Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14. "A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyébként csodaszép Széles Flóra színpadi jelenlétét. Viszont amit elénk tár, az nagyon komoly pályafutást sejtet.

Poggyasz - Cikk közben

– Mikor léptél először színpadra?

– Három éves koromban kezdtem klasszikus balettet tanulni, utána jött a jazz balett, a kortárs táncok, majd a hegedű, kamaszkoromban pedig az ének tanulás. Nagyon sokszor éreztem azt is, hogy ebből nem lesz művészi pálya. Mikor először jelentkeztem a színművészetire, nem sikerült és mivel a tanulás maga mindig fontos volt számomra, ezért a Jogi Egyetemre kezdtem el járni Szegeden. Megmaradtak ugyan zenés fellépéseim, műsorvezetések, de csak hat év múlva próbáltam meg ismét a Színművészeti Egyetemet.

– Fel is vettek! De előtte elvégezted a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát is?

– Majdnem. Néhány vizsga hiányzott. Már az államvizsgánál tartottam. A szakdolgozatomat is megírtam, megvédtem. Mindig éreztem, hogy az nem az én utam. Láttam az évfolyamtársaimat, akik a szabadidejüket is azzal töltötték, hogy utána jártak dolgoknak, folyamatosan nézték a híreket én meg mikor letudtam a vizsgát, szó szerint magam mögött hagytam az egyetemet.

– Vetted már hasznát a jogi ismereteidnek?

– Jobban értem a szerződéseket. Tudom, hogy mit írok alá.

– Hat év után szerencsére visszataláltál oda, ahova mindig is tartoztál. Milyen érzés volt felvételt nyerni, per helyett?

– Az eredményhirdetés estéjén semmit nem aludtam, zsibongtak a gondolatok a fejemben, mérhetetlenül boldog voltam, sőt annyira boldog, hogy szinte sokkot kaptam.

– Mikor jött el az a pillanat, amikor rájöttél, hogy milyen nehéz szakmát választottál?

– Az egyetem első évében végig ezt éreztem. Ez az időszak arról szólt, hogy legalább egy kis magabiztosságot szerezzek. A túl alázatos kategóriába tartoztam, aki egyetlen lépést sem mert megtenni önállóan. A hangom adott egyedül tartást az életemben, az egyetlen vizsga volt, amitől nem féltem. A mesterség órákon szinte bujkáltam, rettegtem attól, hogy meg kell mutatnom magam. Úgy éreztem, hogy biztos nem értékelhető az, amit csinálok. Azt kívántam, bárcsak a háttérből figyelhetném az eseményeket. Dehát ez nem így lett.

– Kik azok, akik sokat segítettek neked ebben az időszakban?

– Novák Eszter, Selmeczi György, ők voltak az osztályfőnökeim. Nem hagyták, hogy elmeneküljek a feladatok elől, pedig próbálkoztam rendesen. Amikor nagyon elgyengültem és egyáltalán nem hittem magamban, akkor Eszter elvitt beszélgetni és a szavai óriási erőt adtak. Elmondta, hogy velem ellentétben ő mit lát bennem.

(fotó: Juhász Éva)

– Mikor hitted el igazán, hogy ezen a pályán helyed van?

– Az Egyetemen, mikor a Koldusoperát játszottuk és Lucy lehettem. Ez volt az első nagy átlépés. Aztán az Operettszínházban a Carousel -Liliomnál éreztem, hogy nagyon kötődök Julie-hoz. Átéreztem, hogyan reagál dolgokra és ez adott egyfajta magabiztosságot. Hajlamos vagyok kívülről nézni magam, ami jó egy ideig, de amikor átengedem magam a jelenetnek, amikor maguktól történnek meg olyan dolgok, amiket nem találtam ki előre, akkor mindig megszületik valami. Azóta bízom abban, hogy érdemes és kell is önállóan gondolkoznom, fel kell vállalnom a véleményemet egy-egy szerepről, vagy jelenetről. Most már azt is megtanultam, ha valamire azt mondják, hogy ez nem jó, vagy azt ne úgy csináljam, ahogy elképzeltem, azt nem kell magamra venni, mert ez egy tanulási folyamat. Nagyon izgalmas az is, amikor mondanak egy instrukciót és még nem tudom, hogy honnan fogom előásni magamból. A Marica grófnőben Lizát játszva éreztem ezt. Liza egy cserfes lány, össze-vissza pattog, hihetetlen energiái vannak és nagyon szenvedélyes. Ezzel szemben én egy befelé forduló típus vagyok, aki hatszor meggondolja, hogy kimondja-e azt, amit gondol és kifejezetten szeret egyedül lenni. Liza az ellentétem. Azt az energiát, amivel ő létezik, nekem tudatosan kell előtornáznom magamból.

– A Jakyll és Hyde-ban Emmát játszod. A szólód után már tudtam, hogy beszélgetnünk kell. Az önfeláldozást fémjelző tiszta szív, tiszta hang, magával ragadó volt!

– Emma a megtestesült szeretet. Nincsenek benne kérdések, nincs benne ítélkezés. Nekem nagyon megható volt, hogy kimondja Jakyllnek, hogy bármit csinálsz, bármi történik, te az én szerelmem vagy. Nemcsak a szívemmel szeretlek, hanem ez egy döntés. Teljes mértékben tudtam ezzel azonosulni. Azt gondolom, ha igent mondanék valakinek, akkor azt nagyon komolyan is gondolnám, bármi történne, kitartanék amellett az ember mellett. Ez a házasság lényege.

– A történetben van egy másik nő is. Azt is tolerálnád?

– Igen. Úgy gondolom, hogy bármilyen jól működő és szeretetteljes kapcsolatban is élünk, bármikor találkozhatunk számunkra különleges emberekkel. Ebben nincs semmi különös, ez természetes. Az a lényeg, hogy egy ilyen találkozás után milyen döntéseket hozunk, kezdünk-e ezzel az érzéssel bármit is. Jekyll-nek nagy találkozása van Lucy-val de ő nem árulja el Emmát. Azt Hyde teszi. Emma pedig soha nem vájkál Jakyll tőle távol töltött perceiben. Emma szóló dalában ki is mondja, hogy rám nézel, de nem látsz engem, szólok hozzád, nem szólsz vissza. Mégsem kérdez semmit, amilyen csendben bemegy a laboratóriumba, ugyanolyan csendben távozik. Tulajdonképpen az esküvőre is úgy megy el, hogy nem volt rendben a kapcsolatuk, mégis ott van és megvédi az apjával szemben is a szerelmét.

(Fotó: Art&Lens Photography)

– Van szerepálmod?

– Igen! Eliza Doolittle, a My fair Ladyből. Izgat, hogy színészként a teljes szélsőségek felé is el lehet menni. Diák színjátszós koromban már játszottam Elizát. Kíváncsi lennék, hogy most hogyan fogalmaznám őt meg?

– A színész szerepe egyfajta alkalmazotti szerepkör. Fogod tudni játszani egy életen át?

– Nekem ezzel sosem volt problémám. Már a balettórákon megtanultam, hogy amit a mester mond, az úgy van. Ez az alárendeltség, ami a rendező és a színész között megvan, engem sosem tudott bántani, vagy zavarni. Egy próbafolyamatot amúgy is tapogatózva kezdek, vagyis még jól is esik, ha fogva van a kezem. Később, amikor már beindulnak dolgok és rálátok a darabra és a szerepemre, akkor szoktak nálam beindulni az ötletek. Annyira szerencsés voltam, hogy ebben eddig még mindig partner volt a rendező.

– Van olyan tulajdonságod, amelyben segítenek a szerepek?

– Sok félsz van bennem. Még mindig vannak olyan napjaim, amikor visszaszívódok önmagamba. Ezen nagyon tud segíteni ez a pálya. Hogy kiegyensúlyozott lelkiállapotban létezzek. Amúgy nagyon türelmes vagyok. Valahogy megérkeznek hozzám a dolgok. Megérnek. Én meg kivárom és észreveszem azokat. A helyzeteket is észreveszem. És azt is, amikor lépnem kell. Így jött el az idő arra, mikor újra felvételiztem a Színművészetire. Éreztem, hogy abban az évben mindenképpen be kell adnom a jelentkezésemet. Játék közben is voltak ilyen bevillanásaim, ezek hirtelen ötletek, de általában jól sülnek el. Éppen Homonnay Zsolttal próbáltam a Jakyll és Hyde-ban – pedig amúgy Dolhai Attila a partnerem - Emma szóló dal- jelenetét. A dal végén Emma el akar menni, de Zsolt megfogta a kezemet és azt énekelte, hogy ne hagyj el, szeretlek. Nem gondolkodtam, hanem odahajoltam és megcsókoltam, mert akkor azt úgy éreztem. A rendező és Zsolt is azt mondta, hogy ugyan nem gondoltak erre, de dramaturgiailag is nagyon jó az ötlet.

– Ha valaki gyerekkorodban megjósolja neked, hogy ekkora sikered lesz, mondjuk Emmaként, elhitted volna?

– Azt nem tudom, de ha igen, akkor biztos sokkal könnyebben zajlott volna a kamaszkorom. Mikor nem vettek fel, teljesen elveszítettem a hitemet magamban, úgy éreztem, hogy alkalmatlan vagyok erre a pályára és senkinek nem fogok kelleni. Ezért üzenném mindenkinek, hogy ha valami nem sikerül elsőre, az nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell adni és egy teljesen más dologba kellene belekezdeni. Sőt, tilos! Az álmokat kitartóan folytatni kell...

Írta: Tarnócai Éva

(Borítókép: Art&Lens Photography)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Barcelonai színtársulat mutatkozik be a Trafóban csütörtökön

Pepita Magazin 2022.09.26.
A hegy című előadásával ismét Magyarországra érkezik a spanyol Agrupación Senor Serrano. A barcelonai színházi társulat csütörtökön lép fel a Trafó - Kortárs Művészetek Ház...

Átadták a Junior Prima Díjakat színház-, film- és táncművészet kategóriában

Pepita Magazin 2022.09.21.
Öt fiatal művésznek ítélte oda a szakmai zsűri idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Nyílt próbák az Örkény Színházban

Pepita Magazin 2022.09.19.
Rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház a magyar dráma napján; szeptember 21-én 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatáb...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...