Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22. "A zene az kell..."

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal című regényébe. Zsuffa Tündének nemcsak a személyisége magával ragadó, az ahogy ír, ahogy viszi soraival az embert, elképesztő…

csanyi cikk

– Elindultál Magyarországról, apáca akartál lenni, teológiát tanultál, de nem lett belőled apáca, viszont a bécsi nagykövetségen belemerültél a politikába, a diplomáciába, a sajtó világába, végül visszatérve Magyarországra izgalmas történelmi könyveket írtál, miközben bizonyos szempontból az egyház kötelékébe is megérkeztél, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke. Írónak készültél, vagy csak úgy megtörtént?

– Nyolc évesen bementem a hentes apám pusztaszabolcsi műhelyébe, felültem a húsos ládák tetejére, majd két bárdcsapás közben közöltem vele, hogy író leszek. Nem nevetett ki, mindig hitt bennem. Később kaptam tőle egy naplót és megkért, hogy ne azt vessem papírra, ami történik velem, hanem, inkább azokról az érzéseimről írjak, amit a történések okoznak.

– Mikor érezted azt a pillanatot, hogy „író lettem”?

– Amikor apám meghalt, indult el a folyamat. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy az író, olyan, mint a dudás. Pokolra kell annak menni… Ezen én már túl vagyok. A tragédiák, a fájdalmak meggyötörtek, de cserébe valóra válthattam a gyerekkori álmomat. A bőrömön tapasztaltam meg a küzdelmeket, és az abból kovácsoló erőt, amiről írok.

– Jócskán megtépázott az élet. A halállal is szembe néztél.…

– Sokáig voltam beteg. Amikor a többi 16 évesnek nyiladozott a világ, mentek át a gyerekkorból a felnőtt létbe, én a haláltól rettegtem az onkológián. Mikor meggyógyultam, hittem abban, hogy azért kaptam vissza az életemet, mert sokat imádkoztam. Ezért úgy éreztem, apácának kell menjek.  Sajnos tévedtem. A zárda, a bezártság, a befelé figyelés, nem nekem való volt. Folyton lázadtam, olyasmi ellen, amit én választottam. Az idős apácák azonban ennek ellenére szerettek. Emlékeztettem őket egy vígkedélyű tanítványukra, akiből aztán a híres mayerlingi kármelita kolostor főnöknője lett. Kiküldtek hozzá. Nagyon szerettem ott élni, megcsapott a történelem szele. Mayerlingben halt meg ugyanis rejtelmes körülmények között Sissi és Ferenc József egyetlen fia, Rudolf trónörökös, valamint a szerelme, Vetsera Mária. A császár aztán az apácáknak ajándékozta ezt a vadászkastélyt, amiből kolostor lett. De vissza a főnöknőhöz! Bubu néni – így hívtam – egy nap behívott abba a kápolnába, amely azelőtt Rudolfék hálószobája volt, és közölte velem, nem vagyok én apácának való, az én helyem a világban van, nem a négy fal között.  „Alkotnod és nevelned kell, légy a népek apostola, taníts, gyermekem!” – mondta. Bubu néni maga mellett tartott a vendéglakásban, és kitaníttatott.  Európa legnagyobb gondolkodóinál hallgattam előadásokat, többek között Ratzinger bíborosnál, a későbbi XVI: Benedek pápánál. Heiligenkreuzban, a mai napig büszkék rám, mert én voltam az első nő az egyetem történelmében, aki oda betehette a lábát és diplomát szerezhetett.

– Hogy kerültél haza?

– Az egyetem után visszatértem Magyarországra, nyelviskolákat alapítottam és tanítottam. Szerettem volna, ha a falusi gyerekeknek ugyanúgy kinyithatom a világra a kaput, ahogy azt velem is megtették. Néhány év múlva aztán újra Ausztriában kötöttem ki, de már egy kisgyerekkel. Nincs mit szépíteni… Ért néhány feldolgozhatatlan tragédia az életemben, ami elől menekültem… A sebek csak távol tudtak gyógyulni. Persze újra Bubu néni állt mellém, amiben tudott segített, egyengette a fiam és az én életemet. Már rendeződni látszott minden, szerettem a munkámat is a bécsi nagykövetségen, tehát, amikor végre kisüthetett volna a Nap, meghalt az apám. Még meg tudtam kérdezni tőle, hogy mi lesz velem nélküle. „Most leszel író!” A temetés után nem sokkal megismerkedtem a követségen Lezsák Sándorral. Tudtam, hogy az egyik legjobb kortárs drámaíró, ezért jelentett nekem sokat a biztatása. Megegyeztünk, mire visszajön Bécsbe, addigra megírom az első könyvemet. Ez volt a Paprika rummal. Álltam a szavam. Ő pedig már hazafelé a buszon elolvasta a történetet és azonnal felhívott, hogy mutassam be Lakiteleken ezt a könyvet. Innentől kezdve Lezsák szárnyai alatt nőttem fel… Benne egyébként nem a politikust látom, hanem az érzékeny lelkű alkotót. Ezért is esik jól, hogy büszke rám, de azt is látom, hogy nagyon elfogult velem. Tizenegy év elteltével kijelenthetem, hogy Lezsák is apám égi ajándéka. Ő kellett, hogy író lehessek. Rajta keresztül ismertem meg azokat, például Agócs Sándor költőt, akik segítettek felnőni az írók világába.

– Írásaidra különös hatással volt Hemingway is.

– Kislány korom óta rajongok érte. Olyan, mintha ismertem volna, érzem őt. Mindig arról álmodoztam, hogy úgy szeretnék írni, ahogy ő. Rövid, egyszerű mondatokban, felesleges jelzők nélkül. Csak a lényegre figyelt, a történetei mozgalmasak, nem veszett el a részletekben.

– Hogyan lett Szent Erzsébetből musical?

– Gondviselés. Szikora Róberttel 2019-ben ismerkedtem meg, az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. Egy hónap múlva beállított hozzám boldog újévet kívánni, mellesleg megkért írjak neki szövegkönyvet Szent Erzsébet musicalhez, a zenei betétek már készen vannak. Biztos voltam benne, hogy nem csinálom meg, közöm sincs hozzá, meg egyébként sem szeretem a musicalt, nem az én műfajom. Akkor még azt is mondtam - a nyomaték kedvéért, - hogy sem Szent Erzsébet, sem a rózsacsoda nem érdekel. Én küzdelmes életutakról írok, kémekről, politikáról. Robi azonban csak nem adta fel: ő kért, én meg visszautasítottam. Aztán egyszer elmesélte, hogy amikor felkerestem a kongresszussal kapcsolatban, aznap volt a szülinapja. Egy templomban imádkozott, és azt kérte, hogy szeretne egy olyan musicalt csinálni Szent Erzsébetről, amit akár a nemzetközi Eucharisztikus kongresszuson is elő lehetne adni. Még aznap jelentkeztem nála ismeretlenül: író és sajtófőnök egyszemélyben. No, ez az információ szíven ütött. Elkezdtem foglalkozni Szent Erzsébet korával és rájöttem, hogy óriási áthallások vannak a XXI. századra: a politikai helyzet és a társadalmi megosztottság miatt. Gertrúd királyné meggyilkolása kihozta belőlem a lázadás érzését, főleg, hogy Katona József nem a valóságot írta meg a Bánk bánban, és Szent Erzsébet édesanyja messze nem volt olyan gonosz, ahogy azt a közvélemény gondolja. Így kezdtem el írni… de sokáig nem találtam meg Szent Erzsébet helyét a róla szóló regényemben. Aztán megérkezett… és ez engem is megváltoztatott, mert szinte éreztem az egész lényét. Erzsébet ereje abban rejlik, hogy még azokat is szerette, akiken nincs mit szeretni. Minden cselekedetét ez a szolgálat határozta meg. Ő nem csak egy szent, akit oltárra emeltek, hanem egy hús-vér nő volt. Szenvedélyesen szerette a férjét, tudott sírni a gyászában, oda tudott menni a nélkülözőkhöz, erős volt, határozott és életvidám. Biztos vagyok benne, ha most élne, ugyanígy tenne. Minden korban példaképpé tehető. Szóval annyira megérintett a személyisége, hogy mikor befejeztem a regényt, sírva hívtam Robit: Igazad volt, ezt a történetet nekem kellett papírra vetnem.

– Nem féltél színpadon látni a művedet?

– Dehogynem! Ám Cseke Péter, a rendező érezte, hogy mit akarok látni. Egy Kossuth-díjas színész-rendező maga mellé vett, de nem csupán biodíszletnek, hanem számított neki, amit mondok. Még a castingon is mellette lehettem.

– Volt olyan, hogy valamelyik színészt te választottad? A te szavad számított?

– Igen (nevet). A gyáva és részeges Frater Vincentius szerepére nem volt mindegy, ki jön. Ő jelenti a történetben a humort. Mikor megláttam a Szűcs Sanyit, végem volt. Azóta is nagy kedvencem. Kiválóan alakítja ezt a figurát. Őt én választottam.

– Megszeretted ezt a zenei nyelvet?

– A színpad, a zene hangulata és szövege adja vissza azt a világot így együtt, ami a fejemben megszületett. Tartottam tőle, néha aggódtam is… de már tudom, felesleges volt. Mi, négyen, Lezsák Sándor dalszövegíró, Szikora Robi zeneszerző, Cseke Péter rendező egy egység vagyunk. Szétválaszthatatlanok. Mindannyiunk szíve-lelke benne van a musicalben. Remélem, folytatjuk, mert hiányzik a közös munka.

– Kell a zene a történetedhez?

– Mindenképpen. Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül. Mint mondtam, az írott anyag és a színpadra került darab olyan egységbe került, hogy már írom a folytatást, Az Ég tartja a királyt. Szent Erzsébet testvére, IV. Béla király itt a főszereplő. Minden vágyam, hogy a négyes fogatunk dübörögjön tovább, és ez is színpadra kerüljön.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Wagner Csapó József

 

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 8
mbvk 2

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
mbvk 3
mbvk 4
mbvk 8

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 1
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 8

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 2
mbvk 1

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...