Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28. A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani keresgélése, mert szerinte a legizgalmasabb dolgok mindig két ember között történnek. Ahogy közte és Koltai Róbert között is megtörténtek. „Gaálildisen” hatalmas, derűs energiával igyekszik körbeölelni a művészt, ahogy teszi az Alkotás a Lélekkel. Szeretve és gyógyítóan.

csanyi cikk

– Soha nem vonzott a színészi pálya?

– Dehogynem! Egyszer felvételiztem, bizonyos exhibicionizmus van bennem, de annyi, amennyi ehhez a pályához kell, sosem volt. Ezirányú igényemet tökéletesen kielégíti a rádiózás. Majdnem 30 éve csinálom. Másfél éve a Klubrádióban, de előtte voltam szinte mindenhol. A miskolci kereskedelmi rádió indulásánál is ott voltam, de különböző vidéki csatornáknál is dolgoztam, még a régi Kossuth Rádióban is. A rádiós pályafutásom is a színházi vonzalmamból alakult ki. Tizenhárom éves koromban láttam egy hirdetést a Rádió Televízió Újságban, a Magyar Rádió Gyermekstúdiója felvételt hirdetett. Rettenetesen izgultam a felvételin, végül felvettek. Klassz három év volt, hangjátékokat készítettünk, tanultunk beszélni és ájultan néztük a nagy színészeket a Pagodában. Életnagyságban láttam Sinkovitsot, Törőcsik Marit, Kálmán Györggyel még dolgoztam is. Gyűjtöttük az aláírásokat. Sosem tagadtam, amolyan rajongó alkat vagyok.

– Rajongóból hogy lesz rendező az ember?

– Gyerekkoromban mindig a nagymamámékat szórakoztattam, majd az ovistársaimnak találtam ki különböző szereposztásban bizonyos játékokat. Ez a fajta érdeklődés és hozzáállás végigkísérte a diákévemet is, gimis társaimnak már egy komplett műsort rendeztem az Almássy tér színpadára, ez volt az első rendezésem. A jövőmet illetően viszont volt egy szülői akarat teljesítés. „Legyen lányom egy rendes szakmád, mert a színházasdi nem egy komoly megélhetési perspektíva.” Így lett egy magyar-ének szakos diplomám, amivel persze sok mindent nem kezdtem, de megcsináltam, majd azzal a lendülettel elmentem a Miskolci Nemzeti Színházba rendezőasszisztensnek. Egyetlen célom volt ezzel, hogy színház közelében létezhessek. Az asszisztens egy gyakorlati szakma. Elszalad, megveszi, megszervezi, átlátja, értesíti, elintézi és megjegyez mindent. Soha nem felejtem el, mikor M. Kecskés András megkért, vegyek az előadáshoz egy zászlót. Megkérdeztem, hogy milyen színűt, erre ő: hogyhogy milyen színűt, hát zászlószínűt. Igaza volt, de én akkor ezekkel az instrukciókkal nem tudtam mit kezdeni, nem voltam elég gyakorlatias, egy lánglelkű, röpdöső lány voltam, akinek mindig volt saját véleménye.

– Ezek szerint mindig jöttek a saját gondolatok, kezdted kinőni az asszisztensi munkakört…

– Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem voltam jó asszisztens. Én jobban szerettem kitalálni a dolgok lelkét, megfejteni, hogy mi az, ami mozgatja a történetet. Mi a rendező elv, a gerinc, amire egy-egy gondolat felépül.

– Sokáig elsősorban anya voltál. Mikor sikerült meglépni azt, ami szakmailag is kielégített?

– Alapvetően dokumentumfilm rendezőként végeztem 1996-ban. Színházat szerettem volna mindig, de erre volt lehetőségem akkor. Ami akkor tartalmazta a „rendező” szót, arra jelentkeztem, akkor már egy kisgyermekkel. A felvételi utolsó fordulójában interjút kellett készíteni, ami rutinfeladatnak számított a rádiós tapasztalataimnak köszönhetően. Egy magát látnoknak gondoló hölggyel beszélgettem, aki eltűnt személyek után kutatott és kicsit őrült volt, azt hiszem. Szerintem miatta, vagyis a vele készült beszélgetés miatt vettek fel. Akkor közölték, hogy ide nem járhatok gyerekkel és ígérjem meg, hogy a következő években nem fogok szülni. Megígértem, felvettek, szeptember végén elkezdődött az egyetem és októberben ismét terhes lettem. Így csináltam végig a három évet. A diploma után, gyorsan elmentem pénzt keresni. A férjem, Mucsi Sándor színművész volt, de mivel a színészlét anyagilag teljesen kiszámíthatatlan, két kisgyermek mellé kellett a stabilitás, így lettem művelődési ház igazgató Soroksáron, majd Maglódon. Ez a gyereknevelős, civil dolgos időszakom majdnem húsz évig tartott.

– Mikor volt az első rendezésed?

– A Jordán Tamás által vezetett Nemzeti Színházban, 2008-ban volt az első kamaraszínházi rendezésem. A Titokzatos Világválogatott, egy Darvasi László szövegen alapuló interaktív játék volt, Huzella Péter tolmácsolásában, aki az edzőt alakította. A nézőknek kulcsfontosságú szerep jutott, hisz belőlük került ki a focicsapat. A kiválasztás után a nézők még a színpadról is kimentek, de csak hogy pillanatok múlva visszajöjjenek, mint igazi csapat, indulóval, csapatkapitánnyal. Mindegyik csapatról készült egy fotó, ezek a képek a díszlet részei lettek. Így lett tele közönségből kovácsolódott csapatfotókkal az öltöző fala. Ez volt az első kőszínházas rendezésem. Csoportból csapattá lenni ma is a legfőbb cél.  Az első nagyszínpadi rendezésem a Kreutzer szonáta volt, Tolsztoj kisregényéből Gyurkovits Tibor által készített átirat alapján. Egy rendező kaszting után kaptam meg az Újszínház vezetésétől a megbízást. Rendezői koncepciót kellett írni, erről a szerelmi történetről, egy háromszögről, amelyben erősen jelen van a féltékenység is, gyilkossággal a végén. A történet azon része,  - hogy az ember életébe betoppan a szerelem, mert akkora a hiány,  - kifejezetten az akkori életemről szólt és mérhetetlenül szíven ütött. Talán emiatt sikerült olyan ütősre a koncepció, a tizenhat jelentkezőből én kaptam meg a lehetőséget. Ez a darab ment utána hét évig.

– A Kreutzer szonátának köze van Koltai Róberttel való kapcsolatodhoz?

– Igen. Honnan tudja?

– Megérzés…

– Már három éve futott a darab, mikor kerestem, hogy megnézhető-e bárhol ugyanebből a témából, de más feldolgozásban készült előadás. És igen, az eredeti Tolsztoj szövegből a Tháliában játszották a Végállomást. Pozdnisevet Koltai Róbert alakította. A férjem Mucsi Sándor és Robi annak idején kollégák voltak a Kaposvári Színházban, de mi sosem találkoztunk, viszont ismerősök voltunk a Facebook-on. Gondoltam, ráírok. Megírtam neki, hogy megrendeztem a Kreutzer szonátát, de kíváncsi lennék az ő feldolgozásukra is, meg tudnám-e nézni. Kiderült, hogy aznap délután játsszák és azonnal megkérdezte, hányan jönnénk. A kisebbik fiammal néztem meg, másnap írtam neki egy smst, hogy mi tetszett az előadásban és megállapítottam, hogy én nőként próbáltam megfejteni egy férfititkot, ő meg férfiként világított rá valami egészen másra. Felajánlottam, hogy szívesen megmutatnám neki a saját munkámat, ha érdekli. Eljött, megnézte és onnantól egy éven keresztül minden nap beszéltünk. Sokáig erről. Akkor már jó ideje özvegyként éltem. Tulajdonképpen Tolsztojnak is köszönhető ez a kapcsolat. Majdnem egy év után lett belőle komolyabb kapcsolódás és rögtön munka is.

– Milyen munka?

– Christian Gundlach német karmester darabja, a Batang felé, egy demencia történet. Én rendeztem, Robi játszotta az egyik szerepet, a demensét, a másikat pedig Szirtes Balázs. (Tudjuk, a fontos dolgok két ember között történnek…) A betegségnek ez egy olyan megközelítése, amelyben van egy kis derű, humor. Ebben az egyébként nagyon tragikus és sokakat érintő kórban. Arról próbált szólni, hogy hogyan tud adni egymásnak két idegen ember életlehetőségeket, értelmet és hogy tud a szeretet az utolsó pillanatok után is hatni. Amikor már gondolat sincs, semmi sincs, csak szeretet van. Különleges előadás volt. Robi foglalkozását tekintve könyvelőt játszik, aki már régóta egy álomvilágban él, tengerésznek érzi magát. Az ápoló persze tengerészként kezeli őt, végighallgatja a soha meg nem történt tengerészsztorijait, közben kialakul köztük egy érdekes barátság. Robi már nem tud magáról gondoskodni, tiltakozik, de nincs mese, otthonba kell vonulnia. Végül, élete egyetlen és utolsó kincsét, a kapitányi sapkát - ami ebből az álomvilágból maradt neki, - az utolsó tiszta pillanatban leveszi a fejéről és Szirtes Balázs fejére teszi. Ezzel együtt mindazt, amiért élnie érdemes. Adni akar.

– Mit szólna most az a 13 éves kislány, aki anno felvételizett a Magyar Rádió Stúdiójába, ha látna most?

– Örülne. Most egy jó ideje pont azt és pont úgy csinálom, ahogy mindig is szerettem volna. Az, hogy nem feltétlenül tartok ott, ahol talán tarthatnék, ha mondjuk nem születik két szuper fiam, nem olyan nagy baj. Szakmailag kimaradtak az évek, de lett két nagyon tehetséges művész belőlük. A többit meg majd meglátjuk. Amikor a fiaim elkezdtek működni a szakmában, nem emberöltővel jártam előttük e téren, hanem csak néhány évvel, így hasonlóak voltak a problémáink. Mindig is rádiózni akartam, írni és színházat csinálni. Most itt van minden! És imádok főzni is! Minden nyáron szervezünk egy Szenti Iván-i tűzugrós partit, színészek, zenészek ülnek a kertünkben, Darvas Feri zongorázik, mi meg átugráljuk a tüzet.

– Mi az, amit mégis szeretnél?

– A nyáron, egy koncerten hallgattam egy roma zenekar, a Parno Graszt dalát, ami úgy szól, hogy már nem szédülök a fényben, és a poharam félig tele van. Szeretek így élni. Sőt, szeretek élni! Tudom, hogy körülöttünk fenekestül fordult fel a világ, mégis muszáj összekapaszkodnunk. Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház.  Magánéletileg pedig Robi legyen egészséges, meg a gyerekek is. És tudjunk olyat mondani, ami másoknak is segít.

Írta: Tarnócai Éva

Fotó: Jakkel Rudolf

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...