Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05. Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a színpadon, filmen, aki mögött ott van a mély drámai erő is. Koltai Róbert ilyen. Akkor is, ha rendez, akkor is, ha játszik. A Jászai-díjas, Érdemes művész egyszerre érzékeny, mélabús és vicces, de játéka, gondolatai mindig szívhez szólnak.

Poggyasz - Cikk közben

– Először a Boldogtalan kalap című filmben láttam egy epizódszerepben, azóta él bennem ez a figura.  1982-ben ezért az alakításáért megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját. A kilencvenes évek elején, a Közgázon előadott improvizációs humorú kabaréja zseniális. Biztos nem mertem volna interjút készíteni önnel azok után, ahogy rafináltan lealázta az egyik kérdezőt. „Nem-e hiányolja Petrasovits Annát a közéletből mostanában?” – kérdezte az egyik hallgató. Ön így válaszolt: „Hogy egyetemen így teszik fel a kérdést, hogy ’nem-e’…. hát ….. hogy meg-e feleljek erre, nem is tudom…„ Nekem ez a Közgázos produkció is megért egy Kossuth-díjat!

– (Mosolyog) Elég sok díjat kaptam az évek alatt, mindig jól esik. Ezt pont nem kaptam meg, de a Bujtor István-életműdíjat igen! Színészi és rendezői munkámért, meg két filmben nyújtott alakításomért, az egyik az Elvtársak, a másik a Korai menyegző.

– Gondolom, ez a díj nemcsak az életmű mivolta miatt volt különleges.

– Bujtor Pista nagyon jó barátom volt, sok produkcióban dolgoztunk együtt. Rengeteg közös sztorink és küzdelmünk volt. Nagyon sokat nevettünk, vele mindig jó volt a hangulat, de ezzel együtt kemény, erőskezű ember volt. Ezt, mint partnere, a saját bőrömön többször tapasztalhattam, forgatásokon, színpadon egyaránt. Rendkívül érzékeny humora volt, de mindig eljött az a pillanat, amikor meghúzta a vonalat. 

– Soha nem lehetett tudni, mikor jön el az a határ?

– Azt meg kellett érezni, bár soha nem rejtette véka alá, ha valamiért neheztelt valakire. Nekem elég gyakran sikerült kihoznom a sodrából. Elég sokat hallhattam ezt a mondatot: Koltai elmész a nénikédbe!

– Sose halunk meg! Rendszerváltó időszakunk legendás kultikus filmje. Saját nagybátyjáról mintázta a vállfaárust. Szerintem az egyik legjobb alakítást ebben a filmben nyújtotta.

– Első rendezésem volt. Ebben a filmben is azt szerettem legjobban, hogy legalább annyira lehet rajta nevetni, mint megrendülni. Tele van saját élményekkel, gondolok itt a drága, élettel teli, csibész nagybátyámra és az akkori elkötelezett szerencsejátékos időszakomra az ügetőn.

– A függőségére…

– Ami a múlté, viszont a film zenéje örök, hisz Dés László és Bereményi Géza dala, a Nagy utazás, Presser előadásában kultikussá vált.

– Ön többnyire vidám, pozitív hangulatot áraszt a felvételeken, viszont akik ennyire derűsek, viccesek a vásznon, a közönség előtt, sokszor a magánéletükben egyfajta keserédes befele fordulással élnek.

– Ezen még nem törtem a fejem. Azt tudom, ha jó csapatban dolgozom, szeretem jól érezni magam, de minden vígjátékban van egy kis fájdalom is. Amúgy az a valóságos és jó darab, film, amely egyszerre ad okot a nevetésre és a könnyekre.

– Tesz különbséget a filmes munka és a színpad játék között?

– Mindegyik egyformán fontos. A technikája persze más, de nem tudnék választani, mert mindig az volt a legfontosabb, ami éppen adódott. A feladat varázsa egyedi, pláne, ha én választhatom ki azokat, akikkel együtt szeretnék dolgozni.

– Volt olyan szerep, vagy figura, amely olyan volt, mint ön?

– A csetlő-botló kisembereket szeretem játszani. Nádasdy Kálmán egyik próbánk után mondta, hogy ez a csavargó – ez voltam én - egy feltartott kezű, menekülő Zeusz. A viharos sikerű Balfácánt vacsorára című darabban, legjobb barátommal, Kern Andrással játszottam. Nagyon jól ismerjük egymást és az adott keretek között nagy helyünk volt az improvizálásra, hatalmas labdákat adhattunk a másiknak, miközben meghallottuk egymás csendjét és a nézők moraját is, így minden este együtt lubickoltunk a közönséggel. Egy szenvedélyes makettépítő adóellenőrt játszom benne, de inkább a habitusa az, amellyel azonosulni tudok.

Élettársa, Gaál Ildikó: François, aki mindig késik, mindig minden kiesik a kezéből, mégis aranyos, pont olyan, mint Robi. Kern Andris is azt mondta, ezt a szerepet ráírták!

– Ha újra kezdené, színész lenne?

– Nem tudhatom… Ilyen nincs. Ez egy olyan pálya, ahol akkor is éri öröm az embert, amikor nem is gondolná, és akkor is éri keserűség, amikor minden csillagzat szerint rendben vannak a dolgai. Jócskán akadnak kiszámíthatatlan dolgok… de mindenkit érnek csalódások, engem is, bár főképp az örömökre emlékszem, meg a kínálkozó jó helyzetekre és a jó megoldásokra. Persze volt, hogy kicsúszott egy-két nagyon fontos dolog a kezemből… de nem az a lényeg. Az egész pályámon azokat a dolgokat szerettem a legjobban, amikor egyszerre sikerült több húron játszani, megrendíteni és megnevettetni a közönséget.

– Mit üzenne a 18 éves Koltai Robinak?

– Próbálja meg jól megmarkolni, kihasználni azt, ami van, ami ott kiabál előtte, hogy ne kelljen más dolgokon törnie a fejét. Ugyanakkor ne ugorjon félre, ha új helyzet adódik.

– Volt olyan helyzet, amit nem használt ki a pályán?

– Valószínű, de most nem ez foglalkoztat.

– Mi az, ami most leginkább foglalkoztatja?

– Mai napig figyelemmel kísérem a politikai hírműsorokat, a világban zajló eseményeket. A háború, a minket körülvevő dolgok foglalkoztatnak. Meg a pillanatnyi helyzetek. Minden szabadidőmben hallgatom a híreket és nézem az Európa Bajnokságokat úszást, atlétikát.

– Sokat gondolkodik mostanában?

– Amennyire tudok.

– A sok szeretet eljut önhöz?

– Igen. Érzem, azzal nincs gond.

– A Balaton mit jelent Ön számára?

– A gyerekkort, kamaszkort, barátokat. Sokat nyaraltunk a Nemzeti Üdülőben, Siófokon. Mikor Benedek Tibor 7-8 éves volt, apukája hozta nyaralni. Miklós nem tartozott a sportos, focizós szülők közé, ezért a kis Tibi mindig engem hívott, húzott, hogy csináljuk ezt, meg azt. Ez focit és különböző sportos játékokat jelentett. Az a megszállott erő, amely játékosként, majd szövetségi kapitányként jellemezte, már ott volt benne 7 évesen. Ma már nem él. Majdnem minden vidám történetnek megvan a hátulütője. Ilyen az élet, szállítja az örömöket, meg a drámai helyzeteket.

– Melyik filmje forgatási helyszínére menne vissza?

– Valószínűleg a Sose halunk meg különböző helyszíneire. Leginkább a soroksári kocsmába, ahol Balog 2-vel, Kokival, Helyey Lacival rengeteget beszélgettünk a forgatások után is. De a kollégákkal is nagyon szívesen találkoznék. Jordán Tamással szívesen dolgoznék újra. Amúgy jól érzem magam itt a bőrömben, ahol vagyunk. Csákányi Laci bácsival is szívesen találkoznék. Kiváló karakterszínész volt, a Sose halunk meg lett az utolsó munkája. Nagy betegen vállalta Deutsch bácsi szerepét. Igen szigorú, de nagyon jó fej ember volt. Még hallom a hangját… Találkoznék édesapámmal is. Ő örök társam. Nagyon tud hiányozni, még jelen pillanatban is. Minden nap. Kíváncsi lennék, hogy látott-e azokban a filmekben, darabokban, amiket azóta csináltam, hogy nincs köztünk. Nagyon sok mindent belőle indítottam a színpadon. A szeretetéből. Ő mit tenne ekkor, vagy akkor? Szigorú, kemény, de jó humorú ember volt. Csodálatosan mondott verset. Mikor apám meghalt 2000-ben, annyira hiányzott, hogy a saját üzenetrögzítőmre rámondtam, ahogy köszönteni szokott engem. Nagyon hasonlított a hangunk. Amikor nagyon hiányzott, csak felhívtam magam, hogy hallhassam apámat. A mai napig tudom hozni azt a hangot. Az apámét.

– Miben látjuk legközelebb Koltai Róbertet?

Gaál Ildikó rendező, Koltai Róbert párja válaszol.

– Szeptember 2-án pénteken lesz a bemutatója annak a zenés vígjátéknak, amit ketten rendeztünk, Maga lesz a férjem címmel. Október 26-án Thomas Mann Halál Velencében című művének színpadi változatának bemutatóját láthatja a közönség, a debreceni ősbemutató után az Óbudai Társaskörben. Ez menni fog több helyen is. Tavaszra tervezzük Jordán Tamással az Az semmi! című darabot a Pince Színházban.

Koltai Róbert veszi át a szót:

– 2020-ban csináltunk egy 10 perces filmet, aminek Demencia spotok a címe. Az első felejtéstől a senkit meg nem ismerésig szól a film, én játszom benne a demenst, Ildikó írta és rendezte. Az alkotás a malajziai filmfesztiválon szakmai elismerést is kapott.

Írta: Tarnócai Éva

Borítókép: Jakkel Rudolf

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Mesékkel gyógyítaná az emberek lelkét Pokorny Lia

Pepita Magazin 2022.12.06.
A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Pokorny Lia szerint a meseolvasást receptre kellene felírni minden felnőttnek, aki valamilyen elakadással küzd az életé...

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...