Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27. A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Fotó:Kovács Milán

Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erőszak, hatalmaskodás, mások leuralása, gyilkosság, öngyilkosság volt. Gyakran játszanak nála fiatalok, főleg fiataloknak.

Poggyasz - Cikk közben

– A Vörösmarty Gimnázium drámatagozatán tanítottál, és már akkor rendeztél olyan előadásokat, amelyekben sok volt a kegyetlenség, az erőszak, akár gyilkosság. Ilyen típusú produkciókat színpadra állítottál a Bárka Színházban is, például A Pál utcai fiúkat, A Legyek Urát, az Iskola a határont, úgy hogy a diákjaidat keverted profi színészekkel. Miért tartottad szükségesnek, hogy ilyen kemény dolgokról beszélj főleg fiatalokkal, leginkább fiataloknak?

– Kezdetben nem volt ez tudatos. A drámatagozatos diákokkal minden évben csináltunk egy-egy diákszínjátszó előadást. Ez tulajdonképpen olyan volt, mint egy vizsgaelőadás, mint a tanulmányaik egy része. Ezek a produkciók eljutottak az országos diákszínjátszó fesztiválokra, ahol profi színházi szakemberek is megnézték, zsűrizték őket. Például Fodor Tamás, Nánay István, Bagossy László vagy a Bárka Színház akkori vezetői, Csányi János és Bérczes László. Tőlük is származott az ötlet, hogy bemutathatnánk úgy A Pál utcai fiúkat, hogy végre gyerekek játsszák a gyerekeket, és nem felnőtt nők. Úgy gondolták, hogy én esetleg meg tudnám rendezni ezeket a fiúkat. Aztán ehhez társultak a Bárka színészei is. Lépésről lépésre, évek munkájával kezdtük úgy érezni, hogy tulajdonképpen a Bárkán készült előadásink révén egy új műfaj született, olyan prózai ifjúsági színház, ami a fiatalok számára fontos, sokszor nehéz kérdésekkel foglalkozik, és amiben a célközönséggel azonos korú szereplők kapják a főszerepet profi színházi körülmények között.

– Hogy tudtad a diákjaidat „összepasszítani” a profikkal?

– Úgy, hogy a diákjaim jelentős része kivételesen tehetséges volt. Sokukkal ma már különböző színházakban lehet találkozni. A tehetségük, a hozzáállásuk nem választotta el őket annyira a profiktól. Leginkább olyan színészekkel dolgoztunk, akik rendelkeztek annyi türelemmel, empátiával, hogy ezeket a zabolátlan fiatalokat partnerüknek tekintsék. Nem azt mondom, hogy a későbbiekben nem voltak olyan produkciók, amelyekben nem feltétlenül volt harmonikus a viszony a fiatalok és a felnőtt színészek között.

Balról: Gados Béla, Szabó Gábor, Koloszár András, Mesés Gáspár, Blahó Gergely (Iskola a határon, Bárka Színház, 2006)

– Rendezhettél volna kedves vígjátékokat, bohózatokat, diáktréfákat, diákkabarét. De egyre inkább bekeményítettél, már egészen kortárs témáról, arról, hogy a Nyugati téri diszkóban agyontapostak három lányt, is csináltál előadást. Az volt a címe, hogy East Balkán. És amióta a Kolibri Színház rendezője vagy, ez még inkább így van. A Delete című előadásban egy fiatal fiú törli magát a Facebookról és bejelenti, hogy öngyilkos lesz. De az emigrációval éppúgy foglalkoztál, mint például egy megerőszakolt lány történetével.

– Egyetlen szempontom van, hogy releváns téma legyen a fiatalok számára. A színházi ízlésemet tekintve lehet, hogy nem tartom magam alkalmasnak arra, hogy vígjátékokat rendezzek. Nézni is viszonylag keveset nézek. Szerintem az ifjúsági színházat nagyon komolyan kell venni már csak azért is, mert gyakran olyan diákok érkeznek, akik évek óta nem voltak, vagy először vannak színházban. Ha egy színház fontos kérdéseket tud hitelesen megfogalmazni egy előadáson belül, akkor remény van arra, hogy ezek a fiatalok szeretni fogják a színházat. Ha nincs igazi tétje a témának, az engem is kevésbé érdekel.

– Ha valakinek el kell játszani fiatalon vagy akár még gyerekként egy gyilkost, mint például A Legyek Urában, akkor ő hogyan szembesül egy ilyen alakkal, és ő maga mennyit változik a szerep megformálása során?

– Arra mi mindig törekedtünk, hogy ne használjuk a gyerekeket, hanem velük együtt hozzunk létre előadásokat. Nagyon sok olyan produkció van külföldön is, amelyekben gyerekek, fiatalok játszanak, de ha már nem olyan cukik, mint korábban, akkor rögtön lecserélik őket. Vagyis csereszabatosak ezek a gyerekek. Nálunk nem. A fiatalokkal együtt, az ő képükre formáltuk a figurákat. Ilyen értelemben megpróbáltuk őket biztonságban tartani. Amikor például Dér Zsolt A Legyek Urában eljátszotta Jacket, akiből egy vadállat válik, természetesen igen hosszú előkészítő folyamaton estünk át. Tudtuk, hogy ezt csak akkor lehet csinálni, ha ő ki tud jönni ebből a szerepből. Nem úgy éli bele magát, hogy ez neki, vagy másnak lelki sérülést okozzon.

– De csak elő kellett belőle valahogy hoznod a vadállatot...

– Ez olyan, mint amikor azt mondjuk, hogy fessük az ördögöt a falra. Tehát nem én vagyok az, hanem a falra festem, hogy megértsem a működését. És aztán az életben is nagyobb biztonságot ad, hogy látom, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana. Nem arról volt szó, hogy fölhecceltük a gyerekeket, bedobtuk őket a sűrűbe, hogy valamit majd úgy is csinálnak egymással, és aztán lesz, ami lesz.

Fotó: Mezey Gábor

Kardos Róbert, Farkas Dénes, Tóth Dániel, Egri Bálint (A Pál utcai fiúk, Bárka Színház, 2002)

– A Legyek Urában nem csak egy-két emberből, hanem szinte minden gyerekből előjön a vadállat…

– Golding regényét iskolában is tanítjuk. Azok, akikkel az előadást csináltuk, már abban a korban voltak, akikkel egy ilyen műről lehet értelmesen beszélni. Meg tudnak mutatni, fel tudnak idézni bizonyos érzéseket, amelyekkel nem feltétlenül azonosulnak, de tudnak velük játszani. Meglehetősen fontos volt számukra a játék. Még akkor is, ha ez kicsit furán hangzik, amikor ilyen kemény dolgokat kell megcsinálni. Ebből a szempontból A Legyek Ura extrém előadás volt. Az Iskola a határonban sokkal erőteljesebben jelent meg a lelki terror, a magány, a beilleszkedés problémája, és ezek is olyasmik, amikre tudnak a fiatalok reagálni.

– Az Iskola a határonban a katonás drill, tulajdonképpen maga a diktatúra jelenik meg. És megjelenik az is, hogy erre hogyan reagálnak az emberek, hogy torzulnak el tőle, és netán nekik is hogyan alakul ki a hajlamuk a hatalmaskodásra.

– De sok humor is volt ezekben az előadásokban és filozófia. Nem az volt a fő cél, hogy a drasztikus dolgokat hú de bátran megmutassuk a színpadon. Ennél sokkal fontosabb volt a lelki folyamatok ábrázolása, ami viszont csak komoly előkészítő munkával lehetséges. Egyenrangú partnereknek tekintettük a fiatalokat, emlékeim szerint soha senkire semmit nem kényszerítettünk rá. Ha azt láttuk, hogy valami nem működik, addig alakítgattuk a jelenetet, amíg a szereplő tehetségének, lelkiállapotának, érzelmi felkészültségének megfelelően tudtuk képviselni azt, amit akartunk.

– Mozgástréningek is voltak? Hiszen például Az Iskola a határonban a katonás drill ábrázolásához igen csak erőteljes mozgások is voltak. Arra edzették a regény szerint a növendékeket, hogy legyenek kemények, bírjanak ki mindent. A fizikai készenlétüket is próbáltátok felhozni a szereplőknek?

– Gyevi-Bíró Eszter volt ezeknek az előadásoknak a koreográfusa. Azok a srácok, akiket ezekre a produkciókra kiválasztottunk, örültek annak, hogy erősebbnek mutatkozhatnak a másiknál. Az ilyen tréningeknek komoly csapatösszetartó erejük is van. Minden új produkció egy fölkészítő drámatáborral indult. Szabadon játszottunk az előadás témájával, abból kiragadott helyzet-típusokkal. Mi már nagyjából tudtuk, hogy ki melyik szerepet fogja játszani, de ezt a tábor végéig nem árultuk el, vagyis mindenki minden helyzetbe belekerült. Aki például az előadásban az áldozatot játszotta, a drámatáborban ugyanúgy került agresszor szerepbe.

Fotó: Mezey Gábor

Balról: Farkas Dénes, Horváth Illés, Kolnai Kovács Gergely, Czintos József, Horányi Gergely, Tóth Dániel, Kinizsi Ottó (A Pál utcai fiúk, Bárka Színház, 2002)

– Amikor ilyen előadásokat állítottál színpadra, az mennyire volt rendezői, és mennyire tanári feladat?

– Ez a két tevékenység teljesen összekapcsolódott, nehezen szétválasztható. Rendezői munka, hogy meg kell komponálni azt a struktúrát, amiben az előadás működik. A színészvezetés viszont ebben az esetben inkább közelebb állt a drámatanár munkájához. Természetesen felnőtteket másképp kell instruálni, de rendezőként hasonlóképpen dolgozom, mint korábban. Megfigyelem, hogy kinek mi áll jól, ki mire hogyan reagál, és ebből próbálok építkezni, nem pedig parancsokat osztogatok.

– Dublinban is tanítasz...

– Ott színháztörténetet tanítok, gyakorlatba átültetve. A 20. század legnagyobb színházi alakjait megpróbáljuk gyakorlatban, testközelből megismerni.

– A Kolibriben rendszeresek a színház-pedagógiai foglalkozások. Előadás után a közönségből többen ott maradnak, akár egész osztályok is, és megbeszélitek a látottakat. Miért szükséges ez?

– Rendkívül fontosnak tartom ezeket a feldolgozó foglalkozásokat, bár sajnos az utóbbi években már én közvetlenül nem veszek részt ilyenben. Ha lényeges kérdésekről vagy témákról beszél az előadás, az lehet, hogy fölszakít sebeket, felszínre hoz kérdéseket, amelyeket jó lehet megbeszélni. Soha nem az előadást magyarázzuk, hanem a témát, amit az előadás felvet. Azt próbáljuk játékos formában úgy körbejárni, hogy a fiatalok el tudják mondani a gondolataikat vele kapcsolatban. Ezekhez a foglalkozásokhoz használunk bizonyos színházi, úgynevezett „drámás” formákat, amelyek biztonságot adnak a nézőinknek. A segítségükkel könnyebben megnyilvánulnak.

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
mbvk 3
mbvk 1

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 8
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 2

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 5

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 2
mbvk 5
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...