Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29. Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Fotók: Szűcs Barbara

60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világhírű musical szerző budapesti tartózkodásáról, a József és a szélesvásznú álomkabát musical világpremierje alkalmából. Felvételvezetőként és gyártásvezetőként szinte mindenki ismeri a szakmában Szűcs Erzsit. Döbbenetes élmény volt találkozni vele, mert első látásra alig gondolná az ember egy csinos ötvenesnek, de mikor szembesültem a korával - 76 éves - hosszú percekig meg nem tudtam szólalni…

csanyi cikk

– Annyit tudtam rólad, hogy jó gyártásvezető vagy, megbízhatóságod, korrektséged és személyiséged miatt szeretnek a kollegáid és te hoztad létre Magyarország első Kodak Filmlaborját KODAK Hungary néven.

– 1964 óta vagyok a szakmában. Miután leérettségiztem két választásom lehetett volna abban az időben. Egyetemre, vagy férjhez megyek. Én viszont a Budakeszi útra mentem a Filmlaborba dolgozni. Akkor ez volt Európa legmodernebb filmlaboratóruma. Minden voltam egy személyben, amolyan fregoli ember, az igazgató titkárnője, a számlázáson munkatárs, gondnok, diszpécser. 15 éven át dolgoztam ott. Mindent átláttam, mindenkivel összebarátkoztam, és ami a legfontosabb, nagyon jól megismertem az akkori technológiát. Tudtam, hogy mi mennyibe kerül, miből mennyit kell rendelni, és melyik utómunka folyamathoz, mi szükséges. A filmezés és az utómunka számvitel része akkor is jobban érdekelt, mint maga a filmkészítés, talán ezért lettem gyártásvezető.

– Hogy kerültél egyre közelebb a filmekhez?

– Mint diszpécserhez, nálam adták le a leforgatott produkciókat, így sok gyártásvezetővel, filmes szakemberrel találkoztam nap, mint nap. Kértem őket vigyenek el innen, mert a Filmlabor egyre inkább kezdett hasonlítani egy gyárhoz. Aztán egyszer csak elvittek. A Mafilm II-ben találtam magam az Üllői út és a Könyves Kálmán út sarkán. Ez egy Híradó- és Dokumentumfilm Stúdió volt, amely kivált a filmgyárból és önálló céggé alakult. Ma ez az épület a Népligeti Volánbusz pályaudvar. Rengeteg dokumentumfilmet csináltunk. Ezek azok a filmek voltak, amelyek a nagy mozifilmek előtt mentek Magyar Filmhíradó címmel. A megyék pártbizottságai által finanszírozott kisfilmekben rendszeresen bemutattuk az ország megyéit. Három évig dolgoztam itt, mígnem átcsaltak a Mahírbe, ahol Sík Endre volt a stúdió vezetője, illetve főgyártásvezető volt a Magyar Televízióban is. Nagyon sok munkát kaptunk. Ez volt a harmadik állomásom.

Hogy élted meg a rendszerváltást?

– Megalakultak a magán reklámügynökségek. A Mahírből kiváltak az agyak, Nemes Juli megcsinálta az első független magyar ügynökséget, a Spotot Merényi Évával és Rényi Andreával. Kaszás György, aki a Mahir reklámtervezési és kutatási osztályának volt a vezetője, pedig a McCann Ericksont hozta létre. Két másik emblematikus magyar ügynökség is elindult, az egyik a Kozma Péter vezette Kozmo, a másik pedig az Akció.

– És te merre mentél?

– Engem odaajándékoztak Kozma Péternek, aki rendező volt és én gyártottam neki a reklámfilmeket. Őt mindenki ismerte, ő volt a forgatókönyvírója az összes komoly hirdetésnek Magyarországon. Így lettem a gyártásvezetője a Nescafé reklámoknak, amelyek főszereplői Rékasi Károly és Rák Kati voltak. Végigjártuk Európát, és közben úgy vigyáztunk a piros kis nescafés bögrére, mint a szemünk fényére, mert csak egyetlen egy volt belőle. A Flóriánnak és a Centrum Áruházaknak is mi készítettük az összes reklámfilmjét. Hol felvételvezető voltam, hol gyártásvezető.

– Lehet, hogy a játékfilmek világa csak kirándulás volt a számodra, viszont olyan rendezőkkel dolgozhattál együtt, mint Makk Károly, és Bujtor István. Kiemelnél néhány nagyjátékfilmet, amelyben dolgoztál?

– 1981-ben felvételvezetője lettem a Szalkai Sándor rendezte Kojak Budapesten című tévéjátéknak. Olyan színészekkel dolgoztam együtt, mint Inke László, Gobbi Hilda, Márkus László. Az utolsó Bujtor film- a Zsaruvér és Csigavér 3.: A szerencse fia - meghatározó forgatási és szakmai élmény volt. Bujtor egy nagyon kedves, összeszedett rendező volt, aki mindig tudta, hogy mit akar. Ezért is tisztelték nagyon. Meg azért is, mert bármit kért, mindig szépen tette. Habitusra olyan volt, mint egy olasz, amikor valami felbosszantotta, kikiabálta magát, de öt perc múlva minden a legnagyobb rendben folyt tovább.

– Melyik volt a legutolsó nagyjátékfilmed?

– Az Így, ahogy vagytok, Makk Károly utolsó filmje, ugyan parádés szereposztással, - Törőcsik Mari, Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Mácsai Pál, Jordán Tamás - készült, mégis megbukott, mert valahogy műfajilag sem volt kitalálva, miközben kicsúszott az irányítás a rendező kezei közül. Ezzel együtt nagy élmény volt a magyar mozgókép nagymestere mellett dolgozni. Ez a film volt a hattyúdalom.

– Mi volt a legnagyobb élménybeli különbség a reklámfilmek és a játékfilmek gyártása között?

– Hogy felkerülhettem a játékfilmek vége főcímére, ez számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt. Akkor éreztem, hogy abba kell hagynom a filmezést, mikor már nyugdíjasként elvállaltam egy reklámfilmet és miután megkérdeztem a rendezőtől, mikor megyünk vágni, közölte, hogy már felküldte a nyersanyagot a felhőbe, és mindjárt kész a vágás. Mondom jó. És mi lesz a hangosítással? A tesóm csinálja hozzá a zenét Amerikában, aki pedig a hangot felveszi, épp Indiában nyaral, de már felmondta a szöveget, nyugodjak meg, a stúdióban összeraknak mindent. Akkor nekem mi a dolgom az utómunkában? Ha készen leszünk, hívd fel a megrendelőt, hogy hol veheti át a kész filmet. – hangzott a válasz. No, ekkor éreztem azt, hogy immár nyugalmazott gyártásvezető vagyok. Ahhoz képest, hogy majd 50 évig a hónom alá csaptam a kazettát és a vágószobában morogtam a rendezővel, hogy nem mehet ki állandóan kajálni, mert drága a bérleti díj, csak vágjon, majd inkább kimegyek és hozok neki kaját. Ma már szinte forgatás közben vágják a filmeket. A mi stábunk 25 fős volt, a mai gyerekek már megcsinálják hárman-négyen ugyanazt.

– Mi volt a feladatod a, - mondjuk ki - retro filmkészítésben?

– Megkaptam a forgatókönyvet, és a rendező nevét a megrendelőtől. Azt tudni kell, hogy egy reklámfilm forgatása egy-két nap. Az volt a dolgom, hogy összehozzak egy stábot. Majd következtek a helyszínek kiválasztásai, leszervezése, a terepszemlék, majd a szereplőválogatás. Mikor megvoltak a szereplők, a műszaki csapat és a helyszínek, következtek a technikai igények, például milyen kamerák, lámpák, eszközök kellenek. A díszleteket, jelmezeket folyamatosan egyeztettem, és mindent ellenőriztem. Jöttek a ruhapróbák, tárgyalás berendezővel, egyeztetés a kellékessel. És mindent le kellett csekkolni, ellenőrizni, odafigyelni. Utána kezdődött minden elölről.

– Milyen tanácsod lenne a filmesek számára?

– Soha ne vessz össze senkivel, mert nem tudhatod, mikor hova, kihez sodor az élet. Soha ne tartozz senkinek! Erre nagyon büszke vagyok, mert mindig a műszakot fizettem ki először, a világosítókat, a kellékeseket, mert ők a napi megélhetésért dolgoznak. A rendező, meg az operatőr kapta meg mindig legutoljára a pénzt. A jó gyártásvezető legyen empatikus. Ez nagyon fontos. Meg az emberi hang.

– 45 év „házasság” után mentél férjhez. Ez mit jelent?

– Közös fiunk van, de nekem előző házasságaimból már volt két lányom, akik a barátaim is egyben. Fotós lányommal körbeutaztam a világot, Jamaicától Baliig. Mindannyian kérdezgették miért nem házasodunk össze? Mindig azt mondtam nekik, hogy én már kétszer megtettem, nem akarok harmadszor is férjhez menni. Engem ez a téma nem érdekelt, de hát csak 45 évet éltünk együtt, végül összeházasodtunk titokban.

– Mi az, amit szívesen megcsinálnál az életben?

– Nagyon sokat köszönhetek ennek a szakmának. Nehézségeim igen, de kudarcaim szerencsére nem voltak a szakmai életemben. Úgy gondolom, a lehetőségeimhez képest a magam területén nagyon messze jutottam. Egyet sajnálok, hogy a mi korosztályunk – 77 éves leszek – nem volt egy nagy nyelvtudós. Az oroszt és a németet tanultuk egész gyerekkoromban, mégsem tudtuk egyiket sem normálisan megtanulni. Az angol nyelv hiánya miatt nagyon sok fontos munkát veszítettem el, ezért sokszor nekiálltam angolt tanulni, még három gyerek mellett is. Pár éve – 74 évesen - jártam egy nagyon intenzív nyelvtanfolyamra, ötször egy héten, elég jól felhoztak, de nem tudtam megcsillantani a tudásomat, mert amikor kimentem a külföldön élő fiamhoz, nem volt hajlandó velem angolul beszélni, pedig direkt megkértem rá. Örült, hogy magyarul beszélhetünk. (nevet) Nagy vágyam New York, remélem a 80. szülinapomig eljutok oda is.

– A filmszakmát választanád, ha újrakezdhetnéd az életedet?

– Ha ugyanezekkel a képességekkel rendelkeznék, amivel elkezdtem ezt az életet, akkor biztos testnevelő tanár lennék, mert egyrészt sokoldalúan jó mozgású voltam, másrészt mindig jól tudtam bánni a gyerekekkel. Nagyon szerettem mindig a tesi tanáraimat, azért kezdtem el sportolni. Viszont, ha újraszületnék, akkor tuti táncosnő lennék. Imádom nézni profi táncot, legyen az bármilyen műfajú.

– Hogy látod a filmek milyen irányba fejlődnek?                       

– Szerintem a nagyon drága, szélesvásznú, látványosan érdekes amerikai filmek továbbra is hódítani fognak, kiszorítva a moziból a művészfilmeket. A tehetséges színészek pedig továbbra is rákényszerülnek, hogy televíziós sorozatokban szerepeljenek. A moziba járás örömének helyét így veszi át az otthoni tévézés kényelme.

– De ne ezzel búcsúzzunk…

– Nagyon sok verset is írtam, búcsúzzunk az egyikkel.

Tükörbe néztem,

téged láttalak,

engem néztél,

megutáltalak….

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...