Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28. Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönözni, a Momentán Társulat tagja. Az interaktív improvizációs színház minden este meglepetéseket tartogat a színészek és a nézők számára is.

csanyi cikk

Nagyon fiatalon, 8 évesen kerültél a szinkronstúdiók világába. Ha jól tudom, minden egy mackóval kezdődött.

Szerencsés utakon gyerekszínészként elkerültem a Magyar Színházba a Téli rege előadásba. Akivel váltásban játszottuk a darabot, Földessy Margitos volt. Rajta keresztül jutottam le a szinkronba. A Mackótestvér amerikai animációs filmjéhez kerestek fiatal, jól artikuláló, olvasni is szépen tudó srácokat. Én is azok közt voltam, akiket kiajánlottak a castingra. Habár nem én kaptam meg a szerepet, de mosolyogtam annyira szépen, hogy megjegyezzenek.

Olyannyira megjegyeztek, hogy már 20 éve szinkronizálsz! De hogy bírtad gyerekként a munkatempót?

Én úgy éltem meg a színházat és a szinkronizálást is, hogy egyáltalán nem tűntek ezek munkának. Voltak osztálytársaim, akik suli után focizni, hegedülni mentek, én szinkronizálni és színházi próbákra igyekeztem. Bár ahogy a sportban vagy a zenében is, úgy itt is, akik tehetségesek, akik foglalkoztatottabbak, azok körül nagyobb a hajtás. Gyerekként is nagyon élveztem a délutáni próbákat, a szinkronizálást.  Ahogy most visszaemlékszem, nagy dolog volt, hogy felnőtt emberekkel lehettem kollegiális viszonyban. És persze volt egy remek hangulat is. Akkor még sokan jártunk egyszerre szinkronizálni a stúdióba, a gyerekszövegek és a csoportos szövegek felvétele külön élmény volt!

Vannak karakterek, akikkel az évek, évtizedek során összeforrt a neved. Ilyen például Jake Harper a Két pasi – meg egy kicsi sorozatból. Szereted, ha megismerik a hangod?

Nekem ezzel semmi gondom nincs, örülök neki. Sőt, praktikus oldala is van, ha mondjuk beszélgetés közben szóba jön a munkám, be tudják azonosítani a hangom. Nagyon jó a zsákból előhúzni 2-3 olyan szerepet, karaktert, sorozatot, amit sokan ismernek, szeretnek. Hízelgő az embernek, ha vannak olyan színészek, szerepek, amikről egyből az ő neve ugrik be. Hogy még egyet említsek a sok közül, ilyen Jake mellett Axl Heck is a The Middle sorozatból.

Szituációs komédiák közkedvelt szereplői a fent említett karakterek. Te hogy állsz ezzel a műfajjal?

Van egy olyan formanyelve, amivel én nagyon tudok azonosulni. A legmeghatározóbb vicces emlékeim A két pasi - meg egy kicsi felvételeiről vannak. Ott végig úgy dolgoztunk, hogy együtt voltunk benn a stúdióban a színésztársaimmal. Fekete Zolival és Czvetkó Sanyival rengeteget derültünk. Zolival azóta is következetesen a filmes szerepeink szerint szólítjuk egymást. Én Zolit apunak hívom, ő fiamnak szólít engem.

A jó hangulat és a maradandó élmények mellett van nehézség is. Mit tartasz a legnehezebbnek a szinkron munkában?

A legnehezebb feladatunk akkor van, amikor a szöveg nincs eléggé jól megírva. Ilyenkor rengeteg energia megy el azzal, hogy kijavítjuk, vagy átalakítjuk a mondatokat, hogy kijöjjön a szájra. Ez a színésszel való azonosulásból veszi el az erőtartalékokat. Egyébként 20 év tapasztalattal a hátam mögött még természetesen magamon is veszek észre újabb és újabb fejlődési lehetőségeket, pontokat.  Ami azonban a bája ennek a munkának, hogy baromi változatos. Az embernek az a dolga, hogy filmeket, sorozatokat néz, követ, s eggyé válik velük. Néha pár óra alatt meg tud érinteni emberileg is az, ami a filmben történik.

A Momentán Társulat oszlopos tagja vagy. Az improvizációs előadásaitok nagyon népszerűek. Honnan veszed az ihletet a színpadi játékhoz?

Az életből. Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben. Vagy akár a rokonaimat, barátaimat, volt tanáraimat, osztálytársaimat. Az életem része, hogy különböző zsánerű filmeket nézek munkaszerűen, ez az impróban nagyon sokat tud segíteni. A filmes eszköztárból is tudok meríteni. A filmek ismerete is rálátást ad az emberi természetre, gesztusokra.

A RögvEst előadásotokból nincs két egyforma, minden jelenet a közönségtől függően születik meg. Már több mint ezerszer játszottátok. Hogy tudsz megújulni benne?

A siker és a műfaj is arra sarkall minket, hogy magunkat is szórakoztassuk. Ahhoz, hogy magunkat is aktívan tartsuk, keressük az újítási formákat. Ha a színész élvezi, amit csinál, akkor a nézők is élvezni fogják. Az improvizációban a legjobb, hogy mindig a nézők ötletei inspirálják az előadást. Ők találják ki a jeleneteket, történeteket, épp ezért sosincs két egyforma este. Mindig új emberekkel találkozunk, így mi magunk is másként és mást reagálunk a színpadon.

Az improvizációs készség a színpadon kívül is segít, az élet más területein is?

Hogyne. Gyakorlatilag mindannyian belekerülünk olyan helyzetekbe, ahol improvizálunk. Ezért is indítottuk el az oktatásunkat, ahol nem kifejezetten színpadra vágyó embereket képzünk. Itt újra megtanítjuk játszani a felnőtteket. Olyan érdeklődőket várunk, akik a hétköznapi életükben szeretnék elsajátítani azt a mentalitást, amivel a színpadi impró is működik. Játékosságra, nyitottságra és érdeklődésre van szükség. A gyakorlatok életbeli készségekre tanítanak meg.  Saját magam életét nézve például a szinkronban hasznos tud lenni, hogy improvizálok is. A szinkronban és a hétköznapi életben is sokszor különböző szituációkat felmérve adekvátan reagálunk. Az improvizáció önismereti út is.

A zene is kitüntetett szerepet kap az életedben.

Igen. Az Ígéretes titánok oldalunk egy kis kultúrmisszió. Underground magyar zenei blog, amit hárman csinálunk. Szeretjük a magyar zenei trendeket, az olyan előadókat támogatjuk, akik nem tudtak még megmutatkozni nagyon máshol. Egy podcast jellegű projekt is készülőben van. Pirisi Laci kollégámmal már egy ideje tervezzük, hogy a kortárs zenei trendeket bemutassuk.

Hogyan készültél a karácsonyra?

Karácsonyi filmeket már csináltunk, hónapokkal ezelőtt. A kis karácsony híve vagyok. Inkább a családi jelenlétre fektetjük a hangsúlyt. Világ életemben az utolsó napokba oldok meg mindent. Én ilyenkor is improvizálok.

Írta: R. Szabó Zsuzsa

(Fotók: Momentán Társulat)

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
mbvk 3
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 1
mbvk 4
mbvk 5

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...