Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31. Emlékek

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Világok harcában ott volt a kompon, amikor az felborult, a Transformers 3-ban az ukrán tudósok egyikekén az erőműbe menet őt is szétcsapják a szörnyek. Piroch Gábor több mint száz mozifilmben szerepelt, köztük olyanok, mint a Titanic, a Trója, a Mennyei királyság és a Mr. és Mrs. Smith. 2007-ben kaszkadőr Oscar-díjra is jelölték. Ma már kizárólag kaszkadőr szakértőként dolgozik, így volt ez az Evitánál, az Én, a kémnél, legutóbb pedig a Kincsemnél.

csanyi cikk

– Ha most küldhetne egy videót a nyolcéves önmagának, melyik időszakából és mit választana?

– Amikor gyönyörű Manci lovammal vagyok. Családtag volt, akár egy hűséges feleség. A figurás járású, jó kiállású kisbéri kanca hosszú ideig meghatározó személyisége volt a kaszkadőrpályámnak. Küldenék egy jelenetet, amikor a nyakán vágtában fejen állok, indiánként lovagolok rajta vagy éppen a hasát paskolom. Nagyon csiklandós ló volt. Több mint tíz évig volt hűséges társam, bejártuk egész Európát. Küldenék egy jelenetet a Vadon című filmből is. A kengyeles húzatás nagyon veszélyes feladat, sokan megsérültek, néhányan meg is haltak közben. Mancin guggoltam a nyeregben, így végig kontroll alatt volt húzatás közben. A kamera a ló lábain keresztül vette a földön csúszó, rázkódó, hempergő dublőrt. Az én lovam nem szabadult el, mert nekem elég volt csak annyit mondanom neki, hogy „Hóóóó, áll!”, és Manci mindig megállt. Nagyon fontos, hogy mindig legyen háziállat a családban, amelyről gondoskodni kell.

– Melyik filmjére a legbüszkébb?

– A Titanicra, mert fantasztikus időutazás volt és egyedüli magyarként egy hihetetlen történet részese lehettem. Bár volt még két magyar a hajón, ők a szalonzenekarban játszottak, de már Svájcban éltek. Így én képviseltem a magyar kaszkadőrtársadalmat a Titanic forgatásán. 1996 októberében utaztam ki Mexikóba, és áprilisban jöttem haza. Fantasztikus volt! Ugyanúgy megépítették a hajót, mint 1912-ben. Casting is volt bizonyos jelenetekre, James Cameron a nevemen szólított, több feladatot is kaptam tőle. Azzal a jelenetsorral kezdtük a forgatást, amikor a hajó hátulja kilencven fokos szögben felemelkedik, miközben az emberek egymást elsodorva, lerántva tömegével a mélybe zuhannak, csúsznak. Minden akcióban benne voltam az elejétől a végéig. A hajó farát leválasztották, és egy óriási, tizenöt méter magas, hidraulikus rendszerrel döntötték meg a süllyedés bemutatásához. A legfelső korlát, amelybe Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a filmben kapaszkodni látszik, harminc méterre volt a talajtól, így a csúszás, esés, pördülés közben lehetetlen volt kikerülni az utunkba kerülő embereket, tárgyakat. Speciális mellényekben csúszkáltunk, estünk le a Titanicról, mégis sok sérülés volt. Valakinek az állkapcsa tört el, volt, akinek a bordája, én is kórházba kerültem, mert egy esés után vért köptem. Később a sarkamból szakadt ki egy darab. Rose vőlegényének az inasát David Warner játszotta, az ő dublőre is voltam. Amikor a hajó orra a mélybe fúródik, a fara pedig hirtelen megemelkedik, az inas belezuhan a kettészakadt roncs háborgó szakadékába. Ennél a jelenetnél is én helyettesítettem Warnert. Egy háromméteres hasadékba kellett egy hatalmas korlátdarabbal beleugranom. Hihetetlen kihívás és nagy élmény volt, viszont úgy odaütődött a lábam a peremhez, hogy még négy hónap múlva is kivágott sarkú cipőben sántikáltam. Ezt a titanicos hasadékba ugrást is elküldeném fiatalkori önmagamnak, aki egyébként éppen nyolcévesen ugrott le az újpesti hídról egy napernyővel. Akkor úgy gondoltam, én is úgy működöm majd, mint Mary Poppins: repülök. Hittem a mesékben.

– Talán ennek köszönhető, hogy most itt beszélgetünk.

– Igen, rám angyalok vigyáztak.

– Előfordult, hogy végigpergett ön előtt az élete filmje?

– Olyan még nem, de olyan igen, hogy nem fizettek ki.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a Titanic alatt?

– A csekkeket beváltani a mexikói bankokban.

– Hogy tud egy magyar kaszkadőr odaférkőzni egy Titanic forgatásához?

– Volt olyan nap, hogy több mint száz kaszkadőr dolgozott benne. Voltak csehek, lengyelek, oroszok, spanyolok, mexikóiak, írek, angolok, amerikaiak. Vic Armstrong Oscar- és BAFTA-díjas akciórendezővel – ma már barátommal – kezdődött minden. Neki küldtem el a demómat, szerencsére egyszer tudtam vele beszélni telefonon is, el sem hittem, közben folyt a víz a hátamon. Így kerültem be Az emlékmás című filmbe. Az alapcsapat, amely ott dolgozott, szerencsére befogadott. Jordi Casares, Rocky Tailor, Greame D. Crowther és Simon Craine, aki abban a filmben még kaszkadőr volt, de a Titanicban már kaszkadőr szakértőként dolgozott. Az ifjú Indiana Jones-filmekben is együtt dolgoztunk, amelyben olyan jól sikerült egy akcióm, hogy külön gratulált. Olyan sebességből hajtottam végre egy lóról esést, hogy a testem még 180 fokot fordult is a levegőben. Talán erre is emlékezett, de meg is szeretett, így felajánlotta, hogy októberben kezdik forgatni a Titanicot Mexikóban, menjek vele.

– Oké. De Amerika hogyan indult be Magyarországról a 80-as években?

– A Vörös zsaru című filmben első számú magyar kaszkadőrként dolgoztam 35 évesen, akkor ismerkedtem össze Joel Kramerrel, aki azokban az években Schwarzenegger dublőre volt, valamint Bennie Dobbins kaszkadőrkoordinátorral is, aki akkor halt meg forgatás közben, Ausztriában. Andy Vajnával is összebarátkoztam. Egyébként a Vörös zsaru volt az első hollywoodi akciófilm a vasfüggönyön túl. Nagyon terveztem már Amerikát, ki is mentem 1989-ben. Vittem magammal egy összevágott anyagot az akcióimról, Vajnát is felkerestem, és a megadott infók szerint lépésről lépésre haladva látogattam meg az általam kulcsfontosságúnak ítélt embereket. Kölcsönpénzből mentem ki, és hogy egyáltalán összejött, hihetetlen!

– Melyik világsztár dublőreként élt meg a kihívás mellett hozzáadott élményt is?

– Egyrészt Schwarzenegger dublőre is voltam Az emlékmás című filmben, de szerepet is kaptam. Arnolddal többször dolgoztam, a szünetekben teniszeztünk, sakkoztunk. Bárhol meglát, lelkesen üdvözöl, majd magához ölel. Pedig tanúja volt első munkám alatt egy nagy leoltásnak Paul Verhoeven rendező részéről. Az ájult Schwarzeneggert fogtuk két oldalról a folyosón, szemben a felvonóval, és amint kinyílt a lift ajtaja, eldördültek a lövések, amire azonnal reagáltam is, gondolom, időben hátradobtam magam. A rendező viszont felüvöltött, hogy nem tempóra hajtottam végre a feladatot, és meg is kérdezte, ki az a srác Arnold jobb oldalán. Azt hittem, elsüllyedek, a szégyen teljesen letaglózott, de szerencsére folytathattam a munkát, a megismételt felvételek pedig hibátlanul sikerültek. Egy másik kedves, általam helyettesített színész Matthew Modine, akivel szinte az összes akciót egymás kezét fogva hajtottuk végre a Kalózok szigetében. A New York-i sráccal nagyon jóban lettünk.

– Értékelik a sztárok, hogy vásárra viszi a bőrét helyettük?

– Nagyon is. Megbecsülnek. Most már igen nagy jelentősége van a kaszkadőrmunkának. Az egyik olyan veszélyes szakma, ahol az ördög soha nem alszik. Mi a szó szoros értelmében a pokol tornácán tornázunk.

– Volt olyan helyzet, amikor félt?

– Soha nem féltem. Akció előtt mindig van egy kis gombóc a gyomromban, például a hatvanméteres ugrásom előtt, vagy mielőtt egy Ikarus busszal a Margit hídra felhajtva majd felrobbanva, a szigeti elágazás után egy rámpára rágyorsítva a Dunába ugrattam a füstölgő busszal. Amikor az akciót elindítottam, már semmit nem éreztem. Olyan ez, mint amikor eldördül a startpisztoly. Akkor már csak arra gondolsz, hogy lefusd az ellenfeleidet. Én pedig arra gondolok, hogyan tartsam magam a levegőben.

– Hatvan méterről leugrott? Atyaég! De miért?

– Mindig voltak hajmeresztő ötleteim. Zugló egyik legismertebb terén egy tizenhét emeletes toronyház tetejéről ugrottam le egy három és fél méter magas, tizenöt méter hosszú és hét méter széles, ötezer darabból álló dobozágyba. A párkány 60 méterre volt a földtől, az ötezer doboz bélyegnyi nagyságúnak tűnt a magasból. Száz kilométeres sebességgel repültem és vágódtam be a dobozokba. Éltem, de olyan fáradtság és szomjúság tört rám, hogy elmondhatatlan. Mindenesetre újraszülettem.

– Mondta valakinek, hogy a kaszkadőrök a filmvilág tízpróbázói. Ezt hogy értette?

– Vegyük sorra! 100 méteres síkfutás. Egy krimiben teljes erőből rohansz a menekülő autó után. Kamerakocsival követnek, Adósság című film, 2021. Távolugrás. A főszereplő dublőre vagy, egy négy méter széles patakot kell átugrani, kezedben puska, az oldaladon kard. Mint oldott kéve, 1983. Súlylökés. Hatalmas, preparált, de így is 25 kilós sziklát emelsz az állad alá, és lököd a létráról rád támadó harcosokra. Dzsingisz kán, Mongólia, 2004. Magasugrás. Guruló vécépapír-guriga után rohansz, amely átpattan egy 1,6 méteres sövényen, és utána kell ugranod. A technikát: guruló, hasmánt, ollózó, fosbury, magad választhatod meg. Olasz reklámfilm, 1994. 400 méter síkfutás. Egy testnevelő tanár szerepében, kezedben a stopperral a főhős mellett rohansz. Nyugi gyerekek, ne sírjatok! norvég film, 2013. 110 méter gátfutás. Az I. világháborúban egyik lövészárokból meggörnyedve futsz át a másikba. Előtted, mögötted, melletted robbanások. Szögesdrót kerítést, döglött lovat, felborult ágyúszekeret, pocsolyát, elesett katonákat kell átugranod. Madárdal, 2012. Diszkoszvetés. Egy kötél végére erősített pajzsot kell áthajítanod egy szakadék fölött. Aranygyapjú legendája, 2000. Rúdugrás. A színészed helyett egy kétméteres bambuszrúddal kell átugranod a gyárkerítést. A hosszú nap hongkongi film, 1997. Gerelyhajítás. Vágtató lóról kell a lándzsádat a húsz méterrel előtted haladó autóra szerelt kamera irányába hajítani. Aszparuh kán bolgár film, 1985. 1500 méteres futás. A Hortobágyon rohansz az elszabadult lovad után, a jelenetet helikopterről veszik. Hosszú vágta, 1983. Ez részlet a második könyvemből, Hollywoodland, Magyarországból való. A rengeteg produkcióról kapta a címet, amelyet Magyarországon forgatnak.

– Maradhatott volna az Egyesült Államokban is, mégis itthon él. Miért?

– Csillaghegyen születtem, ott is nőttem fel, álmom volt Hollywoodban dolgozni, hogy tagja legyek az amerikai színész szakszervezetnek és zöldkártyám legyen. Úgy, hogy végigdolgoztam az életemet, nem is akármilyen veszélyhelyzetekben, itthon ötvenezer forint a nyugdíjam. Ha nem lennék tagja az amerikai színész szakszervezetnek és nem dolgoznék még a mai napig, akkor fejreállnék ennyi pénzből. Ezért kaszkadőröket nevelek. Az egyik tanítványom Szaúd-Arábiában dolgozik, a másik Szlovákiában, a harmadik Németországban, ketten pedig, Kéri Krisztián és Hódi Zoltán Amerikában forgatnak. Szerencsére szinte ugyanolyan a filmforgatás, bárhol csinálod a világon, legyen az Új-Zéland, Kanada, Los Angeles, Mexikó vagy itthon. A filmiparban mindenhol angolul beszélnek. Sokkal jobban szeretem az otthonomat, a családomat. Mindig is volt honvágyam, nagyon kötődöm az otthonomhoz. Van egyfajta hazaszeretet is bennem, ami semmi mással nem pótolható. Az amerkai szubkultúra és az ottani élet hosszú távon nem igazán az én világon. Amerika az ígéretek földje. Szó szerint.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 8
mbvk 5
mbvk 4

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 3
mbvk 4

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 5
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 4
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...