Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22. "A zene az kell..."

Viktória grófnő Veszprémben

Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében. Talán az alap feszültség megteremtése tálalta üdévé a játékos, parádés jeleneteket, mindenesetre komoly munka, és a főszereplők bravúros énektudása emelte a fényét ennek a különleges hangulatú Ábrahám Pál operettnek, amelyben a magyar népzenei jegyek mellett ugyanúgy fellelhetőek a keleti motívumok, mint az amerikai dzsessz jellegzetes improvizációs lüktetése.

Poggyasz - Cikk közben

A nagy elődök – Lehár Ferenc, Kálmán Imre és Huszka Jenő - árnyékában, mégis a legkalandosabb életű zeneszerzőnkként írta be magát a zenetörténelembe Ábrahám Pál, aki csodagyerekként, négy évesen már zongorázott, nyolc évesen pedig misét kisért a templomban. Nagy jövőt jósoltak neki, sajnos idegrendszere volt a gátja tehetségének, viszont szerencsénkre olyan gyönyörű szerelmi történetet komponált nekünk, mint a Viktória, amely napjainkra egy musicales zenei vonalhoz közelítő operetté edződött, ugyanis Ábrahám sajátos, egyedi zenei világot teremtett, az amerikai dzsesszt keverte, ötvözte a magyar népzenével, miközben három országon át ível a történet: Magyarország mellett Oroszországban és Kínában is megfordulnak a szereplők.

A darab a szerelem és a szakítás mellett a fájdalomról, a lelkiismeretről és felelősségtudatról szól, miközben újra elhisszük, hogy a szerelem legyőz háborút, egymástól távol töltött éveket, fogolytáborokat, országhatárokat, tisztességet és elkötelezettséget.

A történet Koltay Lászlóról, az első világháború egyik magyar huszárfőhadnagyáról és Viktória grófnőről szól, akik Dorozsmán szerelmesek voltak egymásba, eljegyezték egymást, de a politika elszakítja őket, majd a férfit az orosz bolsevista törvényszék halálra ítéli. Végig vele van cigány származású prímás szárnysegédje, Hetvenhetedik Rác Jancsi, egy zenész család sarja, aki él-hal a muzsikáért, a hegedűjéért. Mielőtt kivégeznék Koltayt, Jancsi hegedűjével siratja szánalmas életüket. Játékát meghallja egy orosz tiszt és a hegedűért cserébe futni engedi őket. Jancsi hűsége vitathatatlan. A furcsa páros Kínába szökik, ahol az amerikai nagykövettől kér védelmet. Koltay itt tudja meg, hogy az amerikai nagykövetnek magyar felesége van, aki nem más, mint Viktória grófnő, Koltay volt menyasszonya, aki annak idején Dorozsmán megesküdött, hogy hű lesz hozzá és a sírig vár reá ... És itt kezdődik a dráma.

Oberfrank Pálnak Petőfi Színház igazgató-rendezőjének sikerült megteremtenie egy olyan világot, hangulatot, hogy a dráma folyamatosan jelen van, mégis oldják a feszültséget a nagyon humoros, könnyed jelenetek. A mai Viktóriában a primadonna két embert szeret, választania kell. A bonviván és a primadonna szerelemtől elnyomott pillanatai talán ettől még bonyolultabbak, nehezebbek és sokáig megoldatlannak tűnnek, de szerencsére a két táncos-komikus Keresztes Gábor, Keller Márton és a két szubrett Kiss Eszter Júlia és Hirschl Laura fergeteges áldást hoznak a színpadra, különösen Keresztes Gábor által megformált Jancsi karaktere erős, játéka, stílusa nagyon eltalált. Keller Márton előadásmódja is egyre érettebb.

A Koltayt megformáló bonviván, Kádár Szabolcs János a szerep által megkívánt visszafogott érzelmei, kiváló énektudása nagy erővel hatott. Feszült, fájdalmasan gyönyörű hangok zúdultak a nézőtérre, nekem mégis hiányzott valami a végén.

Milyen érzés szembesülni azzal, hogy az Ön által szeretett nő máshoz ment feleségül, az eltelt 130 év alatt változott valami e téren?

Koltay László huszárkapitány kiszámítható és boldog életét beárnyékolta a háború, amely során a hazaszereteten túl szerelme esküje éltette. Grodeknél az ezrede felmorzsolódott, ő maga és Jancsi a tisztiszolgája hadifogságba esett és 15 perccel a kivégzése előtt csodával határos módon megmenekülnek. Kínába kerülnek, ahol az amerikai követségen találkozik újra Viktóriával, aki ekkorra a nagykövet felesége. Húsbavágó élmény volt szembesülnie azzal, hogy menyasszonya megszegte az esküjét. Később kiderült, hogy Viktória nem megszegte az esküjét, hanem halottnak hitték, ezért tovább lépett. Szerepeimben igyekszem a lehető legtöbb saját élményt felhasználni, így ebben az előadásban is ezt tettem. A cserbenhagyottság, és eltaszítottság érzése számomra sem idegen, így nem volt nehéz azonosulnom Koltay élethelyzetével, amely azt gondolom most is és 130 évvel ezelőtt is nagyon aktuális.

Mi volt a kihívás ebben a darabban?

Mivel célom, hogy a musicalek és operettek után majd az operákban is kipróbáljam magam, ezért folyamatosan képzem magam hangilag, hogy a bel canto technikát a lehető legjobban elsajátítsam. Koltay László karaktere mégis kihívás volt, ugyanis Ábrahám Pál igen nehéz tenor szólamokat írt, amelyeket örömmel és élvezettel sajátítottam el Oberfrank Péter Karmester úr segítségével. Színészileg sem volt könnyű dolgom, ugyanis nem akartunk Oberfrank Pál Rendező úrral egy szokványos bonviván karaktert életre hívni, így törekedtünk rá, hogy valós emberi érzések és szituációk jelenjenek meg a színpadon. Szerepemet az elsőtől az utolsó percig megpróbálom egy vezérfonálra felfűzni.

Mi az, ami fontos a mai kor emberének a Viktóriában?

Szerintem, ami miatt fontos és aktuális előadás ma a Viktória, az a haza és egymás szeretete. „Minden lépés, amit teszek, Hozzád vezet közelebb…”

Olyan slágerek hallhatóak az előadásban, mint a Csak egy kislány van a világon, Ahol az ember felmászik a fára, a Honvéd Banda szól a Stefánián, a Good Night, Stefánián.

Két embert szeret Viktória grófnő. A másik a nagykövet, aki egy emberi nagysággá növekedett a szemünk előtt. Cservenák Vilmos gazdag hangja és méltóságteljes játéka tette hitelessé a szerelmi háromszög végkimenetelét.

Szederjesi Teodóra, Viktória szerepében megmutatja nekünk, hogy a szerelemnek mennyi árnyalata lehet, milyen sokféleképpen, mégis hasonló intenzitással szerethetünk két férfit, talán a mélysége az érzelemnek lehet különböző.

A darab rendezője Oberfrank Pál erőteljes hangsúlyt adott a szerelmi háromszögnek.

Úgy tűnt Ön ragaszkodott az eredeti műhöz, - ez már az első pillanatban kiderült, ahogy beültünk az előadásra, a korbéli újságokból láthattunk remek kivonatokat - de mi volt az a gondolat, ami leginkább vezérelte a múltból a jelenbe?

A humorra, a kedvességre, a szeretetre mindig nagy szükség van, és öröm minden olyan pillanat és jelenet, amikor a nagyszerű szerzők csodálatos mondat- és jelenetfüzérei jó tempóban, jó ízléssel megszólalnak. Ez egy olyan régi iskola, amelyet meg kell tanulni és én nagyon szeretek. Ugyanakkor azt hiszem, a darab komoly szerelmi háromszöge ma is nagyon szívbemarkoló. Vajon hányan ülnek ma a nézőtéren, akik nem azzal élnek egy otthonban, akivel szeretnének, hány olyan szerelem nem tudott beteljesedni, amely valamikor olyan csodálatosan indult, de az élet mindent elrontott.

A karakterek remekül sikerültek, ahogy Koltay visszafogott érzelmeinek megformálása is. Mi az,- legyen az díszlet, koreográfia, alakítás - ami az Ön kedvencévé vált a darabon belül?

Talán a legfontosabb számomra az a pillanat, amikor Mr. Webster, a nagykövet nem is megérkezik, hanem már ott is van Dorozsmán, a Korona Kávéházban és hagyja visszazökkenni az időt a szerelmesek számára. Persze nagy kérdés, hogy ennyi megpróbáltatás után, van-e még esély a felhőtlen boldogságra?

Jó kérdés, de ez már egy másik történet.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Veszprémi Petőfi Színház

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...