Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23. Felvétel

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szekéren. Számára ezek a napok is felérnek egy fellépéssel. Így igaz, láttam az utcán egy igazi színielőadást, ahol Bence volt a színész, a könyvek és a szekér volt a díszlet, az utca embere pedig a közönség.

Poggyasz - Cikk közben

– Erdélyben forgattátok Poór István rendezésében a Zord idők csillaga munkacímű filmet, Márton Áron püspökről. Első hallásra igen nehéz volt elképzelnem téged a mély istenhittel megáldott Gróf Eszterházy János szerepében.

– Gróf Eszterházy Jánost alakítottam, aki a felvidéki magyarságnak, a kisebbségek védelmének szentelte életét. Nemcsak a nácik üldözték, hanem a kommunisták is. Nagyon bele tudtam bújni a bőrébe, hisz csodálatos ember volt, kiállt a zsidók mellett a szlovák parlamentben, nyíltan szembe szállva a náci ideológiával. Másrészt vígkedélyű ember volt, ő is szeretett bulizni a saját korszakában persze. Szlovákiában máig hazaárulóként, fasiszta háborús bűnösként tartják számon. Nagy dolognak éreztem azt, hogy én lehetek ő. Arisztokrata származása ellenére nem szerette, ha grófnak szólítják. Úgy gondolom, semmi nem véletlen, ahogy az sem, hogy éppen ezt a szerepet kaptam. Ez egy istentisztelő film lesz, ami úgy gondoltam nem feltétlenül az én rezgésem, de úgy tűnik éppen nekem kellett a gróf öntudatra ébresztő személyiségét megformálnom.

– Meg kellett tanulnod valamit általa?

– Megerősített abban, hogy érdemes kiállni a jóért. Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van. A szavai által csak erősödött bennem a tudat, hogy a karakán egyéniség, a szembenállás, és a hit nem bűn. Számomra azt üzente Gróf Eszterházy küzdelme, hogy ne veszítsem el saját magamba vetett hitemet, hogy mindig tudjam, miért élek, miért dolgozom. Még akkor is, ha a világ nem feltétlenül támogat ebben.

– Színészi léted mellett, azt kiegészítve, nem csapolsz, nem felszolgálsz, hanem könyveket árulsz. Volt kibillenésed, amikor úgy érezted, kár a harcért…?

– Volt. A Covid alatt és után is. Mivel nem vagyok a tűz közelében, többször elgondolkoztam, hogy biztos ez az én utam? Mindig megérkezett a válasz. Igen, ez az én utam. Volt, hogy dolgoztam építkezéseken. Háromszor fogtam meg a talicskát, amely tele volt sóderrel, mind a háromszor kiborítottam. Azonnal éreztem, hogy az nem az én utam. Mindig éppen a legjobbkor talált meg egy-egy szerep.

– Komfort érzésed van a kamera előtt?

– Sokat segített egy technika, amit Heath Ledgertől olvastam. Volt idő, mikor ő is folyamatosan kamerába beszélt otthon. Én is ezt tettem. Talán ennek is köszönhetően másfél évig voltam a Jóban rosszban, mint Zentai Bence.

– Aztán meghaltál, nem is akárhogyan.

– Lelöktek a tetőről. Nem én ugrottam, hanem a dublőröm, de a lényeg, hogy megöltek. Amúgy engem, ha vesz a kamera, tuti meghalok. Először fordult elő, hogy nem haltam meg, ebben a Poór István filmben, azóta is várom, hogy a rendező felhív, kéne még egy jelenet, amelyben csak meghal a gróf. A Hadik Andrásról szóló történelmi kalandfilmben forgattam télen, ott is odajött hozzám Szikora János rendező, figyelj, most lesz egy közelid, utána felrobbansz. Mondtam, hogy nem ért meglepetés, már vártam.

– Milyen iskolát végeztél?

– A Keleti István Művészeti iskolát. Van bábszínészi végzettségem is. Ez a Kolibri Színház stúdiója. Az első kőszínházi szerepem is itt volt, a Kolibri Színházban. Sok utazó színházzal dolgoztam, de nem mindig éreztem azt, hogy mennyire fontos a gyerekeknek játszani. Novák János rendező világában tanultam meg, hogy mennyire fontos a gyerekszínház. Mindegyik előadásában van egy olyan mondat amitől könnyes lesz a szemem. A gyerek nem hazudik, nem uralkodik az érzésein! Ők megmondják, ha valami nem tetszik, de azt is, ha valami nagyon! Csináltunk egy Róbert gida és barátai bábelőadást a Tükörteremben. Tudni kell, hogy a nézőtér és a színpad között kábé 2 méter a távolság. Róbert gidát játszottam, egy sapka, meg egy hózentróger volt a jelmezem. Az előadást után, mikor lementem a színpadról és odamentem az unokaöcséimhez, akik csak néztek. Majd miután levettem a sapkámat, akkor jött a SziaBence! Amíg rajtam volt a jelmez, nem ismertek meg, pedig a családban sülve-főve együtt vagyunk.

– Ha érdeklődne irántad egy producer, mit mutatnál meg neki?

– Az Equusból Alan Strang szerepében szívesen bemutatkoznék. A dráma egy pszichológiai intézetben játszódik, Alan egy beteg fiú, aki egyébként sokkal közelebb kerül az élet igazságához, mint az őt kezelő orvosa. Ezt már próbáltuk… A József és a szélesvásznú álomkabátban bármelyik szerepet, bármikor eljátszanám. Annyira tetszett. A Holdvilág kamaraszínházzal szívesen játszanám tovább az Egy szerelem három éjszakája című musicalt. Főszerepet játszottam, imádtam. Oda is elhívnám a producert. Amit még megmutatnék neki, Szinovál Gyula Szép Ernő Színházában a Panni és az álommanókat, mert sokat improvizálunk benne, folyamatos párbeszédben vagyunk a gyerekekkel, ezért végig toppon kell lenni. Kancsali álommanót játszom benne. Ja és persze elhívnám a szekérhez, nézze meg, hogy árulok könyvet.

– Azért szeretnéd ezt megmutatni, mert értesz a könyvekhez, vagy azért, mert értesz az emberekhez?

– Inkább, ahogy dolgozom az emberekkel. Amennyire értek a könyvekhez, azt anyukámnak köszönhetem, akivel egy szoba-konyhában nőttem fel. Én a galérián aludtam, ő pedig lenn, de hajnali háromig csak azt hallottam, ahogy lapozza a könyveket. Minden este. Több száz könyvet elolvasott. Így szerettem meg én is az olvasást. A gyerekemmel ugyanazt fogom csinálni, amit velem tett anyukám. Ha viselkedtem, kaptam egy könyvet.

– Merre van a te utad?

– A színházat nagyon szeretem, de forgatni még jobban. Csodálatos világ. Engem elvarázsolt. A stábbal együtt dolgozni, számomra igazi közösséget jelent.

– A gesztusrendszer tekintetében honnan tudod, hogy a kamera előtt hol a határ?

– Érezni lehet csak. Ha nincs meg bennem, hogy meddig mehetek el, akkor megette a fene az egészet. A Forrest Gumpból egy részlet ugrik be, mikor Tom Hanks a látogatás után megtudja, hogy Jenny fia az övé, akkor van egy csodálatos arcjátéka. Tulajdonképpen nem mozdul semmije, szerintem az a színészet, amit ő akkor megcsinál. Magyar példát is említek. A Becsúszó szerelemben Ötvös Andrisnak is van egy felejthetetlen közelije. Mikor beszól neki a csaj Andrisnak megrándul a szeme, nohát az gyönyörű. Az ilyen pillanatokból nagyon sokat lehet tanulni. Volt egy magyar vígjátéksorozat, Fapad címmel. Amit a háttérben művelt Gados Béla, nagyon tetszett. Személyesen Kövesdi László színművésztől és Szinovál Gyula színész, rendező, is sokat tanultam. Mérai Katival a Budapest fölött az ég című filozofikus vígjátékban játszunk együtt az RS9 Színházban. Egészen másképp fogta meg a szerep lényegét, mint az elődje, de zseniális. Ott állok vele szemben a színpadon és alig bírom ki nevetés nélkül.

– Hol szeretnél tartani 5 év múlva?

– A filmvásznon. A premierre elvinném az édesanyámat és az akkori barátnőmet. A példaképeim Seth Rogen, Jonah Hill, Danny McBride, Jay Baruchel, Craig Robinson, akik egy csapatként működnek, nagyon jól érzik magukat együtt és ez kihat a filmjeikre is. Ők a vígjátékok veteránjai, imádom őket. Az Itt a vége című filmjük arról szól, hogy egy ismert amerikai színész óriási hollywoodi házibulit tart színész barátainak és egyszer csak eljön az apokalipszis. Az ilyen őrületek lenyűgöznek. Nagyon szívesen viszont látnám magam valami hasonlóban, megérné öt évet várni rá.

– Milyen voltál 18 évesen?

– Tüzes. Többet kellett volna gondolkozzak, mielőtt kimondok valamit. Akkor megbánthattam jónéhány embert, mert rosszul fogalmaztam. Ma már egészen jól használom ezt a szarkasztikus oldalamat. Régebben csak én értettem igazán a vicceimet. Ma már szerencsére mások is.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Váradi Vivien

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Barcelonai színtársulat mutatkozik be a Trafóban csütörtökön

Pepita Magazin 2022.09.26.
A hegy című előadásával ismét Magyarországra érkezik a spanyol Agrupación Senor Serrano. A barcelonai színházi társulat csütörtökön lép fel a Trafó - Kortárs Művészetek Ház...

Átadták a Junior Prima Díjakat színház-, film- és táncművészet kategóriában

Pepita Magazin 2022.09.21.
Öt fiatal művésznek ítélte oda a szakmai zsűri idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Nyílt próbák az Örkény Színházban

Pepita Magazin 2022.09.19.
Rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház a magyar dráma napján; szeptember 21-én 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatáb...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...