Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27. A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Majd behívatta a rektor, és közölte vele, hogy amit ő tud, az most nem kell.

csanyi cikk

– Ki hívott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára tanítani?

– Először Zsámbéki Gábor osztálya, majd Kerényi Imre osztálya kért, hogy kuplékat, operett és kabaré jeleneteket tanítsak nekik.

– Az egykori kabaré, orfeumi világ ismerete a specialitásodnak számít. Valami miatt fontosnak tartották, hogy ezt is tudják? Ezt amúgy nem nagyon szokás tanítani.

– Ezt egyáltalán nem szokás tanítani. Akkoriban volt nagy sikere a Budapest orfeum című előadásnak, amit Császár Angélával, Szacsvay Lászlóval játszottunk. Körülbelül négyszázszor adtuk elő. Ezt valószínűleg látták, vagy hallottak róla.

– Hogyan kezdtél hozzá a tanításhoz?

– Először meg akartam ismerni a növendékeket. Beszélgettem velük, kértem, hogy néhány verset mondjanak el, énekeljenek pár nótát. Vittem nekik kuplékat, és a dalokon keresztül foglalkozni kezdtem velük.

– Egy-egy kuplé, sanzon lényegében kis dráma. Ugyanúgy lehet elemezni, mint a darabokat?

– A diákok nem ismerték már ezt a világot. Már az első világháború előtt létezett a kabaré, a sanzonok világa, mi a németektől, a franciáktól vettük át. Ez már elég távol áll a mai gyerekektől. Csaknem húsz évig tanítottam, és saját osztályaim is lettek. A sanzon, ahogy mondtad, kis dráma, van eleje, közepe, vége, és a végén ott egy poén. Az előadása akkor jó, ha sikerül elmondani a benne lévő történetet. Az egykori aktualitásokról van bennük szó, például Gábor Andor a fölemelt tejárról, a villamoson lógó emberekről, a nem működő telefonról írt. De Szép Ernő írásai is akár már rögtön versbe szedve, először újságokban jelentek meg, és akkor Reinitz Béla, Szirmai Albert…, megzenésítették ezeket. A dalokból híres, sokak által fütyült, slágerek lettek. Ady is írt olyan verseket, amelyeket később megzenésítettek. Ezek sokáig műsoron voltak, aztán kissé kikoptak, helyettük inkább a zenés darabok jöttek divatba.

– Miért érdemes ma ezeket tanulnia a színinövendékeknek?

– Velük együtt én mindig történelmet is tanítottam, ahogy a korszak irodalmát is. A műfajhoz hozzá illő öltözet is tartozik, amit kell tudni viselni. Ennek megfelelő módon kell bejönni a színpadra, és kell kimenni onnan. Kell tudni bánni a kellékekkel, a monoklival, a sétapálcával, a Girardi kalappal. Operettjátszáskor ezek mind felhasználhatók.

– Mennyire tudnak a fiatalok színpadon elegánsak lenni, frakkot, szmokingot, nagyestélyit viselni?

– Nagy általánosságban azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem tudnak. A darabokat rendszerint ma már inkább játsszák farmerben, mint frakkban, szmokingban, estélyiben.

– És, ha mégis elegáns holmikat kell hordaniuk, áll rajtuk, mint tehénen a gatya?

– Nagyon kevesen tudják már ezeket viselni. Szmokinghoz akár hétköznapi inget vesznek föl, fekete lakkcipőhöz fehér zoknit. Olykor szörnyű parókákat, bajuszt adnak rájuk, hogy öregbítsék őket, ezekben gyakran rettenetes a kinézetük. A színésznek pedig tisztában kell lennie azzal, hogyan kell állnia egy nadrágnak, zakónak, ingnek, nyakkendőnek.

– Híresen elegáns színész vagy, hol tanultad ezt?

– Most ellentmondok magamnak, de az elegancia nem mindig az öltözéken múlik, bár persze azért azon is. Annak belülről is kell fakadnia. Nem véletlen, hogy régen a színészek nem közlekedhettek villamossal, omnibusszal, nehogy kapcsolatba kerüljenek a nézőkkel, mert akkor oda az illúzió.

– Benkő Gyula mesélte nekem, hogy ifjú színészként Jób Dánieltől, a Vígszínház legendás igazgatójától, külön pénzt kapott arra, hogy vegyen magának tisztességes civil ruhákat. De ma már a primadonnák, bonvivánok, Kossuth-díjas művészek is simán felszállnak villamosra, nem túl fényes jövedelmük miatt akár rá is kényszerülnek erre.

– Igen, sajnos. A lakhatásuk sem feltétlen olyan, mint ami megilletné őket. Valaha a vígszínházi színészek szinte mind a Lipótvárosban éltek.

– Te akkor végül is hol tanultad az eleganciát?

– Láttam Ajtay Andort és a többi nagy színészt. Akkor a Jókai Színházban játszott, és apám is ott lépett fel. Aztán amikor a Vidám Színpadhoz szerződött, láttam, hogy ott is elegánsak a színészek. Kazal László, Kellér Dezső, Keleti Laci bácsi egyaránt elegánsak voltak. Nem lehetett csak úgy odamenni hozzájuk, és rájuk „ugatni”, vagy hátba verni őket. Az elegancia járt némi távolságtartással is. De már ez az elegancia kikopott. Volt olyan színész kollégám, aki nem tudott egy csokornyakkendőt megkötni, nem tudott egy zsebórával, mandzsetta gombbal, nyakkendőtűvel mit kezdeni. A főiskolán például mindössze egyetlen olyan sétapálca volt, amivel például egy Tarpataky báró bejöhet a Csókos asszonyban. Az elegáns ruhákat pedig színházaktól kellett kölcsönkérni.

– Nemcsak egy korszakot tanítottál, kétszer osztályfőnök is voltál.

– Elsőben mindig helyzetgyakorlatokat csinálnak a diákok. Próbáltam rávenni őket, hogy ezek a kis három percek is szóljanak valamiről. A második félévben pedig önismereti vizsgát szoktak tartani, például Horvai István, akit sokan szerettek, levetkőztette őket csaknem meztelenre, hogy legyenek olyan őszinték, hogy lássák a maguk testét.

– Ezzel szemben a te módszered milyen volt?

– Hogy pontosan milyen is, annak megítéléséhez kellett volna a külső szem, de nekem soha senki nem mondott semmit. Csináltam én olyan vizsgát, hogy a fal adta a másikat, de arra se mondott senki semmit. Olyat is csináltam, ami isteni volt, de arra se mondtak semmit. Bejöttek tanárok, maguk között megbeszélték, de nekem nem szóltak semmit. Teljesen magamra voltam hagyva. Azt is egyedül találtam ki, hogy mit csináljunk. Az enyém nem volt sztárosztály. Az volt Ascher Tamásé, Zsámbéki Gáboré. Az enyém elhanyagolt osztály volt.

– Azok a végzősök szoktak rendszerint jól járni, akiknek igazgató, főrendező az osztályfőnökük, mert közülük többeket szerződtet a színházába.

– Amikor Zsámbéki megkérdezett, hogy akarok-e osztályt, a szívemhez kaptam, és nagyon megörültem. Ekkor még nem gondoltam arra, nem előnyös az, hogy nem vagyok igazgató, főrendező. Zsámbéki érezte, hogy van bennem pedagógiai hajlam. Sok volt akkor a tehetséges gyerek, nem lehetett egy osztályt indítani, kettőt kellett. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy osztályfőnök lehettem. Képzeld el, nem az történt, hogy Zsámbéki elvitte a legjobb felvételizőket, hanem kalapból húztuk ki, hogy ki kihez kerüljön. Egy-egy növendéket mindenki választhatott magának. Erős osztályom lett, szinte mindenki azóta is a pályán van. Amikor eljutottunk a negyedik osztályig, bizony el kellett kezdeni lobbizni. Telefonálgattam ide, oda, amoda, hogy helyet találjak nekik. Meglehetősen sokat kellett lobbizni, ez nehéz volt. Mindkét osztállyal sok jó vizsgát csináltam. Több előadást a profi színházak is átvettek.

– Hogyan lett számodra vége a tanításnak?

– Behívatott a rektor, és közölte, hogy amit én tudok, az most nem kell. Leépítés van, és rám nincs most szükség. Fájt, a szívemre vettem, de már elmúlt. Azóta nem megyek az egyetemre. Egyszer hívott a híres énektanárnő, Bagó Gizi, és nem rég is hívtak kétszer. Mondtam, hogy most aztán pláne nem megyek!

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 4
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 8
mbvk 2
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...