Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Pepita Magazin 2022.03.16. Járt ösvény

Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Miért kéne egy műfajnak másnak lennie, amint ami, hisz ez egy szórakoztató, önazonos műfaj. A Budapesti Operettszínház művésze Kalocsai Zsuzsa vallja, hogy az operett mindig reményt ad, elvarázsol és pozitív kicsengése van. A Jászai Mari-díjas operettprimadonna, érdemes művész a Színművészeti Egyetemen operett-musical szakán végzett, s egy klasszikus értékeken edződött varázslatos miliőt teremtett e műfajnak.

csanyi cikk

– A ti játékotok kemény munka. Mi az, ami összeköti a pályaíved ezen szakaszát?

– Pár éve volt egy választási lehetőségem, mint primadonna elmehettem volna szakmai nyugdíjba. Viszont a színész egy olyan fajta ember, aki szeret játszani. És játszottam tovább. A primadonna- szerepek után, jöttek az anya-, a nagymama-, majd a vicces karakterszerepek. Azt hiszem a humorérzékem az, ami szépen összekötötte a pályaíveimet.

– Hogy ért a primadonnából anyaszerepre váltás?

– Életemben először a János vitézt láttam az Operettszínházban és a gonosz mostoha szerepe tetszett a legjobban. Semmiféle lelki válságot, de még könnyes éjszakákat sem okozott a váltás. Mentem tovább. A Csárdáskirálynőben Cecília az igazán jó szerep. A mai napig sokkal izgalmasabbnak találom, bármelyiknél. A nagyobb élettapasztalat óriási előny, a humor pedig szerencsés fűszere ezeknek a szerepeknek. Ettől lesznek emberibbek az általam játszott karakterek, ezáltal igazibb érzelmeket tudok közvetíteni. Örülök, hogy nem maradtam otthon csipketerítőket horgolgatni. A döntés utáni legelső szerepem Illésházy Krisztina grófnője volt a Lili bárónőben. Lehoczky Zsuzsa testvérét játszottam. Micsoda partner volt!

– Azért szeretsz játszani, mert sok karaktert, élethelyzetet élhetsz meg, vagy mert az énektudásoddal ráerősíthetsz a szövegre?

– Nálam ez egyenrangú, hisz az egyik a másikból következik. Ha felveszek egy karaktert és jól sikerül megformálnom, akkor azt az élethelyzetet nemcsak én élem meg, hanem a közönség is. A színháznak ezért is van egyfajta katartikus, tisztító ereje. Nagyon jó kollegáim vannak. Sokkal hatékonyabban tudok dolgozni azokkal, akiket már ismerek.

(fotó: Gordon Eszter)

– Az átélésről mi jut először eszedbe?

– Mindegyik szerepben mélyre kell ásni, hisz a felületes megoldások nem igazak. Ez sok esetben tudatos, hisz annak ellenére, hogy ott van az írott szöveg, az ember élettapasztalata csak belekerül a szerepekbe, mert valamit mindig bele tudunk csempészni saját egyéniségünből. Nem kötelező beleszeretni a partneredbe, de abban a három órában igenis bele kell. Viszont amint kilép az ember színpadról, már az ügyelőpultnál civillé válik.

– Játszottál olyan szerepet, amelyet szívesen élnél tovább?

– Az operettekben, a primadonna szerepekben általában a házasságig jutunk el, a folytatás nincs megírva. Így van jól. Viszont senkivel nem cserélném el a sorsomat.

– Ha megérint egy szerep, amit elolvasol, és megérint, akkor először dalra fakadnál, vagy inkább elmondanád?

– Legelőször a dalt is elmondom. Néha nagyon muris, de tanulságos.

– Mikor voltál utoljára eufórikus hangulatban?

– Minden előadásomon. Megszűnik a lábfájásom, nem érzem az időt, tele vagyok izgalommal, hisz annyi minden történhet. Elfelejtheti az ember a szöveget, vagy valaki nem ér be a színpadra. A színészet a megfelelések munkája. Megfelelsz a rendezőnek, a partnerednek, a közönségnek...

– És hol vagy ebben a folyamatban?

– Ott vagyok. Minden szerepemben ott vagyok. Ha megnézel egy kettes, hármas szereposztást, mindenki más, pedig ugyanazt a szöveget mondja. És nem attól más, mert más méretűek a ruhák vagy más színűek a kiegészítők, hanem mert más színű a lélek, amely mögötte van, így más összetételű az is, amit közvetíteni akar a nézők felé.

– Mint magánember, mit közvetítenél a nézőknek?

– Azt hogy legyenek pozitívak, mert mindent meg lehet oldani, hisz az élet apró dolgaiban van az igazság és a bölcsesség. Ahogy a szeretetben is. Ez a szép érzés a nézőtér és a színpad között is jelen van. A mi kockacukrunk a taps és a felénk áradó szeretet. Mi ugyanezt közvetítjük a nézőtér felé, még akkor is, ha éppen boszorkányt játszunk.

– Milyen az, amikor a néző és a színész között kialakul az a bizonyos oda-vissza érzés?

– Szoktuk mondani, hogy ma milyen jó közönségünk van és ez szárnyakat ad a színésznek. Olyan dolgok is felszínre jönnek ilyenkor, amivel önmagunkat is meg tudjuk lepni. Van nehéz közönség is, ilyenkor elindulnak a gondolatok, mi lehet a baj? Sok a gond a nézőtéren vagy én vagyok a rossz? De ez is adhat egyfajta löketet. Meg kell küzdeni a közönség szeretetéért. A magyar közönség nagyon hálás. Különösen az operetté.

– Ha idejönne egy amerikai impresszárió, aki meg akarna nézni, melyik három szerepedben mutatnád meg magad, időtől függetlenül?

– A Cigányszerelmet, amelyben játszom Zórikát és Ilonát is. Szakmailag nagyon komoly mérföldkőnek számított mindkét szerep. A régi nyárban egy egészen másik oldalamat mutathattam meg Mária, az ünnepelt színésznő szerepében. A Rómeó és Júliában Capulették Dajkájaként is megnézhetne, de mindjárt játszom Goldét.

(fotó: Lakatos János)

– Milyen a te Goldéd?

– Tevje az, aki irányít, aki mindenre rámondja az áment, de valójában csak így gondolja, hogy ő irányít, mert egy okos zsidó asszony a háttérből úgy intézi a szálakat, hogy a férfi státusza ne sérüljön. Egyébként Golde az, aki merevebb ebben a hagyománytiszteletben, és Tevje az, aki érzelmileg mélyebbre ás, hisz támogatja lányai hagyománytörő házasulási vágyait. Az a gyönyörű ebben a szerepben, hogy akármi is jön, Golde mindig a férje mellett áll, követi őt és mindig ott van a remény a szemében. Ez egy nagyon mélyen erkölcsös darab, a világ szörnyű dolgaival is szembenéz, de a család szeretete, a hagyományok tisztelete arra nevel, hogy mindig van választási lehetőség. 

– Úgy gondolod, hogy mindig van választási lehetőség?

– Hogyne. Csak mindig bemagyarázzuk, hogy nincs. Pláne a színész, aki nehezen mond nemet, mert állandóan meg akar felelni és ezzel sokszor lehetetlen helyzetekbe rángatja bele magát. Oda kell figyelni, tanulni kell a döntéseink következményeiből, hogy legközelebb azért felismerjük, hogy mikor kell azt mondani, hogy eddig és ne tovább!

Írta: Tarnócai Éva

(borítókép: Éder Vera)

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 8

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 3

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 2
mbvk 5
mbvk 3

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...