Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08. A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical próbáján a Pesti Magyar Színház színészeit Gémes Antos rendező és színész. Immár 14 éve. Nem is akármilyen. Hatalmas torkú, férfias jelenség, akinek a tehetségén túl véleménye is van. Talán ezért érett rendezésre a Farkas–Ratkó-díjas magyar színész.

csanyi cikk

– Amikor egy új darab előkerül, első impulzus alapján, mint színész, vagy mint rendező valósítaná meg inkább?

– Klasszikus értelemben nem vagyok rendező, hisz az egy szakma. Most kóstolgatom, tanulom. Ha valami az erősségem ezen a területen, az inkább az instrukció adás, vagyis a kollegák segítése abban, hogy miként jutnak el A-ból B-be. Tulajdonképpen a rendezés számomra egy színészi munka, mert gondolati síkon ugyanazt a melót elvégzem, mint a színész, csak most nem a színpadon állok. És itt van a különbség, hogy inkább ahhoz van érzékem, hogy tudom, miként lehet eljutni valahova, hogyan lehet megvalósítani egy adott helyzetet, és függetlenítve önmagamtól talán el is tudom mondani. Ez az én rendezésem.

– Ezek szerint segít, hogy Ön is színész?

– Azt gondolom, hogy ez a fajta felelősségvállalás, szeretet és tisztelet, ami bennem van a társulat iránt, az sok mindenben segít, mint az is, ahogy a színház háttérdolgozói, a függöny mögött csendben tevékenykedők hozzám állnak. Ez a fajta szemlélet segít abban, hogy az instrukcióhegyem az ő fordításukban is egyfajta oldássá nemesedjen. Biztos vagyok benne, hogy ettől az érzelmi építkezéstől az egész előadás sikeres lesz.

– Amikor a színpadon áll, mint színész, akkor is dolgoznak önben a belső instrukciók?

– Persze. Amikor az ember kijön az egyetemről, előbb-utóbb rájön, hogy kénytelen önállóan is gondolkodni, dolgozni. Sokféle rendezővel találkozik az ember a munkája során, de nem mindenkivel találja meg a hangot, nem mindig érti, amit kérnek tőle, ezzel együtt a színésznek az a dolga és kötelessége, hogy megcsinálja, amit a rendező kér. Úgy kell rá tekinteni, mint egy képzőművészre, aki elképzel egy képet, amit látni akar, azt elmondja és a színész dolga az, hogy ezt a képet hitelesítse. Ezt a fajta önálló gondolkodást a karrierje során el kell sajátítsa az ember.

– Bábszínészként végzett. A bábbal való közös munkáját mennyire tudta behozni a színpadra, mint prózai színész és mint rendező?

– A bábszínész szakon gondolkodásmódot kaptunk, nem csupán technikát. Technikát is tanultunk persze, kesztyűs, pálcás, wajang, bunraku, hátulról mozgatott, árnyjáték, marionett, képmutogató, maszk, de a szakmának ez a része relatíve könnyen elsajátítható. Valamiféle látásmódot tanultam inkább, amit rendszeresen használok. Talán még több az alázat, mint a prózai színészi munkában. Ez az a fajta szemlélet, amit minden színésznek képviselnie kellene: nem én vagyok a lényeg, hanem maga a szituáció, és én csak egy eszköz vagyok az egészben.

– A színészi kommunikáció nem akkor lesz tökéletes,  - a színpadi mű nem akkor működik és hat, ha a színész önmagát adja ezen keretek között?

– Szerintem nem. Ez maga a személyiség. Ez az, amit ha a jó színész el akar rejteni, ha szándékában áll nem használni, akkor sem sikerül neki. Arról van szó, ha az ember a szituációt, helyzetet részesíti előnyben önmagával szemben, akkor mindenképpen jó úton jár, mert a másik fele – tehetsége - ösztönösen odakerül. Ezt akkor lehet megtapasztalni, amikor fáradt egy színész. Amikor már nincs ereje foglalkozni a szerepléssel, csak a dolgával.

– Ön látja a színészeket, a szereplésen túl?

– Ha arra gondol, amire én, akkor kevesen születnek ezzel a képességgel, gondolatisággal, érzékenységgel, alázattal. Éppen ezért ezt meg kell tanulni. Ha az ember elég pofont kap, elég sokat küszködik a saját egójával, - kontra a szakmával,- egy idő után rájön arra, hogy ezt az egészet azért csinálja, hogy megtanulja becsülni önmagát. Így jön rá arra is, hogy innen kap igazán szeretetet és nem az ellenállástól. Ez pedig időbe kerül.

– Milyen pofonok érik a színészt?

– Amikor valaki megpróbálja elkezdeni ezt a szakmát, de nem veszik fel az egyetemre, az már önmagában akkora pofon a léleknek, hogy nagyon nehéz feldolgozni. Ha később fel is veszik, az az élmény, hogy nem vagyok elég jó, nem kellek, akkor is végigkíséri. Ha egy bizonyos időszakban azt érezzük, hogy megbecsülnek minket, még akkor sem hisszük elég jónak, amit csinálunk. De még akkor sem, amikor éppen a tenyerén hordoz a színház, - netán a szakma is -, mert annyi kétség marad az lelkében, hogy az évekre elég. Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember.

– Mint rendezőben nem harcolnak Önben a belső képek a színpadon látottakkal? Illetve a saját színészi alázata és a rendezői akarat együtt tud működni?

– Akkor van bennem asztalra csapási vágy, vagy kényszer, ha a produkció érdekében valamit kötelezőnek érzek. Egészen odáig szeretek meghallgatni véleményeket. És ezt nem azért teszem, mert nem tudom, hogy mit szeretnék látni, hanem a próbafolyamatnak az a dolga, hogy megnézzünk mindent, mert így tartható meg a csapaton belüli mobilitás, lazaság.

– Érzett olyat próba közben, hogy legszívesebben felmenne a színpadra?

– Nem. Van olyan, hogy picit előjátszom valamit, de akkor is figyelek arra, hogy az rettenetesen eltúlzott legyen, mert ne a hogyanját, hanem a miértjét szeretném, hogy megértsék a színészek. Nem akarom, hogy úgy csinálják meg, ahogyan én, csak sokszor gyorsabb megmutatnom, hogy mire gondolok, mint elmagyarázni. Igyekszem nyitott maradni és nem kész forgatókönyvvel érkezni a próbára. Mindig van egy erős gondolatom, irányom, de szeretem, ha a kollegáim sajátjuknak érzik a szerepformálásukat. Ennek hozadéka az, hogy ne mindig én mondjam meg, hanem belőlük jöjjön a megoldás.

– Vagyis rendezés közben ösztönösen szereti, ha a próbán születnek meg a dolgok?

– Szeretem, mert így a közös munka, a közös ötletek közös örömmé edződnek.

– Elárulna egy ilyen közös örömöt?

– Van egy erős példa erre. Határozott elképzelésem volt egy bizonyos dallal kapcsolatban, amit szerettem volna kihagyni, mert szerintem sokkal frappánsabb, hatásosabb lett volna az adott jelenet nélküle. Viszont a társulat megkért, hogy maradjon, mert az egymáshoz fűződő kötődésükről szól, és nagyon szeretik. Ilyenkor az a dolgom, hogy elfogadjam, és abban segítsek, hogy a dallal együtt legyen hatásos az a bizonyos jelenet, ami úgy tűnik sikerült is. Még mindig úgy gondolom, hogy a dal nélkül jobb az előadás, de ha ez kell ahhoz, hogy tele legyen szeretettel az egész légkör, és érzelmileg a színészek bejárják azt az utat, amit szeretnék, akkor ez kell.

– Volt olyan, amikor a rendezői akarata érvényesült a színészével szemben?

– Emberileg egy nagyon fontos és értékes sikerélmény ért ennek mentén. Fillár István, aki nemcsak a mi színházunk, hanem az egész ország egyik legmorcosabb és persze kiválóbb színészfigurája, sokszor segített, ha nem is egyezett a véleményünk. Nem akart a többiek előtt olyan helyzetbe hozni, ami nekem kellemetlen lett volna. Szó nélkül megcsinálta, amit kérek, és ez nagyon jól esett.

– Milyen szerepre készül ebben az évadban?

– Jelenleg mondanivalót gyűjtök magamnak. Most nem játszom, hanem élek. 40 fölött az alkalmazott művészet kicsit kényelmetlenné válik, és akkor érdemes ezt csinálni, amikor üzenete van az embernek. A kicsi óvodás gyerekeim felé most több mondanivalóm van, mint a színpadon. Ha pedig ez így van, akkor tilos erőltetni a szereplést. Ez egy ilyen helyzet és nagyon hálás vagyok az életemnek azért, hogy ezt megtehetem.

– Úgy tudom, nagyon szeret tanítani.

– Szenvedélyes szerelmem a tanítás. Ezt mentettem át színházi feladatkörömbe, de úgy, hogy jelenleg saját osztályom nincs. Ez tudatos döntés, mert ha tisztességesen akarom csinálni, márpedig csak úgy tudom, akkor az a gyerekeimtől veszi el a jelenleg legfontosabb időt. A tanítás egy olyan szenvedélyem, aminek jelenleg nem hódolhatok. Bármennyire is szeretném. Ezért nem indítottam új osztályt.

– És a zene? A legjobb színészzenekar énekeseként hogy érzed most: egyfajta művészeti elemtöltés, több annál, vagy csak hobbi?

– A zene régen is, most is hozzátartozik az életemhez. A Harmadik Figyelmeztetéssel 13 éve idegesítjük egymást a próbateremben, és akármilyen furcsa, még mindig létezünk. Mikor zenélünk, olyanokká válunk, mint kamaszkorunkban.

– Ha újrakezdené a pályát, melyik területre tenne nagyobb energiát?

– Talán sikeresebb lennék zenei pályán, de nagyon sok örömet és lehetőséget adott a színház. Fontos terápia is nekem a színház, hogy emberi kapcsolataimban ne legyek olyan borzalmas, mint amilyen színház nélkül lennék.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Juhász Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...