Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16. Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film és krimi főszerepében mutatkozik, be, mint Song Ha. Miközben Magyarországon a nagyszülei után kutat, különböző kalandokat él át és maga is szerelembe esik. Nari, modern, szép, mai nő, okos, praktikus gondolatokkal. Arról, hogy mennyire élnek még a tradíciók a gyökerekben, ha szerelemről van szó, illetve a múlt értékei és a nyitottság hogyan tud innovatívan együtt fejlődni, a vietnámi születésű főszereplővel beszélgettünk.

csanyi cikk

– Hogyan lettél az Almafa virágának főszereplője?

– Már majdnem elfelejtettem, hisz a forgatás előtt két évvel volt egy casting, amin részt vettem. Utána pedig nagy volt a csend. Jött a Covid, mindenki eltűnt. Éltem a kis életemet, de amikor kaptam a hívást Szűcs Dóri rendezőtől, hogy indul a forgatás és engem szeretne erre a szerepre, nagyon örültem neki és azonnal igent mondtam. Miután letettük a telefont, akkor esett le, hogy ennek mekkora jelentősége van. Ez az első nagyobb szerepem, úgyhogy izgatottan vártam a forgatást. Alapvetően azért is voltam rá nagyon kíváncsi, mert a vietnámi és magyar kapcsolatokat, a két ország értékeit is szeretné bemutatni a film, miközben két idősíkon játszódik. Felidézi a 70-es éveket és napjainkat. Nagyon izgatott a film tematikája is.

– A karaktered különleges célból érkezett Vietnámból Budapestre. Mi a közös bennetek?

– Filmbeli karakterem is nagyon jól beszél magyarul, ugyanis az apukája, és nagymamája mindig magyarul kommunikált vele. Én itt nevelkedtem Magyarországon, vietnámi szülőkkel. A karakterem, Song Ha megérkezik ezzel a Vietnámban nevelkedett nagyon erős vegyes családi háttérrel Magyarországra, azzal a céllal, hogy megismerje a gyökereit. Az én hátterem is nagyon erős, tele vietnámi tradícióval és persze ma már magyar kultúrával is. Ezért kétszer van újévem, a februári Holdújév és a magyar január elseje, de felvettük az itteni hagyományokat is, mi is tartunk karácsonyt és újévkor esszük a lencsefőzeléket. Édesapám 1982-ben jött Magyarországra, itt végezte az egyetemet, tehát tudtam azonosulni a karakteremmel olyan szempontból is, hogy valamelyik felmenőm itt végezte az egyetemet.

(fotó: Blaubacher Mihály)

Mindig is szerettem volna, hogy a magyarok többet tudjanak arról a helyzetről, ami miatt egy vietnámi család elhagyni kényszerült a hazáját, egy jobb jövő reményében. Tény, hogy a 70-es években sokkal nagyobb volt a szigor, mint amikor édesapám idejött Magyarországra, bár még apát is úgy engedték itt tanulni, hogy az egyetem után vissza kell mennie Vietnámba. Az volt a szerencse, hogy mire ő befejezte az egyetemet, jött a rendszerváltás, így hazament ugyan, de vissza is tudott jönni.

– Sokat jártál haza, illetve neked hol van a haza?

– Itt születtem Magyarországon, édesanyám, édesapám, öcsém is itt él, de a nagy család, az összes rokonom Vietnámban van. Kisebb koromban sokat tudtam hazajárni, később két-, három nyaranta. Unokatestvéreim közel egykorúak velem, így szinte minden találkozáskor újra és újra meg kellett ismernünk egymást. Az ember személyisége állandóan változik, különösen abban a korban, így szinte minden találkozáskor újra kezdtük építeni az amúgy jó kapcsolatunkat. Idén is voltam Vietnámban. Felnőttként először kapcsolódtunk újra. Csodálatos élmény volt. A közös pontokat mindig megtaláljuk, hisz a gyökerek nagyon erősek. Amiben én is igazán hiszek, az az ősökkel való kapcsolódás. Itthon, itt Magyarországon, a szüleim kialakítottak egy imaszobát, ahol friss virágot és gyümölcsöt ajánlunk fel az ősöknek. A családunkban az összetartás mindennél fontosabb. Ha valaki elmegy, attól ugyanúgy ott marad a szívünkben. Vietnámban nem feltétlenül kell ünnep ahhoz, hogy a halottainkra gondoljunk, nálunk ez egy magától értetődő napi hozzáállást jelent.

– Soha nem volt olyan érzésed, hogy Vietnámba mennél haza élni itthonról?

– Szeretném a kultúránkat jobban elsajátítani, és természetesen a család miatt is tervben van, hogy egy-két évre megnézném, hogy milyen ott az élet, hogyan tudnék boldogulni kint.

– Hogyan kerültél a filmes szakmába?

– Alapvetően úgy kerültem ebbe a körbe, hogy Dániában tanultam, de a nagy honvágyam miatt visszajöttem Magyarországra, és casting ügynökségekhez regisztráltam. Így figyelt fel rám Burai Kálmán, aki addig tanítgatott, míg itt maradtam. Etnikumokat szervezünk filmekbe, reklámokba, külföldi megrendelések alapján, más ügynökségekkel is összedolgozva működünk.

– Ezúttal nem a háttérben, a kamera mögött dolgoztál, hanem a kamera előtt. Ezt hogy élted meg?

– Eleinte úgy álltam a dolgaimhoz, ha nem jönnek össze Magyarországon, akkor megpróbálom az életemet Vietnámban folytatni, de mindig történt valami itthon. Nem ez volt az első mozi filmforgatásom, hisz a Drakulics elvtársban már volt egy szöveg nélküli szerepem. Nagy Zsolt és Borbély Alexandra mellett volt szerencsém tapasztalatot szerezni e téren. Az teljesen más volt, mint egy főszerepet eljátszani, Az almafa virága teljes egészében kimozdított a komfortzónámból.

– Mi volt a legnagyobb kihívás?

– Érdekes hozzáállást igényelt felvenni a karaktert, és teljesen átszellemülni, használva azokat a szövegeket, amelyeket a karakterem mond. Amolyan kettős életet éltem. Reggel felkeltem, elindultunk és már a karakterbe kellett helyezkednem, ahogy végeztünk, visszatértem Nari életébe. Ez elég érdekes volt ez egy hónapon át. Vietnámban is forgattunk, Lam Dzhuliya és én, akik a női főszerepeket játszottuk, kiutaztunk, hisz „Thien Nga” (Dzhuli) élete nagy hatással volt arra, hogy mi történik az én életemmel a jelenben.

(fotó: Sulyok László)

– Mit szólt a családod a filmben vállalt szerepedhez?

– Addig a pillanatig el sem mondtam, amíg meg nem kezdődött a forgatás. Eleinte szerintem nem is vették komolyan, de amikor már látták a médiamegjelenéseket, akkor már kérdezgettek, sőt, amikor már Vietnámból is telefonáltak, hogy hallottak Az almafa virágáról, és rólam, no, akkor már számukra is izgalmassá vált ennek a filmnek a ténye. Ők is várják a Valentin-napot, hisz akkor kerül a mozikba.

– A mai világban mit adott ez a film neked?

– Mivel ez volt az első nagyobb, komolyabb szerepem, ezért rengeteg új élménnyel és kihívással gazdagodtam. Örülök, hogy végre van egy történet, ami vietnámi kontextusban játszódik majdnem akkor, amikor apukám idejött. Így kaptam egy kis ízelítőt, hogy milyen volt az életük, akkoriban. Nagyon büszke vagyok apura, amit elért, és felépített. Annak a gyökerei valahol itt kezdődtek a BME-n.

 – Az almafa virágában, Nariként dacolnál a sorsoddal?

– Bizonyára. Keresném a lehetőségeket. A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja. Az üzenet pedig nem más, mint az, hogy soha ne add fel! Amit a szíved legmélyén érzel, hogy hív, akkor ne add fel, ne engedd el!

– Kérdés, hogy megéri-e?

– Kérdés, hogy elég bátor vagy-e ahhoz, hogy bízz az életedben és önmagadban, hogy úgy fog alakulni, ahogy neked a legjobb. Hiszek a sors erejében. Abban is, hogy minden meg van írva. Arra különösen kíváncsi vagyok, hogy ki vagyok én, hisz minden döntés egyfajta önismereti utazás. A döntéseim által tudhatom meg, hogy mik az én határaim, milyen hatással vannak rám a számomra esetleg ismeretlen dolgok. Ezekre a kérdésekre is azért voltam kíváncsi, hogy milyen érzéseket váltanak majd ki belőlem, illetve milyen gondolatokkal távozom a beszélgetés után.

– Szeretnéd, hogy változzon az életed?

– Boldog ember vagyok, de szeretek fejlődni és várom azokat a helyzeteket, amelyek kimozdítanak a komfortzónámból. Hiszek abban, hogy csak olyan dolgot kapsz az élettől, amire felkészültél. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem.

– Az új dolog egyenlő a komfortzónádból való kibillenéssel?

– Minél jobban félek valamitől, annál inkább vonz. Azt nevezem komfortzónán kívüli dolgoknak, amit nem tudok irányítani. Amit irányítok, megszervezek, látok előre, az az én komfortzónám, de ahogy beledobnak egy mély vízbe és benne vagyok egy szituációban, amit nem én tervezek, az nagyon izgalmas tud lenni. Egyfajta kihívás.

– Volt olyan dolog, amit elengedtél, mert nem tudtad kezelni?

– Az a típusú ember vagyok, aki ragaszkodik, mintsem inkább elengedjen dolgokat.  Addig ütöm, vágom a dolgokat, addig megyek utánuk, amíg azt nem érzem, hogy mindent megpróbáltam. Küzdő típus vagyok, talán túlságosan is. Nem vagyok híve annak, - emberi kapcsolatoknál sem, - hogy az első adandó alkalommal kiszálljak, ha valami gond van. Addig beszélek róla, addig cselekszem, amíg működőképes nem lesz újra. Ha már azt érzem, hogy mindenemet odaadtam, a szívemet, a lelkemet és még mindig nem működik, akkor elengedem.

– Ezt a belső tartást és önmotivációt tudod hasznosítani a munkádban is?

– Hogyne. Nem ismerek lehetetlent. Egyszerűen nincs olyan szó a szótáramban.

Írta: Tarnócai Éva

Borítókép: Soós Kata

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...