Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16. Felvétel

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Fotó: Aranyélet/ Sághy Tímea

Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki karácsonykor született! Imádom, ahogy játszik, illetve, ahogy nem játszik. Az az érzése az embernek, mikor nézi, mintha ezer éve ismerné.

csanyi cikk

Aki december 24-én jött a világra, maximalista ember, kritikus önmagával és a környezetével szemben is, nehezen találja meg a nyugalmat és a megelégedettséget. Hogy gondolkozol erről?

Jobban szeretem, ha más beszél arról, hogy miként végzem a munkám, illetve milyen színész vagyok. Nem szeretem ismételni önmagamat, de remélem erre nem lesz szükség, mert izgalmas kérdéseket fogsz feltenni.

Mikor voltál utoljára türelmes?

Három éves koromban, amikor elém rakták a rántott húst és nyugodtan tudtam ülni az asztalnál.

Most nincsenek olyan pillanatok, amikor megnyugszol?

Nincsenek. Csak amikor alszom.

Jól tudsz aludni?

Amikor nem jönnek a démoni gondolataim, akkor elég jól alszom.

Vannak olyan programok, amikor elfeledkezel ezekről a gondolatokról és elmélyülsz abban, amit csinálsz?

A Rudas fürdőben tudok erről leginkább elfeledkezni és ott többnyire el is lazulok. A gyógyvízben nincs rajtam teher, el tudom engedni magam. Meg a gyermekeim, a családom és a barátiam jelenlétében. De most egyfajta pszichológia klubot tartunk, vagy beszélgetünk?

Hol érzed magad komfortosabban, a színpadon, vagy a kamera előtt?

Mindenhol, ahol tehetséges, jó emberek vesznek körül. Mindkét terepet szeretem. A színház egy kifeszítettebb boldogság, a film pedig egy gyorsan égető műfaj, de mindegyiket szeretem. Nem tudok különbséget tenni a kettő között és nem is akarok. Mindenhol jól érzem magam, ahol számítanak a munkámra, ahol szükség van rám, ahol nem behelyettesíthető státuszban vagyok.

Ezek szerint neked is nagyon fontos az a befogadó partner közeg, amely körbe vesz az alkotómunkában?

Abszolút, csak így van értelme ennek a munkának. Ha eljátszanám azt, hogy jól érzem magam, már 61 évesen rákban meghalnék, mert az elfojtott indulatok és a középszerű színészet meg tudja ölni a lelket. Remélem, nem tartozom egyik táborba sem. Szeretnék tovább élni, ezért az őszinte és tehetséges közeg alapvető elvárás a munkámban.

Pont úgy élsz, hogy minden, amit érzel, kiül az arcodra, ami zavar, az látszik rajtad, még akkor is, ha nem mondod ki.

Igen, ez így van, erről nehéz beszélnem, de akkor is ilyen vagyok.

Volt olyan szereped, amikor szívesen éltél volna tovább a karaktered bőrében?

Dehogy! Nagyon sok gyilkost játszottam, agresszív abuzáló apukát, meleg főnököt, kisgyermeket bántalmazó szemetet, vagy nagyképű, hímsoviniszta nemest. Mit gondolsz, milyenek lehetnek ezeknek az embereknek a hétköznapjai? Ki akarna élni az ő gondolataikkal? Mondj egy olyan karaktert, amit szerinted tovább játszhattam volna az életben?

Lehet, hogy játszhattad volna tovább az Aranyéletből Miklósi Attila karakterét.  A sorozat messze a legjobban eljátszott karaktere volt a tiéd!

Hát az egy nagyon tisztességes f@szi volt, csak két embert lőtt le!

Miközben mindent a családjáért tett… Erkölcsös próbált maradni az erkölcstelenségben.

Biztos ugyanarról a sorozatról beszélünk? Szerintem értékrendbeli stabilitása sem volt rendben, mindenkit ott vágott át, ahol tudott.  Az a korszak lezárult. Szerencsére sokféle filmes munkám volt azóta. De a kérdés elég irreleváns, ugyanis soha nem bolyongtam a karakteremben tovább, mint kellene, nem is akartam folytatni soha egyiket sem, szerencsére 3-6 perc között le tudom rakni a szerepet, amit éppen csinálok.

Hogyan?

Nagyon egyszerűen. Nem gondolok rá. Ha hazavinném, körbe röhögnének a családtagjaim. Igazából úgy gondolom, aki később nem tudja lerakni a szerepét, az igazán meg sem tudta csinálni vagy csak azt játssza, hogy mekkora művész, hisz még mindig a karakterben van!

Miért akartál színész lenni?

Nem szerettem felkelni, nem akartam fizikai munkát végezni, és akkor úgy gondoltam, hogy a színészetben könnyebben lehet pénzt keresni. Azért elvégeztem egy egyetemet is, van egy jogi diplomám, de nem akartam jogász lenni.

Bejött az, amit gondoltál a színi pályáról?

Ha örömmel és jól csinálja az ember, akkor könnyű és élvezetes, tartalmas pálya. Ha tehetségtelen az illető, nevezzük színésznek, akkor borzasztóan nehéz, mert folyamatosan hazudnia kell magának, hogy jó az, amit csinál. Majd amikor valaki szembesíti ezzel a ténnyel, akkor agresszívan támadni kezd. Én voltam ez a valaki. Megkaptam, hogy nem egy malomban őrölünk, mást gondol a színészetről, mint én. Voltak ilyen vitáim, de ilyenekbe már nem megyek bele.

Ezért mondtad, hogy akkor vagy elégedett, ha neked fontos emberekkel dolgozhatsz együtt. Gondolom, aki neked fontos, az hasonlóan gondolkodik a színészetről és az értékrended szerint képes játszani…

Valahogy így. Szerencsére Pintér Béla Társulata ilyen.

Sokféle szerepformálási technikát hallottam már: egy-egy szerep komoly kutatómunkával jár, vagy olyan mélyre kell ásni önmagában, hogy fel tudja építeni a karakterét. Nálad, ez hogy működik?

Ha valakinek kutakodnia kell és könyvtárba járnia ahhoz, hogy eljátsszon egy karaktert, akkor ott nagy baj van. Szerintem egy valamire való színész nem azon gondolkozik, hogy éppen mit bányásszon elő, hisz az életünk valamennyi szegmenséből összegyűjtött tapasztalat az ott van benne! Ez nem bányamunka, hogy mi volt akkor, mikor valamelyik rokonom ezt vagy azt átélte, akkor én mit éreztem éppen, hogy láttam. Nincs erre recept.

Rajtad egyébként sem látszik, hogy játszol. Valahogy természetesen hömpölyögnek belőled a mondatok…. Színpadon és filmen egyaránt.

A tapasztalat ott van, mint szűrő, a szerepet meg átengedem rajta. Ennyi. Aztán vagy hat, vagy nem. De ezen gondolkozni? Azt szánalmasnak tartom. Hogyan tartson a színész egy ujjat, vagy mennyire beszéljen karakteresen, vagy arra figyel, hogy az adott szerepet hogyan kell játszani, vagyis nem magától értetődő a létezése az adott szituációban, az régen rossz.

Ehhez persze kell egy olyan tehetség, ami nem tanulható.

Minél idősebb az ember, annál bizonytalanabb, persze. Törőcsik Mari egyszer azt mondta, hogy érzése szerint a színházban volt összesen négy jó estéje. Ha ő ezt mondja, akkor mit mondjak én? Vagy Cserhalmi György, aki 15 éve alig játszik színházban, vágyik rá, de nem mer felmenni a színpadra. Minél szolidabb, szerényebb egy színész, szerintem annál nagyobb művész. Viszont ha valaki megjátssza a szolidat, az rögtön kiderül. Én is bizonytalan vagyok sok mindenben, ha minden kérdésre tudnám a választ, akkor egyszerűbb lenne az agyamban is a kémia, hogy mit, hogyan kellene csinálni. Az ember küzd, viaskodik, mint a Don Quijote mindennel, ami neki fontos, aztán valamikor sikerül, valamikor nem. Soha nem úgy kezdünk bele egy munkába, hogy szeretnénk egy jó közepest csinálni. Mindenki jót akar csinálni. A néző pedig majd eldönti, hogy kinek sikerült és kinek nem.

Szerencsére vannak emberek, akik hatással voltak rád, ezáltal a pályádra is.

Gaál Erzsébet szenvedélyes gondolkodása a színházról nagyon megfogott, nála kezdtem a pályát Nyíregyházán, majd Zsótér Sándor világlátása, és Pintér Béla színháza voltak, vannak rám hatással. És persze Cserhalmi.

Mikor érezted utoljára azt, hogy megáll az idő?

Például a Megáll az idő című film alatt. Ott tényleg megállt az idő. Ott állt az ablakban a család és azt mondta Pauer Henrik és Znamenák István által játszott édesanya, Kakassy Ágnes, hogy mostantól itt fogunk élni, akkor éreztem utoljára, hogy megállt az idő. Hét évet ugrott a film, 1956-ból 1963-ba. Nagyon komoly értéket képvisel.

És mikor érezted azt, amikor körülötted állt meg az idő?

Mucsi Zolival, Scherer Péterrel szoktam ezt érezni A fajok eredete című előadásban, a Szkéné Színházban. Vannak olyan pillanatok, hogy az ember azt érzi, hogy szinte észrevétlenül elszállt egy óra felette. Ilyen volt Pintér Béla Társulata - Anyám orra előadáson Quitt Lacival, vagy forgatáson egy-egy jelenet után is előfordult már, az Aranyélet harmadik évadában például volt egy jelenet, ami egy ötven perces szülésről szól. De olyan sok azért nem volt.

Ezekért a pillanatokért megéri csinálni?

Nem éri meg, de ez a feladatunk. Azért sem éri meg, mert ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember.

Ha újrakezdenéd, színész lennél újra?

Biztos nem. Talán pedagógus lennék. Édesanyám is tanít. De fogalmam sincs. Valójában imádom a munkámat. Valószínű, ha tanítanék is egy ideig, újra meg újra a színészetnél kötnék ki.

Írta: Tarnócai Éva

(Borítókép: Aranyélet/ Sághy Tímea)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 8

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 2
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 1
mbvk 2
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 5
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 1

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 3
mbvk 8

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...