Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24. Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megszűnéséig az igazgatója volt. A Jászai Mari-díjas színművész a Kincsemben II. Sándor orosz cárt, az Üvegtigrisben polgármestert, az Aranyéletben egy igen magas politikai kapcsolatokkal rendelkező férfit alakít, a Blokád című filmben pedig ő játssza Antall József miniszterelnököt idősebb korában. Van valami a művészi jelenlétében, amely egyszerre elegánsan magabiztos, tekintélyt és bölcsességet sugárzó.

csanyi cikk

– Van olyan terve, dolga, ami most nyomja a vállát?

– Kevés üresjáratom van. Mindig az aktuális dolgokkal foglalkozom. Nincs olyan tervem, hogy ezt vagy azt meg kellene csinálnom. Az az igazság, hogy az ilyen fajta nyomasztó terheket mindig is igyekeztem elkerülni.

– Azt hogy lehet elkerülni?

– Soha nem tudtam két-három dologra egyszerre koncentrálni. Ha a színházban volt dolgom és ezzel párhuzamosan érkeztek megkeresések, például filmforgatásra, akkor nekem az már teher volt. Ebben a szakmában ezt nagyon nehéz kivédeni, de ha lehetett, inkább lemondtam. Fiatal koromban egy másik munka jelenléte ugyanúgy zavart, mint most 60 évesen.

– De miért?

– Valaki alkalmas erre, valaki nem. Én elég lassú vagyok.

– Köztudott, hogy szerepeit, - legyen az film, vagy színházi, - a legapróbb részletekig kidolgozza. Ezért érzi tehernek egy másik munka feladatát?

– Igen, mert lassan tudok belekerülni az aktuális munkába. Amilyen ütemben jönnek az inspirációk, úgy építkezem. Lépésről lépésre. Idő kell ahhoz, hogy megtermeljem a gondolataimat. Az az igazság, hogy el is kalandozok. Bármilyen időben képes vagyok bármeddig elmenni. Ahhoz is idő kell, hogy visszataláljak, mert igen nagy kanyarokkal térek vissza.

– Egy szerepformálásnál ez amúgy nagyon hasznos…

– … lenne, ha gyakorlatiasabb és célratörőbb lennék.

– Volt olyan szerepe az életében, amely csettintésre megvolt?

– Soha. Szerintem egy színésznek nincs ilyen. Amiket addig felépített, amilyen utakat bejárt a színész egy-egy szerep megformálásakor, az önmagában hordja az önismétlés veszélyét. Egy valamire való színész ezt a fiók húzogatást megpróbálja elkerülni. Ez nagy odafigyelést igényel. Volt egy csodálatos rendező, Taub János, ő mondta, hogy a színészet otthoni munka. Mikor először hallottam tőle, nagyon meglepett. Aztán rájöttem, hogy milyen nagy igazság van benne, mert nem elég, hogy 10-től 2-ig próbálunk, még akkor sem, ha tele van inspirációval, lendülettel, energiával és születnek nagy dolgok. Az otthon ráfordított időnek arányaiban ugyanannyinak kell lenni, és ez nem feltétlenül szövegtanulást jelent, az csak a gyakorlati része.

– Akkor mihez kell még az idő?

– Olyan ez, mikor az ember kézbe fog egy furcsa, ismeretlen tárgyat. Forgatja, innen nézi, onnan nézi, ami időrabló dolog ugyan, de nagyon fontos.

– Egy szerep megformálása olyan alkotás, mint egy festmény, vagy szobor?

– Abszolút, ha már a festészetet említettük, akkor ott van a felület. Milyen felületre festek, milyen anyagot használok hozzá? Van-e alapozás, vagy nincs? Kell-e vázlat? Nagyon élvezetes a munka, ha egy „nagy” festmény készül, mert akkor rengeteg részlet és lehetőség van benne. Ha az ember elkapja a fonalat, és hagyja a képzeletét működni, akkor ezek nagyon élvezetes kalandozások lehetnek. Nyilván elhangzanak instrukciók, ötletek. Ez a feladat egyik része. Magunknak is folyamatosan kell tudni kitűzni célokat ebben a küldetésben. Tudni kell, mi a szándéka ennek a figurának! Honnan hova tart. De ennél is fontosabb tudni, hogy mi a végcél. De a leglényegesebb annak az egyetlen főkérdésnek a megfogalmazása, aminek alá lehet rendelni az összes többi, kisebb jelentőséggel bíró, de nagyon fontos kérdést. Ha ez a kérdéshalmaz összeáll, akkor ez is lehet egy sorvezető, a szó nemes értelmében persze. De nélkülözhetetlen, hogy a színész meg tudja fogalmazni egy mondatban, hogy mi köré építi fel ezeket a kérdéseket. Ez lehet egy önállóan megszerkesztett mondat, de lehet valamelyik szereplő által vele kapcsolatban elhangzó mondat is. Ezt megtalálni, no, ehhez kell az idő, meg ahhoz a kompromisszumhoz, hogy ha az ember rájön, hogy ez valójában nem is egy mondat, hanem kettő vagy három, de semmiképpen nem több.

– A fizikai együttlét segít építkezni a színpadon?

– Hogyne. Sokszor ott döbbenek rá, hogy a karakterem szempontjából nem is az az érdekes, amit addig gondoltam. Ha jó ösztönei vannak az embernek, akkor a tévedéseivel együtt nagyon mellényúlni nem lehet. Az megint más kérdés, hogy milyen minőségben születik meg a karakter, és milyen diszpozíció mentén.

– Volt olyan karaktere, akit játék közben kezdett tisztelni?

– Ez relatív, de a Blokádban Antall József személye ilyen volt számomra. Sok-sok begyűjtenivalóm volt vele kapcsolatban, egyszer csak kialakult egy olyan kép bennem, amely alapjaiban változtatta meg az addig róla alkotott képet. Mint emberről, keveset tudtam róla. Mint magánember, tisztelője lettem, de mint színész ez egy feladat. A tisztelet feltételez egyfajta távolságtatást, de bármilyen szerepről beszélünk, a színésznek a lehető legközelebb kell kerülnie az általa alakított karakterhez. Ezért a szerep kapcsán nem merülhet fel a tisztelet, mint szó. Nem opció.

– Újra színész lenne?

– Nehéz kérdés. Az egyik felem biztos azt mondja, hogy nem, a másik felem bizonytalan. Ha újrakezdhetném, nem tudom kizárni annak a lehetőségét, hogy ha másfele is indulnék, ne érne valami olyan dolog, hatás, amely újra csak ebbe az irányba terelne.

– Fiatalkori önmaga elégedett lenne azzal, amit most látna idősebb önmagáról?

– Egy bizonyos részével elégedett lenne, de egy másik részével nem. Rengeteg kiszámíthatatlan része van ennek. Lehetetlen erre válaszolni. A szerencse faktor is sokat számít. A döntéseimnek is voltak negatív következményei, amiért sokáig emészti magát az ember. Mindenen dolgozni kell.

– Most hol lenne a legszívesebben?

– Nem Budapesten. Valahol máshol. Az volna a fontos, hogy ahova megyek, ott mi vesz körül. Kicsibe már megcsináltam, beültem az autóba és elindultam valamerre. Ahol kedvem volt, megálltam, körülnéztem. Van bennem ilyen vágy. De most legalább egy hónapra elmennék. Valóban mindegy, hogy hol állok meg, és hol alszom, inkább a szabad akarat az, ami ebben a nagy utazásban vonz. Mindig gyáva voltam elindulni. Nem tudtam elszakadni azoktól az emberektől, attól a helyzettől, amiben éppen voltam. Hova mennék? Nem tudom. „Majd jövök egy hónap múlva.” Ezt nem tudtam kimondani soha, így meglépni sosem. Az apám megcsinálta. Gyerekkorában sokat olvasott. Egzotikus ponyvaregényeket is. 54 évesen végre elmehetett Algériába dolgozni. Három évig volt ott. Sofőrként és anyagbeszerzőként dolgozott, holott nem is az volt a munkája, de szándékosan vállalta ezt. Rengeteget autózott, imádta. Ezalatt a vad, furcsa kalandozás alatt újra 12 éves lehetett, mikor a kalandregényeit olvasta az idegenlégióról. Bejárta azokat a helyeket, amelyekről olvasott. Ez csodálatos ajándék az élettől. A fotóin, amelyek kinn készültek, látszik rajta ez a boldogság, ez a feneketlen vad szabadság. Ezért mindig is irigyeltem. Persze jó értelemben. Örültem, hogy beteljesült a vágya.  Ma lenne 96 éves.

– Volt olyan szerep, amit nagyon szeretett volna eljátszani?

– Egy idősebb kollegám egyszer azt tanácsolta, hogy ne vágyj szerepre, mert ha teljesül a vágyad, még véletlenül rádöbbensz, hogy ennek a találkozásnak inkább válásban kellene végződnie. Hagyd! Abba szeress bele, amelyik szembejön. Nem mindig fog sikerülni, de a cél ez.

– Nem szeretne tanítani?

– Nem, mert nekem az nem megy. Próbáltam. Mondjuk pont egy olyan időszakban próbáltam, amikor rengeteg teher volt rajtam. Akkor kihívásnak éreztem, új izgalmas helyzetnek, végül kudarcnak éltem meg. A pedagógusban van az a finom érzék, ahogyan átcsúsztatja a tudást a gyerekek fejébe, tudja kezelni, terelgetni őket, tud bánni a különböző energiákkal, és meglátni képes egy-egy emberben, hogy kire hogy hat a mondanivalója. Nekem ez nem ment. Nem merném vállalni ezt a felelősséget.

– Hol voltak igazán önfeledt pillanatai?

– Sok olyan dolog történt, ahol nagyon jól éreztem magam és inspirált. Nem éreztem, hogy megfeneklek, nem voltam csalódott. Ilyen ihletett időszakot éltem meg a Vígszínházban, Szegeden és Szolnokon is, ahol sikerült úgy magunkra zárni az ajtót, hogy nem elzártuk magunkat a külvilágról, csak felszabadultan dolgoztunk. Mégis az ajtón belül meg tudtunk őrizni valamit. Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben, vagy mint elengedett kormánnyal biciklizni.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Vígszínház/ Dömölky Dániel

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 4

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 5
mbvk 1
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...