Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05. Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a színpadon, filmen, aki mögött ott van a mély drámai erő is. Koltai Róbert ilyen. Akkor is, ha rendez, akkor is, ha játszik. A Jászai-díjas, Érdemes művész egyszerre érzékeny, mélabús és vicces, de játéka, gondolatai mindig szívhez szólnak.

Poggyasz - Cikk közben

– Először a Boldogtalan kalap című filmben láttam egy epizódszerepben, azóta él bennem ez a figura.  1982-ben ezért az alakításáért megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját. A kilencvenes évek elején, a Közgázon előadott improvizációs humorú kabaréja zseniális. Biztos nem mertem volna interjút készíteni önnel azok után, ahogy rafináltan lealázta az egyik kérdezőt. „Nem-e hiányolja Petrasovits Annát a közéletből mostanában?” – kérdezte az egyik hallgató. Ön így válaszolt: „Hogy egyetemen így teszik fel a kérdést, hogy ’nem-e’…. hát ….. hogy meg-e feleljek erre, nem is tudom…„ Nekem ez a Közgázos produkció is megért egy Kossuth-díjat!

– (Mosolyog) Elég sok díjat kaptam az évek alatt, mindig jól esik. Ezt pont nem kaptam meg, de a Bujtor István-életműdíjat igen! Színészi és rendezői munkámért, meg két filmben nyújtott alakításomért, az egyik az Elvtársak, a másik a Korai menyegző.

– Gondolom, ez a díj nemcsak az életmű mivolta miatt volt különleges.

– Bujtor Pista nagyon jó barátom volt, sok produkcióban dolgoztunk együtt. Rengeteg közös sztorink és küzdelmünk volt. Nagyon sokat nevettünk, vele mindig jó volt a hangulat, de ezzel együtt kemény, erőskezű ember volt. Ezt, mint partnere, a saját bőrömön többször tapasztalhattam, forgatásokon, színpadon egyaránt. Rendkívül érzékeny humora volt, de mindig eljött az a pillanat, amikor meghúzta a vonalat. 

– Soha nem lehetett tudni, mikor jön el az a határ?

– Azt meg kellett érezni, bár soha nem rejtette véka alá, ha valamiért neheztelt valakire. Nekem elég gyakran sikerült kihoznom a sodrából. Elég sokat hallhattam ezt a mondatot: Koltai elmész a nénikédbe!

– Sose halunk meg! Rendszerváltó időszakunk legendás kultikus filmje. Saját nagybátyjáról mintázta a vállfaárust. Szerintem az egyik legjobb alakítást ebben a filmben nyújtotta.

– Első rendezésem volt. Ebben a filmben is azt szerettem legjobban, hogy legalább annyira lehet rajta nevetni, mint megrendülni. Tele van saját élményekkel, gondolok itt a drága, élettel teli, csibész nagybátyámra és az akkori elkötelezett szerencsejátékos időszakomra az ügetőn.

– A függőségére…

– Ami a múlté, viszont a film zenéje örök, hisz Dés László és Bereményi Géza dala, a Nagy utazás, Presser előadásában kultikussá vált.

– Ön többnyire vidám, pozitív hangulatot áraszt a felvételeken, viszont akik ennyire derűsek, viccesek a vásznon, a közönség előtt, sokszor a magánéletükben egyfajta keserédes befele fordulással élnek.

– Ezen még nem törtem a fejem. Azt tudom, ha jó csapatban dolgozom, szeretem jól érezni magam, de minden vígjátékban van egy kis fájdalom is. Amúgy az a valóságos és jó darab, film, amely egyszerre ad okot a nevetésre és a könnyekre.

– Tesz különbséget a filmes munka és a színpad játék között?

– Mindegyik egyformán fontos. A technikája persze más, de nem tudnék választani, mert mindig az volt a legfontosabb, ami éppen adódott. A feladat varázsa egyedi, pláne, ha én választhatom ki azokat, akikkel együtt szeretnék dolgozni.

– Volt olyan szerep, vagy figura, amely olyan volt, mint ön?

– A csetlő-botló kisembereket szeretem játszani. Nádasdy Kálmán egyik próbánk után mondta, hogy ez a csavargó – ez voltam én - egy feltartott kezű, menekülő Zeusz. A viharos sikerű Balfácánt vacsorára című darabban, legjobb barátommal, Kern Andrással játszottam. Nagyon jól ismerjük egymást és az adott keretek között nagy helyünk volt az improvizálásra, hatalmas labdákat adhattunk a másiknak, miközben meghallottuk egymás csendjét és a nézők moraját is, így minden este együtt lubickoltunk a közönséggel. Egy szenvedélyes makettépítő adóellenőrt játszom benne, de inkább a habitusa az, amellyel azonosulni tudok.

Élettársa, Gaál Ildikó: François, aki mindig késik, mindig minden kiesik a kezéből, mégis aranyos, pont olyan, mint Robi. Kern Andris is azt mondta, ezt a szerepet ráírták!

– Ha újra kezdené, színész lenne?

– Nem tudhatom… Ilyen nincs. Ez egy olyan pálya, ahol akkor is éri öröm az embert, amikor nem is gondolná, és akkor is éri keserűség, amikor minden csillagzat szerint rendben vannak a dolgai. Jócskán akadnak kiszámíthatatlan dolgok… de mindenkit érnek csalódások, engem is, bár főképp az örömökre emlékszem, meg a kínálkozó jó helyzetekre és a jó megoldásokra. Persze volt, hogy kicsúszott egy-két nagyon fontos dolog a kezemből… de nem az a lényeg. Az egész pályámon azokat a dolgokat szerettem a legjobban, amikor egyszerre sikerült több húron játszani, megrendíteni és megnevettetni a közönséget.

– Mit üzenne a 18 éves Koltai Robinak?

– Próbálja meg jól megmarkolni, kihasználni azt, ami van, ami ott kiabál előtte, hogy ne kelljen más dolgokon törnie a fejét. Ugyanakkor ne ugorjon félre, ha új helyzet adódik.

– Volt olyan helyzet, amit nem használt ki a pályán?

– Valószínű, de most nem ez foglalkoztat.

– Mi az, ami most leginkább foglalkoztatja?

– Mai napig figyelemmel kísérem a politikai hírműsorokat, a világban zajló eseményeket. A háború, a minket körülvevő dolgok foglalkoztatnak. Meg a pillanatnyi helyzetek. Minden szabadidőmben hallgatom a híreket és nézem az Európa Bajnokságokat úszást, atlétikát.

– Sokat gondolkodik mostanában?

– Amennyire tudok.

– A sok szeretet eljut önhöz?

– Igen. Érzem, azzal nincs gond.

– A Balaton mit jelent Ön számára?

– A gyerekkort, kamaszkort, barátokat. Sokat nyaraltunk a Nemzeti Üdülőben, Siófokon. Mikor Benedek Tibor 7-8 éves volt, apukája hozta nyaralni. Miklós nem tartozott a sportos, focizós szülők közé, ezért a kis Tibi mindig engem hívott, húzott, hogy csináljuk ezt, meg azt. Ez focit és különböző sportos játékokat jelentett. Az a megszállott erő, amely játékosként, majd szövetségi kapitányként jellemezte, már ott volt benne 7 évesen. Ma már nem él. Majdnem minden vidám történetnek megvan a hátulütője. Ilyen az élet, szállítja az örömöket, meg a drámai helyzeteket.

– Melyik filmje forgatási helyszínére menne vissza?

– Valószínűleg a Sose halunk meg különböző helyszíneire. Leginkább a soroksári kocsmába, ahol Balog 2-vel, Kokival, Helyey Lacival rengeteget beszélgettünk a forgatások után is. De a kollégákkal is nagyon szívesen találkoznék. Jordán Tamással szívesen dolgoznék újra. Amúgy jól érzem magam itt a bőrömben, ahol vagyunk. Csákányi Laci bácsival is szívesen találkoznék. Kiváló karakterszínész volt, a Sose halunk meg lett az utolsó munkája. Nagy betegen vállalta Deutsch bácsi szerepét. Igen szigorú, de nagyon jó fej ember volt. Még hallom a hangját… Találkoznék édesapámmal is. Ő örök társam. Nagyon tud hiányozni, még jelen pillanatban is. Minden nap. Kíváncsi lennék, hogy látott-e azokban a filmekben, darabokban, amiket azóta csináltam, hogy nincs köztünk. Nagyon sok mindent belőle indítottam a színpadon. A szeretetéből. Ő mit tenne ekkor, vagy akkor? Szigorú, kemény, de jó humorú ember volt. Csodálatosan mondott verset. Mikor apám meghalt 2000-ben, annyira hiányzott, hogy a saját üzenetrögzítőmre rámondtam, ahogy köszönteni szokott engem. Nagyon hasonlított a hangunk. Amikor nagyon hiányzott, csak felhívtam magam, hogy hallhassam apámat. A mai napig tudom hozni azt a hangot. Az apámét.

– Miben látjuk legközelebb Koltai Róbertet?

Gaál Ildikó rendező, Koltai Róbert párja válaszol.

– Szeptember 2-án pénteken lesz a bemutatója annak a zenés vígjátéknak, amit ketten rendeztünk, Maga lesz a férjem címmel. Október 26-án Thomas Mann Halál Velencében című művének színpadi változatának bemutatóját láthatja a közönség, a debreceni ősbemutató után az Óbudai Társaskörben. Ez menni fog több helyen is. Tavaszra tervezzük Jordán Tamással az Az semmi! című darabot a Pince Színházban.

Koltai Róbert veszi át a szót:

– 2020-ban csináltunk egy 10 perces filmet, aminek Demencia spotok a címe. Az első felejtéstől a senkit meg nem ismerésig szól a film, én játszom benne a demenst, Ildikó írta és rendezte. Az alkotás a malajziai filmfesztiválon szakmai elismerést is kapott.

Írta: Tarnócai Éva

Borítókép: Jakkel Rudolf

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
mbvk 5
mbvk 3
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 8
mbvk 2

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
mbvk 2
mbvk 8
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 5
mbvk 8
mbvk 1

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...