Jubileumi programokkal várja a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpad

Pepita Magazin 2022.05.18. Napi téma

Jubileumi programokkal várja a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, fotókiállítással, sétákkal várja a közönséget június 1-jétől szeptember 11-ig.

Poggyasz - Cikk közben

Benkő Nóra igazgató a színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a centenárium fő eseménye a színház saját produkciója, Nyáry Krisztián és Horváth János Antal erre az alkalomra írt darabja, a Száz év major, avagy az eszméimet nem cserélem című "titkos irodalmi mulatság és kesergés", amelyet július végén mutatnak be.

Elmondta: a budai játszóhely programjában nagy hangsúlyt kapnak a színházi programok, zenés és prózai előadások, táncprodukciók, operett, színházi szemle és a Szabadtéri Színházak Találkozója is szerepel a műsoron, emellett koncertek, filmvetítések, gyerekprogramok és a Margó Irodalmi Fesztivál is megtalálható a kínálatban.

Mint mondta, az évadot a Szabadtéri Színházak Szövetségének találkozója nyitja meg, amelyen a szervezet tagjainak előadásai közül kilenc produkció látható június 1. és 8. között.

Pócza Zoltán, a szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója elmondta: a szervezet 25 éves jubileumát ünneplik meg az idén először megszervezett találkozóval, amelyre nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeznek Kőszegről, Gyuláról, Szentendréről és a balatoni Kultkikötőből is.

Benkő Nóra kiemelte: az idén június 9. és 12. között rendezik meg Margó Irodalmi Fesztivált, amely irodalmi és zenei programokkal várja az érdeklődőket.

A színházi programokról szólva elmondta: az idén budapesti kőszínházak is bemutatkoznak szabadtéren, a Radnóti Miklós Színház az Egy csepp méz, a Katona József Színház a Poppea megkoronázása című előadással vendégszerepel a Városmajorban.

Mint sorolta, az Orlai Produkciós Irodától az idén is látható lesz a Válaszfalak, de új produkcióik, a Balkon kilátással és A szív hídjai is bekerültek a repertoárba. Szerepel a programban a Szentendrei Teátrum és a Manna Produkciós Iroda produkciója, az Árvák, továbbá Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című előadása.

Az igazgató kiemelte a táncprodukciókat: az idén visszatér a Győri Balett társulata, emellett a Szegedi Kortárs Balettől a Carmina Burana című előadást is műsorra tűzik és Román Sándor társulata is helyet kapott a programban.

Beszélt arról, hogy újra látható lesz A tizennégy karátos autó című darab, emellett a TRIP Hajó 80 nap alatt a Föld körül címmel koncertszínházi ősbemutatót tart.

Kiemelte: az Armel Operafesztivál a Városmajorban nyitja meg programsorozatát egy új produkcióval, a Mulat a Monarchia - karanténbalettel Szabó Máté rendezésében. A tatabányai Jászai Mari Színház az Illatszertárt, a Miskolci Nemzeti Színház a Tartuffe és A revizor című darabot mutatja be. A Dumaszínház idén négy előadással vendégszerepel.

Elmondta: az augusztus végén kezdődő Városmajori Színházi Szemle versenyprogramján hét produkció kapott helyet, Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadó válogatásában.

A szemle a Budaörsi Latinovits Színház Szentivánéji álom című produkciójával indul. Látható lesz a Miskolci Nemzeti Színház A revizor című előadása mellett a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház produkciója, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak. Helyet kapott a programban két Csehov-mű, a Három nővér, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, és a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című előadása. A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című produkcióját is műsorra tűzik, valamint látható lesz egy fővárosi előadás, a Frivol című kortárs néptáncprodukció, amely az Átriumból érkezik a Városmajorba.

A színház 100 éves múltját és a park történetét kültéri fotókiállításon mutatják be, és a Budasteppel sétákat indítanak.

A színházi programok mellett a közönséget komoly- és könnyűzenei, dzsessz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertekkel várják. Színpadra lép többek között Palya Bea, a Benkó Dixieland Band, Horgas Eszter, Falusi Mariann és Kálloy Molnár Péter. Kern András Lövölde tér című produkciójának dalai Hernádi Judit vendégszereplésével hallhatók.

Először ad koncertet a városmajori színpadon a Honeybeast, valamint Bangó Margit, akit a Swing á la Django kísér. Beck Zoltán zenekarával, a 30Y-nal tér vissza, az akusztikus Resti-koncerten Mucsi Zoltán színművész is fellép.

A Szabó Balázs Bandája Csöndkabát címmel ad koncertet. A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar Leonard Cohen emléke előtt tiszteleg legemlékezetesebb dalaival. Kaddis címmel koncerttel állítanak emléket az 1944 decemberében és 1945 januárjában kivégzett városmajori áldozatoknak.

Szombat és vasárnap délelőttönként a gyerekeket várják programokkal. Június 12-én Halász Judit műsora nyitja a koncertek sorát, majd a nyár folyamán fellép az Alma Együttes, a Rutkai Bori Banda, a sorozatot Szalóki Ági műsora zárja augusztus 6-án.

Folytatódnak a kertmozis vetítések kedd esténként, az idén kilenc film látható az idei fellépők ajánlásával, és egy premier előtti vetítést is tartanak, A jó főnök címmel.

Mint elhangzott, az idén 100 éves intézmény a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Kristály Színtér néven új kulturális és közösségi helyet nyitott a Margitszigeten, a volt ásványvíz-palackozó üzem épületében. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Pepita Magazin 2022.06.22.
Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház

Pepita Magazin 2022.06.22.
Eredményes évadot zárt a Pesti Magyar Színház, amely a 2021/22-es szezonban összesen 330 előadást tartott, látogatottsága 90 százalék felett volt - közölte a színház kedden az MTI-vel.

A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Pepita Magazin 2022.06.22.
A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Lévay Szilveszter és Michael Kunze művét, amely Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző életét dolgozza fel, pénteken és szombaton láthatja a k&...

Járt ösvény

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Személyes kitárulkozás – Vagányul az élet-közepi válságról

Pepita Magazin 2022.05.31.
Bevállalósan vagány előadás a Mit ér, ha? című produkció, ami önironikus revü, kabarészerűen mulatságos, de gyakran igencsak kesernyés jelenetekben mesél a nők élet-közepi válság&aacu...

Tűz és víz – Fábry Sándor és drMáriás egy gyékényen

Pepita Magazin 2022.05.24.
Fábry Sándor és drMáriás látszólag tűz és víz. Legalábbis világnézetileg. A humorista erőteljesen kormányközelinek számít, amit sokszor meglehetősen kategorikus kijelentésekkel is ...

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

A jövő nagyjai

Bánföldi Szilárd: Mindegyik szerepem lökött rajtam kicsit

Pepita Magazin 2022.05.30.
Bánföldi Szilárd 2019-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, Eperjes Károly és a néhai Spindler Béla szárnyai alatt sajátította el a teatralitás csínját-bínját. Tanulmányait befeje...

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...