MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23. "A zene az kell..."

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam őt először, mint Benvóliót, a vidám, élettel teli, jó humorú veronai ifjút, akinek fájdalma is ugyanolyan intenzív, akár az életben MÁZS-é. Éveken át szinte felrobbantotta az érzékeinket, mert amolyan mindent megélős fajta.

Poggyasz - Cikk közben

Ötödik gyermekedet tarthatod a kezedben. Milyen érzés?

Mielőtt eljövök otthonról mindig készítek róla egy videót. Nézd meg milyen cuki. Sokszor átéltem ezt az élményt, azt mondják, egy szülő nem tud különbséget tenni a gyermekei között, ez így igaz, de ha rendben van a párkapcsolata, egészségileg, pénzügyileg felkészült, vagyis amikor az ember igazán megérett erre a csodára, akkor felhőtlenül megélheti ezeket a szép pillanatokat.

Másképp éled meg, mint pár évvel ezelőtt?

Úgy gondolom, igen. Mindig volt valami, ami gátolt, blokkolt. Szerintem, nem vagyunk elég önzőek magunkhoz. Most már másképp gondolkozom. Kellőképpen fontosnak tartom magam és a családomat ahhoz, hogy csak rájuk koncentráljak. Ezt tanította meg számomra az elmúlt néhány évtized. Mert valóban ez visz előre, ez a fajta gondolkodás az, amely a fontos dolgokat a megfelelő helyre helyezi el bennem. Ez egy olyan kisközösségi meghitt kötelék, amely segít megélni a napi dolgokat. Azokat a napi dolgokat, amelyekből a múltban többnyire kimaradtam.

Miért?

Ahogy mások, én sem mertem ezeket megélni, mert féltem, hogy akkor kimaradok azokól dolgokból, amelyek a szakmámban esetleg fontosak. Nem tudtam nemet mondani. Elvállaltam mindent, jelen voltam mindenhol. Ki mer sokszor nemet mondani a főnökének? Mert én sokáig nem mondtam nemet. Nem éltem meg az igazán fontos családi pillanatokat. Mentem az élettel, alku nélkül. Alárendeltem a magánéletemet a szakmának. Most ez fordítva van. És valójában ez az üzenete ennek az interjúnak, hogy igen vállaljuk fel azt, hogy egy hivatás mentén gyereket vállalni, az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Elindítunk egy sorsot... Belegondolni abba, hogy minden rajtunk múlik, rendkívül felemelő és boldog érzés. No, meg nagy felelősség is, de szeretném jobban átélni a nevelését, mint azt eddig tettem. Miközben vártuk, majd miután megszületett Ámor, a többi gyermekemre is nagyobb figyelmet fordítok.

Másképp gondolkozol ma, mint húsz éve?

Igen, hisz felnyílt a szemem, hogy nincsen más menekülési útvonal a pszichénk gyógyítására, - ahonnan ekkora energiát szívhat magához az ember – mint a család! Oda viszont csak úgy menekülhet az ember, ha minden rendben van. Pont egy olyan színházi életszakaszban kaptam ajándékba a fiamat, és a családomat, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Nincs olyan színházi ember, akinek ne változtatta volna meg az életét, a gondolkodási módját a karantén. A művészvilágban igen sok mindenki alól kihúzták a talajt, ezért nagyon sokan eldöntötték, hogy több lábon fognak élni, ahogy én is teszem. Mindig is ezt az elvet vallottam, de ezzel együtt a színház az első, mindig is az lesz, hisz a színház mentette meg az életemet. Az élet pedig olyan egyszerű dologra nyitotta fel a szememet, hogy például minden pillanat fontos. Sokan észre sem veszik, hogy egy nap hány percet vesztegetnek el feleslegesen. Van-e értelme lefeküdni, ha nem pihensz? Azt szokták mondani, hogy a fáradt színész a jó színész. Igen, ennek tudatában vagyunk, de ez olyan, mint amikor az előadóművész csukott szemmel énekel, vagy a zongorista lehunyt szemmel játszik, mert úgy jobban tud koncentrálni, hisz a látás az érzékeink 60 százalékát elveszi.

Másképp jössz le mostanában a színpadról?

Az az igazság, hogy néha félek is egy kicsit, nehogy túl laza és örömteli legyek, mert annyira magabiztossá tett ez az erős család háttér. Viszont a színházi elhivatottságom legalább olyan erős, ezért biztosan érzem, sőt tudom, hogy ez a rendíthetetlen kötelék a lezserséget nem is teszi lehetővé. Aki színházban nőtt fel, mint én, annak a színpad az otthona, maga az élet, hisz tizenéves korom óta élek benne. Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék. Egy olyan ház, ahol kinyitom az ajtókat és behozom az embereket, a barátaimat, szeretteimet. Hogy ezzel az én művészetem erősödik, vagy gyengül? Szerintem erősödik.

Ma is?

Talán ma már nem ennyire feszített a tempó. Azt gondolom ma már elértem valamit magamnak a színházi életben. És talán ez már ad egyfajta biztonságot, tartást. Mert még mindig kapok olyan kijelentéseket, megnyilvánulásokat, amikkel nem igazán tudok mit kezdeni. No, ilyenkor segít ez az erős családi és szakmai háttér. Egyébként, ahogy születtek a gyermekeim, mindig velem voltak. És nem azért, mert nem volt kire hagynom őket, hanem azért, mert így voltam nyugodt. Talán ezért volt, hogy a szövegeket, dalokat egész életemben otthon, a gyerekeim körül, között, velük tanultam, fürdőszobában, konyhában, meg ahol éppen rám talált. Az apám engem is cipelt magával. Így tanultam meg autót szerelni, és neki köszönhetően sosem féltem a víztől. Az én gyerekeim meg a mai napig színházba járóak!

Hazavivős vagy?

Igen, szerencsére olyan szimbiózisban van a családom és a színház, hogy megtehetem. Nekem ez erőt ad. Hogy milyen vagyok a színpadon? Megváltoztat-e a családi energia? Talán ezért viszek haza mindent. Szöveget, dallamot, kérdéseket, szerepet, főképp próbaidőszakban. Prózai diplomám van. Prózai színházban kezdtem, Gaál Erzsébettel, Zsótér Sándorral, Nyíregyházán. Játszottam nagy öregekkel, Mohácsi János rendezővel például a Krétakörben. Nekem megmaradt ez a régi vágású beleélős lelkületű technika, a környezet tanulmányozós, utána olvasós, formálós, nézős módszer.

És szívből játszós! Mozart! Árnyékdalát 15 évvel ezelőtt hallottam először tőled.  Mikor téged hallgat az ember, úgy érzi maga is dalra fakad és csak úgy jönnek ki a hangok a torkából, mint a tiédből.

A zenés műfajra azt mondják könnyű. Dehogy könnyű! Másfél órával előtte be kell melegíteni. Mozart! elájult apja halálhírére én pedig attól az átéléstől ájultam el a fájdalmas ária közben, amikor Mozart el akarta mondani édesapjának, hogy mennyire szereti, de már nem tudta. A dal tulajdonképpen apja halála feletti fájdalmáról szól. .Annyira énekeltem, hogy elfogyott az oxigén az agyamból. Várniuk kellett a kollegáimnak, míg magamhoz térek.

No, erről beszélek. A hihetetlen átélés, a tehetség mellékhatása.

De ez nem egy kimagasló teljesítmény, ez a színészi hivatásból eredő természetes esemény. Nagyon sokan vagyunk ebben az országban, akik ennyire képesek a szerepükbe beleélni magukat, hogy szó szerint megszűnik számukra a külvilág. És senki sem fitogtatja, mert ez a mi dolgunk. Például, amikor egy orosz lázadó hadi parancsnokot játszottam, - a néző lehet nem is látta, hisz 30 méterre álltam tőlük, - de akkor is megcsináltam a forradást a számon, és a fogam s úgy nézett ki, mintha ki lenne verve, sőt még a büfében s úgy ültem, hogy tele voltam fizikai fájdalommal. A fodrásztárban nyomon követhető az a folyamat, ahogy viccelődésből, napi csipkelődésből komolyan átvált az ember a szerepébe. És ez így van jól. A művészet alapú színházban hiszek.

Van olyan szereped, amely nehéz, és szép feladat?

Sajnos, most nem terhel le a színházam. Mondhatom ezt művészi mélypontnak, de nem mondom, mert mind a családban, mind az üzleti életben vannak most komoly szerepeim. Mégsem nevezném művészi mélypontnak, hisz nagyon komoly helyzetekbe hozott már engem ez a színház. Most nem én vagyok a fókuszban, jó szerepeket játszom, de nincs olyan, amibe belehalnék. Nyíregyházára visszahívtak egy igazán különleges szerepre, a főhős édesapját alakítom majd, a Kapj el, ha tudsz című musicalben, mely Leonardo DiCaprio főszereplésével készült azonos című filmre épül.

Ki az a színész, akivel szívesen beszélgetnél, de nincs már köztünk?

Kaszás Attilával játszottam a halála előtti nyáron. Nagyon értelmes, jólelkű embernek tartottam, amellett, hogy kiváló színész volt.  Egyébként mindig kerestem a szakmán belül is azoknak a társaságát, akiktől kaphattam valamit, hisz akkor én is tudtam adni. Az öregektől rengeteget ellestem. Valaki bevallja, valaki nem. Szerencsére ilyen szempontból jó piacon mozogtam, ez nem mindenkinek adatik meg. Édesapám is azt mondta, vedd magad körbe gazdag emberekkel és magad is azzá válsz. Nem a pénzre gondolt.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 2

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 8
mbvk 1
mbvk 4

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 1
mbvk 8
mbvk 5

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...