Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24. A tanár

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű e-mail, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt.”

Poggyasz - Cikk közben

– Mi adott inspirációt ahhoz, hogy tanítani kezdj?

– Zsámbéki Gáborral akartam egy interjú kötetet készíteni, arról, hogyan tanít, hogy a módszereinek legyen valami lenyomata. Mindig tiltakozott ez ellen, hogy nincs erről mit beszélni, nincs ebben semmi különös. Aztán egyszer azt mondta, hogy „tudod mit, vezessünk együtt osztályt, és akkor megfigyelheted.” Nagyon jól működtünk együtt. Életkorban pont a fiatalok és Gábor között voltam, ezért tudtam közvetíteni közte és a hallgatók között. Igen jó páros lettünk. Jól kiegészítettük egymást.

– Zsámbéki volt az osztályfőnököd, akkor nem láttad, hogy milyen a módszere?

– Színészgenerációkat nevelt fel, egy négyéves tanítási periódusból nem lehet megmondani, hogy a tanár milyen módszerekkel dolgozik. Sok osztálya volt, és mindegyikben kicsit mást csinált, engem az érdekelt, hogy mi az ami az ő fejében van, miközben különböző osztályokban dolgozik. Mi két különböző színészosztályt vezettünk, és attól függően, hogy milyen volt a dinamikájuk, más-más feladatokat adott. Erről gyakran beszélgettünk. Ma sem tudnám neked összefoglalni, mi az, hogy Zsámbéki-módszer, de az biztos, hogy nagyon a munkára koncentrál, és a gondolkodó színész híve. Iszonyú fontos számára, hogy a színészek ne csak színészként gondoljanak magukra, hanem mint olyan színházcsinálókra, akik minden színházi folyamatba bele tudnak kapcsolódni. Kifejezetten arra biztatta a színészhallgatókat, hogy írjanak színdarabot, foglalkozzanak szcenikával, ne csak abban legyenek jók, hogyan kell elmondani egy szöveget.

– A te módszered miben azonos az övével, és miben tér el tőle?

– Mindig arra igyekeztem rávenni őket, merjenek magukra úgy gondolni, hogy nem csak egy típusú szerepkörre alkalmasak, komikus és tragikus szerepek egyaránt lehessenek a palettájukon. Fontos, hogy alkotótársakként gondoljanak magukra, ne végrehajtóként.

– Miben volt eltérő a két osztályod?

– A csoportdinamikájuk volt nagyon más. A második osztály annyira önálló volt az első perctől kezdve, hogy igazából csak finoman terelgetni kellett őket. Rendkívül önálló személyiségek. Nem csak jeleneteket csináltak, hanem darabokat írtak, kisfilmeket forgattak. A korábbi osztályban viszont rendkívül érzékeny színészalkatok gyűltek össze, igen sokat kellett foglalkoznunk a lelkükkel. Meglehetősen fontos, hogy azoknak, akik ezen a pályán vannak, rendben legyen a lelkük. Sok érzékeny alkat volt az előző osztályban, és mindannyian megtalálták a helyüket a pályán, aminek nagyon örülök.

– Ki ápolta a lelküket? Annak idején köztudottan jó osztályfőnök páros volt Kerényi Imre és Versényi Ida. Az előbbi „munkakutyákat” igyekezett nevelni, az utóbbi mindenki anyukájaként ápolta a lelkeket.

A mi esetünkben is volt hasonló munkamegosztás, a lelki problémákkal inkább hozzám fordultak a hallgatók, mint Gáborhoz. Ő volt viszont az apafigura.

– Amikor Médeiát játszottál, és előtte nem rég szültél, tudom, hogy gondot okozott neked, hogy a szereped szerint a színpadon meg kellett volna ölnöd a két gyerekedet. Ezért végül nem a szemünk láttára történt a gyilkosság. Azt is meg lehet tanítani, hogy lelkileg hogyan lehet elviselni, ha olyan kegyetlenséget, aljasságot kell elkövetni a színpadon, ami a színésztől távol áll? Vagy persze ki tudja, nem feltétlenül sejthető kiben mi lakik, amit esetleg egy szerep előhoz belőle.

– Ezt megtanítani nem lehet, de elmondható, hogy én miket találtam ki, és ezzel példák adhatók arra, hogy mit tudtam csinálni ilyen helyzetekben. Ez olyan, mint amikor a szülő nem tudja megoldani a gyermeke életét, de példákkal elöl járhat.

– Te mit találtál ki ebben a helyzetben?

– Az segített nagyon sokat, hogy különböző apró rituálékat építettem be, amik az idegrendszeremet arra figyelmeztették, hogy zajlik ez az előadás, de mindjárt vége van, ez azért nem a valóság. Volt egy bizonyos pont, amikor kimentem a takarásba, több ponton figyelmeztettem az idegrendszeremet, hogy ez munka, aminek ez most valamelyik fázisa. Mindig megvolt a rituáléja annak, hogy azonnal beállok a zuhany alá, amint lementem a színpadról. Az idegrendszerem szép lassan megtanulta, hogy ez szerep, ez előadás, nem úgy valóság, mint ahogyan az ember beleképzeli magát.

– Egyszer beszéltünk róla, hogy a Médeia előadások után akár órákat ültél még a színházban levezetésként, nem tudtál hazamenni.

– Igen, meglehetősen sokat kivett belőlem a szerep. Ezt nem lehet megúszni. Ha az ember rengeteg energiát fektet egy szerepbe, akkor ez olyan mértékig le tudja meríteni a testet, annyira kifáradsz, hogy muszáj még egy darabig üldögélned, mire össze tudod szedni magadat. Nincs az a módszer, amivel ezt meg lehet spórolni.

– Az is megviselheti a színész lelkét, ha meztelenre kell vetkőznie a színpadon. Nyilván van az a típus, aki simán ledobja a ruháját, de valószínűleg ők vannak kevesebben.

– Igen, abszolút ők vannak kevesebben.

– Tudom, hogy Gothár Péter rendező az esetedben kivárta mire a Kés a tyúkban próbáin már te is úgy érzed, hogy le kell venni a ruhádat.

– Én sose éreztem úgy, hogy le kell venni, de végül megcsináltam. Ezeket a szituációkat előre nem lehet megtanítani, mint egy tankönyvi anyagot. Ott kell lenni a tanítványnál azoknál a kihívásoknál, amelyekben része van.

– Ugyanúgy ott vagy ahogy például Bagó Gizella énekmester eljár a volt tanítványai főpróbáira, premierjeire is, és segít nekik beénekelni?

– Amikor engem megkeresnek, hogy szükség van rám, mindig ott vagyok. Bármikor fel lehet hívni, ha valami olyan probléma van, ami egy szereppel, premierrel kapcsolatos.

– Amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen megkezdődtek, a nagy ellenállás dacára végbevitt változások, többen azt a taktikát folytatták, amit ti is. Ha két osztályfőnök volt, az egyikük felállt, a másik tovább vitte az osztályt. Te azt mondtad, hogy maradsz, és ez így volt egy ideig. Aztán miért távoztál te is?

– Mert nem tudtam mire vállalkozom. Amikor már dübörgött a modellváltás, és megjelentek az új vezetők, akik rendszeresen raportra hívták a tanárokat, már nem volt annyira egyértelmű, hogy én ezt kibírom.

– Téged is raportra hívtak?

– Persze, abszolút.

– Mit mondtak?

– Gyakorlatilag a szemünkbe hazudtak arról, hogyan fog zajlani ez az egész folyamat. Például délután négykor azt mondták, hogy békés átmenet lesz, és aznap éjjel a parlament elfogadta a Lex SZFE-et, törvénybe iktatták, hogy a tiltakozásuk miatt érvényteleníthető a hallgatók féléve.

– Ezt aztán visszaszívták…

– Azért, mert annyi ponton támadtuk meg ezt az egészet, hogy belátták, ez kivitelezhetetlen.

– Tehát nem működött az a szisztéma, amit többen gyakorolnak, hogy a tanár becsukja maga mögött az ajtót, és mindennek dacára, azt tanít amit akar?

– Nagyon nem ez volt már a helyzet ott. Van aki erre lelkileg alkalmas. Én is azt gondoltam magamról, hogy alkalmas vagyok, de fizikailag nem bírtam már. Amikor már az egészségem látta kárát ennek az egésznek, azt éreztem, hogy ez így nem mehet tovább. Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű email, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt. Zoomon folyamatosan tartani kellett a kapcsolatot a tanári karral, mindenki mást gondolt arról, hogy valamit hogyan kell megoldani. Egy idő után úgy éreztem, hogy követhetetlen ez a folyamat, csinálja az, aki mindenképpen ott akar maradni.

– Hogy reagáltak az osztály tagjai, amikor azzal mentél be hozzájuk, hogy te ezt nem bírod tovább?

– Sírtunk. Már az is nagyon megviselte őket, hogy Gábor elment.

– Harmadikosok voltak, amikor ez történt.

– Igen. Ott volt már Tárnoki Márk osztályfőnökként, és mellé jött még Jákfalvi Magdolna. Tudni lehetett, hogy tovább viszi őket valaki. Erre volt két alkalmas ember.

– Tartottál nekik még akár lakáson, „zugórákat?”

– Abban segítettem, hogy például Mohácsi János rendezze őket, hogy meglegyen a következő projektjük helyszíne. Természetesen sok mindenben segítettem. Már ötödévesek a diplomamunkájukat kezdik írni.

– Mennyire heverted ki ami történt?

– Szerintem ez még sok év. Még most is, ha bárki az SZFE körüli balhékról kérdez, mindig összeszorul a gyomrom. És ez szerintem mindenkivel így van, aki ebben a folyamatban részt vett. Igen csúnya kör volt, amit velünk végig csináltak.

– Szeretnél még tanítani?

– Azt gondolom, hogy igen. Nagyon szeretek fiatalokkal foglalkozni.

Írta: Bóta Gábor

Fotók: Dömölky Dániel

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 4
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 1
mbvk 3
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 5
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 2
mbvk 3

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...