Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24. "A zene az kell..."

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. Ezt láttam most a József Attila Színház színpadán, a Made in Hungária előadásán. Azon belül is nagyot szárnyalt egy tehetséges színész, a kecskeméti születésű Fekete Gábor.

csanyi cikk

– Az idei egy nagyon velős, jó évadnak tűnik egy sokoldalú fiatal színész számára.

– Igen, nagyon jó lehetőségeket kaptam idén. Jelenleg hat futó előadásban vagyok benne. Az Imposztorban, a Szibériai csárdásban, a Száll a kakukk fészkére-ben, az Ágacskában, a Feketeszárú cseresznyében és a Made in Hungáriában. Október végétől Ifj. Jablonczay Kálmán szerepét próbálom Szabó Magda Régimódi történetében, valamint az évad második felében Dosztojevszkij A Karamazov testvérek művében leszek Aljosa.

– Cheswicket, Aljosát, Kálmánkát, majd Fenyő Mikit eljátszani egymás után, igen nagy kihívás. Az átlényegülés tanulható?

– Azt hiszem, hogy tanulható. Az idő és a tapasztalat mindenképpen segít. Nyilván kell ehhez képesség is, hogy át tudj lényegülni, rá tudd engedni magad és ne kamerázd magad folyamatosan kívülről.

– Ezek szerint neked is volt ilyen kívülről látó korszakod?

– Persze. Azt gondolom, kevés olyan színész van, akinek nem volt. Ennek elhagyása a legtöbb esetben a tanulási folyamat része. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt teljesen ki tudtam zárni az életemből, persze most már sokkal ritkábban fordul elő. Egyik tanárom mondta egyszer, hogy a pályám során keressem azokat a pillanatokat, amikor megszűnik a határ és nincs különbség aközött, hogy épp az adott szerep van jelen, vagy Fekete Gábor. Találjam meg ezeket a pillanatokat, és legyen ebből minél több.

– Úgy gondolom, Ricky esetében többször tetten értem nálad ilyen pillanatot. Van példaképed?

– Nincs egy példaképem. Sokan vannak, akikre felnézek és szeretem a művészetüket. De szerintem a színész nemcsak a szakmabeliektől tud tanulni. Vannak olyan emberek, akiknek olyan erős kisugárzásuk van, hogy ösztönösen tanul tőlük az ember. Ha tanulni akarok, mindig találok rá módot. Általában elég, ha felemelem a tekintetem és figyelek.

– Honnan tudtad, hogy ez neked ilyen nagyon jól fog menni?

– Nagyon köszönöm, hogy ezt megelőlegezed nekem. Nem tudtam, inkább éreztem, hogy érdekel, és hogy talán van is hozzá érzékem. Korán, 7-8 éves koromban elmentünk egy bábszínházi előadásra a Cirókába, nem emlékszem a darabra, de arra igen, hogy annyira megérintett, hogy utána hatalmas ürességet éreztem. Hazamentem és megpróbáltam leírni. Azt az egy mondatot úgy őriztem, mint egy nagy titkot, nem mertem megmutatni senkinek. Az volt az első katarzisom. Ekkor szippantott be a színház világa először. Aztán 2019-ben elvégeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, majd a Pécsi Színházhoz kerültem és két évig voltam a társulat tagja. Tavaly óta a József Attila Színház csapatában dolgozom.

– Mi érdekelt a színészetben, mikor még nem voltál benne?

– Azt éreztem, hogy a színpadon bármi megtörténhet. Különösen, ha ez jól meg van csinálva, beszippant ez az élő műfaj és olyan szívesen lennék ott és csinálnám. Hogy még inkább részese legyek. Ne csak úgy, mint egy ember, akit bevonnak, hanem én szeretnék bevonni másokat. Én akarok varázsolni…

– Azt az érzést, az eufória utáni ürességet, érezted azóta?

– Igen. Néha nagyon intenzív érzés, olykor annyira rám tör előadás után, hogy csak nagyon nehezen tudok kilépni belőle, ha nem tudom kibeszélni, feloldani. Nem állítom, hogy ez mindig van, de igen, sokszor visszatér.

– Nagy a kontraszt a színpadi örömlét állapot, és a hétköznapok között?

– Próbálok úgy élni, hogy ne csak a színpad adjon értelmet az életemnek. Illetve, hogy a kettő egymásra hasson és kiegészítsék egymást. Tudatos ember vagyok. Szerencsére, viszonylag korán megfogalmaztam magamnak azokat a dolgokat, amelyek nekem fontosak, és amire vágyom az életben. Például folyamatosan vágyom arra, hogy kijjebb toljam a határaimat, hogy folyamatosan új ingerek érjenek. Beszívni a világból a kultúrát, tudást, az ott élő emberek gondolkodását, hogy ezeket az élményeket, ne csak könyvekből és filmekből ismerjem meg, hanem személyes tapasztalat útján. Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él, hanem a jelen pillanatot akarom élni.

– A Made in Hungaria idejében még kósza álom voltál, hogy tetszik neked ez a kor?

– Mindig nagyon vonzottak a más korok. Nagyon szívesen visszautaznék a 60-as, 70-es évekbe. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, de ha lenne rá lehetőségem, hogy csak egy napig más időkbe lássak, egy percig sem haboznék. A másik, tudatos énem persze duruzsolna a fülembe, hogy hé’ neked itt van dolgod, ebben az életben! Álmodozó típus vagyok, ezért szeretek belegondolni, milyen volt akkor és ott az élet. Érdekelnek az emberek, és főként az, hogy mi a feladatunk ebben a világban. Egészen különleges, hogy korokon átívelően nem változunk. Más szabályok szerint élünk, más hatások érnek, de a lényeget tekintve ugyanazok vagyunk.

– Melyik világba utaznál?

– A jövőtől azért tartok egy kicsit. A múltban viszont sok korban eltöltenék egy-egy évet. Nem tudok egyet választani. De most inkább a jelenre koncentrálok. A következő szerepek előtt mindig szeretném megszerezni a kellő tudást.

– Milyen tudást?

– Háttértudást. Mindig szeretek úgy elkezdeni egy próbaidőszakot, hogy ismerem a történetet, hogy mik voltak a kor normái és a mi hatott a térségre, ahol az adott történet játszódik.

– Honnan ez a belső derű?

– Ezt egyfajta küldetésként élem meg. Szeretnék hatni a környezetemre az élethez való hozzáállásommal. Szeretek ember lenni és élni. Remélem, ezt akkor is tudom képviselni, ha érnek nehézségek. Máshol van a fókusz az életemben, és talán ez segíthet.

– Mindig színész akartál lenni?

– Sok minden akartam lenni. Karmester, régész, zenész, nyitni akartam éttermet. Most sem zárom ki, hogy ebből bármi megvalósul. Nem a pénz mozgatja a szakmai döntéseimet. Nagyon hálás vagyok, hogy nem kellett olyan dolgokat elvállalnom, amiket nem akartam. Így ahelyett, hogy megcsináltam volna egy hetedik bemutatót, inkább elmentem az El Caminóra. Imádom a színházat, de szeretek élni is, és ha nincs meg évente az a bizonyos mennyiségű szabad napom, ami alatt feltöltődhetek, amit a családommal tölthetek, vagy akár egyedül, akkor mókuskeréknek érezném ezt az egészet. Vagyis inkább lemondok dolgokról, de megteremtem magamnak ezt az időt.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– A legeket szeretném kizárni, de most ebben a próbaidőszakban nagyon sokat jelentett, hogy többen megköszönték a hozzáállásomat, az alázatosságomat és a felkészültségemet. Ha valamire büszke vagyok az az, hogy eddig bármi ért, ember tudtam maradni.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 4
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 2

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 4
mbvk 2
mbvk 8

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
mbvk 3
mbvk 1
mbvk 2

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 2
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...