Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12. Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába úgy, hogy a hallgató teljes benyomást, érzést, képet kap a fejébe. Folyamatosan játszik és utazik, a Pódium Színházzal, a Pesti Művész Színházzal és a Westend Színházzal.

csanyi cikk

– Nincs hontalanság érzése a sok utazástól?

– Dehogy! Amikor elkezdtem ezt a szakmát, már akkor elindult velem egy repülőgép. Akkor felszálltam és azóta folyamatosan utazom. Minden szerep, minden színház egy újabb állomás, egy újabb kihívás. Több színházban játszom. Ezek a bázisaim. Soha nem éreztem azt, hogy üres a naptáram. Soha nem bizonytalanodtam el, mert amikor vidékre, vagy külföldre utazunk, ott minket mindig szeretettel várnak. Ez egy teltházas, hálás műfaj. Mindegy, hogy Londonba, Párizsba vagy Tápiószecsőre megyünk. Fő célom, hogy az embereket szórakoztassam.

– Hogy kezdted ezt a szakmát?

– Érettségi után a Gór Nagy Mária Színitanodában folytattam a tanulmányaimat, ahol fantasztikus tanáraim voltak, Schubert Éva, Pogány Judit, Koltai Róbert, Mikó István, Szurdi Miklós és egy színész óriás, Mensáros László volt az osztályfőnököm. Nagy élmény volt számomra az ő jelenléte, hisz egy legenda volt, mégis természetes emberként állt közénk, tette mindezt elképesztően jó humorral. Szerencsére szerette az enyémet is. A humor ugyanis egy alapforrás. Sokmindent ki lehet hozni általa emberekből. Az egy biztos pont, egy közös nevező, egy közös nyelv, főként ha  két ember megtalálja egymás felé az utat a humor által. Laci bácsival mi nagyon megértettük egymást a humor nyelvén is. Nagymamámtól kaptam egy 12 éves Skodát, ez volt az első autóm. Mivel nagyon tetszett a filmekben, hogy az autóban telefonálnak. Ezért egy akkori klasszikus telefonkagyló zsinórját elvágtam és bekötöttem a kézifékhez a végét. Behelyeztem a két ülés közé, így már nekem is volt telefonom az autóban. Laci bácsi megkért vigyem el egyik helyről a másikra, közben beszélgettünk, mikor meglátta a telefont. Mondta „Sanyikám, ez óriási!” Piros lámpát kaptunk, lehúzta a 12 éves skodám ablakát, felvette a telefont és jó hangosan, hogy minden járókelő lássa, hangosan beszélgetni kezdett. „Halló! Mensáros László beszél! Kicsit késni fogok...” Nagyon szeretek főzni, Laci bácsi imádta a spagettijeimet, közben filmeket néztünk.

– Sosem hiányzott a Színművészeti Főiskola?

– Olyan tanáraim voltak, hogy náluk jobbat nem tudtam volna elképzeli. Nem voltunk sokan, több idő jutott ránk. A színészmesterséget, a táncot, a beszédtechnikát színészóriások tanították nekünk. Amit meg lehetett tanítani, azt megtanították. Ez egy olyan szakma, ahol a technikai dolgok megtanulhatók, de leginkább az dönt, hogy van-e az embernek színészi vénája, vagy nincs.

– A színitanoda után nem volt nehéz belehelyezkedni a színházi világba?

– Nem, mert az iskola után Mikó István leszerződtetett az Arizóna Színházba. Gyakorlat közben lehet a legjobban és legtöbbet tanulni. Ezután következett Székesfehérvár, ahol Bujtor István volt a művészeti vezető és közel húsz évet töltöttem el ott. Bujtor István által folyamatos szereplője voltam a filmjeiben is, de a színházban mindig tejfel, vagy főszerepeket játszottam.

– Mik azok a tejfel szerepek?

– A hálás szerepek. Lehet, hogy csak a harmadik felvonásban lép színre az ember, de mindenki róla beszél. Szurdi Miklós is tanított, ezáltal rendezett is, így a Família Kft-ben is rendszeresen szerepeltem a Privát kopóban. A 90-es évek arról szólt, hogy bármelyik csatornát nézte anyukám, valahol mindig felbukkantam. Óriási élmény volt ez!

– Mit jelent számodra a sikerélmény?

– Ugyanazt a darabot más rendezésében többször eljátszottam, például a Hippolyt a lakájbant egyik színházban Makács Csabát játszottam, másik színházban pedig Schneider Mátyást. Elképesztő érzés egy színész számára, ha egy szerep kapcsán rágondolnak, pláne ha ugyanazon darabban két karakter is rámtalál. Talán éppen ebből fakad, hogy sosem éreztem, hogy elment volna mellettem valamilyen szerep. Mint komikus színész, szerintem minden olyan szerepet eljátszottam, amit nekem szánt a sors. Minden szerep kihívás és óriási felelősség. Ahogy Chaplin mondta: Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő. Szeretem, amikor a körülöttem lévő embereknek csillog a szeme és fülig ér a szájuk. Mindig eljön az a pillanat, mikor visítanak és tapsolnak a nézők. Nekem ez a sikerélmény. 

– Elég kreatív ez a műfaj… ez a „könnyű” műfaj.

– Például a kabaré. Amit könnyű műfajnak hívunk, de egyáltalán nem könnyű. Nem könnyű megnevettetni a nézőt. Amikor a szöveget már magaménak tudom, utána megismerem a szerep lelki, és gondolatvilágát, majd végül beleteszem saját magamat. De a vígjáték és persze a kabaré igazi ritmusát a közönség adja meg.

– Nehéz megfogni a nézőket?

– A velünk lévő közönség érzése maga a csoda. Ez a legjobb érzés. A közönség ki van éhezve a humorra, a nevetésre. Amit a szerep megenged, megteszem, de azért néha meglepem a kollegáimat. Ezt persze nem mindenkivel lehet megcsinálni. Bednai Natával nagyon tudunk együtt játszani. Összeszokott páros vagyunk. Imádok Egyházi Gézával, Harsányi Gáborral, és sok más kollégával is játszani.

– Lehet tanítani ezt a fajta ritmusérzéket?

– Nem igazán. Mindig lehet tanulni valamit, akár egy moziban is, tudat alatt. Folyamatosan tanul az ember. De az, amit kérdezel, annak benne kell lennie az emberben, mint például egy ugróképességnek. Mindenben lehet fejlődni, de valójában az alapokat hozni kell.

– Gyerekkorodban is szeretted magad körül megnevettetni az embereket?

– Nagyon szeretett a nagyapám vasárnaponként ebéd után pihenni, ilyenkor magára zárta a szobaajtót. Hároméves voltam és egy 10 fillérest bedugtam a kulcslyukba. Szeretett volna kijönni a mosdóba, de nem tudott. Nevetve álltam a sarokban és néztem, ahogy igyekszik a család nagypapát kimenekíteni.

– Drámai szerepet is játszottál, énekeltél, például a Katonadolog című musicalben Dr. Eliát. 

– Egy lázadót, negatív figurát, de most is van egy számomra kedves, negatív szerepem, a Monte Christo grófjában Danglars első tisztet játszom. Imádom ezt a darabot. Szerencsére nemcsak én, hanem a közönség és a kollégáim is. Idén a Szarvasi Vízi Színházban is játsszuk nyáron, Szomor Gyuri zenéjével és rendezésében. Rengeteg negatív figurát szinkronizálok, szeretem őket, ahogy az FBI-os kemény legényeket is. Nagyszerű feladatok ezek. Tehát nemcsak a nevettetés a kenyerem. A színházban ilyenkor nagy csendek vannak. Ezt is komoly feladat megteremteni. Ugyanolyan értéke van, mint a nevetésnek. Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön. Megismételhetetlen csoda, akár a kislányom, aki életem főműve, akinek a világot szeretném megmutatni.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Pepita Magazin 2022.06.22.
Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház

Pepita Magazin 2022.06.22.
Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház, amely a 2021/22-es szezonban összesen 330 előadást tartott, látogatottsága 90 százalék felett volt - közölte a színház kedden az MTI-vel.

A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Pepita Magazin 2022.06.22.
A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Lévay Szilveszter és Michael Kunze művét, amely Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző életét dolgozza fel, pénteken és szombaton láthatja a k&...

Járt ösvény

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Személyes kitárulkozás – Vagányul az élet-közepi válságról

Pepita Magazin 2022.05.31.
Bevállalósan vagány előadás a Mit ér, ha? című produkció, ami önironikus revü, kabarészerűen mulatságos, de gyakran igencsak kesernyés jelenetekben mesél a nők élet-közepi válság&aacu...

Tűz és víz – Fábry Sándor és drMáriás egy gyékényen

Pepita Magazin 2022.05.24.
Fábry Sándor és drMáriás látszólag tűz és víz. Legalábbis világnézetileg. A humorista erőteljesen kormányközelinek számít, amit sokszor meglehetősen kategorikus kijelentésekkel is ...

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

A jövő nagyjai

Bánföldi Szilárd: Mindegyik szerepem lökött rajtam kicsit

Pepita Magazin 2022.05.30.
Bánföldi Szilárd 2019-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, Eperjes Károly és a néhai Spindler Béla szárnyai alatt sajátította el a teatralitás csínját-bínját. Tanulmányait befeje...

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...