Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24. Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész, a Katona József színház művésze. Női főszerepet kapott a nemzetközi koprodukcióban megvalósuló Hunyadi-sorozatban, amelyben nemcsak színészi, hanem remek fizikai képességeire is szükség van.

Poggyasz - Cikk közben

A Liliomfiban láttalak először, a Budaörsi Latinovits Színház előadásában, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Nagyon jól sikerült a darab, imádtam.

Én is! Sajnos, már nem játsszuk.

Mostanában a színházi szerepek töltik el nagyobb örömmel a szívedet, vagy a kamera előtt érzed jobban magad?

Mikor mi a prioritás. Van olyan periódus, amikor olyan kedves a színházam, hogy elenged huzamosabb időre forgatni, mint például most és akkor teljes erőbedobással a filmezésre koncentrálhatok, de nyilván az fordul elő sűrűbben, hogy próbafolyamatom van és minden energiámmal azzal foglalkozhatok. Előfordul olyan is, amikor a kettő összecsúszik, de az is jó, mert engem nagyon feldob, ha sokfelé kell figyelnem egyszerre.

Amikor tele van az életed szakmailag és funkcionálisan, akkor kiegyensúlyozottabb vagy, mint amikor pihenő időszakok színesítik a hétköznapjaidat?

Egy darabig jó érezni, hogy számít az, hogy mit csinál az ember és azt esetleg még jól is csinálja, nyilván ebben bizonyos idő után nagyon el lehet fáradni. Ilyenkor most már bekapcsolnak a vészvillogóim, ami jó, mert ha nagyon fáradt vagyok és ezt nem realizálom, csak megyek előre, akkor velem mindig történik is valami.

Mi történik?

Valamilyen fizikai baleset. Tavaly áprilisban eltörtem a kezem. Elcsúsztam a betonon.

Hallgatsz ezekre a figyelmeztetésekre?

Remélem, hogy ebből az utolsóból tanultam annyira, hogy ügyesebben koordináljam az életemet és ne tudjon bekövetkezni egy ehhez hasonló baleset.

Sportos csaj vagy, remek koordinációs képességekkel!

Hát ez az! Nagyon szeretem azokat a sportokat, amelyek kicsit veszélyesebbek, extrémebbek, amelyek adrenalinfröccsöt adnak! Olyankor soha nem sérülök meg, de egy betonjárda ki tud fogni rajtam. Sőt egy padka is, ahol a lábamat törtem. Hétköznapi bénaságokban szerzek sérüléseket, sosem munka közben, ahol mindig nagyon figyelek és koncentrálok. Talán éppen ezért történnek velem a balesetek akkor, amikor lankad a figyelmem, egyedül vagyok és nincs semmi kötelezettség. Nagyon dolgozom ezen a problémán, hogy ne történjen meg újra.

Remek fizikai adottságokkal és rendelkezel. Volt olyan munkád, ahol színészi kvalitásaid mellett kiváló mozgáskoordinációdat is tudtad kamatoztatni?

Az említett Liliomfi előadás közelített ehhez, mert a néző ugyan semmit nem látott abból, hogy mi takarásban ugyan, de végig sprinteltük azt az előadást. Már akkor volt okosórám és lemértem egy összpróbát, ahol 4,5-5 kilométert futkároztam csak hátul, előadás alatt. Most pedig a Hunyadi című sorozatot forgatjuk, Hunyadi János feleségét, Szilágyi Erzsébetet játszom. Szerencsére nagyon sokat készülhettünk lovakkal. Elképesztő dolgokat csinálhattam eddig, sok gyönyörű és okos lovon ülhettem a JuhászTeam jóvoltából. Megtanultam lóháton, kéz nélkül, vágtában célra tartani és nyíllal lőni. Sokat vágtáztam, ezen kívül volt sok futás, menekülés. Szerencsére ezt a filmsorozatot még forgatjuk egy ideig.

Táncosnőnek készültél, és nem is akárhova jelentkeztél… A Győri Balettbe.

Igen, de szerencsére nem sikerült, bár 15 főt vettek fel, én voltam a tizenhatodik. Az indok főképp fizikai volt, azt mondták túl magas vagyok és egy balett táncoshoz képest erősebb testalkatú. Ezen kívül van egy kis lúdtalpam, a bokaszerkezetem gyenge, így hivatásszerűen nem tudtam volna sokáig balettozni, mert sokat sérültem volna. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem is balerinának készültem, hanem kortárs táncosnak.  A táncot napi szinten nem használom, így kopik a tudásom, talán a jó testtudatom megmaradt, de ma már nem vágom le magam úgy spárgába, és nem is tudok akkorát ugrani, mint régen. Mindig gondolkozom azon, hogy keresek egy jó táncórát, de ilyen életvitel mellett ez még nem sikerült. Viszont hobbi szinten egészen jól elvagyok a tánctudásommal. Az Ithakában Székely Kriszta rendező kifejezetten épített a képességeimre, Hód Adrienn koreográfus segítségével a tánc erős, szerves része lett a jelenetnek. Ezt az egész próbafolyamatot és az előadásokat is nagyon élveztem, mert szinte végig táncolhattam azt az időszakot.

Kíváncsi lettél volna egyik-másik karaktered életének folytatására, az előadáson túl?

Megy egy előadásunk a Kamrában az Isten, haza, család. A görög mitológiából emeltünk át történeteket, életutakat egy teljesen átlagos magyar család életébe és kapcsolódási pontokat kerestünk a két ,,világ” között. Ennek a családnak az életébe építettük be a görög mitológia egyes motívumait. Így lett Agamemnómból Árpád, Menelaoszból Attila vagy Iphigeneiából Ilona. Az anyagyilkos testvérpárt játsszuk Vizi Dáviddal. Egy pillanatig nem élném Elektra életének azon szakaszát, amit játszom, éppen elég Elektra életét megélni a színpadon! Pokoli nehéz, de ahol befejeződik az előadás, ahol véget ér a taps, nagyon kíváncsi lennék, hogy onnan hogyan folytatódna az élete.

Hajnal Márton is azt írta az előadásról, hogy bár imádjuk hirdetni, hogy Isten, haza meg család nincsen minálunk, de még ha van is, hát elég boldogtalan. Lenne olyan karakter, szerep, életút, amit szívesen eljátszanál?

Nincs. Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról, mert ha lennének, akkor biztos okozna valamilyen fájdalmat. Abból élek, amit kapok és abból kihozom a legtöbbet. Ez pont azért van így, mert nem szeretnék keseregni évek múlva, hogy nem játszhattam el mondjuk Nyinát. Emellett nagyon szerencsés vagyok, mert eddig igen széles spektrumon mozoghattam. A kaméleonkodást pedig nagyon élvezem.

Az arcodon az őszinte rácsodálkozás, őszinte öröm vagy éppen fájdalom, ott van. Minden meglátszik az arcodon, amit átélsz.

Igen, egy élénk, harsány ember vagyok. Ez a „mindenlátszik”, „mindenottvan” néha nagyon jó, néha kimondottan hátrány, hisz vannak olyan élethelyzetek, amikor egyáltalán nem jó az, ha minden kiül az arcomra.

Ez ellen szerintem nem is tudsz igazán védekezni!

(Nevet.) Ebből azért vannak igazán kellemetlen helyzeteim is! Néha azért tudni kéne némi „poker face”-t is felvenni, de nem mindig sikerül. A kedvesem ilyenkor megbök, hogy na, most figyelj az arcodra! Szóval ez nagyon jól is elsülhet, de vissza is tud nyalni a fagyi.

Viszont a pozitivitásod, az energiáid ugyanúgy ott vannak….

Megélek mindent, jót és rosszat is egyaránt és ha valami nagyon nem jó, ha fáj, akkor is vissza tudom hozni magam vidámsággal az életembe. De hagyok magamnak időt a szomorkodásra is. Bár ha sírok, néha akkor is viccesnek tartanak. Nem is értem…

Most jól érzed magad a bőrödben?

Jól, de nekem kell a rendszeres mozgás, mert így nőttem fel, és ha túl sűrű az élet és ez nem fér bele, akkor nehéznek érzek mindent, beleértve magamat is. Viszont, ha jut idő a mozgásra, az kihat a hangulatomra is.

Ha most lehetne egy kívánságod – persze teljesülne azonnal – mit kérnél, hova mennél?

Világbékét kérnék és hogy fordítsuk vissza a klímaváltozást. Akkor lennék igazán optimista és derűs, ha tudnám, hogy nem kell tartanom attól, hogy felgyulladunk harminc év múlva, vagy mi van éppen a szomszédban. Ha a nagyvilágban körülbelül minden rendben lenne, akkor nekem is könnyebb lenne az életem. Akkor kezdődhetnének az én igazi problémáim, akkor lenne realitásuk mert jelen állás szerint azok hangyaméretűek a világ problémáihoz képest.

Írta: Tarnócai Éva

Fotó: Trokán Nóra

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
mbvk 3
mbvk 1
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 8

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 5

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
mbvk 8
mbvk 2
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 1
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...