Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24. Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megszűnéséig az igazgatója volt. A Jászai Mari-díjas színművész a Kincsemben II. Sándor orosz cárt, az Üvegtigrisben polgármestert, az Aranyéletben egy igen magas politikai kapcsolatokkal rendelkező férfit alakít, a Blokád című filmben pedig ő játssza Antall József miniszterelnököt idősebb korában. Van valami a művészi jelenlétében, amely egyszerre elegánsan magabiztos, tekintélyt és bölcsességet sugárzó.

Poggyasz - Cikk közben

– Van olyan terve, dolga, ami most nyomja a vállát?

– Kevés üresjáratom van. Mindig az aktuális dolgokkal foglalkozom. Nincs olyan tervem, hogy ezt vagy azt meg kellene csinálnom. Az az igazság, hogy az ilyen fajta nyomasztó terheket mindig is igyekeztem elkerülni.

– Azt hogy lehet elkerülni?

– Soha nem tudtam két-három dologra egyszerre koncentrálni. Ha a színházban volt dolgom és ezzel párhuzamosan érkeztek megkeresések, például filmforgatásra, akkor nekem az már teher volt. Ebben a szakmában ezt nagyon nehéz kivédeni, de ha lehetett, inkább lemondtam. Fiatal koromban egy másik munka jelenléte ugyanúgy zavart, mint most 60 évesen.

– De miért?

– Valaki alkalmas erre, valaki nem. Én elég lassú vagyok.

– Köztudott, hogy szerepeit, - legyen az film, vagy színházi, - a legapróbb részletekig kidolgozza. Ezért érzi tehernek egy másik munka feladatát?

– Igen, mert lassan tudok belekerülni az aktuális munkába. Amilyen ütemben jönnek az inspirációk, úgy építkezem. Lépésről lépésre. Idő kell ahhoz, hogy megtermeljem a gondolataimat. Az az igazság, hogy el is kalandozok. Bármilyen időben képes vagyok bármeddig elmenni. Ahhoz is idő kell, hogy visszataláljak, mert igen nagy kanyarokkal térek vissza.

– Egy szerepformálásnál ez amúgy nagyon hasznos…

– … lenne, ha gyakorlatiasabb és célratörőbb lennék.

– Volt olyan szerepe az életében, amely csettintésre megvolt?

– Soha. Szerintem egy színésznek nincs ilyen. Amiket addig felépített, amilyen utakat bejárt a színész egy-egy szerep megformálásakor, az önmagában hordja az önismétlés veszélyét. Egy valamire való színész ezt a fiók húzogatást megpróbálja elkerülni. Ez nagy odafigyelést igényel. Volt egy csodálatos rendező, Taub János, ő mondta, hogy a színészet otthoni munka. Mikor először hallottam tőle, nagyon meglepett. Aztán rájöttem, hogy milyen nagy igazság van benne, mert nem elég, hogy 10-től 2-ig próbálunk, még akkor sem, ha tele van inspirációval, lendülettel, energiával és születnek nagy dolgok. Az otthon ráfordított időnek arányaiban ugyanannyinak kell lenni, és ez nem feltétlenül szövegtanulást jelent, az csak a gyakorlati része.

– Akkor mihez kell még az idő?

– Olyan ez, mikor az ember kézbe fog egy furcsa, ismeretlen tárgyat. Forgatja, innen nézi, onnan nézi, ami időrabló dolog ugyan, de nagyon fontos.

– Egy szerep megformálása olyan alkotás, mint egy festmény, vagy szobor?

– Abszolút, ha már a festészetet említettük, akkor ott van a felület. Milyen felületre festek, milyen anyagot használok hozzá? Van-e alapozás, vagy nincs? Kell-e vázlat? Nagyon élvezetes a munka, ha egy „nagy” festmény készül, mert akkor rengeteg részlet és lehetőség van benne. Ha az ember elkapja a fonalat, és hagyja a képzeletét működni, akkor ezek nagyon élvezetes kalandozások lehetnek. Nyilván elhangzanak instrukciók, ötletek. Ez a feladat egyik része. Magunknak is folyamatosan kell tudni kitűzni célokat ebben a küldetésben. Tudni kell, mi a szándéka ennek a figurának! Honnan hova tart. De ennél is fontosabb tudni, hogy mi a végcél. De a leglényegesebb annak az egyetlen főkérdésnek a megfogalmazása, aminek alá lehet rendelni az összes többi, kisebb jelentőséggel bíró, de nagyon fontos kérdést. Ha ez a kérdéshalmaz összeáll, akkor ez is lehet egy sorvezető, a szó nemes értelmében persze. De nélkülözhetetlen, hogy a színész meg tudja fogalmazni egy mondatban, hogy mi köré építi fel ezeket a kérdéseket. Ez lehet egy önállóan megszerkesztett mondat, de lehet valamelyik szereplő által vele kapcsolatban elhangzó mondat is. Ezt megtalálni, no, ehhez kell az idő, meg ahhoz a kompromisszumhoz, hogy ha az ember rájön, hogy ez valójában nem is egy mondat, hanem kettő vagy három, de semmiképpen nem több.

– A fizikai együttlét segít építkezni a színpadon?

– Hogyne. Sokszor ott döbbenek rá, hogy a karakterem szempontjából nem is az az érdekes, amit addig gondoltam. Ha jó ösztönei vannak az embernek, akkor a tévedéseivel együtt nagyon mellényúlni nem lehet. Az megint más kérdés, hogy milyen minőségben születik meg a karakter, és milyen diszpozíció mentén.

– Volt olyan karaktere, akit játék közben kezdett tisztelni?

– Ez relatív, de a Blokádban Antall József személye ilyen volt számomra. Sok-sok begyűjtenivalóm volt vele kapcsolatban, egyszer csak kialakult egy olyan kép bennem, amely alapjaiban változtatta meg az addig róla alkotott képet. Mint emberről, keveset tudtam róla. Mint magánember, tisztelője lettem, de mint színész ez egy feladat. A tisztelet feltételez egyfajta távolságtatást, de bármilyen szerepről beszélünk, a színésznek a lehető legközelebb kell kerülnie az általa alakított karakterhez. Ezért a szerep kapcsán nem merülhet fel a tisztelet, mint szó. Nem opció.

– Újra színész lenne?

– Nehéz kérdés. Az egyik felem biztos azt mondja, hogy nem, a másik felem bizonytalan. Ha újrakezdhetném, nem tudom kizárni annak a lehetőségét, hogy ha másfele is indulnék, ne érne valami olyan dolog, hatás, amely újra csak ebbe az irányba terelne.

– Fiatalkori önmaga elégedett lenne azzal, amit most látna idősebb önmagáról?

– Egy bizonyos részével elégedett lenne, de egy másik részével nem. Rengeteg kiszámíthatatlan része van ennek. Lehetetlen erre válaszolni. A szerencse faktor is sokat számít. A döntéseimnek is voltak negatív következményei, amiért sokáig emészti magát az ember. Mindenen dolgozni kell.

– Most hol lenne a legszívesebben?

– Nem Budapesten. Valahol máshol. Az volna a fontos, hogy ahova megyek, ott mi vesz körül. Kicsibe már megcsináltam, beültem az autóba és elindultam valamerre. Ahol kedvem volt, megálltam, körülnéztem. Van bennem ilyen vágy. De most legalább egy hónapra elmennék. Valóban mindegy, hogy hol állok meg, és hol alszom, inkább a szabad akarat az, ami ebben a nagy utazásban vonz. Mindig gyáva voltam elindulni. Nem tudtam elszakadni azoktól az emberektől, attól a helyzettől, amiben éppen voltam. Hova mennék? Nem tudom. „Majd jövök egy hónap múlva.” Ezt nem tudtam kimondani soha, így meglépni sosem. Az apám megcsinálta. Gyerekkorában sokat olvasott. Egzotikus ponyvaregényeket is. 54 évesen végre elmehetett Algériába dolgozni. Három évig volt ott. Sofőrként és anyagbeszerzőként dolgozott, holott nem is az volt a munkája, de szándékosan vállalta ezt. Rengeteget autózott, imádta. Ezalatt a vad, furcsa kalandozás alatt újra 12 éves lehetett, mikor a kalandregényeit olvasta az idegenlégióról. Bejárta azokat a helyeket, amelyekről olvasott. Ez csodálatos ajándék az élettől. A fotóin, amelyek kinn készültek, látszik rajta ez a boldogság, ez a feneketlen vad szabadság. Ezért mindig is irigyeltem. Persze jó értelemben. Örültem, hogy beteljesült a vágya.  Ma lenne 96 éves.

– Volt olyan szerep, amit nagyon szeretett volna eljátszani?

– Egy idősebb kollegám egyszer azt tanácsolta, hogy ne vágyj szerepre, mert ha teljesül a vágyad, még véletlenül rádöbbensz, hogy ennek a találkozásnak inkább válásban kellene végződnie. Hagyd! Abba szeress bele, amelyik szembejön. Nem mindig fog sikerülni, de a cél ez.

– Nem szeretne tanítani?

– Nem, mert nekem az nem megy. Próbáltam. Mondjuk pont egy olyan időszakban próbáltam, amikor rengeteg teher volt rajtam. Akkor kihívásnak éreztem, új izgalmas helyzetnek, végül kudarcnak éltem meg. A pedagógusban van az a finom érzék, ahogyan átcsúsztatja a tudást a gyerekek fejébe, tudja kezelni, terelgetni őket, tud bánni a különböző energiákkal, és meglátni képes egy-egy emberben, hogy kire hogy hat a mondanivalója. Nekem ez nem ment. Nem merném vállalni ezt a felelősséget.

– Hol voltak igazán önfeledt pillanatai?

– Sok olyan dolog történt, ahol nagyon jól éreztem magam és inspirált. Nem éreztem, hogy megfeneklek, nem voltam csalódott. Ilyen ihletett időszakot éltem meg a Vígszínházban, Szegeden és Szolnokon is, ahol sikerült úgy magunkra zárni az ajtót, hogy nem elzártuk magunkat a külvilágról, csak felszabadultan dolgoztunk. Mégis az ajtón belül meg tudtunk őrizni valamit. Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben, vagy mint elengedett kormánnyal biciklizni.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Vígszínház/ Dömölky Dániel

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...