Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Pepita Magazin 2022.03.16. Járt ösvény

Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Miért kéne egy műfajnak másnak lennie, amint ami, hisz ez egy szórakoztató, önazonos műfaj. A Budapesti Operettszínház művésze Kalocsai Zsuzsa vallja, hogy az operett mindig reményt ad, elvarázsol és pozitív kicsengése van. A Jászai Mari-díjas operettprimadonna, érdemes művész a Színművészeti Egyetemen operett-musical szakán végzett, s egy klasszikus értékeken edződött varázslatos miliőt teremtett e műfajnak.

csanyi cikk

– A ti játékotok kemény munka. Mi az, ami összeköti a pályaíved ezen szakaszát?

– Pár éve volt egy választási lehetőségem, mint primadonna elmehettem volna szakmai nyugdíjba. Viszont a színész egy olyan fajta ember, aki szeret játszani. És játszottam tovább. A primadonna- szerepek után, jöttek az anya-, a nagymama-, majd a vicces karakterszerepek. Azt hiszem a humorérzékem az, ami szépen összekötötte a pályaíveimet.

– Hogy ért a primadonnából anyaszerepre váltás?

– Életemben először a János vitézt láttam az Operettszínházban és a gonosz mostoha szerepe tetszett a legjobban. Semmiféle lelki válságot, de még könnyes éjszakákat sem okozott a váltás. Mentem tovább. A Csárdáskirálynőben Cecília az igazán jó szerep. A mai napig sokkal izgalmasabbnak találom, bármelyiknél. A nagyobb élettapasztalat óriási előny, a humor pedig szerencsés fűszere ezeknek a szerepeknek. Ettől lesznek emberibbek az általam játszott karakterek, ezáltal igazibb érzelmeket tudok közvetíteni. Örülök, hogy nem maradtam otthon csipketerítőket horgolgatni. A döntés utáni legelső szerepem Illésházy Krisztina grófnője volt a Lili bárónőben. Lehoczky Zsuzsa testvérét játszottam. Micsoda partner volt!

– Azért szeretsz játszani, mert sok karaktert, élethelyzetet élhetsz meg, vagy mert az énektudásoddal ráerősíthetsz a szövegre?

– Nálam ez egyenrangú, hisz az egyik a másikból következik. Ha felveszek egy karaktert és jól sikerül megformálnom, akkor azt az élethelyzetet nemcsak én élem meg, hanem a közönség is. A színháznak ezért is van egyfajta katartikus, tisztító ereje. Nagyon jó kollegáim vannak. Sokkal hatékonyabban tudok dolgozni azokkal, akiket már ismerek.

(fotó: Gordon Eszter)

– Az átélésről mi jut először eszedbe?

– Mindegyik szerepben mélyre kell ásni, hisz a felületes megoldások nem igazak. Ez sok esetben tudatos, hisz annak ellenére, hogy ott van az írott szöveg, az ember élettapasztalata csak belekerül a szerepekbe, mert valamit mindig bele tudunk csempészni saját egyéniségünből. Nem kötelező beleszeretni a partneredbe, de abban a három órában igenis bele kell. Viszont amint kilép az ember színpadról, már az ügyelőpultnál civillé válik.

– Játszottál olyan szerepet, amelyet szívesen élnél tovább?

– Az operettekben, a primadonna szerepekben általában a házasságig jutunk el, a folytatás nincs megírva. Így van jól. Viszont senkivel nem cserélném el a sorsomat.

– Ha megérint egy szerep, amit elolvasol, és megérint, akkor először dalra fakadnál, vagy inkább elmondanád?

– Legelőször a dalt is elmondom. Néha nagyon muris, de tanulságos.

– Mikor voltál utoljára eufórikus hangulatban?

– Minden előadásomon. Megszűnik a lábfájásom, nem érzem az időt, tele vagyok izgalommal, hisz annyi minden történhet. Elfelejtheti az ember a szöveget, vagy valaki nem ér be a színpadra. A színészet a megfelelések munkája. Megfelelsz a rendezőnek, a partnerednek, a közönségnek...

– És hol vagy ebben a folyamatban?

– Ott vagyok. Minden szerepemben ott vagyok. Ha megnézel egy kettes, hármas szereposztást, mindenki más, pedig ugyanazt a szöveget mondja. És nem attól más, mert más méretűek a ruhák vagy más színűek a kiegészítők, hanem mert más színű a lélek, amely mögötte van, így más összetételű az is, amit közvetíteni akar a nézők felé.

– Mint magánember, mit közvetítenél a nézőknek?

– Azt hogy legyenek pozitívak, mert mindent meg lehet oldani, hisz az élet apró dolgaiban van az igazság és a bölcsesség. Ahogy a szeretetben is. Ez a szép érzés a nézőtér és a színpad között is jelen van. A mi kockacukrunk a taps és a felénk áradó szeretet. Mi ugyanezt közvetítjük a nézőtér felé, még akkor is, ha éppen boszorkányt játszunk.

– Milyen az, amikor a néző és a színész között kialakul az a bizonyos oda-vissza érzés?

– Szoktuk mondani, hogy ma milyen jó közönségünk van és ez szárnyakat ad a színésznek. Olyan dolgok is felszínre jönnek ilyenkor, amivel önmagunkat is meg tudjuk lepni. Van nehéz közönség is, ilyenkor elindulnak a gondolatok, mi lehet a baj? Sok a gond a nézőtéren vagy én vagyok a rossz? De ez is adhat egyfajta löketet. Meg kell küzdeni a közönség szeretetéért. A magyar közönség nagyon hálás. Különösen az operetté.

– Ha idejönne egy amerikai impresszárió, aki meg akarna nézni, melyik három szerepedben mutatnád meg magad, időtől függetlenül?

– A Cigányszerelmet, amelyben játszom Zórikát és Ilonát is. Szakmailag nagyon komoly mérföldkőnek számított mindkét szerep. A régi nyárban egy egészen másik oldalamat mutathattam meg Mária, az ünnepelt színésznő szerepében. A Rómeó és Júliában Capulették Dajkájaként is megnézhetne, de mindjárt játszom Goldét.

(fotó: Lakatos János)

– Milyen a te Goldéd?

– Tevje az, aki irányít, aki mindenre rámondja az áment, de valójában csak így gondolja, hogy ő irányít, mert egy okos zsidó asszony a háttérből úgy intézi a szálakat, hogy a férfi státusza ne sérüljön. Egyébként Golde az, aki merevebb ebben a hagyománytiszteletben, és Tevje az, aki érzelmileg mélyebbre ás, hisz támogatja lányai hagyománytörő házasulási vágyait. Az a gyönyörű ebben a szerepben, hogy akármi is jön, Golde mindig a férje mellett áll, követi őt és mindig ott van a remény a szemében. Ez egy nagyon mélyen erkölcsös darab, a világ szörnyű dolgaival is szembenéz, de a család szeretete, a hagyományok tisztelete arra nevel, hogy mindig van választási lehetőség. 

– Úgy gondolod, hogy mindig van választási lehetőség?

– Hogyne. Csak mindig bemagyarázzuk, hogy nincs. Pláne a színész, aki nehezen mond nemet, mert állandóan meg akar felelni és ezzel sokszor lehetetlen helyzetekbe rángatja bele magát. Oda kell figyelni, tanulni kell a döntéseink következményeiből, hogy legközelebb azért felismerjük, hogy mikor kell azt mondani, hogy eddig és ne tovább!

Írta: Tarnócai Éva

(borítókép: Éder Vera)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Pepita Magazin 2022.06.22.
Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház

Pepita Magazin 2022.06.22.
Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház, amely a 2021/22-es szezonban összesen 330 előadást tartott, látogatottsága 90 százalék felett volt - közölte a színház kedden az MTI-vel.

A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Pepita Magazin 2022.06.22.
A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Lévay Szilveszter és Michael Kunze művét, amely Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző életét dolgozza fel, pénteken és szombaton láthatja a k&...

Járt ösvény

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Személyes kitárulkozás – Vagányul az élet-közepi válságról

Pepita Magazin 2022.05.31.
Bevállalósan vagány előadás a Mit ér, ha? című produkció, ami önironikus revü, kabarészerűen mulatságos, de gyakran igencsak kesernyés jelenetekben mesél a nők élet-közepi válság&aacu...

Tűz és víz – Fábry Sándor és drMáriás egy gyékényen

Pepita Magazin 2022.05.24.
Fábry Sándor és drMáriás látszólag tűz és víz. Legalábbis világnézetileg. A humorista erőteljesen kormányközelinek számít, amit sokszor meglehetősen kategorikus kijelentésekkel is ...

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

A jövő nagyjai

Bánföldi Szilárd: Mindegyik szerepem lökött rajtam kicsit

Pepita Magazin 2022.05.30.
Bánföldi Szilárd 2019-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, Eperjes Károly és a néhai Spindler Béla szárnyai alatt sajátította el a teatralitás csínját-bínját. Tanulmányait befeje...

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...