Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29. Hangadó

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Fotó: Youtube/ HírTV

Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul érte a lehetőség, azóta az egész életét meghatározza a szinkronizálás. Ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész, aki a beszélgetésünk alatt roppant közvetlenül és nagy szeretettel beszélt a szakmájáról és arról, hogy az őrült karakterekben mindig több izgalom és lehetőség rejlik.

Poggyasz - Cikk közben

– Hogyan kerültél a táncparkettről a mikrofon közelébe?

– Sok helyen olvastam már azt a sztorit, hogy Simonyi Piroska barátnőm vitt be a szinkronba, de ez így nem igaz, mert mi korábban nem ismertük egymást. Az azonban tényleg igaz, hogy tőle vettem át egy szerepet, amikor ő külföldre költözött. Amikor a szinkront elkezdtem, táncolni jártam Budapestre, Bakó Gábor jazzbalett óráira. Épp az egyik ilyen órán voltam, amikor bejöttek, hogy a szomszéd szobában lesz egy reklámfilmes casting, és mindenki menjen át. El kellett játszani egy jelenetet. Semmi visszajelzés nem jött erről, majd egy hónappal később ettől a castingos cégtől felhívtak, hogy mondjak egy nyelvtörőt.  Egy fiatal lány hangot kerestek egy reklámfilmhez és emlékeztek rám erről a meghallgatásról. Hogy hogyan jutottam ezeknek az idegen embereknek az eszébe egy hónappal később, fogalmam nincs! Nevezhetjük ezt sorsnak vagy véletlennek.

– Van olyan ismert, nagy színész, akivel együtt dolgoztál és meghatározó élmény volt?

– Rengeteg kollégát tehetségesnek tartok, nagyon sok remek színész és színésznő van, akivel öröm együtt dolgozni. Nem is szeretnék neveket mondani, mert kihagynék valakit. Ám azt kiemelném, hogy voltam olyan szerencsés, hogy Sinkovits Imrével állhattam együtt a mikrofon előtt. Csodálatos volt.

– Nem izgultál a jelenlétében?

– Ott bizony az elején meg voltam ijedve, pedig nem kellett volna. Nagyon támogató volt. Olyan nyugalom áradt belőle, hogy a munka során egyáltalán nem éreztem rosszul vagy kényelmetlenül magam.

– A koronavírusjárvány óta magányosabb munkává vált a szinkronizálás?

– Az elmúlt két-három év nagyon sok változást hozott. Régen igazi csapatmunka volt. Párosával vették fel a jeleneteket. Sokszor előfordult, hogy négyen, öten, vagy akár nyolcan is benn voltunk a stúdióban és haladtunk végig a filmen. A járvány miatt mindenkit egyedül vesznek. Ennek az új helyzetnek több hátránya is van. Meggyorsítja ugyan a munkát, hogy csak egyedül vagyok benn, ám a partnerekkel általában nem találkozom. Szűkebb csapatmunka lett, a rendező és a hangmérnök van csak ott velem. Attól is magányosnak mondható ez a munka, hogy mi a közönséggel közvetlenül nem találkozunk, nem látják a folyamatot, csak a végeredményt hallják.

– Hogyan lehet hangulatba hoznia magát egyedül az embernek mondjuk egy veszekedős jelenethez vagy egy meghitt beszélgetéshez?

– Kicsit egyszerűbbé teszi a helyzetet, ha a partner már fel van véve, akkor tudom kérni, hogy adják be a hangját. Az igaz, hogy nem tudunk így sem egymásra reagálni. Ha nincs felvéve még a színésztársam, akkor meg szoktam kérdezni, hogy ki lesz a férjem, az anyám, vagyis a partnerem.

Még ha nem is áll mellettem, van egy elképzelésem arról, hogy milyen lenne, ha az adott színész, színésznő ott volna.

Ebben a mostani helyzetben, ha mondjuk egy Rómeó és Júliát szinkronizálunk, Júlia nem is találkozik Rómeóval. Bár a mostani, új körülmények közt nem tudok építkezni a kollégáimból, de mindig igyekszem a színésszel együtt menni, együtt lélegezni.

– Katherine Heigl színésznőt sokszor megszólaltattad már magyarul. Milyen színésznőknek adtad még és adod gyakran a hangod?

– Yvonne Strahovski, Amy Schumer színésznőket többször szinkronizáltam már. A Buffy, a vámpírok réméből Sarah Michelle Gellar hangja is én voltam. Julia Stiles-t szinkronizáltam már 18 éves korában és most 20-25 évvel később is. A Riviéra című sorozatban újra megtaláltuk egymást. Ez a sorozat nagy kedvencem. Azok a legjobb munkák, amikor már várom, hogy mi történik a szereplőmmel.

(Fotó: Youtube/ Magyarszinkron.hu)

– Az Agymenőkben több mint tíz évig szinkronizáltad Penny karakterét. Változott ezalatt a figura? Kihat ez a hangszínre, habitusra is?

– A karakter mindig visz magával, megyek vele. Élem azt a szerepet, ahogy ő éli. A változás nem tudatos, de része a folyamatnak. Ahogy lekövettem Kaley Cuoco játékát azáltal lehet, hogy a hangomban is volt változás. A hang a színészi játékkal meg tud változni. Ha például a karakter egy jellemfejlődésen vagy valami drasztikus változáson ment keresztül, akkor jobban érzékelhető ez. 

– A rajzfilmek esetében más eszköztárat kell használnia a színésznek?

– Sokszor előfordul most már, hogy kifejezetten kérik, hogy ne rajzfilmes hangon beszéljünk, hanem úgy álljunk a rajzolt karakterekhez is, mintha emberek beszélgetnének. Direkt koncepció már sokszor, hogy ne legyen eltúlozva a szinkron. Attól, hogy rajzolt a karakter és nem egy élő ember, ugyanúgy lekövethetőek az érzelmei.

– Jó érzés lehet látni és megtapasztalni, hogy a nézők szeretnek. Sok Mezei Kitty rajongói csoport van az online térben is, és sokszor hívnak filmes találkozókra is.

– Jólesik, hogy vannak kedves emberek, akik írnak nekem. Sorozatokkal kapcsolatban is szoktak kérdezni. Voltam már Buffy vagy, Agymenők találkozón. Ilyenkor jó együtt lenni azokkal, akik szeretik a karaktereimet. Vicces helyzeteket is szül ez. Van egy hölgy, aki írogat nekem egy sorozat kapcsán, amiben egy gonosz karakter vagyok. Olyan üzeneteket kapok tőle, hogy ’most jól megkaptam a magamét’. Előfordul, hogy az embert túlzottan azonosítják a figurával.

– Gonosz karaktert hálátlanabb feladat megszólaltatni?

– Színészként a negatív figura, a bolond figura, az őrült figura izgalmasabb tud lenni. Az őrült figurákkal kalandosabb dolgok történnek.

– Nem hiányzik az életedből a tánc?

– Amikor a tánc és a szinkron mellé a színház is belépett a képbe, látszott, hogy nem lehet mindegyiket egyszerre ugyanazzal a hévvel csinálni. Nagyon sokáig hiányzott a tánc. Egyébként egy izgulós ember vagyok, nekem meg kellett tanulnom, hogyan legyek magabiztos a színpadon. A tánc mint önkifejezési forma testhezálló volt. Érdekes, mert a tánchoz nem is kell megszólalni. Közben meg a hangommal dolgozom már évtizedek óta.

– A hangodat sokat halljuk. A színpadon láthatunk mostanában valamiben?

– Biztosan lenne olyan feladat, amiért szívesen színpadra állnék. Habár bevallom, hogy rivaldafényre nem vágyom. Logisztikailag is nehéz lenne megoldanom, hogy színházban is játsszak. Szeretnék olyan koncentrációval dolgozni, amit elvárok magamtól. Így, ezek miatt is a színház világában valami izgalmas kis feladat érdekelne.

Írta: R. Szabó Zsuzsa

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
mbvk 4
mbvk 5
mbvk 3

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 4
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 3
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 8
mbvk 2
mbvk 5

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...