Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29. Hangadó

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Fotó: Youtube/ HírTV

Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul érte a lehetőség, azóta az egész életét meghatározza a szinkronizálás. Ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész, aki a beszélgetésünk alatt roppant közvetlenül és nagy szeretettel beszélt a szakmájáról és arról, hogy az őrült karakterekben mindig több izgalom és lehetőség rejlik.

csanyi cikk

– Hogyan kerültél a táncparkettről a mikrofon közelébe?

– Sok helyen olvastam már azt a sztorit, hogy Simonyi Piroska barátnőm vitt be a szinkronba, de ez így nem igaz, mert mi korábban nem ismertük egymást. Az azonban tényleg igaz, hogy tőle vettem át egy szerepet, amikor ő külföldre költözött. Amikor a szinkront elkezdtem, táncolni jártam Budapestre, Bakó Gábor jazzbalett óráira. Épp az egyik ilyen órán voltam, amikor bejöttek, hogy a szomszéd szobában lesz egy reklámfilmes casting, és mindenki menjen át. El kellett játszani egy jelenetet. Semmi visszajelzés nem jött erről, majd egy hónappal később ettől a castingos cégtől felhívtak, hogy mondjak egy nyelvtörőt.  Egy fiatal lány hangot kerestek egy reklámfilmhez és emlékeztek rám erről a meghallgatásról. Hogy hogyan jutottam ezeknek az idegen embereknek az eszébe egy hónappal később, fogalmam nincs! Nevezhetjük ezt sorsnak vagy véletlennek.

– Van olyan ismert, nagy színész, akivel együtt dolgoztál és meghatározó élmény volt?

– Rengeteg kollégát tehetségesnek tartok, nagyon sok remek színész és színésznő van, akivel öröm együtt dolgozni. Nem is szeretnék neveket mondani, mert kihagynék valakit. Ám azt kiemelném, hogy voltam olyan szerencsés, hogy Sinkovits Imrével állhattam együtt a mikrofon előtt. Csodálatos volt.

– Nem izgultál a jelenlétében?

– Ott bizony az elején meg voltam ijedve, pedig nem kellett volna. Nagyon támogató volt. Olyan nyugalom áradt belőle, hogy a munka során egyáltalán nem éreztem rosszul vagy kényelmetlenül magam.

– A koronavírusjárvány óta magányosabb munkává vált a szinkronizálás?

– Az elmúlt két-három év nagyon sok változást hozott. Régen igazi csapatmunka volt. Párosával vették fel a jeleneteket. Sokszor előfordult, hogy négyen, öten, vagy akár nyolcan is benn voltunk a stúdióban és haladtunk végig a filmen. A járvány miatt mindenkit egyedül vesznek. Ennek az új helyzetnek több hátránya is van. Meggyorsítja ugyan a munkát, hogy csak egyedül vagyok benn, ám a partnerekkel általában nem találkozom. Szűkebb csapatmunka lett, a rendező és a hangmérnök van csak ott velem. Attól is magányosnak mondható ez a munka, hogy mi a közönséggel közvetlenül nem találkozunk, nem látják a folyamatot, csak a végeredményt hallják.

– Hogyan lehet hangulatba hoznia magát egyedül az embernek mondjuk egy veszekedős jelenethez vagy egy meghitt beszélgetéshez?

– Kicsit egyszerűbbé teszi a helyzetet, ha a partner már fel van véve, akkor tudom kérni, hogy adják be a hangját. Az igaz, hogy nem tudunk így sem egymásra reagálni. Ha nincs felvéve még a színésztársam, akkor meg szoktam kérdezni, hogy ki lesz a férjem, az anyám, vagyis a partnerem.

Még ha nem is áll mellettem, van egy elképzelésem arról, hogy milyen lenne, ha az adott színész, színésznő ott volna.

Ebben a mostani helyzetben, ha mondjuk egy Rómeó és Júliát szinkronizálunk, Júlia nem is találkozik Rómeóval. Bár a mostani, új körülmények közt nem tudok építkezni a kollégáimból, de mindig igyekszem a színésszel együtt menni, együtt lélegezni.

– Katherine Heigl színésznőt sokszor megszólaltattad már magyarul. Milyen színésznőknek adtad még és adod gyakran a hangod?

– Yvonne Strahovski, Amy Schumer színésznőket többször szinkronizáltam már. A Buffy, a vámpírok réméből Sarah Michelle Gellar hangja is én voltam. Julia Stiles-t szinkronizáltam már 18 éves korában és most 20-25 évvel később is. A Riviéra című sorozatban újra megtaláltuk egymást. Ez a sorozat nagy kedvencem. Azok a legjobb munkák, amikor már várom, hogy mi történik a szereplőmmel.

(Fotó: Youtube/ Magyarszinkron.hu)

– Az Agymenőkben több mint tíz évig szinkronizáltad Penny karakterét. Változott ezalatt a figura? Kihat ez a hangszínre, habitusra is?

– A karakter mindig visz magával, megyek vele. Élem azt a szerepet, ahogy ő éli. A változás nem tudatos, de része a folyamatnak. Ahogy lekövettem Kaley Cuoco játékát azáltal lehet, hogy a hangomban is volt változás. A hang a színészi játékkal meg tud változni. Ha például a karakter egy jellemfejlődésen vagy valami drasztikus változáson ment keresztül, akkor jobban érzékelhető ez. 

– A rajzfilmek esetében más eszköztárat kell használnia a színésznek?

– Sokszor előfordul most már, hogy kifejezetten kérik, hogy ne rajzfilmes hangon beszéljünk, hanem úgy álljunk a rajzolt karakterekhez is, mintha emberek beszélgetnének. Direkt koncepció már sokszor, hogy ne legyen eltúlozva a szinkron. Attól, hogy rajzolt a karakter és nem egy élő ember, ugyanúgy lekövethetőek az érzelmei.

– Jó érzés lehet látni és megtapasztalni, hogy a nézők szeretnek. Sok Mezei Kitty rajongói csoport van az online térben is, és sokszor hívnak filmes találkozókra is.

– Jólesik, hogy vannak kedves emberek, akik írnak nekem. Sorozatokkal kapcsolatban is szoktak kérdezni. Voltam már Buffy vagy, Agymenők találkozón. Ilyenkor jó együtt lenni azokkal, akik szeretik a karaktereimet. Vicces helyzeteket is szül ez. Van egy hölgy, aki írogat nekem egy sorozat kapcsán, amiben egy gonosz karakter vagyok. Olyan üzeneteket kapok tőle, hogy ’most jól megkaptam a magamét’. Előfordul, hogy az embert túlzottan azonosítják a figurával.

– Gonosz karaktert hálátlanabb feladat megszólaltatni?

– Színészként a negatív figura, a bolond figura, az őrült figura izgalmasabb tud lenni. Az őrült figurákkal kalandosabb dolgok történnek.

– Nem hiányzik az életedből a tánc?

– Amikor a tánc és a szinkron mellé a színház is belépett a képbe, látszott, hogy nem lehet mindegyiket egyszerre ugyanazzal a hévvel csinálni. Nagyon sokáig hiányzott a tánc. Egyébként egy izgulós ember vagyok, nekem meg kellett tanulnom, hogyan legyek magabiztos a színpadon. A tánc mint önkifejezési forma testhezálló volt. Érdekes, mert a tánchoz nem is kell megszólalni. Közben meg a hangommal dolgozom már évtizedek óta.

– A hangodat sokat halljuk. A színpadon láthatunk mostanában valamiben?

– Biztosan lenne olyan feladat, amiért szívesen színpadra állnék. Habár bevallom, hogy rivaldafényre nem vágyom. Logisztikailag is nehéz lenne megoldanom, hogy színházban is játsszak. Szeretnék olyan koncentrációval dolgozni, amit elvárok magamtól. Így, ezek miatt is a színház világában valami izgalmas kis feladat érdekelne.

Írta: R. Szabó Zsuzsa

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...