Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24. Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész, a Katona József színház művésze. Női főszerepet kapott a nemzetközi koprodukcióban megvalósuló Hunyadi-sorozatban, amelyben nemcsak színészi, hanem remek fizikai képességeire is szükség van.

Poggyasz - Cikk közben

A Liliomfiban láttalak először, a Budaörsi Latinovits Színház előadásában, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Nagyon jól sikerült a darab, imádtam.

Én is! Sajnos, már nem játsszuk.

Mostanában a színházi szerepek töltik el nagyobb örömmel a szívedet, vagy a kamera előtt érzed jobban magad?

Mikor mi a prioritás. Van olyan periódus, amikor olyan kedves a színházam, hogy elenged huzamosabb időre forgatni, mint például most és akkor teljes erőbedobással a filmezésre koncentrálhatok, de nyilván az fordul elő sűrűbben, hogy próbafolyamatom van és minden energiámmal azzal foglalkozhatok. Előfordul olyan is, amikor a kettő összecsúszik, de az is jó, mert engem nagyon feldob, ha sokfelé kell figyelnem egyszerre.

Amikor tele van az életed szakmailag és funkcionálisan, akkor kiegyensúlyozottabb vagy, mint amikor pihenő időszakok színesítik a hétköznapjaidat?

Egy darabig jó érezni, hogy számít az, hogy mit csinál az ember és azt esetleg még jól is csinálja, nyilván ebben bizonyos idő után nagyon el lehet fáradni. Ilyenkor most már bekapcsolnak a vészvillogóim, ami jó, mert ha nagyon fáradt vagyok és ezt nem realizálom, csak megyek előre, akkor velem mindig történik is valami.

Mi történik?

Valamilyen fizikai baleset. Tavaly áprilisban eltörtem a kezem. Elcsúsztam a betonon.

Hallgatsz ezekre a figyelmeztetésekre?

Remélem, hogy ebből az utolsóból tanultam annyira, hogy ügyesebben koordináljam az életemet és ne tudjon bekövetkezni egy ehhez hasonló baleset.

Sportos csaj vagy, remek koordinációs képességekkel!

Hát ez az! Nagyon szeretem azokat a sportokat, amelyek kicsit veszélyesebbek, extrémebbek, amelyek adrenalinfröccsöt adnak! Olyankor soha nem sérülök meg, de egy betonjárda ki tud fogni rajtam. Sőt egy padka is, ahol a lábamat törtem. Hétköznapi bénaságokban szerzek sérüléseket, sosem munka közben, ahol mindig nagyon figyelek és koncentrálok. Talán éppen ezért történnek velem a balesetek akkor, amikor lankad a figyelmem, egyedül vagyok és nincs semmi kötelezettség. Nagyon dolgozom ezen a problémán, hogy ne történjen meg újra.

Remek fizikai adottságokkal és rendelkezel. Volt olyan munkád, ahol színészi kvalitásaid mellett kiváló mozgáskoordinációdat is tudtad kamatoztatni?

Az említett Liliomfi előadás közelített ehhez, mert a néző ugyan semmit nem látott abból, hogy mi takarásban ugyan, de végig sprinteltük azt az előadást. Már akkor volt okosórám és lemértem egy összpróbát, ahol 4,5-5 kilométert futkároztam csak hátul, előadás alatt. Most pedig a Hunyadi című sorozatot forgatjuk, Hunyadi János feleségét, Szilágyi Erzsébetet játszom. Szerencsére nagyon sokat készülhettünk lovakkal. Elképesztő dolgokat csinálhattam eddig, sok gyönyörű és okos lovon ülhettem a JuhászTeam jóvoltából. Megtanultam lóháton, kéz nélkül, vágtában célra tartani és nyíllal lőni. Sokat vágtáztam, ezen kívül volt sok futás, menekülés. Szerencsére ezt a filmsorozatot még forgatjuk egy ideig.

Táncosnőnek készültél, és nem is akárhova jelentkeztél… A Győri Balettbe.

Igen, de szerencsére nem sikerült, bár 15 főt vettek fel, én voltam a tizenhatodik. Az indok főképp fizikai volt, azt mondták túl magas vagyok és egy balett táncoshoz képest erősebb testalkatú. Ezen kívül van egy kis lúdtalpam, a bokaszerkezetem gyenge, így hivatásszerűen nem tudtam volna sokáig balettozni, mert sokat sérültem volna. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem is balerinának készültem, hanem kortárs táncosnak.  A táncot napi szinten nem használom, így kopik a tudásom, talán a jó testtudatom megmaradt, de ma már nem vágom le magam úgy spárgába, és nem is tudok akkorát ugrani, mint régen. Mindig gondolkozom azon, hogy keresek egy jó táncórát, de ilyen életvitel mellett ez még nem sikerült. Viszont hobbi szinten egészen jól elvagyok a tánctudásommal. Az Ithakában Székely Kriszta rendező kifejezetten épített a képességeimre, Hód Adrienn koreográfus segítségével a tánc erős, szerves része lett a jelenetnek. Ezt az egész próbafolyamatot és az előadásokat is nagyon élveztem, mert szinte végig táncolhattam azt az időszakot.

Kíváncsi lettél volna egyik-másik karaktered életének folytatására, az előadáson túl?

Megy egy előadásunk a Kamrában az Isten, haza, család. A görög mitológiából emeltünk át történeteket, életutakat egy teljesen átlagos magyar család életébe és kapcsolódási pontokat kerestünk a két ,,világ” között. Ennek a családnak az életébe építettük be a görög mitológia egyes motívumait. Így lett Agamemnómból Árpád, Menelaoszból Attila vagy Iphigeneiából Ilona. Az anyagyilkos testvérpárt játsszuk Vizi Dáviddal. Egy pillanatig nem élném Elektra életének azon szakaszát, amit játszom, éppen elég Elektra életét megélni a színpadon! Pokoli nehéz, de ahol befejeződik az előadás, ahol véget ér a taps, nagyon kíváncsi lennék, hogy onnan hogyan folytatódna az élete.

Hajnal Márton is azt írta az előadásról, hogy bár imádjuk hirdetni, hogy Isten, haza meg család nincsen minálunk, de még ha van is, hát elég boldogtalan. Lenne olyan karakter, szerep, életút, amit szívesen eljátszanál?

Nincs. Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról, mert ha lennének, akkor biztos okozna valamilyen fájdalmat. Abból élek, amit kapok és abból kihozom a legtöbbet. Ez pont azért van így, mert nem szeretnék keseregni évek múlva, hogy nem játszhattam el mondjuk Nyinát. Emellett nagyon szerencsés vagyok, mert eddig igen széles spektrumon mozoghattam. A kaméleonkodást pedig nagyon élvezem.

Az arcodon az őszinte rácsodálkozás, őszinte öröm vagy éppen fájdalom, ott van. Minden meglátszik az arcodon, amit átélsz.

Igen, egy élénk, harsány ember vagyok. Ez a „mindenlátszik”, „mindenottvan” néha nagyon jó, néha kimondottan hátrány, hisz vannak olyan élethelyzetek, amikor egyáltalán nem jó az, ha minden kiül az arcomra.

Ez ellen szerintem nem is tudsz igazán védekezni!

(Nevet.) Ebből azért vannak igazán kellemetlen helyzeteim is! Néha azért tudni kéne némi „poker face”-t is felvenni, de nem mindig sikerül. A kedvesem ilyenkor megbök, hogy na, most figyelj az arcodra! Szóval ez nagyon jól is elsülhet, de vissza is tud nyalni a fagyi.

Viszont a pozitivitásod, az energiáid ugyanúgy ott vannak….

Megélek mindent, jót és rosszat is egyaránt és ha valami nagyon nem jó, ha fáj, akkor is vissza tudom hozni magam vidámsággal az életembe. De hagyok magamnak időt a szomorkodásra is. Bár ha sírok, néha akkor is viccesnek tartanak. Nem is értem…

Most jól érzed magad a bőrödben?

Jól, de nekem kell a rendszeres mozgás, mert így nőttem fel, és ha túl sűrű az élet és ez nem fér bele, akkor nehéznek érzek mindent, beleértve magamat is. Viszont, ha jut idő a mozgásra, az kihat a hangulatomra is.

Ha most lehetne egy kívánságod – persze teljesülne azonnal – mit kérnél, hova mennél?

Világbékét kérnék és hogy fordítsuk vissza a klímaváltozást. Akkor lennék igazán optimista és derűs, ha tudnám, hogy nem kell tartanom attól, hogy felgyulladunk harminc év múlva, vagy mi van éppen a szomszédban. Ha a nagyvilágban körülbelül minden rendben lenne, akkor nekem is könnyebb lenne az életem. Akkor kezdődhetnének az én igazi problémáim, akkor lenne realitásuk mert jelen állás szerint azok hangyaméretűek a világ problémáihoz képest.

Írta: Tarnócai Éva

Fotó: Trokán Nóra

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...