Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30. A rendező

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy érzi az ember, hogy amit elmesélt húsz perc alatt, bőven megért volna másfél órát.

Poggyasz - Cikk közben

– Mitől gondolkozol másképp, mint egy közönségfilmes rendező?

– Azt tudom, hogy jó vagyok színészvezetésben, meg az atmoszféra teremtésben és nagyon érdekelnek a kis rezdülések, azok a pillanatok, amik a színész arcán születnek meg minden szó és magyarázat nélkül.

– Ezért hagyod őket sokszor improvizálni?

– Mértékkel. Amikor kötött forgatókönyvről van szó, akkor kevesebb erre a mozgásterünk, de én akkor is szeretem azt, ha a színészek úgy mondják ki a forgatókönyvben leírt mondatokat, hogy az a saját szájuk íze szerint legyen való. Mikor saját projektekről, szerzői filmről van szó, az én munkamódszerem, hogy a színészeknek felvázolom a jelenet tartalmát, cselekményét, majd ha megszületett néhány kulcsmondat a fejemben, akkor azt is elmondom, amennyiben szeretném, hogy benne legyen a filmben. Megbeszéljük azt is, hogy miről szól a jelenet, melyik szereplő éppen milyen lelkiállapotban van és utána hagyom őket improvizálni. Ideális esetben ezeket az improvizációkat rögzítjük, majd ezekből a felvételekből összeáll a végleges dialóg. Azért szeretem ezt a módszert, mert így kevésbé papírszagú a szöveg, valahogy élőbbek lesznek a megszólalások. Mert bármennyire is igyekszem élőbeszédszerűen írni, a színészek mindig hozzá tudnak tenni ehhez.

– Amikor a színészen meglátsz egy-egy ilyen pillanatot, amikor a helyzet, a színész képessége és az általad teremtett atmoszféra megteremti azt a valamit, amit elképzeltél, akkor megérintenek ott legbelül?

– A filmkészítésnek többféle módja van. Amire nekünk lehetőségünk van, az nem hasonlítható az amerikai nagyszabású produkciók költségvetéséhez. Ezért a vizualitást egyszerű eszközökkel kell megoldani. Egy amerikai közönségfilmben általában a speciális effekteknek nagyon nagy szerepe van, mi, akik kevesebb pénzből dolgozunk, arra érdemes helyezni a hangsúlyt, amely nem kerül annyiba. A színész ott van és az, hogy az ő arca fogalmazzon meg egy gondolatot, felér egy jó effekttel.

– Mikor érezted először, hogy rendezel?

– A főiskola végén, mikor a Roadmovie című filmemet forgattam. Nagyon izgalmas volt. Először dolgoztam együtt színészekkel úgy,- Bánfalvi Eszterrel és Polgár Csabával – ahogy szerintem érdemes dolgozni színészekkel. Valójában azóta azt az élményt keresem. Ott én voltam a rendező és az operatőr is. Két segítőm volt és két színész. Ennyi volt a stáb. Ezt a filmet játékból csináltuk meg, semmiféle ideális és klasszikus mondható filmes körülmény nem volt adott. Talán ezért élveztük annyira.

– Itt a filmes körülményeken a stábot és a pénzt érted?

– Amikor ezek a körülmények belépnek, akkor ez a varázs változik egy kicsit. Az a jó forgatás, amikor ebből a varázsból mindig megjelenik valami. Amikor mindenki ugyanazt akarja. Azt hiszem, az emberek érzik, ha valami olyat csinálnak, ami értékes, olyankor mindenkinek csillog a szeme.

– A forgatókönyvírás számodra eszköze a rendezésnek?

– Igen. Sosem tanultam forgatókönyvírást. Mindig ösztönösen írtam. Szerintem a dramaturgiai érzékem nagyon jó, persze rengeteg olyan fortély van, amit mások már kitaláltak. Most kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával, angol nyelvű forgatókönyvírásról szóló könyveket olvasok.

– Úgy érzem, te az a típusú rendező vagy, aki szeret mindent kézben tartani. Ez egyrészt hálás, másrészt terhes hozzáállás. El tudsz engedni bizonyos feladatokat?

– Persze. Hála az égnek már forgattam három olyan filmet, ami nem önerőből készült, vagyis készítettem már olyan kisjátékfilmet, amire kaptam állami támogatást. Egy tévéfilm alsó határa Magyarországon 400 millió Ft, - ami 55 perc, - egy kisjátékfilmé pedig 6 millió Ft. Ez utóbbit kaptam én, de ebből már tudtam hívni szakembereket, akik jók a saját területükön. Amikor tudod, hogy valaki jó a szakmájában, akkor kialakul közöttetek egyfajta bizalmi viszony és ilyenkor már nagyon könnyű átadni ezt a kontrollt.

– Vannak körülötted olyan fiatalok, akik rászolgálnak a bizalmadra?

– A fiatalokkal annyi a kapcsolatom, hogy tanítom őket. Szeretek tanítani. Tanítottam az ELTE média szakán, a Pesti Magyar Színiakadémián, meg tavaly a METU-n filmszakosokat és vannak olykor magántanítványam, akiket felvételire készítek fel.

– Mikor voltál utoljára szakmai eufóriában?

– Régen. Pici, jó élményeim vannak, de nagyon várom, hogy megcsinálhassam az első nagyjátékfilmemet, egy szerzői filmet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem készítenék műfaji filmeket, de mindenképpen szeretnék egy olyat, ami az én lelkemből szól, azokról az értékekről, problémákról, amik nekem fontosak.

– Nézve a filmjeidet, minden történeted egy olyan érzésből születik meg, ami mint egy mag fejlődik a film folyamán, hatalmasra nő, aztán egy arcon látjuk kivetülni.

– Vagy inkább mozaikokból tevődik össze. Beugrik egy táj, épület, meghallok mellé egy dallamot, majd felrémlik hozzá egy arc. És ezek a dolgok elkezdik megírni magukat. Általában persze nem így dolgoznak az írók. Van egy tételmondat, arra építenek fel mindent. Én a mozaikdarabok között kutatom a saját tételmondatot. Mindig azt kérik, hogy mondd el egy mondatban a filmedet, mert ha nem tudod elmondani, akkor bele se kezdjél. Szerintem az írói folyamatnak ez a legnehezebb része. A szerzői filmeknél még nehezebb ezt az egy mondatot elmondani, mert nem klasszikus filmnyelven íródnak általában. Az a filmtervem, ami az utolsó fordulóban esett ki az Inkubátor pályázaton, egy mondatban arról szól, hogy van egy kamaszlány, aki óriási szeretetlenségben él, miközben vágyik arra, hogy szeretve legyen, és ez motiválja minden cselekvését. Ez így senkit nem érdekel, de ha a történetet egy másik aspektusból fogalmaznám meg, akkor azt emelném ki, hogy a lány apja börtönbe kerül, és illegális kutyaviadalok vannak a háttérben, ami sokkal színesebbé tenné azt az egy mondatot. De amiről a film igazán szól, az a lelki vetülete és hajtóereje a filmnek.

– Kislánykorodbeli önmagadat meg tudnád nyugtatni valamivel a jelenedből?

– Nem biztos. Amit kislányként képzeltem arról, hogy milyen lesz az élet, az jobb vízió volt, mint ami az életemben lett. Azt tudom, hogy szakmailag még elérhetem azt, amit szeretnék, bár úgy érzem, hogy sok évet vesztegettem el. Amikor ötödikes voltam, akkor azon gondolkodtam, hogy belsőépítész leszek, vagy pszichológus. Mind a két szakma gyönyörű és azt gondolom, mind a kettőben jó is lennék. Aztán a gimnáziumban volt egy csodálatos magyar tanárnőm és el kezdtem írni. A Színművészetivel párhuzamosan végeztem el a Pázmány bölcsészkarán az írott sajtó szakirányt, és valószínű, hogy az újságírás is jól ment volna, de beleszerettem a rendezésbe, a képbe, a színészekkel való közös munkába, és már nem tudtam elengedni. Ez az út viszont nem egyenes és egyértelmű. Mindezek ellenére az elmúlt éveim munkáit határozottan szeretem és büszke vagyok a filmjeimre. Persze a kisfilmjeim után, minden kritikában felvetődik a kérdés, hogy miért nem nagyjátékfilm? Alapvetően mindig nagyívű dolgokban gondolkodom, de a körülmények miatt lett mindig kisfilm belőlük. Mostanában sok olyan projektem volt, amelyek alapvetően megélhetést szolgáló iparos munkák voltak. Ez nem is lenne baj, ha balanszban lennének a szívemnek kedves projektekkel. Jó lenne már végre megmutatni a nagyjátékfilmre komponált gondolataimat!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...