Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20. Járt ösvény

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Fotó: József Attila Színház

Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki ítélték 1993-ban a Csiszár Imre rendezte Kulcskeresők mellékszereplőjeként. Újvári Zoltán nagy visszatérő. A József Attila Színházban, és a Márai Kalandjában is a legjobbkor tért vissza régi barátjához, biztos utat mutatva neki a teljes bizonytalanságban. Emellett vitéz lélek és nemcsak a Nemzeti Színház azonos című darabjában, hanem emberként is.

csanyi cikk

Márai Kalandjában, ebben a fordulatos, rendkívül izgalmas drámában, Szekeres dokit alakította. Az ő alakja tartotta a valóságban ezt a folyamatosan bonyolódó, nagyívű történetet. De hogyan?

Mert egy mozgó lelkiismeret is voltam egyben. Szeretem Márait, szinte mindent végigolvastam tőle, fantasztikus férfitörténet az ő élete. Óriási színpadi szerzőnek tartom, pedig nem is volt az.

Szabó Magda Régimódi történetében is játszik, pedig eleinte, mint visszatérő csak egyetlen szerepre szerződött…

Nemcsák Károly hívott, - miután a szívműtétemet követően 3 évet kihagyni kényszerültem a pályán, - hogy lenne egy kis feladat. Eleinte elzárkóztam, mert nem tudtam, hogy bírom-e majd, de aztán megint felhívott. Szabó Magda nagysikerű drámája már a sokadik…, A József Attila Színházban Régimódi történetében játszom Dudek Ferdinándot. Egy nagyon régi történet ez, Szabó Magda nagysikerű darabja a Madách Színházban évtizedeken át ment Sulyok Máriával a főszerepben. Boldog vagyok, hogy most egy kortársam Molnár Zsuzsanna, mint szintén nagy visszatérő kitűnő ebben a szerepben. Én biztos megijedtem volna egy ilyen nagy feladattól, a kényszerpihenőm után, de nem bánom ezt a 3 évet, mert egy nagy megtisztulással jöttem ki belőle. Sokat gyalogoltam, még a Balatont is körbesétáltam.

Mi lehet Szabó Magda titka?

Talán, hogy mindenki megjelenik és mindenki magára is talál a darabban, a polgár, a dzsentri, a vidéki, az elkártyázott életű, a kiközösített apuka, a gyerekek, a család, majd folytatódnak a családi beidegződések, a rossz szokások, a problémák, örömök. Érdekes karakterek, az érdeklődést folyamatosan ébren tartó helyzetek, és bonyolult viszonyok köszönnek vissza, olyannyira, hogy engem is rádöbbentett valamire ez a kis szerepem. Apám bizonyos dolgai, amelyeket akkor egyáltalán nem kedveltem, most ugyanezen tulajdonságok kapcsán magamra ismerek.

A József Attila Színház nagyon megfiatalodott. Nem zavarja ez Önt?

Nagyon kedvelem a fiatalokat, és nap, mint nap rácsodálkozom, hogy mennyire tündöklően tehetségesek. Ez a gárda, nagyon kellett ennek a színháznak és a magyar színművészetnek is. Olyanokat tudnak, amiről anno, mi nem is álmodtunk.

Ön szerint mi történik a nagyszerű színészekben ott legbelül?

Valami felfalja az embert. Valami kényszer. A tehetséggel is összefügg, meg azzal a „sokmindenhol” megfeleléssel színházon innen és túl.

Ön is érezte ezt a „belülről felfalós” érzést?

Hogyne.

Soha nem támaszkodott arra az élményre, amely egyik fiatalnak sem adatott meg? Együtt játszani Törőcsik Marival, Haumann Péterrel, Sinkó Lászlóval, Gera Zoltánnal?

Dehogynem! Évekig játszhattam velük Spiró György Honderűjét. A régi utolsó bölénykorszak képviselőivel. Ezek a nagyon fontos dolgok. Ebből az ötszemélyes darabból mára pedig csak én maradtam.

Mostani szerepépítése mennyiben változott a korábbi évek munkáihoz képest?

Az ember méltón, vagy méltatlanul megöregszik, de ez együtt jár bizonyos tapasztalattal is. A rendező sem úgy mond el dolgokat, mint pályakezdéskor. A rálátása is más a színésznek egy darabra, mint korábban, azokat az íveket is átlátja, amiket fiatalként még nem érzékelt. Mikor 40 éve bekerültem a Pécsi Nemzeti Színházban, néztük, lestük az akkori idősebb színészeket…

Ahogy most nézik Önt a fiatalok?

Nem tudom, de bizonyos technikákat el lehet lesni. Hogyan lehet poént csinálni, gyártani. Ennek vannak receptjei. Ahogy bejön a színész, vagy ahogy kimegy. Mindennek van jelentősége. Régi szlogen, de jó: „A lelke mélyén minden színész tudja, hogy akkor is ha belekékül, ne menjen ki poén nélkül.”

Mi az, amit nem lehet tanulni?

Nagyon nagy veszélyeket látok az ilyen nyilatkozatokban. Mi az a tehetség? Ehhez a pályához 80 százalék szerencse és egy kis tehetség sem árt, ha van. A 70-es évek közepén feljövőben volt a feltűnően alternatív színjátszás Magyarországon, amely a rendszer tabunak számító darabjait játszották, amelyek éppen átmentek a „megtűrt” rostán. Ilyen volt az Orfeo Művészeti csoport, a Csili, a Metró Színpad, tehát elindult valami a hivatásos színház mellett. Majdnem mindenki innen került be a főiskolára. Például én is. Amúgy a színésztársadalom egy nagy zárt társaság volt, volt egyfajta belterjessége ennek a szakmának.

A bizonytalanság velejárója a színészi létnek?

A pályánk fegyelmezettséget igényel és elég sokfelé meg kell felelnie a színésznek. Van egy rendező, egy színházi koncepció és vagyunk mi. Az újrakezdési időszakomban, tehát már jóval 60 felett, volt egy késésem és majdnem belehaltam. Egyébként a színészek általában határozott idejű éves szerződésben vannak a színházaknál, de szinte mindenhol erős társulati rendszer működött. És most itt, a József Attila Színházban is ez van. Nagyon jók az arányok, a fiatalok, idősek között, lassan visszajön az a varázs is, hogy egészséges ritmusa van a műfajoknak, a drámák, vígjátékok, musicalek aránya egyre jobb, ideálisan van adagolva, így többféle igényt kielégít. A stúdióban egy darabból havi két előadásnál nem szokott több lenni, viszont Márai Kalandját harmadik hónapja játsszuk, négy teltházas előadásunk van egy hónapban.

A színésznek mit jelent a taps?

Abban a pillanatban egy visszaigazolás. Az udvarias taps és a menet közben a csosszanás, a nem megfeszített figyelmet szimbolizálja. Ezt kiszúja a színész azonnal. A Márai-darab alatt nagy mozdulatlanság van.

Mikor feledkezett bele a színházi játékba utoljára?

A Kalandban vannak ilyen pillanatok. A partneren is múlnak ezek a pillanatok. Vári Évával komoly pillanataim voltak. Az ő története fantasztikus, egy szubrettből a maga szuggesztivitásával megnyerte a csatát, a színpadot és színésszé lett, diploma nélkül. Ő volt az egyik legjobb partnerem.

Megteheti, hogy olyan rendezővel dolgozzon együtt, akivel egy hullámhosszon van?

Nagy csodája az öregségnek, hogy ma már megtehetem, hogy kivel dolgoznék szívesen. Az a szépsége ennek, hogy mivel megtehetném, ezért már nem teszem meg. Az egész színház megpezsdülése nagyon érezhető. Nincsenek kiszorítósdik. Együtt mozog a társulat. Egy irányba és ez nagyon jó. Ma már pörög minden. Szerencsére a mi színházunkban valahogy mégis minden hagyományos maradt. Ennek a helynek él a szelleme. Érezhető, hogy itt mesteremberek dolgoztak. Sehova nem mennék innen, mert a József Attilának az én orromnak való színház szaga van.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...