Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12. Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Fotó: Znamenák István

A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt tagja, aki a rangos szakmai elismerést, a Gábor Miklós-díjat Czukor Balázs Hamletjének címszerepéért kapta. Ma az Örkény csapatát erősíti, a nemcsak drámai képességekkel, hanem jó humorral megáldott a szentesi színész.

csanyi cikk

– Abba a híres szentesi irodalmi, drámai tagozatos osztályba járt, ahonnan hatan a mai napig a pályán vannak.

– Ez az osztály a Horváth Mihály Gimnáziumban indult. Valóban kuriózumnak számít, hogy egy középiskolai osztály ennyi színészt adott az országnak. Egyik osztálytársam volt Széles Laci, ma már Jászai Mari-díjas, ő is Örkény Színházas volt, Nyírő Bea, aki Esmeraldát, a Két pasi - meg egy kicsiben Judith Harpert, és Mr. Monk asszisztensét és ápolóját, Sharonát szinkronizálta. Zelei Gábor, Horváth Gábor és Mészáros István Dániel, - aki szintén Jászai Mari-díjas, - a Szolnoki Színháznál vannak.

– Volt döntéshelyzet az életében. Sportoló lesz, vagy színész?

– Szentes mindig is a vízilabda vidéki fellegvára volt. 18 évesen bekerültem a felnőtt keretbe. Nem feltétlenül lettem volna olimpia bajnok, de meg tudtam volna élni belőle. Ha nem hagyom abba a színészet miatt, akkor lehettem volna akár profi játékos is. Tehát bennem volt ez a kettősség, mert szerettem a vízilabdát. Úgy gondolom, végül a sportkarrier mellett döntöttem, persze mindaddig, míg Budapesten negyedikes koromban, egy szép téli napon, februárban meg nem néztem a Katonában az Übü királyt. Azt a legendás Übü királyt, amelyben Sinkó László, Básti Juli, Hollóssy Frigyes játszottak. Annyira tetszett a darab, hogy eldöntöttem, mégis színész leszek. Volt két napom, hogy jelentkezzek a Színművészetire.

– Úgy hallottam, Ön igazi csapatjátékos maradt a színház falain belül is.

– Annak gondolom magam. A színház ugyanúgy csapatjáték. Akinek egy csapaton belül az a célja, hogy ő legyen a legjobb, akkor a csapata veszíteni fog, - ha nem legyőzni akarja a másikat, hanem a többiekkel együtt akar felemelkedni, - akkor nyer. Ezáltal egyre jobbak lesznek. Mindannyian.

– Azt a gesztust, hozzáállást, amit kapott fiatalként az idősebbektől, ma már Ön adja át a fiataloknak.

– Próbálom. Velem is mindenki rendes volt, a nálam idősebb ugyanúgy segít nekem, ahogy én a fiatalabbnak. Ez egy köteles dolog. Nem úgy van, hogy én már megérkeztem, aztán megyek is tovább. Egyébként sok fiataltól is tanulok a mai napig.

– Van egy társasjáték, amelynek az a lényege, hogy különböző foglalkozású lámákat kell feljuttatni egy űrhajóra, mert a bolygójuk veszélyben van. Színész láma is van a karakterek között. Ön miért támogatná, hogy egy színész is felkerüljön az űrhajóra, amelyen csak olyan foglalkozású lámák utazhatnak, akik egy egész bolygó kultúráját örökíthetik tovább?

– A gyereklélekre, a játékosságra minden körülmények között szükség van. A színészek szerintem sosem nőnek fel igazán. Szerencsére. A színész, az egy külön emberfajta. Illetve lámafajta. A gyermeki kíváncsiság miatt kellene bevinni a színészeket a „lámabuliba”. Ugyanis a színészek meg is tudják fertőzni ezzel a többieket úgy, hogy egy nagyon pozitív, egészséges vírus kerülne a másik bolygóra. Olyan ez akár egy lámageddon.

– Mert a színészek különleges módon hatnak a többiekre?

– Ebben a gyermeki lélek buliban a néző is keményen részt vesz, hisz megnéznek minket, ezáltal ők is ugyanúgy játszanak velünk, mint mi, velük. Elfogadják a játékszabályainkat. Tehát az „űrhajóra” elvinném magammal a nézőket is! Jöjjenek ők is! De ha csak egy színész élheti túl a katasztrófát és mondjuk, az én lennék, - vagy a láma karakterem -, akkor csinálnék egy amatőr színjátszó csoportot, abban pedig részt vehet asztalos, fogorvos, robotmérnök, gyógyszerkutató vagy éppen egy tűzoltó.

– Mit kell átkapcsolni magában, ha filmez?

– A filmben egy-két percet kell jelen lenni, de azt nagyon. A színpadon muszáj, hogy az utolsó sorban is hallják, amit mondasz, tehát meg kell emelned a hangod. A filmekben természetesebben kell játszani, mint a színházban, mert a filmen minden látszik.

– Tudna választani?

– A színházat jobban szeretem. Ott egy nagy történetet viszel végig. Amikor megkapok egy szerepet, azt nézem, hogy mik a céljai, mit akar, hogy viszonyul a többiekhez. Nem azt nézem, hogy ezt hogy fogom megcsinálni, hisz a karakter alakulása a többiektől is függ.  Olyan ez, mint maga az élet.

– Az összeszokott kőszínházi társulat ténye belejátszik ebbe a választásba?

– Ez egy baráti hadsereg, egy olyan baráti társaság, amely tűzön-vízen át óvja, védi egymást, miközben közösen megyünk esténként csatába. Ez egy baráti dolog. Ők a sorstársaim, harcostársaim és én is az szeretnék lenni a számukra. A színészek lelki adottságai ilyenek, a színész igazán csapatban lehet jó színész. Szeretem az embereket. Ezért remélem, hogy előbb-utóbb ők is megkedvelnek. Sosem volt színészkollégámmal konfliktusom. Amúgy kerülöm is a nézeteltéréseket. Viszont nap, mint nap olyan helyzetekbe keveredünk egymással a színpadon, amelyben egyedül képtelen lennél mozogni. Nyitni kell, hisz mindkettőnknek az a célja, hogy jók legyünk, egymást segítve pedig még jobbak leszünk. A szakmánkból adódóan egyébként is fontos a kapcsolatteremtés.

– Minden színész jóbarát a színpadon?

– Olyat már láttam, hogy két színész nincs jóban egymással, de olyat még nem, hogy ez a színpadon is érződött volna. Lehet, hogy erre nincs is szemem.

– Hogy viszonyulna a tanításhoz?

– Tisztelem azokat, akik ezt be merik vállalni, de én nem merném. A színészmesterség tanítását nem is tanítják. Ennek ellenére van olyan - nem annyira jó színész, vagy rendező - aki kiváló tanár, és fordítva. Lehet, hogy ő maga nem tud eljátszani annyira jól egy bizonyos jelenetet, viszont tudja, hogy hogyan és mit kéne megcsinálni! Van, aki érzi magában az erre való képességet, van, aki nem. Én inkább még tanulni szeretnék, mint tanítani. Képzelje el, ha okoskodnék a tanítványaimnak, hogy ezt így meg úgy kell csinálni, aztán este eljönnének megnézni, hogy lássák a tanár urat színpadon, na, ne!

– Nem vállalná be?

– Nem én!

– Szerencsére a színészetben nincs korhatár.

– Ameddig az egészségünk bírja, ameddig a természet és a jóisten engedi, addig lehet játszani.

– A színészet is, akár a tradicionális mesterségek, egy elleshető műfaj. Voltak példaképei?

– Persze, van, amit hozol magaddal, és van, amit tanulhatunk, elleshetünk másoktól, de a magunk stílusán átszűrve persze. Van, hogy megtetszik egy mozdulat, azt elraktározom magamban, aztán lehet, sosem használom, de ott van. Láttam már fiatal színész barátaimnál is olyan dolgokat, amelyek tetszettek, egy-egy jó hangsúly, gesztikuláció, mozdulat. Ez a fajta érdeklődő természetes fogékonyság szerintem a legnagyobbakban is benne van. Viszont a színművészet iránti szakmai alázat, játékosság, nyitottság, amit Pogány Judit, Jordán Tamás, vagy Trokán Péter képvisel, no, az, taníthatatlan.

– Használná azt a szót valakire, hogy tehetséges?

– Azt ki merem mondani, ha valaki tehetséges, de azt, hogy nem az, azt már nem. Láttam csodákat! Volt, hogy úgy ítéltem meg valakit, hogy nem való erre a pályára, aztán három év múlva nagyon jó lett. De ha valakit tehetségesnek ítéltem, az öt év múlva is az volt!

– Van még Önben kalandvágy?

– Az van, de azért lassulok már. Az a mindent habzsolás már nincs. Két éve jöttem az Örkénybe. Ez is egyfajta kalandvágy. Újra talán kicsit egészségesebben élnék, mert ne gondold, hogy vasból vagy. De ha akkor erre valaki felhívta volna a figyelmemet, kinevetem…

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Horváth Judit

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Barcelonai színtársulat mutatkozik be a Trafóban csütörtökön

Pepita Magazin 2022.09.26.
A hegy című előadásával ismét Magyarországra érkezik a spanyol Agrupación Senor Serrano. A barcelonai színházi társulat csütörtökön lép fel a Trafó - Kortárs Művészetek Ház...

Átadták a Junior Prima Díjakat színház-, film- és táncművészet kategóriában

Pepita Magazin 2022.09.21.
Öt fiatal művésznek ítélte oda a szakmai zsűri idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Nyílt próbák az Örkény Színházban

Pepita Magazin 2022.09.19.
Rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház a magyar dráma napján; szeptember 21-én 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatáb...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...