Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28. Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat kereső, de a vágyait mégis bizonytalan alapokra álmodó szerepét. Bece aszalódott lelkét utaztató Ádám úgy beleélte magát ebbe a gondolatban messzire készülő, fájdalmak közt fellélegző hangulatba, hogy számára nem volt opció a „rómeói” váratlan vonzalom. Bece viszont szerelmes lett..

Poggyasz - Cikk közben

– Veled együtt sok fiatal érkezett a József Attila Színházhoz. Ez is arra mutat, hogy újul a színházatok!

– Igen, a József Attila Színház kezd megújulni. Ezeket az embereket pedig meg kell ismertetni egymással úgy, hogy sokat kell bennünket együtt dolgoztatni. Az első évadomban volt négy bemutatóm, két szerepátvételem és egy beugrásom is. Érzem, hogy számít rám az új társulatom és ez óriási löketet ad a mindennapokhoz. A Szibériai csárdással kezdtem a szezont. Müller Áron karmestert játszom benne, nagyon szép, bonyolult karakter. A szerep,- ahogyan én is - egy teljesen új közegbe kerül. Müller Áron egy kívülálló, aki nem érti mit keres egy szibériai munkatáborban hadifogolyként és akinek semmi kedve nincs bemutatni a Csárdáskirálynőt fogolytársaival még akkor sem, ha ez a szabadulás reményével kecsegtet. Elveszítette a szerelmét, a karrierjét.. teljesen üres, élni sem akar. Az első felvonásban leginkább ezt az állapotot akartam megmutatni.

– Melyik jelenetet érezted magadhoz a legközelebb?

– Amikor megérkezik a vonat Szibériába. Leszállunk, hideg van, éhesek vagyunk, koszosak. Megtudjuk, hogy Krasznaja Rjecskában vagyunk ,,7000 kilométerre az édes hazánktól”. Ez a 7000 kilométer olyan távolság, amikor azt érzed, hogy kihúzták a lábad alól a talajt. Itt szép lassan be szoktam gombolni a kabátomat és csak nézem a többi kollégámat, akik csodálatosan hozzák ezt a jelenetet. Szerintem itt indul el igazán az előadás. Nagyon szeretem, ahogy Hargitai Iván a rendező, a teret használja. Pillanatok alatt teremt olyan hangulatokat a színpadon, amit a tudatalattink azonnal megért pedig nincs több tízmilliós díszlet és jelmez sem. A társulattal dolgozik, bízik a színészekben. Szerencsére végzős korom óta rendszeresen dolgozhatok vele, mesteremnek tartom, akitől rengeteget tanulok. Jövőre a Karamazov testvéreket rendezi a Stúdiószínpadon. Mondanom sem kell, hogy mennyire várom ezt a próbafolyamatot.

– Szerintem a Portugál nagyon jól sikerült előadás.

– Ezzel a kijelentéssel nem tudok vitatkozni én is nagyon szeretem. Lengyel Ferenc rendezte, akivel most dolgozhattam először és az elmúlt évek legjobb színházi találkozása volt számomra. Nagyon jó hangulatú, aktív próbafolyamat volt. Feri nagyon jó színész, tudja, hogy mire van szükségünk több, mint 400-szor játszotta a Katona József Színházban Retek szerepét. Rengeteget tud a darabról és ez óriási biztonságot adott mindenkinek. A főiskolán én is Retket játszottam, most meg Becét.  Jókor talált meg ez a szerep. Ahogy én is, Bece is részben keresgél, részben menekül, de mindenképpen úton van, mert van benne egy nagy adag kíváncsiság. A partnernőm, Kónya Merlin Renáta (Masni) is új tag. Ez volt az első darab, amiben igazán nagyot játszunk együtt. Fontosak az első találkozások és Renivel nagyon könnyű együtt játszani bár ez tulajdonképpen mindenkire igaz a József Attila Színházban. Bátran próbáltunk egész évben, de mindvégig figyeltünk és vigyáztunk egymásra. Ezek egy épülő, megújuló társulatnak nagyon jó tulajdonságai. Egressy Zoltán, a Portugál írója nagyon sokszor megtisztelt bennünket a jelenlétével az előadások során, ami arra enged következtetni, hogy szerinte is egy nagyon értékes előadás jött létre bár merőben különbözik a Katonáétól. Mi különös hangsúlyt fektettünk a karaterek magányának a megfejtésére.

– Sokak szerint belülről építed fel a karaktereidet, kiegészíteném azzal, hogy árnyaltan hangolódsz...

– Az imposztor, Spiró György drámája, egy csodálatos darab, Bagó Bertalan rendezésében. Már az nagy dolog, hogy ez a Spiró szöveg így elhangozhat. A fiatal, lázadó srácot, Rybakot játszom benne, aki társulaton kívül álló figura. Eddig még soha nem voltam egy színpadon Benedek Miklóssal. Zseniális ember, óriási színész, jó volt látni, hogy milyen tudatosan építi fel a karakterét. Majdnem az egész társulat játszik Az imposztorban és ez is egy jó lehetőség volt arra, hogy minél jobban megismerjük egymást.

–Mit jelent a nyár egy színész számára?

– Mindig várom az évad végét, mert lehetett akármilyen termékeny, sikeres, a végére elfáradok. Nyáron sokkal több időm van a két lányomra és tudok találkozni a barátokkal is. Szeretem az aktív pihenést, a hegyeket, de a tengerre is vágyom. Idén megvalósítom a célom és megmászom az első 3000-es csúcsom az Alpokban. Sok mindent kell a nyáron is egyeztetni, mert kaptam két filmszerepet is, aminek nagyon örülök. Az egyik egy nagyjátékfilm, a másik egy történelmi sorozat. Éppen most zajlanak az egyeztetések, remélem sikerült mind a kettő filmet leforgatni. 

– A film más lelket kíván?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy más idegrendszert. A színész, színész marad, de a színpadi gesztusrendszer nem él meg a kamera előtt. A filmrendezők gyakran használják azt a kifejezést, hogy „ne színészkedj.” Azt hiszem tudni vélem, hogy ezzel mit akarnak kérni tőlem, de fenntartom, hogy szerintem nagyon pontatlan ez az instrukciójuk. Nincs filmes képzés Magyarországon, így leginkább forgatásokon, élesben tudod megtanulni ezt a csodálatos szakmát, ami a filmszínészet. A Made in Hungariát még főiskolás koromban forgattam. Vagy egy félreértés, vagy a szerencse okán egy 4-5 naposnak ígért - a zenekarhoz tartozó barát - szerepéből lett egy 22 napos szerepem. Állítólag kimaradt a forgatókönyvből Szaxi Maxi, a szaxofonos és a forgatás előtt egy héttel kérdezte Fenyő Miki, hogy hol van? Így játszhattam el Surát. Ott voltam minden alkalommal, amikor a zenekar forgatott, de mivel a forgatókönyvből hiányoztam a szerepemet mindig a forgatáson találtuk ki közösen. Nagyon nehéz feladat volt, de Orosz Ákos, Szabó Kimmel Tamás és Kovács Lehet is sokat segítettek. Az elmúlt tíz-tízenkét évben viszont nem volt alkalmam forgatni, gyakorolni, megtanulni a szakmának ezt a részét. Nem tudom, hogy mi lehet az oka. Valószínűleg én. Valószínűleg valami nem állt össze a fejemben ehhez az egészhez. Nagyon bizakodó és szorgalmas ember vagyok, mostanában igyekszem nem rágörcsölni egy-egy castingra, inkább megpróbálom játékként, kísérletként felfogni. Idén négy castingból három azzal végződött, hogy szerepeket kaptam a legkülönbözőbb műfajú filmekben.

– Ha visszaemlékszel a felvételidre, mit mondanál fiatal önmagadnak?

– Azt, hogy türelem, nyugi van. Nagyon tele voltam bátorsággal, lendülettel, kíváncsisággal, izgalommal, dolgozni akarással és az ismeretlenbe is fejest ugrani kész motiváltsággal. Aki mindezekkel nincs tele, az ne is menjen a Színművészetire.

– Most is benned van ez a tele-érzés?

– Most is, persze. Talán eggyel jobban munkának hívják már, de szerencsére még nagyon sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom.

Írta: Tarnócai Éva

(Fotók: Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2022.11.24.
Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület szerdai döntése értelmében - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Meghirdette következő évadának programját a Szegedi Szabadtéri Játékok

Pepita Magazin 2022.11.23.
A Dóm téren zenés darabokkal, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon pedig koncertsorozattal várja a közönséget jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok - tájékoztatta a fesztivál sajt...

Kezdődik a Desiré kortárs színházi fesztivál Szabadkán

Pepita Magazin 2022.11.23.
A budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadásával kezdődik péntek este az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és ...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...