„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16. A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Fotó: Emmer László

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, osztályvezető egyetemi tanár. Úgy gondolja, hogy az intézmény szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak.

csanyi cikk

– Igen régóta tanítasz…

– 1987 óta. A volt mestereim, Horvai István és Kapás Dezső hívtak vissza maguk mellé, az akkor indított osztályukba. A hallgatók között volt például Murányi Tünde, Alföldi Róbert... Színészmesterséget, beszédet tanítottam. Amikor végzett az osztály, úgy döntöttem, hogy visszaülök az egyetem padjaiba, rendezői szakra. Ez a periódus kimaradt a tanításból. Miután megszereztem a diplomát, Marton László indított osztályt, és úgy gondolta, csináljuk ezt együtt. Több osztályt vezettünk közösen. Később Forgács Péter rendező barátom is csatlakozott hozzánk. De olyan is volt, hogy egyedül vittem végig egy színészosztályt.

– Marton a zaklatási ügye miatt nem taníthatott tovább.

– Nem taníthatott tovább, de akkor már korábbi növendékünk, ifj. Vidnyánszky Attila is ott volt velünk, akivel azóta is közösen tanítunk. Amikor Marton már nem is élt szegény, az új osztályomat, akik most másodévesek, már Attilával indítottam.

– Jó ideig sokan úgy gondolták, hogy a Horvai-Kapás osztályba a legnagyobb mázli kerülni. Ha ez igaz, miért volt ez így?

– Az igen jó tanárok között, a 70-es évek elejétől, iskolateremtő mesterekké váltak Horvaiék. Ők nagyon szigorúan követeltek, jól kiegészítették egymást, és a korábbi nemzedékkel ellentétben, minden órát megtartottak.

– Diáklázadás is volt amiatt, hogy az egyik osztályfőnök sokszor nem járt be az óráira. Nálunk többségében gyakorló művészek tanítanak, és például a színészek, rendezők esetében, ha éppen nagyobb munkájuk van, főpróbahetük, vagy forgatnak, elmaradnak az óráik. Más színházkultúrájú országokban van más szisztéma is, ahol leginkább művészeti képzésre szakosodott tanárok, vagy már a pályájukon túllévők alkotják a képzés gerincét. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai.

– Azért is vezetnek társ-osztályvezetők egy-egy osztályt, hogy óra soha ne maradjon el, valaki mindig ott van. Ha mégis pótolni kell, akkor pedig szombaton vagy vasárnap is bemegyünk, vagy valamelyik szabad este. Horvait és Kapást követte az egyetemen Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Máté Gábor, Ascher Tamás, Novák Eszter, Selmeczi György, Zsótér Sándor… Hihetetlenül erős, sokszínű, próba-, munka- és gondolkodás-központú, odaadó munkát követelő pedagógusokból állt a tanári kar. Mindegyik más színházesztétikai világ, de a minőségérzék, a munkacentrikusság, a tág horizontú világszemlélet, az emberség közös bennük. Ez közös szellemiség. Elmondtuk egymásnak mindig a véleményünket. Meczner János, Csizmadia Tibor a bábszakos osztályokban végeztek kiváló munkát, ahogy a zenés színész osztályban Novák, Selmeczi György, a fizikai színháziban Horváth Csaba, a kiváló rendező és koreográfus. Minden szakmai igényt, új színházi törekvést igyekezett integrálni az egyetem, és próbálta fölnevelni azokat a művészeket, akik azóta valamennyi színházi műfajban jelen vannak. Horvai, Kapás remek újítást hoztak a felvételi vizsgákon, amit aztán minden tanár átvett a későbbiekben. Korábban is három fordulós volt a felvételi, hozni kellett tíz verset, öt monológot, öt dalt. Ezekből válogattak a felvételiztetők. Mire a harmadik fordulóig eljutottak, a 900-1000 jelentkezőből, már csak 30-40 aspiráns maradt, és közülük választották ki az osztály tagjait. Horvaiék úgy gondolták, hogy az utolsó periódust elmélyültebben kellene lebonyolítani. Ezért a harmadik fordulóba jutottakkal egy hétig, reggeltől estig együtt töltjük az időt, ez az úgynevezett “együttélés”. Úgy vannak jelen, mintha egyetemre járnának, vannak mozgásórák, beszédórák, táncórák, énekórák, hangképzés órák. Jeleneteket kapnak, amelyeket elő kell adniuk. Valamennyi készségfejlesztő tanár ott van, jegyzetel, leírja a fiatalok képességeit, hiányosságait. Készül mindenkivel, külön-külön, egy nagy, mozgóképes interjú is, amit rögzítünk. Megpróbáljuk minél gazdagabban megmozgatni, körbejárni őket, hogy minél inkább láthatók legyenek kívül-belül. Ennek alapján választjuk ki az osztályba kerülőket. Ilyenkor alapszabály, hogy senki ellen nem lehet beszélni. Csak valaki mellett lehet felszólalni. Egyenként mindenkiről szavazunk. És egyszer csak összeadódnak a dolgok. A kiválasztás nagy felelősséggel járó, pedagógiai, szakmai folyamat.

– Ahogy így erről beszélsz, úgy tűnik, hogy semmi különösebb gond nem volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, aztán mégiscsak bekövetkezett, a tiltakozások, tizenötezer fős tüntetés ellenére a drasztikus átalakítása.

– Azt hiszem, hogy szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak a mi intézményünk, fantasztikus művész tanárokkal, készségfejlesztő tanárokkal. Természetesen mindig igen fontosak voltak az elméleti tárgyak is, a hallgatók szellemi megalapozása. Zsámbéki Gábor mondta, ahogy a papoknak fontos, hogy elsajátítsák a szent iratokat, mielőtt a szószékre lépnek, ugyanúgy a színészhallgatóknak is el kell sajátítaniuk a színházi „szent iratokat”, mert ezek ismerete, tudása nélkül nem léphetnek színpadra. Egyetértek ezzel, műveltségre van szükség, a készségek abszolút megalapozottságára, önálló gondolkodásra. Meg kell tanulni csapatban tudni próbálni, alázatosan dolgozni. Mindehhez meg kell felelni a színészetika vastörvényeinek.

– Tehát nem volt igaz az, amivel vádolták az intézményt, hogy egy oldalra húzó ideológiai oktatás folyt?

– Az elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak. Más szempontok pedig úgy gondolom, hogy az oktatáson kívül esnek, semmi közük az egyetemhez, a művészképzéshez. Abban nem tudok vitatkozni, hogy mindent lehet jobban csinálni. De ez minőségi, évtizedeken keresztül okos, tudatos generációk által átadott tudáson alapuló oktatás volt. Nagyon elmélyült, intellektuálisan, művészi és szakmai szempontból felkészült, nagyszerű tanári közösséggel. A tanárok kiválasztása is a leglelkiismeretesebben, a legkörültekintőbben történt. A jövő színház- és filmművészeinek a legmagasabb szintű oktatása történt ebben az intézményben. Majdnem százhetven év tapasztalata volt benne. Ez a tapasztalat azt tanítja, hogy benne kell lennünk a saját időnkben, a saját korunkban, az érzékenységünkkel, a kíváncsiságunkkal, a tehetségünkkel és azoknak az emberi tartalmaknak, problémáknak a hordozói kell, hogy legyenek az innen kikerülő művészek, amelyek most jelentkeznek. A színház mindig az itt és most, a jelenvalóság művészete. A nézők a mi kortársaink, velük találkozunk esténként, nem lehet elképzelt nézőnek színházat csinálni, mert az múzeum. Benne kell lenni az eleven világban.

– A régi tanári gárdának csak nyomai maradtak, te vagy az egyik „nyom”. Nagyon sokan felálltak. Te miért maradtál?

– Új osztályt indítottunk ifj. Vidnyánszky Attilával, egykori növendékemmel, a különleges tehetségű színésszel és rendezővel. A drámai események sodrában is tanulni kellett és tanítani. De ők, a mi növendékeink, még, úgymond, „kicsik” voltak és semmit sem tanultak, semmit sem tudtak. Úgy döntöttünk tanár társaimmal és a hallgatóinkkal - öt hölggyel és hét fiatalemberrel -, hogy minden nehézség ellenére együtt maradunk, és végig csináljuk ezt az öt évet. Akik a Freeszfe-be, a mestereik után mentek, főleg negyed és ötödévesek voltak. Ők a nagyon erős, hat félévből álló, alapozó időszakot megkapták. Már gyakornokoskodtak valahol. Velünk együtt két első, egy második és egy harmadik színészosztály bent maradt az egyetemen. Praktikusan azért, mert se az infrastruktúrát, se az osztályunkban tanító huszonöt készségfejlesztő, és elméleti tanárt nem tudtuk volna nekik biztosítani. Ezek a növendékek még szinte semmit sem tanultak, nem engedhettük őket ki a semmibe, hiszen nem tudtunk volna nekik szállást, ösztöndíjat adni. A hallgatóinknak családjaik vannak, idehaza és határon túl, ők a szüleik jövőt ígérő „projektjei”. Nekik is felelősséggel tartozunk. Úgy döntöttünk, hogy tanítani fogunk. Mi választottuk ki őket, ők pedig azért is jöttek, mert én indítottam osztályt, a társaimmal. Tehát ez a mi közös ügyünk, ifj. Vidnyánszky Attilával, a színpadi beszédet tanító, csodálatos színésszel, Orosz Ákossal, a zenés mesterséget tanító Nagy Péter István, fiatal rendező és koreográfus kollégámmal, és egy másik fiatal tehetséggel, Kovács Adrián zeneszerzővel. Azokkal taníthatok, akikkel én szeretnék, és úgy tanítok, ahogy én elképzelem, hogy hasznos. Nagyon nehéz perióduson vagyunk túl, de mi nem hagytuk el egymást. Összeforrott az osztály, összetartunk, irgalmatlanul sokat dolgoznak a hallgatók, és nagyon tehetségesek.

Írta: Bóta Gábor 

(Borítókép: Emmer László)

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 4

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 4
mbvk 1
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 4

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...