Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Pataki József 2022.01.29. Járt ösvény

Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Először Arnold Wesker A konyha című darabjában láttam a Nemzetiben Koltai Róberttel és Benedek Miklóssal. A kiváló karakterszínész akkor azt nyilatkozta, hogy a szerepet nem kilóra mérik, mert átmenni némán a színpadon, az is szerep. Sőt, úgy nézni a színpadon vagy filmen, ahogy Szacsvay László képes, nem tud senki sem.

Poggyasz - Cikk közben

– A nemzet színészeként vidáman teniszezhetne, mégis rengeteget dolgozik.

– Amennyi erőm van, igyekszem még használni. Dolgoztam egész életemben, most is ezt teszem. De ez csak részben munka, hiszen számomra a munka az, hogy oda kell menni és ott kell lenni, de ami ott történik, az még mindig csoda és jó dolog. A filmezés iszonyatosan fárasztó, mert rengeteget kell várakozni. Amíg átállnak, amíg világosítanak, mind ki kell várni, vagy egyeztetési gondok miatt megcserélnek jeleneteket, de küzdeni kell az időjárással is, mert vagy nagyon hideg van, vagy esik az eső. A körülmények pedig… Mostanában sokszor eszembe jutott egy a hét-nyolc éve forgatott olasz–magyar–francia–svéd háborús filmdráma, a Perlasca, amelyben Lászlót, a hegedűst alakítottam. Voltak világsztárok is a produkcióban, természetesen mindnek külön lakókocsija volt. Igen röstellték magukat, amikor látták, hogy mi, magyar színészek a járda szélén ebédelünk. Igen régóta vagyok a szakmában, de lakókocsim sosem volt. Még társbérletben sem.

– Vannak nagy sztárok, akik átfestetik a szállodaszobát más színre, mondván, a pihenésüket az az árnyalat segíti. Önnek volt ilyen vagy hasonló sztárallűrje?

– Alkalmam sem volt ilyenre, de belőlem maximálisan hiányzik ez a fajta igény. Nekem már az is jólesett, hogy így, hetven felett a forgatások alatt kapok egy széket. Antall József miniszterelnök kezelőorvosát alakítom a Blokád című filmben, amely az 1990-es taxisblokád hátterét dolgozza fel. Nagyon kedves volt mindenki és próbálták a szinte elviselhetetlen körülményeket enyhíteni. Van egy nagyon jó adottságom: szerintem bárkivel versenyben lennék a tolerancia és a tűrőképesség terén. Ilyen szempontból ebben a szakmában naponta edzésben tart az élet.

– Az élet, a körülmények vagy a partnerek?

– Erre is van egy aranyos történetem. A Te rongyos élet… című 1983-as, Bacsó Péter rendezte film a kitelepítések idején játszódik, a főszerepben Udvaros Dorottya, akinek nemes származású volt a férje, ezért őt is kitelepítették. Kiptár József tanítót és pártitkárt játszottam benne, aki feketére festette a kulákok házait. Az odaadó hit komikummá feszített drámája öltött testet a szerepemben, hiszen volt egy jelenet, amikor elkapnak a parasztok, és pirosra festenek. Tulajdonképpen nem a parasztok festettek le, hanem Andor Tomi operatőr, méghozzá nagy élvezettel. A hajamtól kezdve a talpamig teljesen piros voltam. Mivel ezt a jelenetet egyetlen egyszer lehetett felvenni, ezért több kamera vette. Mielőtt belementem ebbe a szörnyű akciójelenetbe, a reggeli érkezésemkor az első utam a gyártásvezetőhöz vezetett, kértem, mutassa meg, hol van a befűtött fűrdő, hogy a festés után azonnal lemoshassam magam. Akkor még hengeres kályhák voltak, amelyeket fűteni kellett, de mindent megmutattak, megnyugtattak. A felvételre éjféltájban került sor. Mindez Nagybörzsönyben, egy csodálatosan szép faluban történt. A jelenet olyan jól sikerült, hogy Udvaros Dorottya nagy szeretettel átölelt, viszont ettől ő is ugyanolyan piros lett, mint én. Olyan lovagias voltam, hogy felajánlottam neki a befűtött „fürdőszobámat”. Ennek az lett az eredménye, hogy hajnali négyig ültem egy pokróc alatt, amíg nagy nehezen a helyi állatorvos megengedte, hogy bemenjek a fürdőszobájába lemosakodni, bár utána még hetekig szedegettem a piros festéket a hajamból.

– Mikor érezte először azt, hogy súlya van annak, hogy színész?

– Érdekes, de az első filmemnél, 1974-ben, a Szörény Rezső rendezte Idegen arcoknál. A Keleti pályaudvarnál a MÁV-házakban forgattunk. Az egyik jelenetben át kellett mennem az udvaron egy nehéz táskával. Aztán még egyszer, majd még egyszer. A kellékes egy nálam jóval idősebb ember volt, és minden alkalommal kivette a kezemből a táskát, és visszavitte a kiindulási ponthoz. Mondtam neki, ne vicceljen már, viszem én! Mondta, hogy nem, nem. Akkor értettem meg, hogy neki ez a dolga, hiszen a színész, amikor átmegy az udvaron, azt felvehetik akár nyolcvanszor, a kellékes visszaviszi a táskát ugyanennyiszer, mégis a színész kerül vászonra. De ahhoz, hogy ez a jelenet jól sikerüljön, a kellékes is kellett.

– Milyen emberi adottságok kellenek a színi pályához?

– Kis fantázia, memória, meg legyen a színésznek legalább egy jó nézése.

– Mihez kell a jó nézés?

– Néha többet ér egy jó nézés, mintha meghallgatnak tőlem nyolcvan oldalt. Mert mire emlékezik a néző? Hát nem arra, hogy ki mit játszott. Sokszor éppen egy jó nézésére… Meg persze a rontásokra, a bakikra, a tévesztésekre és a szájról szájra járó sztorikra. Amelyeknek sokszor közük sincs a valósághoz.

– Mennyire fontos egy színész életében a humorérzék?

– Van, akinél születési ajándék, valaki pedig jól el tudja játszani. Mindenesetre a humor a legjobb gyógyszer. Nincs mellékhatása, és ajándék, mert jókedvet csinál. Bátran érheti az embert öröm is, persze arról nem nagyon beszélünk, hajlamosabbak vagyunk a bánatról szomorkodni.

– Miért van ez?

– Aminek örülünk, az jó érzés, ezért hamar komfortossá válik. A bánatok rosszak, ezért nehezebben emészti meg az ember. Rágódik rajta. Az ember tragédiája jut eszembe… Önálló gondolata már nincs a színésznek ebben a korban, csak a megfelelő idézetek jutnak eszébe. Lucifer mondja Ádámnak: „Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának, s múlattatni fog!” És mindjárt más nézőpontba kerül a téma. Egy jó mondat, vagy a rossz hangulattól eltérő látásmód kifejezése sokat segíthet. Régen még meséltünk vicceket, voltak pesti viccek. Ma már ez is kihalófélben van. Persze valaki jól tudott viccet mesélni, például Antal Imre, valaki rosszul, de azokon lehetett a legjobban röhögni. Egyszer a szolnoki színház jótékonysági gálaestet adott az árvízkárosultak megsegítésére. Miközben vártunk a sorunkra, ment a viccmesélés. Egyik fellépő művész Kocsis Zoltán volt, egy zseni, hihetetlen aggyal. Nagyon sok mindenhez értett a zongorázáson kívül, de viccet mesélni nem tudott. Viszont nagyon szeretett. Ezek a próbálkozásai emlékezetesek és rendkívül humorosak voltak.

– Mikor nevetett utoljára úgy igazán szívből?

– Nem kell mohónak lenni. Elég, ha mindig rötyög, kuncog az ember valamin. Nem vagyok egy harsány ember, inkább szemlélődöm.

– Rengeteget dolgozik, filmben, színpadon egyaránt…

– Valaki el tudja intézni a sorsát, tudja irányítani, hogy mikor, mennyit és éppen kit játsszon. Én beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom. Még életemben nem adtam vissza a saját színházamban szerepet. Játszottam vendégként Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron még Bujtor István idejében, de vidéki társulat tagja nem voltam soha. 1971 óta a Nemzeti Színház, majd tíz évre rá a Katona József Színház lett a második otthonom. De a Játékszínben, Orlainál, a Turay Ida és a Karinthy Színházban is vállaltam szerepeket. Sem önálló, sem önáltató estem nem volt sosem.

– Hogyan szokott pihenni?

– Délután, ha tudok, alszom egy kicsit, vagy teniszezem. Nem mondom, hogy tudok, inkább szeretek, de így, hetven fölött azért nem rossz, ha egy-egy órát játszik az ember. Mostanában nincs rá időm, de Lukács Sanyival szoktam teniszezni, meg Piroch Gáborral, a világhírű kaszkadőrrel. Klassz gyerek, eszméletlen, miket csinált, az is egyfajta humorforrás, ahogy öltözködik. Amikor lejön a pályára, úgy néz ki, mint egy ufó, a derekán, térdén, csuklóján, mindenhol van valamilyen védő, szorító. Nekem is éppen ideje volt, hogy megműtsék a szürkehályogomat, mert vakon teniszezni nem volt éppen eredményes.

– Mekkora presztízs színésznek lenni ma Magyarországon?

– Presztízs? Ügyvédnek lenni, az presztízs. Felgyorsult a világ. Petőfi idejében az apák nem adták férjhez a lányukat egy színészhez, mert alsóbb osztályúnak tekintették. Viszont volt olyan időszak Magyarországon is, Páger Antalék idejében, amikor az egekig fel tudott menni a színészi ázsió. Páger egy filmért házat tudott venni! Garas Dezső pedig az első színész volt, aki betéve tudta a jogszabályokat és kellőképpen ki tudott állni magáért. Szilágyi Tibor is megtanulta értékelni önmagát, soha nem felejtem el, amikor a forgatáson kértek tőle valami extrát, ő pedig azt mondta: „No, ez igencsak megdrágíjja!” Én a mai napig küzdök ezzel az ár-érték arányú érdekképviselettel.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm

Pepita Magazin 2022.08.18.
Javában zajlik A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása Dombrovszky Linda rendezésében. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban...

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Pepita Magazin 2022.08.17.
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Ismét megrendezik a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválját

Pepita Magazin 2022.08.17.
Öt helyszínen, négy színpadon mintegy húsz produkcióval várják a látogatókat augusztus 19-én és 20-án Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, a Szigetköz legnagyobb ...

Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Pásztor Erzsi nekiszabadul – A nevetőizmok csúcsra járatása

Pepita Magazin 2022.07.27.
Pásztor Erzsi örökifjú közönségkedvenc sokad virágzását éli. Sztár. Szeptemberben lesz 86 éves, de változatlanul rendszeresen játszik. Az egyik interjút adja a másik után. Bám...

Presser kavalkád – Egy naggyá lett ember

Pepita Magazin 2022.07.07.
Presser Gábor régi és „fiatalabb” dalai egyaránt élnek, virulnak, hatnak. Huszonegy is elhangzik belőlük az Egyedül nem megy előadásában a 6SZÍN-ben. Hét színész „megmártózik&rdqu...

Illetéktelen behatoló – A tűz és víz egymásra találása

Pepita Magazin 2022.06.30.
Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátéka a Behavazva előadása. Két fölöttébb ellentétes karakterű ember, a mackós, az örök magányos, a hallgatag agglegény és az impulz&...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

A jövő nagyjai

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25.
Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt...

Nagy Johanna: Szerencsésnek és áldottnak gondolom magam, amiért ennyi lehetőséget kaptam a sorstól

Pepita Magazin 2022.06.27.
A gyönyörű színésznő, Nagy Johanna 2017-ben került ki a Kaposvári Egyetem Színész szakáról, ahonnan előbb Győrben, majd Zalaegerszegen kamatoztatta kivételes tehetségét a színészethez. Femme fatale...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...