Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27. A tanár

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. Aki szerint a növendékek nem hiszik el, hogy valamit meg kell próbálni tízszer, százszor, ezerszer.

csanyi cikk

Tizenegy évesen kerültél be a Balettintézetbe. Ez mindenki esetében igen nagy lutri. Kiskölyökként ráteszik az ember életét valamire, ami nem biztos, hogy bejön, és, ha igen, akkor is meglehetősen rövid ez a pálya. Ez mind a szülőknek, mind a tanároknak elképesztő felelősség.

Ez a mai világban még inkább így van. Azt tapasztalják az emberek, hogy bemegy valaki egy tévéműsorba, vakkant kettőt, és másnap róla szól a sajtó. Sztár lesz, celeb lesz, hívják ide, hívják oda. Aztán lehet, hogy összeroppan, mert egy idő után rájönnek, hogy nincs mögötte semmi, és ejtik. Azt látom a Magyar Táncművészeti Egyetemen is, hogy a növendékek, ha nem megy valami elsőre, simán feladják. Lehet pedig, hogy meg kell próbálni tízszer, százszor, ezerszer. Nem hiszik el, hogy ennyit kell gyakorolni, nem értik, hogy egy-egy lépés miért nem jó úgy, ahogy van. Én 14-15-16 éveseket tanítottam, ők már az alapokat tudták. Az egykori balettmesterem, Gál Jenő, remek karaktertáncos volt az Operában. Később, amikor az egyetemen tanítottam, az ő évfolyamait kaptam meg. Ő nagyon jól megalapozta a gyerekek tudását, ezért sok problémám nem volt. Tizenhét évig tanítottam folyamatosan, korábban másfél évig, de akkor voltam az Opera balettigazgatója, friss házas, az első babánkat vártuk, és még táncoltam. Ezért egy időre abbahagytam a tanári munkát.

Valaha bent voltam néhány balettórán, amelyeken a monotonitásig menően kellett gyakorolni bizonyos lépéseket. Elég rémisztőnek tűnt, kemény fizikai munkának, a tanár részéről pedig drillnek. Nem lehet ezt máshogyan csinálni?

Azt javaslom mindenkinek, aki ezt így éli meg, ahogyan te, hogy menjen el egy szertorna, vagy ritmikus sportgimnasztika edzésre, ha lehet, akkor Kínába. Az sokkal keményebb. Amúgy pedig most már semmit nem lehet mondani, hogy például kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes.

Ez már rögtön abúzus?

Igen. És ezzel nagyon is tisztában vannak a gyerekek.

Tehát amikor például a közismert színházigazgató azt mondta egy színésznek, hogy ha lefogy 8 kilót, akkor kap meg egy szerepet, és mindezt le is mérte a szobájában található mérlegen, akkor ez már abúzus volt?

Ez már nem megy. Nincs megfelelő követelményrendszer, miközben szükség lenne jó táncosokra. Ha a növendékben magától nincs olyan elszántság, hogy hétfőtől szombatig minden reggel 8-tól oda kell állni a rúdhoz, akkor nem jut előre.

A Magyar Táncművészeti Egyetemről elterjedt, hogy a tanárok részéről sok az abúzus. Mennyi ebből ami a munka velejárójának mondható, és mennyi amiről már te is úgy látod, hogy túlkapás? Csattant el például pofon?

Nem tudok pofonról. Visszautasítom azt, amit sértett gyerekek mesterségesen generálnak. Akadtak akik csak halálosan lusták voltak, orrot húzva jöttek be, és még emésztésjavítónak sem jó gyakorlatokat csináltak. Sportolóként sem lehet valaki világbajnok, ha nem dolgozik kutya keményen. Kilenc komoly könyvben fektették le annak a kilenc évnek az anyagát, aminek megtanítását elvárják a pedagógusoktól. És év végén meg is nézik, hogy mit tanítottál meg, mit nem, mi az amit megtanítottál, de rosszul csinálják, ki a hibás, te vagy a gyerek? Azt lehet látni valakiről, hogy esetleg technikailag nem annyira jó, de a színpadon kinyílik, jó előadó lesz. Nem kell mindenkinek szupersztárnak lennie, sőt. Kevés sztárra van szükség, a többieknek a karban kell táncolniuk.

Fölkészíthetők arra, hogy a zömük nem tűnik ki, a karban táncol majd? És persze nagy kérdés, hogy ezért érdemes-e ennyit gürizni?

Vannak akik ettől nagyon boldogak, nem is akarnak szólisták lenni. Az túl nagy falat, túlzott bukás lehetőség nekik. Őszintén tudnak szurkolni a szólistáknak, ami megható.

 

(Szakály György a Spartacusban Metzger Mártával)

Gyakran látom azt is, hogy a technika ugyan megvan, de például A Párizs lángjai táncosairól azt egyáltalán nem hiszem, hogy forradalmi lázban égnek, meghalni is készek az eszméikért. Inkább arra figyelnek, hogy ugorjanak, forogjanak akkorát, annyit, amennyit előírtak nekik. Amikor te táncoltad a Spartacust, végtelenül elszánt, tűzben-lázban égő embereket láttam a színpadon, akik képesek áttörni minden gátat. Hogyan lehetne elérni, hogy a táncosok színészi szempontból is jók, vagy legalább elfogadhatók legyenek?

A Facebookra fel szokták rakni szuper táncosok produkcióit, én is ámulok rajtuk, gyakran visszatekerem a mutatványukat, hogy valamit hogy a fenébe csináltak? Ez önmagában csak akrobatika. Sajnos elment a világ az akrobatikus klasszikus balett felé, és kevésbé figyel az előadó-művészetre.

A cirkusz viszont mindinkább átvesz színházi elemeket, így gyakran az akrobata mutatványok, artistaszámok jelentős része lényegében jelenetté válik.

A magyar közönség nem is annyira vevő – bár azért egyre inkább -. a technikai bravúrokra, főleg a cselekményes baletteket kedveli. Seregi László mindig azt mondta, hogy „nem érdekel a technika, beszéljél, testnyelvvel mond el a történetet.”

Mennyire tanítják meg a növendékeket arra, hogy tudják is mit táncolnak, és legyen megfelelő kifejező erejük?

Magamról tudok beszélni. Én mindig megkérdeztem, hogy valaki tudja-e, hogy melyik felvonásban megy, és mit fejez ki az éppen gyakorolt táncfigura. Valaha mi nem prózával tanultuk a színészetet, hanem a balettekből vettünk egy-egy részt, például a Rómeó és Júlia kripta jelenetét, vagy a Spartacusból egy vívást, amelyekben hangsúlyos színészi játékra is szükség volt. Hidas Hedvig és Menyhárt Jacqueline tanították. Imádtam. Igazából ekkor kezdtem ráérezni, hogy nem táncos leszek, hanem színész. Aztán prózai színészek tanították a színészetet, ők nem a tánc felől közelítettek, prózai feladatokat adtak. Volt akire rácsodálkoztam, hogy jé, milyen jó színész!, és volt aki ezt nem bírta se hanggal, se előadásmóddal. A színészi mesterség már hetedik-nyolcadikban, a művészképzőben van, és sokan nem vették elég komolyan. Sok versenyen voltam zsűri, Helsinkiben, Párizsban, New Yorkban, Tokióban, Kiotóban. Egyetlen olyan emberről tudok, aki nyert ezeken, és karriert csinált. A nagy versenyeknek a nyertesei igazából sehol nem állták meg a helyüket különböző együttesekben.

Főleg csak technikát tudnak?

Technikát. Ez volt számukra a lényeg. Megnyerték a versenyt, fölmarkoltak tízezer dollárt, és mentek a következő versenyre.

Hosszú ideje tartó vita, perpatvar, tán ellenségeskedés is, hogy az Operaház nemigen szerződtet táncost a Táncművészeti Egyetemről, azzal az érvvel, hogy nincs kit szerződtetni, mert mindenki elmegy külföldre, ezért viszont sok a külföldi táncos az Operában.

Ez így nagy hazugság, de azért fizikai atrocitásra nem került sor a balettigazgatóval, Solymosi Tamással.

Mennének a hallgatók az Operába, de „fasírtban” van egymással a két intézmény?

Így van. Én igen sok mindent megtanultam a Balettintézetben, utána egy évig rengeteget tanultam Leningrádban, de, hogy balettművész lettem, azt a Magyar Állami Operaháznak köszönhetem. Volt akiket fölvett az egyetemről, de nem használta őket, igyekezett úgy intézni, hogy maguktól menjenek el.

Ő ennek nyilván az ellenkezőjét állítanák…

Nyilván. Egy 21 éves növendékemet öregnek titulálták, úgy rakták ki a Giselle balettkarából, hogy ő már nem elég fiatal erre a szerepre. Most Amerikában van, koreografál, együttest vezet, szólista.

De mi ennek az oka?

Sértettség. Többször pályázott rektornak, de egyszer sem sikerült. Sértettségből alapították meg a Magyar Nemzeti Balettintézetet, amit én nagyon kifogásoltam, mert ez a Táncművészeti Egyetem jogelődjének a neve, ezt nem lehetne bitorolni. Sokan megszokták, hogy ez a Balettintézet, amiből kinőtt a főiskola, majd az egyetem. Ezért azt hiszik, hogy a Magyar Nemzeti Balettintézetben majd diplomát kapnak a gyerekek.

És nem kapnak?

Ott nem adnak diplomát. Ez amatőr képzésnek is felfogható.

Hogyhogy amatőr képzés? Nem profik tanítanak?

Profik tanítanak kicsiket… Főleg arra van kitalálva az iskola, hogy például a Diótörőbe beállítsák a gyerekeket.

Nem jelentkeznek mind kevesebben balett-táncosnak?

Üzenem a vészmadaraknak, hogy az operettet is temették, az opera műfaját is, nem sikerült. Most a klasszikus balettet akarják temetni, ez sem sikerül majd. Mindenkit szeretettel vár a Táncművészeti Egyetem a nyílt napokon, az előadásokon. Hogy kevesebben jelentkeznek, az tény és való. Nem is lesz már soha többé 2700 jelentkező a balett szakra, mint amikor 1967-ben én felvételiztem. Harminckettőnket vették fel, ebből öten végeztünk. Most sokkal többen végeznek, igaz, sokkal több együttes is van, és kinyílt a világ. Tehát úgy látom, hogy összességében a táncművészet él és virul, és vannak tehetséges, elhivatott növendékek, akik jó utánpótlást jelenthetnek.

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...