Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25. A tanár

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Színművészeti Főiskolán is 18 évig tanított.

csanyi cikk

Véletlenül alakult az úgy, hogy többet tanítottál, mint amennyit terveztél?

Hűha! Ezt nem tudom így hirtelen megmondani. Tény ami tény, hogy tanítani Montreálban kezdtem, 1991-ben.

Hogyan kezd az ember magyar létére csakúgy Montreálban tanítani?

Úgy, hogy az ember zsidó, és összesz@rja magát Csurka Istvántól.

Elmenekültél amiatt amiket írt, mondott, és kint kerestél munkát?

Ahogy mondod. Egy nagyszerű barátnőnknek, aki matematika-fizika szakos tanár, megírtam, hogy egy időre szeretnénk kimenni innen, mert nagy a gáz.

Attól, hogy Csurka szélsőséges eszméket képviselt, nem állt itthon a helyzet úgy, hogy menekülni kellett. Nem reagáltad ezt túl?

Sok minden rakódott egymásra. Egy olyan munkahelyen dolgoztam, ahol a Hitel című folyóiratban két részben megjelent, szintén szélsőséges Csoóri Sándor cikknek súlyos következményei voltak. De nem szeretném, ha megírnánk a munkahely nevét, mert sok jó embert nem szeretnék ilyen helyzetbe hozni, valószínűleg csak hülyék voltak. De a származásom miatt egy igen kedves kollégám, barátom, aki akkor a főnököm volt, azt mondta, „Figyelj, most inkább ne dolgozzunk együtt.” Tehát konkrét következménye volt ennek a Csoóri cikknek, amire Csurkáék „rábuktak”, és én Csoórit szívből imádtam. Nekem ő volt az ellenzékiség egyik megtestesítője. Építészkarra jártam, és a Műszaki Egyetem R Klubjában kezdődött sok ellenzéki mozgalom a hetvenes években. Ez eltartott a nyolcvanas évekig. Én ott szocializálódtam. Nem azért, mintha hős lettem volna, hanem aki érdeklődő, gondolkodó, alkotó volt, az mind az R klubba járt. Cseh Tamás, Sebő Ferencék, az Irodalmi Kör Csoórival, Balassa Péter…, az egész későbbi demokratikus ellenzék, a Beszélő társasága, mind ott gyülekezett. Annak idején a népies és az urbánus ellenzék 1983-84-ig nem különbözött lényegesen egymástól. Aztán megjelent a Hitelben Csoóri cikke – el is tettem, meg is van - , amiben azt fejtegeti, hogy aki zsidónak születik, az miért nem tud magyar lenni? Borzalmasan felzaklató írás volt, különösen azért, mert számomra egy nagyon hiteles embertől jött. Másnap amikor ez megjelent, a főnököm azt mondta, hogy most akkor ne dolgozzunk együtt, nehogy azt higgyék, azért dolgozunk együtt, mert ő is zsidó és én is. Tizenhat éves voltam, amikor megtudtam, hogy az vagyok, nem neveltek annak. Ekkor 38 éves voltam, és úgy éreztem, jó lesz egy időre elmenni.

Akkor Gyabronka Józseffel éltél együtt. Azt mondtad neki, hogy hagyja ott a színészi pályát, és menjen veled Montreálba?

Nagyon nehezen ment Gyabinak elhagynia a Madách Színházat. Én borzasztó éles vagyok, és nagyon utálom magamban, hogy mindig azt mondom, amit gondolok. Az amikor a CEU mellett kiálltam is így történt, akkor az volt a dolgom.

A Képzőművészeti Egyetem rektoraként kiálltál a CEU mellett, pedig azóta sem divat, hogy rektorok a fennálló ellen bármit is beszéljenek.

Nem nagy divat. Szóval Gyabit kirángatni a Madách Színházból rohadt nehéz volt. Akkor már megvolt Péter, a gyerekünk. Gyabival 1981-ben kerültünk össze, Péter 1983-ban született, és 1991-ben mentünk ki Montreálba, már 8 éves volt, Gyabinak pedig jó volt, hogy a már Kerényi Imre által vezetett Madách Színházból eljöhetett. Ő először csak három hónapra jött velünk. A hónom alá vettem a teljes portfóliómat, rajzokat, fényképeket, még nem volt internet, nem lehetett egy pendrive-on kivinni az ember életművét. Tíz éves pálya volt már mögöttem, azt éreztem, hogy amúgy is kell egy kis szünet, hogy végig gondoljam mit csináltam eddig és mit akarok, kell egy kis distancia. Megkértem a barátnőmet, hogy kint munka ügyben hozzon össze nekem annyi találkozót, amennyit csak tud. Ő fogta a telefonkönyvet, és egy színész barátját is maga mellé véve, mindenféle színházakban szerveztek nekem találkozókat, ahogy a Concordia Egyetemen és a kanadai színművészeti főiskolán is. Ezen a két helyen kezdtem el tanítani, és díszleteket is terveztem több színházban. Két évig maradtunk kint. 1993 nyarán haza jöttünk. Korcsmáros György igazgató adott Győrben Gyabinak és nekem is munkát. A kanadai színművészeti főiskolára egészen addig, míg rektor nem lettem, 2015-ig, évente egy hónapra visszajártam tanítani, megtartottam az intenzív kurzusomat. Amióta a rektorság befejeződött, biztosan többet tanítok, mint amennyit tervezek. Bánt is engem, hogy a rektorság befejeztével nem hívtak tervezni. A díszlettervezésnek és stage desing-nek két világversenye van négyévente. A World Stage Designe internetalapú, egyénenként lehet rá jelentkezni, mindig más városban rendezik meg. A másik a Prágai Quadriennálé. Itt nemzetek állítanak ki a nemzeti pavilonokban. 2009-ben az előbbin nyertem ezüst díjat, 2011-ben pedig Prágában nyertünk a magyar kiállítással egy kurátori aranyérmet. B. Nagy Anikó volt a kiállítás kurátora, és Árvai György, Horgas Péter, Varga Mihály meg én állítottunk ki.

Tehát a rektorság után felszabadultál mint alkotó, és azt gondoltad, hogy elhalmoznak majd munkával, de nem így történt?

Azt azért nem gondoltam, hogy el leszek halmozva, mert tanszékvezetés mellett korlátozott, hogy mennyit lehet dolgozni. 2002 óta vagyok a „Képzőn”, és tanszéket vezettem addig, ameddig rektor nem lettem. Utána Zeke Editnek adtam át a tanszékvezetést, és neki is az jelentett megrázkódtatást, hogy az addigi évi tíz díszlet helyett az iskola mellett nem lehet ötnél többet bevállalni. Az egyetemi lét eleve nagyon visszafogja a tervezői aktivitást, vagyis tervezőként kevésbé marad benne az ember a köztudatban. Emiatt nem gondoltam, hogy el fognak árasztani munkákkal, Ráadásul mindig nagy probléma volt, hogy elég pregnánsan és pontosan fejezem ki a gondolataimat, és ezt nem minden rendező szereti. A legélvezetesebb, hosszú távú rendező-tervező kapcsolatom Csizmadia Tiborral volt. Jól kiegészítettük egymást, ezért nem bánta, ha okosakat mondok, de igen sokan frászt kapnak ettől.

Mennyire lehet a gyakorlati helyzetekre felkészíteni a hallgatókat?

Megtanítjuk a mesterséget. Mindenki tud műhelyrajzokat csinálni. A színpadi valóság más mint a hétköznapi. A tanszéken mindenkinek irtózik az ízlése a „hót” reál színpadra tevésétől. Nem tanítunk musical tervezést, mert az speciális műfaj. A gondolkodásmódra tanítjuk meg a hallgatókat, ez nem azt jelenti, hogy legyenek elvontak, hanem, hogy gondolatokat fejez ki a tér. A díszlet nem a valóság másolata, hanem belső gondolatoknak a tér nyelvén való kifejezése.

Megtanítjátok azt is, mi a teendő akkor, ha alig van pénz díszletre?

Hát hogyne! Ez a legelemibb mesterségbeli tudás. Soha nem felejtem el, hogy a Peer Gyntöt csináltuk egy nyári előadásban Egerben, Kaszás Gergő volt a címszereplő, Törőcsik Mari Aase anyó. „Bombázó” előadás volt, de semmi pénzünk nem volt díszletre, pedig volt egy 16 méter széles és 13 méter magas szabadterünk. Végül Heves Megye valamennyi second hand boltjából összevásároltam 365 férfi inget. Ezekből lett egy hatalmas díszlet, ami egyszerre volt egy fjord oldala, egy hullám vagy éppen 365 lélek.  A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogyan nem lehet kifejezni.

Változatlanul tanítasz?

Néhány hete mentem nyugdíjba, mert 70 éven felül Magyarországon senki nem lehet közalkalmazott. Most már fizetésem nincs, de professzor emeritus lettem, ami megengedi azt, hogy taníthassak. És én ezt nagyon-nagyon imádom.

Írta: Bóta Gábor

Fotó: Csibi Szilvia

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 8
mbvk 1

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 2
mbvk 1
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 5
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 5
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 1

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...