Szakács Györgyi kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

Pataki József 2021.05.06. Heti friss

Szakács Györgyi kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

Az idén Szakács Györgyi jelmeztervező kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. Az elismerést szeptemberben adják át - olvasható a szakmai szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Poggyasz - Cikk közben

Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek.

Az 1951. március 1-jén született művész édesanyja Váci utcai divatszalonjában ismerkedett meg a szabás-varrás titkaival. Diplomát azonban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett 1974-ben, mivel akkoriban még nem lehetett jelmeztervezést tanulni. 1975 óta jegyzi őt a szakma.

Pályája során csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodója, egynek díszlettervezője is volt.

A napfény íze című film jelmeztervezéséért Genie- és Oscar-díjra jelölték. Kiállítása nyílt Prágában, Újvidéken és a budapesti Műcsarnokban is. Vendégként dolgozott Stuttgart, Bécs, Lipcse, Lyon, Helsinki és Malmö színházaiban és operaházaiban. Kecskeméthez, Miskolchoz és a Nemzeti Színházhoz is kötődött. Kaposvár nagy korszakának több jelentős előadásához is ő tervezte a jelmezeket. Munkásságának fontos helyszíne a budapesti Katona József Színház, ahol jelenleg is rendszeresen dolgozik.

Jászai Mari-díjat 1986-ban, Kossuth-díjat 1998-ban, Hevesi Sándor-díjat 2015-ben kapott, a Színházi Kritikusok Céhének díját 17 alkalommal nyerte el.

Hogy milyen mértékű üzenetátadási képesség, mekkora kommunikációs tudás van egy-egy munkájában, azt az ezer apró részletből összeálló vizuális és egyben lélektani élmény élvezői igazolhatják - írják Szakács Györgyiről.

A laudációban jelmezei közül kiemelik a Katona József Színház Koccanás című 2004-es előadásában beviharzó vállalkozófeleség (Illés Györgyi) öltözékét, Az ügy című 2018-as darabban Atujeva (Pelsőczy Réka) barna-tarka pongyoláját, ami mintha a fal rajzolatával akarna versenyre kelni. "Megbotlik rajta a szem, de mivel nem lehet szabadulni az elképesztő mintázattól, sétálgat rajta még kicsit, míg fölér a fülönfüggőkig és a kétségbeejtő frizurán hullámcsattokkal rögzített selyemkendőig" - írják. Példaként említik az 1994-es Fösvényben Csákányi Eszter Élise-ének sötétzöld, lógós, kötött mellényét, amelyben játszva felejthetetlen fájdalom kíséri a színész minden rezdülését.

Mint fogalmaznak, jellemtanulmányoknak is beillő ruhákat viselnek Congreve Így él a világ című darabjának (Katona, 2005) színészei. Szimbolikus jelentősége van az álhajaknak. Amikor a "hősszerelmes" Fekete Ernő fölcsapja fejére az egész lényétől idegen hollófekete parókát, mintha egy ajtó csapódnék be valahol.

A laudációban kiemelik a Nemzeti Színház 2019-es Macskajátékát, melynek jelmezei, sáljai, táskái és kalapjai dramaturgiai segédmotorokként működve szolgálják a rendező és a dramaturg dinamikai elképzeléseit; A kecskeméti színház Az eltört korsó (2012) című előadását, amelyben Szakács Györgyi kortárs magyarnak öltöztette az összes szereplőt, tökéletes látleletet adva. A Kamrában játszott A császár című, 2020-as előadásnak fontos figurája maga a szerző, Kapuscinski (Kocsis Gergely): míg a többiek koszlott feketét, szürkét, sárbarnát és rothadást idéző árnyalatokat viselnek, az újságíró farmeringének kék színe maga a szabadság és a különállás.

Szakács Györgyi a belső ember öltöztetője - hangsúlyozzák a laudációban.

A közleményben felidézik, hogy a Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó 65 év feletti művésznek, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Az eddigi életműdíjasok között van Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012), Zsámbéki Gábor (2013), Fodor Tamás (2014), Molnár Piroska (2015), Székely Gábor (2016), Radnóti Zsuzsa (2017), Lázár Kati (2018), Pogány Judit (2019) és Csíky András (2020). (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Nyár végéig rendeznek programokat a szekszárdi KultUdvarban

Gajasz Enikő 2021.06.15.
Kulturális, szórakoztató programokkal vár mindenkit a szekszárdi KultUdvar. A közönséget koncertek, kertmozi, színházi előadások, gyerekprogramok várják.

A filmipar kérdéseivel foglalkozó online beszélgetéssorozat indul

Gajasz Enikő 2021.06.14.
Filmgyár néven fog futni a podcast, melynek adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a gyártás szakterületeiről beszélgetnek a Filmhu újságírói filmesekkel és a Filmint...

Filmre vele! - Kortárs magyar regényeket ajánlanak megfilmesítésre

Gajasz Enikő 2021.06.14.
A programban filmes szakemberek elismert írók, Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós művét mutatják be és ajánlják megfilmesíté...

Heti friss

A verseké lesz a főszerep a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Pataki József 2021.06.22.
A verseké lesz a főszerep június 26-án este, a Múzeumok éjszakáján a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol az Egyetemi Színpad legendás estjeit is felidézik. A program fő helyszíne a Bajor-villa kertje.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása

Pataki József 2021.06.22.
Július 23-án és 24-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása, melyet Juronics Tamás rendezett - tájékoztatta a fesztivál sajtórefer...

Hét bemutatót tart a következő évadban a Radnóti Színház

Pataki József 2021.06.22.
Hét bemutatót tart a 2021/2022-es évadban a Radnóti Színház - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Életút

Román Sándor: Ma nagyon sok a lehetőségnek tűnő bóvli

Gajasz Enikő 2021.06.22.
A magyar táncművész, koreográfus, színházi rendező, és érdemes művész két éve megalapította a saját nevével fémjelzett társulatot, a Román Sándor Entertainment-et, ami első &iac...

Csengeri Attila: Megcsinálom a színpadon, ami a feladatom, és igyekszem mindenkinek örömet okozni

Gajasz Enikő 2021.06.14.
Volt már virágüzlete, dolgozott nyomtatott áramkör gyártó analitikusként, és a színház mellett két barátjával közösen visz egy alkusz céget. Rengeteg szép színházi szer...

Kusnyér Anna: Nagyon sok műfajban megtalálom a lelkem egy darabját

Gajasz Enikő 2021.06.04.
Még csak 24 éves, de már sok kedves szerepet tudhat maga mögött az aranytorkú énekesnő, aki legközelebb Kinizsi Pál szerelmét, Magyar Benignát alakítja Vadkerti Imre oldalán. Reméli, hogy a nyári elő...