolatom.

A Budapest Bábszínház esetében nem pályáztál a következő igazgatói ciklusra.

A tanítás esetén is dilemma volt, hogy a nagy korkülönbség miatt szabad-e még egy osztályt indítanom, de azt a kérdést az élet eldöntötte. Az utolsó ötéves igazgatói ciklus megpályázásakor, biztos voltam benne, hogy ez lesz az utolsó. Amikor abbahagytam az igazgatást, már a hetvenhetedik évemben voltam. Az egyik énem azt mondja, hogy persze, tudnám én most is vezetni a színházat, a másik énem viszont azt mondta, hogy nem szabad ezt már csinálni.

Akkor most mit csinálsz?

Nyugalmasabb, kicsit ingerszegényebb életem van, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

Nem hiányzik nagyon?

Persze, hogy hiányzik, csak az eszem mégis azt mondja, hogy át kell adni a munkát fiataloknak. Ez most patetikusan hangzik, hogy milyen remek ember vagyok én, de már azt éreztem, hogy talán a színháznak is jobb, ha nem én vezetném. Az utódommal, a volt tanítványommal, Ellinger Edinával szoktunk beszélgetni, tanácsadóként még ott vagyok. Sok évvel ezelőtt, amikor megkérdeztem érez-e magában affinitást a feladatra, azt kértem, csak akkor vágjon bele a munkába, ha átvesz mindent, amit jónak lát, de ha nincsenek saját ötletei, ne is kezdjen bele a feladat ellátásába. Örömmel látom, hogy a színház kiválóan működik.

Írta: Bóta Gábor

Fotó: Éder Vera

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 4
mbvk 2
mbvk 5

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 1

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 5
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 3

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...