Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25. A jövő nagyjai

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Fotó: Albert Anna

Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt egy emberi nagysággá ébredő asszonyig. Elképesztő volt vele az út. Kíváncsi voltam merre visz ennek a mindenre érzékeny fiatal lánynak az útja.

Poggyasz - Cikk közben

– Hogy sikerültek a felvételik?

– Mindenhol elsőre kiestem. Nem igaz, mert a METU-n még utolsó körön benn vagyok Filmszínész szakon. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felvételijére nem mentem el, úgy éreztem, hogy most nem állok készen. Ezek a felvételik azért megviselik az embert. Tavaly is voltam Marosvásárhelyen, nem sikerült, de alig vártam, hogy újra megpróbálhassam, aztán mégsem mentem el. Pedig nagyon jó ott a közeg. Úgy érzem, egyelőre itt fogok maradni a Pesti Magyar Színiakadémián, Hargita Iván „nyakán”. Amúgy nagyon félelmetes érzés, amikor rájössz, hogy mit is szeretnél csinálni. Egyrészt óriási felelősség, másrészt megérkeznek a komoly döntések. Mit teszel meg érte? Elmész Marosvásárhelyre felvételizni, vagy sem? Megvettem a vonatjegyemet. Összepakoltam a bőröndömbe. Aztán leültem mellé és elkezdtem bőgni, mert úgy érzetem, most képtelen vagyok lemenni. A legjobb barátnőmmel mentünk volna az előkészítő hétre, ő le is ment és továbbjutott. Én meg maradtam.

– Miért is nem vagy erre felkészülve?

– Valamiért azt érzem, hogy most Budapesten kell maradnom. Nem tudom, hogy miért. Hetek óta nem tudtam dűlőre jutni és ha valamiről már ennyit kell agyalni, akkor nincs sok értelme.

– Attól féltél, hogy felvesznek?

– Lehetséges.

– Oké, de elvileg azért csinálod ezt az egészet, hogy felvegyenek és legyen jogosultságod, hogy színpadon játszhass, legyen egy színi diplomád.

– Igen, ilyenkor az lett volna a megoldás, hogy valaki a bőröndömmel együtt felhajít a vonatra. De most úgy érzem, ha lenne választási lehetőségem, akkor a fizikai színházat választanám, mert szeretek táncolni, mozogni és a testtel rengeteg mindent ki lehet fejezni. Sajnálom, hogy nem adtam be Horváth Csabához a jelentkezésemet, de nyuszi voltam.

– Játék közben figyeled magad? Kívülről.

– Érzem, hogy mit csinálok. Kicsit nézem is, látom is magam kívülről, de koránt sincs bennem az a megfelelési kényszer, ami eddig volt. Ezt Hargitai Iván osztályfőnökömnek köszönhetem.

(fotó: Albert Anna)

– Mikor volt olyan pillanatod a Szutyok közben, amikor gátlástalanul belemerültél a játékba?

– Az utolsó előadásokat már nem koncentráltam végig. Ott már játszottam. A tánc részét is imádom az előadásnak, meg a végén a buszos jelenetnél meg kellett tanulnom, hogy hogyan sírjam el magam. Kifejlesztettem egy saját technikát, ha ásítok egyet belülről, akkor elindul a sírás. De ha ez nincs, akkor a partner sokat segíthet. Olyan is volt, hogy zokogtam.

– Értékeled a színész-színész közti játék minőségét. Mit jelent a te értelmezésedben a kapcsolódás?

– Nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolódunk a partnerrel. Úgy csinálok valamit, hogy az kiváltson belőle valamit, amivel aztán vissza tud csatlakozni hozzám. Ez egyfajta szimbiózis.

– Ezt bárkivel meg lehet csinálni?

– Nem. Akivel jó a kémiája az embernek, azzal könnyű. Előfordult, hogy nagy beszélgetésbe torkollt a próba, ez pedig sokat számított a barátság kialakulásában is.

– A Szutyok című darabot osztályfőnökötök Hargitai Iván rendezte. Szerintem, nagyon szerencsések vagytok.

– Tudjuk. Igazából a színészetről szinte mindent tőle tanultunk. Habár nem színész, mégis rettenetesen jó színészvezető. Amikor felvételi felkészítőt tartott, egy vagy két versig jutottunk, viszont végig beszélgettünk 2 órát. Nagyon jó elemző és emberismerő. Viccesen rá tud érezni dolgokra. Van neki valamilyen sokadik érzéke. Volt, hogy próbán sírva kirohantam, mert nagyon nem éreztem jól magam egy adott jelenetben, de elém állt és azt mondta, „Szedjed össze magad, jövő héten jobb lesz.”, aztán ott hagyott. Viszont mindig jókor mondja az éppen legjobbat. Össze is szedtem magam.

– Érezhetően nagyon sok munka volt benne.

– Tavaly októbertől márciusig próbáltunk. Rengeteget dolgoztunk. Az egész darab nagyon nehéz volt, hisz a depresszió különböző fajtáit megélni Irén által, - akit játszom – és ezeket a nagyon fura negatív attitűdöket percről percre előhozni úgy, hogy még ilyet nem is éreztem igazán, nem volt könnyű feladat. Iván koncepciói rengeteget segítettek.

– Melyik jelenet jelentette a legnagyobb kihívást számodra?

– Az utolsó jelenet, amikor elmegy a férjem, nem tudjuk hova, én meg ott maradok egyedül. Egyrészt azért volt nehéz, mert jóban vagyok azzal a fiúval, aki Attilát játssza. Nehéz volt őt annyira gyűlölnöm, hogy ki tudjam mondani, menjen el! Másrészt egy ilyen elszakadós jelenetnél bele kellett képzelnem magam egy már megtörtént helyzetbe, amikor muszáj volt elengednem valakit, pedig nem szerettem volna. Szerencsére annyira felhevült állapotba kerültem addigra, hogy ki tudtam magamból hozni.

– Igen díszletszegény darabról beszélünk, mégsem hiányoztak, mert a kreatív megoldások és a játék feledtette. A szimbólumok viszont nagyon erősen jelen voltak a darabban, ahogy a dagasztás is.

– Az jól ment, mert tudok dagasztani. Nagynéném tanított. Bár ruhát most dagasztottam először. Jobban szeretem az alternatív színházi eszköztárat. Amikor nincs pénz és meg kell oldani okosan, kreatívan bizonyos dolgokat, azt imádom. Ez sokkal izgalmasabb, hisz a közönség ilyenkor nem a díszleteket, hanem inkább azt nézi, hogyan létezünk a színpadon.

– Az éneklés mennyire fontos az életedben?

– Van egy zenei diplomám. Az ELTE-n végeztem ének-zene, zenekultúra szakon két évvel ezelőtt. Előtte dráma-ének tagozatra jártam, elég komolyan énekeltem is. Volt egy zenekarom Debrecenben, jazz feldolgozásokat, alternatív magyar zenét és persze saját dalokat játszottunk, de eljöttem az egyetemre, így megszakadt a közös munka. Iskolában tanítani nem szeretnék, bár vannak magán tanítványaim, igazából az ének szeretetét igyekszem nekik átadni. Olyan dalokat és hangképzést tanítok nekik, amely hasznos lehet. Jazzének szakra szívesen mentem volna, de végül így alakult. Tulajdonképpen szakítottam a zenével. Mármint a komoly jövőt meghatározó szinten. Túl nagy volt az elvárás velem szemben e téren. Édesapám zenész, sokáig dobolt, gitározott, énekelt és annyira hitt bennem, hogy azt szerette volna, ha a zenei pályát választom. A szüleim nem kényszerítettek erre sosem. Én csak annyit tudok, hogy a kizárólagos éneklés, nem az én utam. Láttak a Szutyokban és azt mondták, hogy most már mindent értenek és szerintük is ez lesz az én jövőm.

(fotó: Horn-Barta Csengele /Felzárkózás vizsgafilm)

– De hát nagyon jól énekelsz is!

– De ezt fel tudom használni máshol, máshogyan. A zenés darabokkal semmi problémám nincs. Sőt, nagyszerű dolognak tartom!

– Mesélj olyan zenés darabról, amelyben nagyon jól érezted magad!

– Olyan még nem volt. De bármikor nagyon szívesen megcsinálnám mindkét nagyon banális álomszerepemet, az egyik Roxie a Chicagoból, a másik Eponine a Nyomorultakból.

– Nyitott vagy a nem egészen komoly dolgokra is?

– Lesz egy nagyon izgalmas darab, amit nyáron kezdünk majd próbálni. Táncos, énekesként leszek benne, nagyon örültem a felkérésnek. Van még egy számomra nagyon inspiráló darab, amelynek decemberben lesz a premierje. Nagyon izgalmas, orvostanhallgatókról szól és tipikusan alternatív közegben alkotjuk.

– A kőszínház nem is opció a számodra?

– Honnan tudod, hogy nagyon ellene voltam a kőszínházas létnek? Most jutottam el oda, hogy egyre inkább vonz! Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét. A pénz engem soha nem motivált. Ha valami olyat vállalok, amit egyébként nem szeretnék, akkor persze fizessenek ki rendesen, de nem ez a mozgató erő. Most is egy olyan produkcióban dolgozom, amelynél pályázni fogunk, de egyelőre nincs arról szó, hogy mennyit fogunk keresni. Élvezzük, így bevállaltuk és majd meglátjuk, mi lesz.

– 30 évesen szerinted mit fogsz csinálni? Hol leszel?

– Biztos, hogy valamiben ezerrel fogok pörögni. Mondhatnám azt is, hogy látok három gyereket, sok kutyát, de nem. Most kezdtem el pultozni a Manyi Kulturális Műhelyben. Ezt fiatalok működtetik, persze zömmel művészeti tanulmányokon edződött társaságról van szó. Ez egy közösségi tér, van színház, koncertek, kiállítás, filmklub, táncház, próba. A diplomámmal biztos felvennének vagy egy iskolába, vagy művészeti rendezvényszervezőnek, de az nem én lennék. Iszonyatosan motivál ez a közeg és egyáltalán nem érzem magam rosszul attól, hogy még hajnali háromkor is csapolok. Remélem, még a szüleim is azt mondanák: Kislányom dolgozol az álmaidért!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Barcelonai színtársulat mutatkozik be a Trafóban csütörtökön

Pepita Magazin 2022.09.26.
A hegy című előadásával ismét Magyarországra érkezik a spanyol Agrupación Senor Serrano. A barcelonai színházi társulat csütörtökön lép fel a Trafó - Kortárs Művészetek Ház...

Átadták a Junior Prima Díjakat színház-, film- és táncművészet kategóriában

Pepita Magazin 2022.09.21.
Öt fiatal művésznek ítélte oda a szakmai zsűri idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Nyílt próbák az Örkény Színházban

Pepita Magazin 2022.09.19.
Rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház a magyar dráma napján; szeptember 21-én 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatáb...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...