Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26. "A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és van benne valami arcátlan. Mester Dávid alkalmazott zeneszerzőként végzett a Zeneakadémián, 7 éve dolgozik a Vígszínházban, mint zenei vezető, karmester, tavaly zongora mesterdiplomáját is megszerezte. 28 évével túl van 100 elvezényelt és 500 lejátszott előadáson.

csanyi cikk

Emlékszem, mikor 4 évvel ezelőtt megkérdeztem, miért nem választottad a koncertzongorista utazós életét, akkor azt mondtad, egyrészt azért nem, mert nem tudsz annyira zongorázni…

Ez a mai napig így van! (nevet) Bár most már van róla papírom, hogy elvileg tudok, a nyáron mesterdiplomát szereztem, zongoraművész lettem. Amúgy, a diplomakoncertem anyaga is egy álom megvalósulása volt. Már 5 évvel ezelőtt mondtam professzoromnak, Nagy Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek, akinél végeztem a Zeneakadémián, hogy ezeket a darabokat szeretném játszani majd a mesterdiploma koncertemen.

Melyek ezek a darabok?

Dvořák: 2. (A-dúr) zongoraötös, op. 81 és J. S. Bach: 6. (d-moll) angol szvit, BWV 811. Dvorak zongoraötöse számomra a zongoraötös irodalom csúcsa. Minden szempontból tökéletesnek tartom. A Bach meg egy nagy lélegzetvételű mű, amely önmagában tökéletes. Ez egyfajta bizonyítás is volt, hogy meg tudom ugrani. Azt a mentális fáradtsági szintet, amely rám jött a Bach közben… nos ritkán tapasztaltam. Stravinsky zongoraversennyel zártam a diplomát. A neoklasszicista korszakában született zenéje igen bonyolult. De nemcsak magamért izgultam, hanem a zenekar miatt is, akik kísértek, hisz szinte mindegyikőjükkel van személyes kapcsolatom. Ez a fajta zongorázás, amelyet ez a mű igényel, - úgy érzékeltem - sok zongoraművészt egyébként nem érdekel. Hogy miért? Mert a zongorázásból engem nem maga a zongorázás érdekel, s ezt is tanultam Nagy Pétertől. A személyiségem például egyáltalán nem passzol ahhoz, hogy Chopint, Csajkovszkijt, vagy Rachmaninovot játsszak, holott a zongoraversenyek kapcsán rögtön ezek a zeneszerzők jutnak a közönség eszébe. Az én játékomból sokszor úgy vélem, hiányzik a hajlékonyság, hogy azok a darabok úgy szóljanak, ahogy kell. Mindig is a XX. század állt közelebb és persze Bach, mert Bachot csak precízen, kimérten, és dekára pontosan érdemes játszani és ezzel imádok időt tölteni. Tanár úr mindig meg volt lepődve, hogy nekem a nem kézre álló ujjrendek magától értetődőek és jobban is mennek.

A személyiséged visszaköszön a zongorajátékod technikájára?

Hogyne. Ahogy az igazságérzetem sem ismer sokszor határokat. Az életemben is szeretem tudni, hogy mi van, és hogy van. Erre már ráment jónéhány kapcsolatom. Ezeket a kapcsolati csalódásokat persze mindenesetben igyekszem később kifogalmazni magamból a zeneszerzés vagy a zongorázás által. Muszáj úgy élnem az életemet, hogy az tudatosan fel legyen építve. Az életembe az improvizációs dolgok nem igazán férnek bele. Nem szeretem a levegőben lógó és nem egyértelmű dolgokat.

Úgy élnéd az életedet, mintha egy kottából játszanál?

Nem feltétlenül, de közelítesz. Szeretek előre felkészülni bizonyos dolgokra. Édesanyámtól tanultam, hogy mindig a következő elénk gördülő problémát oldjuk meg.

A tehetség és az improvizálás nem jár kéz a kézben?

Annyiban, hogy az én tehetségemmel előfordul, hogy sokszor a határidők hozzák meg. Adrenalin, stressz, nem alvás, szorongás. Ez termeli nálam a tehetség faktort…

A színházban hogy kamatoztatod azt a szintugrást, amit a zongoraművészeted fejlődése hozott magával?

Régen voltak fenntartásaim műelemzéseknél, illetve azok zenei megfogalmazásainál, de lehet, hogy ez ellentmondásként hangzik, de a színház falain belül előre gondolkodóbb lettem. Egy nagyon komoly rendszert szeretek kitalálni egy-egy darabhoz. Azok határait ugyan hajlandó vagyok kitolni, de csak minimálisan. Mára sok egyéb feladatom is lett, ugyanis találkozásunk óta sok élőzenekaros darabot csináltunk. Rendszeresen vezényelek és hálás vagyok a sok segítségért, amit a Vígszínháztól, karmester ismerőseimtől, valamint a zenekar tagjaitól kaptam, hisz velük, rajtuk, általuk gyakorolhattam és tanulhattam. Így a karmesterség is komoly teret kapott az életemben. Az álmom az, hogy szeretnék ne csak színházi zenéket vezényelni.

Mióta nem találkoztunk, két kategóriában is díjat nyertél a MÜPA zeneműpályázatán, a Négy félresiklott szerenáddal, és egy Tolsztoj mesével, az Aranykulcsocskával.

Az Operaház a MÜPÁ-val közös produkcióként 2024-ben be is mutatja az operámat. Ez egy kisregény adaptáció, Tolsztoj Aranykulcsocskája, ami tulajdonképpen az orosz verziója Pinokkió történetének. Egyik különlegessége, hogy hat nyelven játszódik, olaszul, franciául, spanyolul, magyarul, oroszul és latinul is énekelnek benne. Ifj. Vidnyánszky Attila fogja rendezni. Ez nem véletlen, hisz mikor felvetettem neki, hogy kamaraoperával lehet pályázni a versenyre, az ő ötlete volt, hogy egyik kedvenc meséjével induljak. Ez most egy nagy fordulópontja az életemnek és Attilának is, hisz ez egy érdekes kísérlet, mert neki, mint prózai színházrendezőnek is ez lesz az első opera rendezése.

Mi bizsergetné meg a szívedet a jövőre nézve?

Nagyon sok mindent kipróbálnék még. Ez a vezénylés azért izgat… Úgy gondolom a karmester feladata is egyfajta tanítás. Végig gondoltam, hogy ezalatt a három és fél év alatt, amióta együtt dolgozunk a zenekarral, hova jutottunk, hova fejlődtünk együtt és szinte mindenféle műfajban meg tudjuk szólaltatni magunkat, legyen az jazz, operett, kuplé, sanzon, musical, vagy operarészlet. Az is megbizseregtetne, ha tanítanék. Az ehhez való ragaszkodásom nem változott semmit, de akár a nulláról s szívesen felépítenék egy szimfonikus zenekart. Mindkettő nagyon szép feladat. Ugyan tanítottam a Színművészeti Egyetemen két évet, zeneírást, olvasást, kórust és zenész színházi elméletet két osztálynak. De ez színház…

Nem lehet, hogy kezdesz egy kicsit fordulni a klasszikus zene irányába?

Volt egy nagyon különleges érzésem a Vígszínház szilveszteri gálakoncertjén, amikor be tudtam tenni olyan részleteket, - Sámson és Delila duettjét, - amit kimagasló énektudású színészeink, Radnai Csilla és Wunderlich József, nagyon magas színvonalon meg tudtak valósítani a színház zenekarával. Ez a csoda egy prózai színházban történhetett meg két prózai színész előadásában. Ez új dolgokat mozgatott meg bennem.

A „vígbéli mag” megmaradt az életedben?

Hogyne, ezek igazi barátságok – Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsey H. Miklós, Kovács Adrián – de a színházból ide kell sorolnom Szilágyi Csenge barátságát is.6 igazán fontos barátot tartok számon az életemben. Sokfelé megfordultam és fogok is még, remélem, de mindig a mag örök., ahogy a Vígszínház is. Ők a barátaim maradnak. Nagyon ragaszkodom hozzájuk. Mindig kisegítjük egymást. Ez természetesnek hangzik, de ma már a társadalmat figyelve, talán ez nem is annyira természetes.

Milyen az az érzés, amely elborított, mikor vezényelted a Sámson és Delila részletét?

Hasonló, mint mikor két kategóriában nyertem a pályázataimmal, és rádöbbentem, hogy úr isten, lehet, hogy zeneszerző vagyok! Aztán az a sok ember a Zeneakadémián, a diplomakoncertemen, akik végig azért drukkoltak, hogy nekem sikerüljön, hisz zongoraművész leszek aznap este! Micsoda háromszáz ember összegyűlt szeretete volt! Vagy a professzorom aznap esti szavai, nem múlnak el olyan gyorsan. Szerencsére. Nagyon sok mindent hordok magammal, mondatokat az Egyetemről előző professzoraimtól, mindig élesen élnek az elmémben, mikor dolgozok. Ahogy ennek az operarészletnek is kitartott a sikere. Pedig mi előzte meg! Az ötlettől a megvalósulásig, annak minden pontjánál való jelenlétig, mennyi minden történt. Kutyasétáltatás közben kitaláltam, felhívtam, akiket érintett, megszereztem a kottát, elküldtem, hogy hallgassák meg, kinyomtattam a partitúrát, bepróbáltam, felpróbálták a ruháját, a nézők megvették a jegyet, ott a közönség, és ott van az a pár perc, amiért mindez történik. De megéri, különösen az a csönd, az a feszült 4-5 másodperces csönd a kitörő taps előtt, amely 1200 embertől jön a Vígszínházban! Ez intenzíven bennem él, és semmihez sem hasonlítható. Ez az út nagyon izgalmas. A saját határaim állandó feszegetése pedig természetes. Ez adja nekem mindig az új erőt.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Rátonyi Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
mbvk 2
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
mbvk 1
mbvk 4
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 3
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 2
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 2
mbvk 5
mbvk 3

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...