Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31. A jövő nagyjai

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven át volt a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagja, ebben az évadban pedig már a Thália csapatát erősíti.           

Poggyasz - Cikk közben

– Azért egészen jó úton haladsz a gyermekkori kijelentésed felé.

– Amikor azt éreztem, hogy körülöttem túl sokan akarják azt, amit én, elért a tinédzserkori lázadás, ami abban nyilvánult meg, hogy csak azért sem akartam színész lenni. Voltak zenekaraim, volt jó hangom, így egyfajta rocksztár jövőt képzeltem el magamnak. Aztán az utolsó pillanatban mégis a színészetet ikszeltem be a felvételi előtt.

– Orosháza, Szentes, Kaposvár, Szombathely, Budapest. Mit jelentek számodra ezek a városok?

– Orosházán éltünk, Szentesen jártam a dráma tagozatos gimnáziumba, Kaposváron végeztem az Egyetem Művészeti Karán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház lett az anyaszínházam a diploma illetve a gyakorlatos évek után, majd mostantól Budapest, ugyanis a Thália Színház színészeként folytatom pályafutásomat.

– Nem hiányzott a Színház és Filmművészeti Egyetem?

– Nem, ugyanis Csapó Virág és Kocsis Pál művészházaspár nagyon nagy odaadással voltak színész osztályunkért. Kaposváron nem is volt nagyon esélyünk mással foglalkozni a színészmesterségen kívül. Az első évben egy nagyon erős alapozáson estünk át, másod évben pedig meghívott rendező tanárokkal közösen készítettük el a vizsgaelőadásainkat. Kelemen Józsefnek abban is nagy szerepe volt, hogy a szombathelyi társulathoz kerültem, ugyanis azzal a Három nővér vizsgaelőadással mentünk el Szombathelyre, amelyet ő rendezett. Ez alapján válogatott ki ötünket Jordán Tamás. Ennek idestova 8 éve.

– Úristen, hány éves vagy?

–Novemberben leszek 30.

– Nagyon szerencsés vagy! 17-nek nézel ki.

– A kölyökképem ellenére ma már szerencsére meg-megtalálnak a komolyabb szerepek is.

– Olyannyira, hogy nagy váltás történt az életedben.

– Annyira friss az élmény és olyan sűrű volt ez az évad, hogy még az öröm sem tudott utolérni. Izgatott vagyok, mert annyira megfordult körülöttem a világ és olyan hirtelen történt minden, hogy csak kapkodom a fejemet. Azért lassan megérkezem, mert holnap már olvasó próbám van a Tháliában, egy fergeteges angol vígjátékkal kezdek, Komédia egy bankrablásról címmel. Ezúttal egy pitiáner bűnöző bőrébe fogok bújni.

– Nemrég hallottam tőled egy József Attila verset. Azokat a tartalmakat, amelyeket nem ma írtak, valahogy olyan módon juttatod el a mai fülhöz, hogy nemcsak érettebbnek, hanem természetesen nagyon mainak is tűntél.

– Régóta foglalkoztat a vers, nagyon nagy kihívást látok benne. A szombathelyi WSSz évadzáróján is mondtam búcsúzásképpen egy József Attila verset és az a csodálatos élmény ért, hogy Jordán Tamás, aki örökös társulati tagságot kapott elmondta Kosztolányi Hajnali részegségét. Jordán Tamás megközelítése a versmondásban egy olyan cél, amely önmagában komoly tanulást igényel. Mikor őt hallgattam, akkor ébredtem rá, hogy milyen varázslatos pillanatokkal ajándékozhat meg a vers és milyen kiaknázatlan, időtlen lehetőségek, távlatok vannak a versmondás műfajában.

– Kihagytál néhány „apróságot”. Mikor Jordán Tamás örökös tagságot kapott, te közönségdíjas lettél. És az, ahogy búcsúztál, igen torokszorító volt.

– Ő tanította, hogy először tedd magadévá a költő gondolatait, majd mondd el olyan természetességgel, mintha a tied lenne. Csak remélhetem, hogy egyszer elsajátítom, de már vannak pillanatok, mikor ráérzek erre a csodára.

– Szerinted mi az amit az ő  generációjától lehet tanulni?

– Szemléletet. A szombathelyi társulatban szocializálódtam, ezáltal a társulat számomra a nyitottságot, az egymásra figyelést, a családiasságot jelenti. A csapatjátékos szellem ott ivódott belém. Az pedig egyéni feladat, hogy ki mennyit les el a másiktól. Meghatározó színész, mentor és barát az életemben Bajomi Nagy György. Közös pont volt nálunk az is, hogy mindketten Szentesen végeztünk a dráma tagozatos gimnáziumban. Semmiféle „nagyöreges” pedagógia nem volt a stílusában, mindent annyira természetesen tudott megosztani. Egy-egy hozzászólással mindig egy kicsit más megvilágításba helyezett dolgokat. Pont jókor mondott jókat és ebből nagyon sokat profitáltam.

– Azért a kellemes bariton hangod mellett sem mehetünk el, nagyon sokan dicsérik énektudásodat is.

– Szerencsés vagyok a hangi adottságaim miatt. Kiváló énektanáraim voltak, nagyon sokat foglalkozott velem Falusi Anikó. A rockoperában, a Sztárcsinálókban, Nérót alakítottam, a Sweeth Charity musicalben Oscar Lindquist szerepét énekeltem, de az operett műfaja sem áll távol tőlem, a Mágnás Miskában voltam Baracs István, vasútépítő mérnök. Szeretek énekelni.

– A Mágnás Miska kapcsán ezt írták rólad: „Jámbor Nándor alakítása bőven meghálálja a főszereppel járó felelősséget”.

– Nagyon szeretem a zenés darabokat. Az is jó volt vidéken, hogy megtalált a sokszínűség, így mindenféle műfajban kipróbálhattam magamat.

– Milyen filmet forgattál?

– Egy nyolc részes tévésorozatot. Februárban kezdtük el és májusban fejeztük be. A történetet Szilágyi Andor írta és ő is rendezte, a címe Legyetek szeretettel. A sorozat az 1956-os eseményeket követő egyházüldözés mártírhalált halt vértanújáról, Boldog Brenner János atya életéről szól. Különösen érdekes, hogy a forgatás autentikus helyszíneken zajlott, a szombathelyi és a zalaegerszegi vagyis a vasmegyei színtársulatok alkották a szereplőgárda magját. Nagyon élveztem, nekem ez volt az első komolyabb forgatási munkám.

– Film vagy színház?

– Egyértelműen színház, de ezt a szerelmet időnként megcsalom a filmmel. Ez egy másik szakma, amit másképp kell űzni. Technikai dolgokon múlik, hogy a jelenlét, a mögöttes tartalom mondjuk annál a belső fénynél, egy másik fejtartásnál, vagy egy bizonyos kameraszögnél ugyanúgy jön-e át, ahogy azt az ember belül gondolja és az látszik-e az arcán? Nem biztos, hogy amit teljes átéléssel, emocionális odaadással megfogalmazok, ugyanaz jön vissza a képernyőn. Ezeken az arányokon sokat kell „finomhangolni,” hisz ezt ezelőtt soha nem csináltam. Ebben nagy segítségemre volt Tóth Zsolt operatőr. Sokat tanultam ezen a forgatáson és várom a következő feladatot.

– Ha egy olyan embert kell alakítanod, akinek a sorsát még soha nem ismerted és érezted át, hogy oldod meg?

– Empátiával. Vagy éppen a túlérzékenységemmel. Amikor egy hozzám közel álló ember mesél egy szomorú történetet, sokszor annyira átérzem a fájdalmát, hogy az már nem is feltétlenül egészséges. A színpadi munkában ezt úgy tudom használni, hogy ezt a fajta érzékenységemet ráeresztem a szerepre és megpróbálom körbejárni, kipuhatolózni és lehet, hogy találok is valamit, amitől már a magamévá tudom tenni. Nagyon szeretem a kosztümös szerepeket, talán a történelem iránti kötődésem miatt. Ha nem színész lettem volna, biztos archeológusnak készülök. Talán ezért játszanék szívesen híres történelmi személyiségeket. A színészetben ez a kalandvágy visz előre.

– És az életben?

– Most a hobbim újra az úszás. Eldöntöttem, hogy két próba között elmegyek úszni. Újabb és újabb célokat tűzök ki magamnak a medencében is. Számomra nézni is nagy adrenalin, mondjuk egy úszó Eb-t, hisz tudom, milyen elkötelezettség, fanatizmus, alázat kell ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot.

– Akár a színészetben.

– Valóban, de azt mindig is éreztem, hogy a színészetben ez nekem jobban megy. Az elkötelezettség egyfajta felkiáltójel számomra, amely szerénységre int. Tudom, könnyű felülni az egyszerű és könnyen jött sikernek. Viszont mindig elhivatottságot, alázatot, és munkába fektetett energiát láttam magam körül, amelynek mindig megvolt az eredménye, hisz a sikernek kőkemény ára van.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...