Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Pataki József 2022.01.24. A rendező

Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Színészként végzett Békéscsabán, saját döntése volt, hogy lejött a színpadról, de nem bánta meg, hiszen olyan kevés a jó szakember, aki a színfalak mögött, a színész és a rendező között jól mozog. Vári János sok-sok színész örömére rendezőasszisztensként talált önmagára.

csanyi cikk

– Mennyire tudta használni a színészi kvalitásait rendezőasszisztensként?

– Eleinte nagyon figyeltem arra, hogy ne befolyásoljon. Fiatalon óhatatlanul felmerült bennem, hogyan csináltam volna meg egy adott szituációt, de ezen hamar túlléptem. Más oldalról viszont óriási segítség volt, hogy értem, érzem, mennyire zavarban tud lenni az olvasópróbán a színész, minek van kitéve egy hosszú próbafolyamat alatt vagy mennyire macerás az élete a főpróbahéten. Javarészt vidéki színházaknál dolgoztam, ahol a társulat olyan, mint egy család. A büfében, a magánéletben nincs köztünk különbség, hisz barátok vagyunk. A Diótörő és az Egérkirály című musicaleket mutattuk be Békéscsabán, amikor egyik este az Egérkirálynőt játszó színésznő eltörte a lábát. Rendezőasszisztensként azonnal felhívtam az igazgató urat, hiszen másnap dupla előadással futottunk, hogy mégis, kit ugrasszunk. Szó szót követett, az igazgató hajthatatlan volt, az előadás nem maradhat el. Akkor bedobtam, hogy megcsinálom én. Először nagy csend volt a vonal túlsó végén, végül zöld utat kaptam. Próbálni nem tudtam, a kollégák el sem hitték. Ez volt az egyik legnehezebb beugrásom. Bár ilyenkor az ember nem lehet rossz, mert eleve más az elvárás, hiszen meg kell menteni egy előadást.

– Színészként jobban izgul, mint asszisztensként?

– Nem, rendezőasszisztensként izgulok jobban, mert ott nem tudok segíteni, mert már megy az előadás. Színészként tudom, hogy rajtam múlnak a dolgok, csak magamra számíthatok. Általában nem mérlegelek sokáig dolgokat, mert az még soha nem jött be. Színházat is úgy váltottam: jött a lehetőség, mentem. Mindig szeretek előre nézni és előre mozdulni. Ez persze munkásabb. Amúgy minden vonz, ami a kultúrához kötődik és tágítja a látókörömet. Szerintem olyan rövid az élet, hogy muszáj belemenni a változásokba. Főleg a háttérszakmákban. A függöny mögött sok ember boldogtalan. Ha nem tanulják meg, hogy a taps nekik, nekünk is szól, akkor soha nem is lesznek boldogok. Én ezzel már megküzdöttem, éppen emiatt kell meghozni bizonyos döntéseket, különben belefásul az ember.

– Most hol dolgozik?

– A TBG Productionnál vagyok, előadásokat hozunk létre, és menedzselünk. A produkciók teljes gyártását irányítjuk, ami a szerző és a színészek kiválasztásával kezdődik. Itt nincs védőháló, így a felelősség is nagyobb. Kevesen vagyunk, ezért művészeti titkárként is közreműködöm, tehát a színészek kiválasztása, és a velük való egyeztetés is a feladatom.

– Projektekben gondolkoznak, de nincs anyaszínház. Lehet ez az út egyfajta variáció a jövő színházára?

– Nagyon sajnálnám, ha a társulati létezés megszűnne vagy átalakulna, mert nagyon fontos közösségi élmény egy társulathoz tartozni. Mindenki ismer mindenkit, belelát a másik munkájába, magánéletébe, egymást segítve, kézenfogva, olykor egymás agyára menve, de együtt léteznek.

– A színházi létezés nem fordul át később egyfajta befogadó színházzá?

– Vannak erre utaló jelek, de nem hiszem, hogy a következő pár évben ez akkorát fordulna. De lehet, hogy később teljesen átalakul. Nem tudom, mennyire lesz jó vagy rossz. Az a szerencsénk, hogy nekünk a művészeket nemcsak a művészi, hanem az emberi értékeiket is figyelembe véve választhatjuk ki. A Vadak ura című produkcióhoz is egy ragyogó, összetartó csapat jött létre.

– A rendező és a színész között áll. De melyikhez húz inkább?

– Nem mondanám, hogy bármelyik oldalon is állnék. Úgy gondolom, az a fő feladatom, hogy az előadás jó legyen. Olykor a színésznek, olykor a rendezőnek kell igazat adnunk. Nagyon felkészültnek kell lenni, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon hiteles lehessen a véleményed. Ha úgy látom, a színésznek igaza lehet, hogy másképp csinálna egy adott jelenetet, akkor azt nagyon meg kell indokolnom a rendezőnek. Persze ehhez a rendezőt is ismerni kell. Úgy kell érvelnem, hogy befogadóvá váljon. Ez fordítva is igaz. Ha látom, hogy a színész nem feltétlenül ért egyet a rendezővel, de úgy gondolom, a rendezőnek van igaza, akkor megkérem a színészt, vegyen egy nagy levegőt, gondolja át, és próbálja ki, amit a rendező kér. Alapvetően rendezőközpontú a magyar színházi élet. Ez azért van, mert a rendező kézhez kap egy darabot, vagy maga választja ki és ajánlja az igazgatónak, de akkor is lépéselőnyben van a színésszel szemben, hiszen a próbafolyamat első heteiben a rendező tud a legtöbbet az adott darabról. Aztán ennek meg kell fordulnia, mire a főpróbahétre érkezünk, addigra már a színésznek is birtokolnia kell a szerepet. Nekem is szép lassan fel kell nőnöm odáig, hogy mindent tudjak egy jeleneten belül is.

– Milyen tulajdonságokkal, képességekkel kell rendelkeznie egy rendezőasszisztensnek?

– Türelem, empátia, hihetetlen figyelni tudás és hatalmas munkabírás.

– Milyen aranyszabályai vannak a munkájának?

– Nagyon kell szeretni ezt a munkát, de nem szeretem a szabályokat. Rólam köztudott, hogy nagyon a saját utamat járom és megvan a véleményem mindenről. Nyilván ésszel és mértékkel. Ott kell lenni a próbán, időben kell érkezni, mindennek a helyén kell lennie, de nem szeretem magam beszorítani. Nem tudok ott hagyni valamit a levegőben, amiről tudom, látom, hogy nem jó.

– Mit kell tudni a Tesla-produkcióról?

– A különleges személyiségű tudós életéről szól a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical. Egressy Zoltán írta a szövegét, Müller Péter Sziámi a dalszövegeket, ő a dramaturg is, a zenéjét pedig Sebestyén Áron szerezte. Szabó Anikó koreografálta, és Radó Denise rendezte. Ez egy musicalshow. Nagyon erősek a vizuális ingerek, a képi kreatívok, ledfalakkal dolgozunk. Huszonnégy fős a tánckar, az egész produkció hatvan fő munkáját igényli. A pandémia előtt mutattuk be először, és most indulnánk be igazán, de a maszkhasználat és az óvintézkedések azért tompítják az élményt. A legnagyobb tiszteletünk a nézőinké, akik eljönnek és végigülnek két órát maszkban. Amíg ezek a szigorítások tartanak, nehezebb kultúrát csempészni az emberek életébe.

– Rendezőasszisztensként motiváltabb, mint korábban színészként?

– Nem. Ugyanannyira vagyok motivált. Ahhoz, hogy az embert elismerjék, intenzívebben kell jelen lennie. Talán sokoldalúbbnak kell lennem, de egy biztos: ha valamit csinálok, abba szinte belehalok.

– Többektől hallottam már, hogy a szívét-lelkét beleteszi ebbe a munkába.

– Vannak olyan helyzetek, amikor úgy érzem, többet adok, mint amennyi visszajön, de ez nem baj. Itt az embernek sokkal többet kell belepakolnia, hogy valami pici visszajöjjön. De ez így van jól. Még akkor is, ha úgy érzem, biztos unalmas, hogy ennyire nyomom a dolgokat, meg talán kevesebb energiával is lehet ezt csinálni. Mégis úgy érzem, hogy olyan koncentrációval és szaktudással kell dolgozni, mint egy baleseti sebésznek. Ha a sebész elszúr valamit, a beteg meghal. Ha én valamit nem úgy csinálok, ahogy kell, akkor vagy a néző nem kap olyan élményt, vagy a színész nem kap olyan támogatást, amilyenre szüksége lenne. Olyan körülményeket kell biztosítsak, amely könnyebbé teszi az alkotómunkát.

– Miért mondják, hogy bizonyos színházi munkák elviszik az embert, mert rámegy a magánéletük?

– Sok minden más nehéz, az ember nem tud kikapcsolni, mert egyfolytában a színház dolgain pörög. Most is azon dolgozom, azt keresem, hogyan tudok olyan hasznos időt nyerni, amely nem a munkához kapcsolódik. Olyan rövid az élet, és még annyi minden vár az emberre!

– Mikor érezte azt, hogy a helyén van?

– Szerintem soha nem éreztem. Mindig van valamilyen hiányérzetem.

– Mikor volt utoljára flowban?

– Nem tudok erre válaszolni. Nem tudom, volt-e ilyen… Ez nem azt jelenti, hogy örök elégedetlen és boldogtalan vagyok. Vannak pillanatok, amelyek jóérzéssel töltenek el, de alapjában szélsőséges ember vagyok. Nagyon el tudok kenődni, de nagyon tudok örülni is. Megélem a jót is, a rosszat is. Nyilván arra oda kell figyelnem, hogy ne ássam bele magam annyira abba, ami rossz. Amikor az ember boldog, azt szerintem nem kell behatárolni, annak áradnia kell.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm

Pepita Magazin 2022.08.18.
Javában zajlik A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása Dombrovszky Linda rendezésében. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban...

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Pepita Magazin 2022.08.17.
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Ismét megrendezik a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválját

Pepita Magazin 2022.08.17.
Öt helyszínen, négy színpadon mintegy húsz produkcióval várják a látogatókat augusztus 19-én és 20-án Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, a Szigetköz legnagyobb ...

Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Pásztor Erzsi nekiszabadul – A nevetőizmok csúcsra járatása

Pepita Magazin 2022.07.27.
Pásztor Erzsi örökifjú közönségkedvenc sokad virágzását éli. Sztár. Szeptemberben lesz 86 éves, de változatlanul rendszeresen játszik. Az egyik interjút adja a másik után. Bám...

Presser kavalkád – Egy naggyá lett ember

Pepita Magazin 2022.07.07.
Presser Gábor régi és „fiatalabb” dalai egyaránt élnek, virulnak, hatnak. Huszonegy is elhangzik belőlük az Egyedül nem megy előadásában a 6SZÍN-ben. Hét színész „megmártózik&rdqu...

Illetéktelen behatoló – A tűz és víz egymásra találása

Pepita Magazin 2022.06.30.
Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátéka a Behavazva előadása. Két fölöttébb ellentétes karakterű ember, a mackós, az örök magányos, a hallgatag agglegény és az impulz&...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

A jövő nagyjai

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25.
Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt...

Nagy Johanna: Szerencsésnek és áldottnak gondolom magam, amiért ennyi lehetőséget kaptam a sorstól

Pepita Magazin 2022.06.27.
A gyönyörű színésznő, Nagy Johanna 2017-ben került ki a Kaposvári Egyetem Színész szakáról, ahonnan előbb Győrben, majd Zalaegerszegen kamatoztatta kivételes tehetségét a színészethez. Femme fatale...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...